Zobacz pełną wersję : Jaki statyw do 150zł??
Witam, posiadam Nikona D90 z obiektywem kitowym 18-55mm. Chciałbym zakupić do niego jakiś niedrogi statyw do 150 zł. Wiem, że cudów nie ma się co spodziewać. Moje wymagania, to takie aby był przede wszystkim stabilny i w miarę wysoki po rozłożeniu. Patrzyłem dziś w Saturnie w Galerii Krakowskiej, te tańsze były bardzo cienkie w wykonaniu. Miał ktoś może podobny problem i wie co doradzić? Uprzedzam, że szukałem takiego tematu na forum, ale nie znalazłem.
Oj chyba jednak temat do zamknięcia.
jackrabbit
02-02-2011, 22:27
musisz dozbierac troche niestety
te wszystkie tanie statywy sa strasznie tandetne i niestabilne, bardziej przeszkadzaja niz pomagaja w robieniu zdjec
Lento Violento
02-02-2011, 22:29
W tej cenie to chyba tylko Velbon df-60.
W tej cenie? Żaden. Naprawdę, szkoda kasy.
jacek.gold
02-02-2011, 22:56
nie szkoda
ale będzie tandeta
nie na aparat ale lampę na nim postawisz
150 zł to 50 % statywu. Dozbieraj jeszcze 50 % i będziesz miał Sherpe.
Dozbieraj drugie tyle, zapoluj na odpowiednią aukcję i masz Manfrotto z głowicą ;)
Ja tak zrobiłem i cieszę się z posiadania wyśmienitego statywu. Bez porównania do Sherpy.
W Saturnie w galerii krakowskiej jest za 169 VELBON. Idz sobie "pomacaj" :)
Tylko powiedzcie mi, jest sens kupować droższy statyw jeśli na prawdę rzadko będę go używał? :)
A co powiecie na ten statyw ??
http://allegro.pl/statyw-velbon-df-60-df60-pokrowiec-glowica-wawa-i1424682115.html
darkmajin
03-02-2011, 11:56
...a jest sens kupować niestabilny statyw? chyba też nie..
joker333
03-02-2011, 12:19
A co powiecie na ten statyw ??
http://allegro.pl/statyw-velbon-df-60-df60-pokrowiec-glowica-wawa-i1424682115.html
szczerze to tel velbon oprocz napisu to tak naprawde niewiele rozni sie od chinczykow tej samej wielkości nieco lepiej odlane plastiki ma ;)
Czym kierowac sie przy zakupie statywu ??
Najwazniejsza jest jak wiadomo stabilnosc statywu czy w takim razie najwazniejsza sprawa podczas kupowania go jest waga.Jak wiadomo jak cos wazy duzo to mocniejszy wiatr go nie ruszy.
Tylko powiedzcie mi, jest sens kupować droższy statyw jeśli na prawdę rzadko będę go używał? :)
...czyli kazdy musi najpierw kupic tanioche, aby sie przekonac, ze nie warto- sam tez kupilem kiedys tanioche - w jednym urwala sie glowica, a drugi sprzedalem szybko na ale zanim sie rozlecial i odlozylem jednak te 400 na cos normalnego.
Zadales pytanie i dostales odpowiedzi, ze nie warto, wiec po co drazyc temat? Kup to co uwazasz i nie pytaj czy aby na pewno...
To ja postram się odpowiedzieć w temacie. Pytanie nie jest czy dołożyć czy nie tylko jaki do 150 zł.
Do D80 mamy PROFIL DUO III Hamy. Całkiem fajny statyw. DLA MNIE jest on stabilny. Do d3000 kupiłem byle jaki własciwie statyw za 100 zł. Nie narzekam.
Zależy do czego sprzęt potrzebujesz. Niedługo jak zapytasz "lustrzanka do 2000" to ci beda mowic zebys dołożył do D3s :/ Ja statywu używam rzadko dlatego kupiłem ten tani. Robiłem z niego zdjecia na sylwestra (fajerwerki) i kilka niby portretów. Nie narzekam. Super stabilny nie jest ale na moje potrzeby wystarcza. Hama z D80 za to radzi sobie świetnie i była używana w naprawde trudnych warunkach.
Tak więc dozbieraj i kup Sachtlera :lol:
Wikary równie dobrze ktoś mógłby się dziwić że masz YN460II zamiast drugiej sb900.
A tak wogóle to przydalby się taki statyw jak są w geodezji :)
Nie wiem jak wy ale nie odważyłbym się zamontować np. na Sherpie mojego D90 z gripem i 70-200.
No chyba że mówimy o przykręceniu d40 z 18-55. Nawet jak spadnie to niewielka strata ;)
wojtas0009
03-02-2011, 12:56
:roll: za 10% ceny swojego aparatu i obiektywu ( na oko ;) ) możesz mieć np Slik'a 330DX, używam, fajny statyw- mogę polecić- konkurencja wychwalanej pod niebiosa szerpy ;)
Czy warto kupić taniej? Ja zanim kupiłem Slika miałem statyw Star :) posypał się, dobrze, że nic na nim wtedy nie było "cennego".
Ten Velbon ( DF-60 ) też daje rade- mój znajomy go sobie chwali, chociaż też chce kupić coś porządniejszego- a pstryka sobie krajobrazy z D90 i 10-20- statyw to utrzyma, da radę :)
Najlepiej idź do sklepu, zobacz, pomacaj- jak Według Ciebie da rade, to kup :) jak załapiesz bakcyla na stawianie na trójnogu, to prędzej czy później kupisz coś droższego
@Durom, a ja na swoim Sliku miałem Canona 5d mk2 z sigmą 70-200 i się nie załamał- nie dość- zdjęcie wyszło nie rozmazane... cuda ;) jak się rozsądnie wysunie nogi i dobrze ustawi statyw, to nie wiem czego się tu obawiać... pewnie zaraz zostanę zjechany za bluźnierstwo ;)
Nie zmienia to faktu, że warto wybrać stabilny, dobrze zrobiony statyw :)
Dzięki za odpowiedzi! Ja potrzebuje statyw do zdjec robionych w trudnym terenie. Bede fotografowal endurowcow, quadowcow i motocrossowcow:-)
To może lepiej kupić monopod do takich celów? Za tę cenę (lub może nieco wiecej) możesz kupić w miarę solidną podpórkę.
Ja rowniez dziekuje wszystkim za odpowiedzi I poczekam sobie spokojnie bede zbieral dalej i kupie cosik mocniejszego
Z doświadczenia wiem, że mały budżet w tym hobby często owocuje chińskim badziewiem, z którego zazwyczaj nie jesteśmy wcale zadowoleni. Z drugiej strony dzięki tanim chińczykom, wielu z nas miało szansę wejść w fotografię na znacznie wyższym poziomie. Dziś mówiąc "chińczyki" trzeba wziąć pod uwagę takie produkty jak wyzwalacze Yongnuo RF-602, czy lampki Yongnuo 460-II. Myślę, że kolejny produktem, który można wrzucić do worka z tymi "porządnymi" chińczykami jest statyw Triopo C-258 z głowicą KJ-2 (http://www.foto-tip.pl/sklep/statyw_triopo_c_258_z_glowica_kj_2___zestaw-p-1776.html) [ok. 199 PLN]. Dostałem taki wynalazek pod choinę od dziewczyny, której nie stać na Manfrotto i jestem bardzo zadowolony!