Zobacz pełną wersję : Photoshop wycinanie - błaganie o szybką pomoc.
Mam obrazek 100 cm na 100 cm i potrzebuję wyciąć z niego obrazek 20 cm na 30 cm ale nie zmieniając skali. Jak robię kadrowanie to nawet jak ustalę wielkość kadrowania to i tak mam możliwość wykadrowania dowolnego obszaru. Ja bym chciał, żeby obrazek po wykadrowaniu się nie powiększył tzn. 1 cm przed kadrowaniem był równy 1 cm po kadrowaniu. Jak to zrobić?
Włącz sobie siatkę, przyciaganie do siatki, jednostka cm. Zrób zaznaczenie 20cm x 30cm - możesz to potem przesuwać.
tworzysz nowy plik o wymiarach 20x30 cm, kopiujesz oryginalne zdjęcie do schowka (te 100 na 100), wklejasz do nowego pliku, "łapką" ustawiasz właściwe położenie dużego zdjęcia...
chyba dobrze Cię zrozumiałem i o to Ci chodzi...
Super. O to chodziło. Nie wiem dlaczego myślałem, że narzędzie Crop to też zrobi. Dzięki za szybką pomoc.
de Fresz
03-02-2011, 12:14
Bo zrobi, podobnie jak Canvas Size. Tylko w obu przypadkach trzeba najpierw zamienić Background na zwykłą warstwę. W Cropie trzeba jeszcze zaznaczyć Hide zamiast Delete
Wg mnie bardziej elastyczny sposób to : Obraz > Rozmiar obrazu (Alt+ctrl+I)
de Fresz
03-02-2011, 12:24
Bardziej elastyczny do czego, kadrowania? Przemyśl to jeszcze.
Bo zrobi, podobnie jak Canvas Size. Tylko w obu przypadkach trzeba najpierw zamienić Background na zwykłą warstwę. W Cropie trzeba jeszcze zaznaczyć Hide zamiast Delete
W IrfanView jest tak, że jak podasz wymiary cropa to pokazuje Ci go na obrazku i możesz go sobie przesuwać, gdzie chcesz. Myślałem, że crop w PS będzie działał podobnie.
de Fresz
03-02-2011, 15:19
No ale przecież działa dokładnie tak, jak napisałeś. Tylko że jak mu wpiszesz np. 3 na 2 cm, to obrazek do takich dokładnie rozmiarów zostanie przycięty. Po narysowaniu selekcji do przycięcia, możesz ją dowolnie przesuwać (nawet poza obrazek). Jeśli zrobisz jak napisałem wcześniej, to obrazkiem będziesz mógł przesuwać również PO skropowaniu.
Do tego można zdefiniować i zapisać różne preferencyjne ustawienia.
Bardziej elastyczny do czego, kadrowania? Przemyśl to jeszcze.
no tak, do zmniejszania całego obrazu