Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Newheaven z szuflandii głębokiej
maniak666
03-02-2011, 01:12
Ciągle kolano nie pozwala za bardzo na plenery, toteż coś tam z szuflady wygrzebałem. Wspólny z Sylvestrem wypad do Newheaven.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam.
Nie poradziles sobie ze sloncem, kompletnie skopało ci zdjęcie, dziwne radioaktywne żółcie to największy mankament tego zdjęcia.
Dodać jeszcze do tego trzeba zbyt duzy kontrast.
Sebastianito
03-02-2011, 14:25
A mi sie podoba... zwlaszcza klify po prawej. Strasznie trudno jest fotografowac pod slonce, generalnie duzy plus za sama probe.
krzysztofz24
03-02-2011, 15:28
Nie poradziles sobie ze sloncem, kompletnie skopało ci zdjęcie, dziwne radioaktywne żółcie to największy mankament tego zdjęcia.
Dodać jeszcze do tego trzeba zbyt duzy kontrast.
Co racja, to racja. Moglo byc bardzo dobrze, ale niestety naswietlenie klatki nie wyszlo. Do kadru nie mam zadnych zastrzezen, jest bardzo dobry.
A moze masz to zdjecie naswietlone bardziej na minus z EV?
maniak666
03-02-2011, 16:11
Taa, mam swiadomosc ze w walce ze slonkiem to raczej poleglem. Troche chyba kitowe szklo nie daje rady w takich warunkach, ale i ten z drugiej strony puszki tez jeszcze musi sie nieco poduczyc:lol: No ale probowac bedziemy dalej, jak tylko forma fizyczna pozwoli.
Krzysztofz24- niestety nie posiadam inaczej nswietlonego rawu-szkoda....
Dzieki.
Michaelgsxr
03-02-2011, 16:30
Mi się podoba, to słońce na swój sposób jest fajne;)
Bardzo fajny kadr, ale naświetlenie... Z resztą, sam już wiesz ;)
Dobrze jest się w jakiegoś połówkowego "szaraka" zaopatrzyć na takie tematy, bądź też robić kilka ekspozycji i łączyć. Polecałbym także przymknąć szkło bardziej zdecydowanie ;)
maniak666
04-02-2011, 00:42
Bardzo fajny kadr, ale naświetlenie... Z resztą, sam już wiesz ;)
Dobrze jest się w jakiegoś połówkowego "szaraka" zaopatrzyć na takie tematy, bądź też robić kilka ekspozycji i łączyć. Polecałbym także przymknąć szkło bardziej zdecydowanie ;)
Połówka została w domu- cóż skleroza:roll: A zauroczony "okolicznościami przyrody" nie pomyślałem o kilku ekspozycjach. Czasem trzeba bardziej na chłodno do tego wszystkiego podchodzic...
Kadrowo jest ok. Najbardziej podoba mi się światełko miziajace plażowe kamyczki :). Uwielbiam takie. Klif także nie operał się zbyt mocno przed ciekawym światłem. Szkoda, że ekspozycja kuleje. Może by tak nefka na dwa, lub trzy razy wywołać i coś tam sklecić. No chyba, że posiadasz kadr jak słoneczko jeszcze za chmurkami było lub za horyzont się już chowało. Połówka na pewno byłaby tu pomocna, ale i tak jak Jacek radzi większe przymknięcie słoika dobrym posunięciem by się okazało ;).
A może tak pozostawić tylko to co na prawjej górze, odciąć słoneczko i trochę kamyczków z dołu. O ile jakość surowca na to pozwoli.
Dobrze kombinowales, a przez to ladnie skadrowałes ;)
... ale walke ze swiatlem niestety przegrales... szkoda.
JaroPienza
04-02-2011, 15:14
Pomijając słońce to mi się podoba.Super poprowadzona linia wody do tego klifu... Zalecany powrót na miejsce i powtórka ze zdobytą wiedzą i polówka ;) I do tego wstaw w większym wydaniu