PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia odziezy- jaki aparat, studio?? prosze o pomoc

timon123
02-02-2011, 21:54
Witam wszystkich
chcialbym odrazu podziekowac za udzielona mi pomoc.
Sprawa wyglada tak prowadze sklep z odzieza ale
chcialbym wkroczyc w sprzedaz internetowa z tego wzgledu
potrzebowalbym pomocy jaki sprzet bede musial zakupic do
uzyskiwania dobrych zdjec przyklady zdjec jakie mnie interesuja
przedstawiam tutaj:

Tak naprawde o fotografowaniu nie mam zielonego pojecia wiec
potrzebowalbym automatycznie zrobic jakis kurs fotografi jaki i
obrabianiu zdjec gimp, photoshop (jezeli ktos zna takowe osoby, firmy
ktore prowadza takie kursy prosilbym odrazu o podanie kontaktu)

kwota jaka dysponuje to okolo 7tys zl dodam ze chcialbym wykozystywac
aparat nie tylko do robienia zdjec odziezy lecz moze w przyszosci rozszerzyc
moja dzialanosc o fotografowanie na weselach itp. To samo dotyczy studia
Prawdopodobnie bede tez fotografowal mniejszcze rzeczy np: zegarki lancuszki
wiec prosilbym o ujecie tego w calosci. Oraz opisanie co dokladnie mam kupic
i gdzie.
Pozdrawiam Tim

Art Erie
02-02-2011, 22:08
Sprawa wyglada tak prowadze sklep z odzieza ale
chcialbym wkroczyc w sprzedaz internetowa z tego wzgledu
potrzebowalbym pomocy jaki sprzet bede musial zakupic do
uzyskiwania dobrych zdjec przyklady zdjec jakie mnie interesuja
przedstawiam tutaj:[..]
jest już na ten temat kilka wątków http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=fotografia+odzie%BFy&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1296676604-874719c20ea098d4b936b226f1029fbd96cd386a&do=dosearch&quicksearch=1&title=

Tak naprawde o fotografowaniu nie mam zielonego pojecia wiec
potrzebowalbym automatycznie zrobic jakis kurs fotografi jaki i
obrabianiu zdjec gimp, photoshop (jezeli ktos zna takowe osoby, firmy
ktore prowadza takie kursy prosilbym odrazu o podanie kontaktu)
Jesteś na właściwym forum, trzeba dużo czytać i robić dużo zdjęć by nabyc praktyki, zwykle zabiera to kilka lat by z grubsza ogarnąć temat.

kwota jaka dysponuje to okolo 7tys zl dodam ze chcialbym wykozystywac
moja dzialanosc o fotografowanie na weselach itp. To samo dotyczy studia
Prawdopodobnie bede tez fotografowal mniejszcze rzeczy np: zegarki lancuszki
wiec prosilbym o ujecie tego w calosci. Oraz opisanie co dokladnie mam kupic[...]
Z weselami to naprawdę świetny pomysł :)

A tak całkiem poważnie, to te 7tyś zachowałbym na czas gdy będziesz sam wiedział jak je rozsądnie wydać.
Jeśli chcesz zacząć od ciuchów, to zacznij od lektury tych wątków jakie podałem na początku.

login_87
02-02-2011, 22:50
Przydala by Ci sie jakas lektura o fotografii studyjnej. Znajdziesz napewno tego sporo w ksiegarni. Czytaj forum a tez wiele sie dowiesz. Ewentualnie popatrz tutaj http://fotografia-studyjna.pl/
ps Do fotografowania wesela daleka droga...

Grzesiek_G
03-02-2011, 09:09
Idź na kurs - fotografii studyjnej a najlepiej produktowej. To nie są jakieś masakryczne pieniądze, a jeśli planujesz zarabiać - tym mądrzej wydane.

timon123
03-02-2011, 11:24
a mozna jakies konkrtne namiary na takl kurs?
slask(dabrowa, sosnowiec, katowice) najlepiej te miesta wet co blisko nich
co do ksiazki czy ma ktos jakas ktora warto kupic? czy jest to obojetne

oraz z wielka prosba bo o ile sie nie myle to trzeba miec wlasny aparat na jakikolwiek kurs
wiec prosilbym o pomoc w wyborze aparatu lamp oraz studia
co polecacie co warto i co mi tam bedzie potrzebne

jacoslavgth
03-02-2011, 14:15
7 tys? wystarczy na jedno szkło, drugie tyle korpus, kilka tys na co najmniej 3 lapmy studyjne, tła, blendy, statywy, program do obróbki tez kosztują, obawiam sie że powinieneś dysponować co najmniej 25-30 tys, co do wesel świetny pomysł, nie słuchaj że to takie trudne, dla optymisty i ambitnego człowieka to pestka

Art Erie
03-02-2011, 14:30
7 tys? wystarczy na jedno szkło, drugie tyle korpus, kilka tys na co najmniej 3 lapmy studyjne, tła, blendy, statywy, program do obróbki tez kosztują, obawiam sie że powinieneś dysponować co najmniej 25-30 tys, co do wesel świetny pomysł, nie słuchaj że to takie trudne, dla optymisty i ambitnego człowieka to pestka

To może jednak nieco pózniej ;)
Na początek do nauki D70, D200, D90 lub D300; do studia i do nauki wystarczy D70, jeśli chcesz wydać więcej (warto) to D200. Jakieś szkiełko N50/1,4 lub Tamron 17-50/2,8 do tego dwie żarówki 5500K 400W + oprawki, dwa statywy Quanttum Air i statyw pod aparat, dwie parasolki, trochę kartonu i styropianu, do obróbki darmowy Gimp; razem 1500-2000zł.
Na początek dużo poczytać o podstawach.

przem426
03-02-2011, 15:51
pomijając kwestie edukacji (książki, wycieczka do najbliższego empiku i dokładne zapoznanie się z półką o foto) to ja kilka słów o sprzęcie chciałem. w nawiązaniu do postu wyżej.

puszka - nie wiem czy jest sens kupowania trupa d70 - jednocześnie nie widzę potrzeby inwestycji w d300. szkło typu 50 f1.4 do packshotów to tez nietrafiony wybór.

wg mnie d90 (nowa matryca, w miarę wygodne body) + szkło klasy 17-50 f2.8 (mam sigme i uważam ze jest świetna) wystarczy. ale najważniejsze to światło. z tego co zostanie - kup albo błyskowe, albo ciągłe - jako początkujący łatwiej się odnajdziesz przy ciągłym świetle. na allegro jest mnóstwo ofert.

tylko nie patrz na żarówki błyskowe. albo świetlówki światła stałego. albo jakieś błyskograty studyjne z modyfikatorami.

tomitom
03-02-2011, 16:38
ten pomysł ze ślubami to dla mnie rewelacja! Pozwól że użyje Twojego cytatu na swoim blogu. Z góry dzięki!

Matey3000
03-02-2011, 16:46
Ubootem zapachnialo.

Art Erie
03-02-2011, 16:48
[..] to ja kilka słów o sprzęcie chciałem. w nawiązaniu do postu wyżej.[..].

Trudno powiedzieć co kolega preferuje będąc na początku drogi, być może pójdzie po lini najniższych kosztów mając na względzie, że i tak nie odróżni obrazka generowanego przez D70 i D300.
D70 to takie minimum, ale MZ na potrzeby fotki do sklepu internetowego zupełnie wystarczy. Z drugiej strony D300 może być "ambitnym" zakupem, którego możliwości przerosną potrzeby fotografującego jeszcze przez długi czas. D90 to "prawie" jak D300, ale mi nie leży w łapie, kwestia bardzo indywidulna trzeba pooglądać i pomacać, mój typ w kategorii jakość /cena / możliwości to D200.
Szkło, światło to najlepiej zobaczyć na zdjęciach, przeczytać exif''y, trudno tak napisać weż to i to, oraz tamto; każdy poleci cos innego. MZ kupic sprzęt w miarę tani i prosty, by zorientować się samemu co jest potrzebne, a w razie potrzeby umieć zadawać rozsądne pytania.

Rycerz
03-02-2011, 17:25
Tak naprawde o fotografowaniu nie mam zielonego pojecia
[...]chcialbym wykozystywac
moja dzialanosc o fotografowanie na weselach

to podpucha jak nic ;-)

tomitom
03-02-2011, 17:45
na bank nie...wiem jak myślą uber pr0 handlowcy którzy pytają o cenę za packshot. Oni nie mogą pojąć, że fotograf chcę za to kasę :D

zain
07-02-2011, 14:46
30 Tys. na sprzęt dla początkującego :D haha się uśmiałem
Ja na sprzęt wydałem parę groszy i na tym zarabiam (fotografia odzieży) aparat, lampy,tła, statywy, duperele. Całość wyniosła mnie nieco ponad 1500 zł.
Wszystko zależy od tego jakie zdjęcia chcesz robić. Na manekinie, czy na podłodze.
7 tys. szkło :D LOL

amirez
07-02-2011, 15:18
Ubootem zapachnialo.
Też sobie tak pomyślałem!

Sugeruję panu "timon123" :
- zapisać się na kurs języka polskiego,
- potrenować ortografię,
- dużo czytać!
- poczytać o fotografii,
- za 3-4 miesiące powrócić na forum ;)
=============================
Niestety....

marszull
07-02-2011, 17:55
Ja na sprzęt wydałem parę groszy i na tym zarabiam (fotografia odzieży) aparat, lampy,tła, statywy, duperele. Całość wyniosła mnie nieco ponad 1500 zł.
Wszystko zależy od tego jakie zdjęcia chcesz robić. Na manekinie, czy na podłodze.

I dla kogo i za ile robisz zlecenia

!AGresT
07-02-2011, 18:05

Chętnie zobaczymy efekty, No i oczywiście zakładamy, ze pracujesz całkowicie legalnie.

Znalazłem. W sumie ciekawe - tydzień temu pytałeś, czy masz kupić lampy i (kilka postów dalej) poinformowałeś, że je kupiłeś za 1050 zł.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2256201#post2256201
Więc na aparat, obiektyw, tła i inne pierdoły wydałeś 450 i po tygodniu już na tym zarabiasz (czyli w ostatnim tygodniu zarobiłeś ponad 2000 zł - to minimum, żeby w tej sytuacji wykazać zysk - pomijam inne koszty). Interesujące.

Matey3000
07-02-2011, 18:15
!AGresT dobre!!!

Sapphiron
07-02-2011, 18:37
cóż tzw rule nr 34. coś co zostało wrzucone do internetu już tam zostaje :) Nic sie nie ukryje!

!Agrest piona!

Shreku
07-02-2011, 20:19
Chłopie jesteś rodzynkiem na tym zacnym forum:mrgreen:
Za 1500zł to mogłeś kupić sprzęt od cwaniaczków,którzy oferują skradziony towar pod hipermarketami:mrgreen:
I twoim zdaniem od tego jakie zdjęcia chcesz robić,czy na manekinie lub podłodze zależy ile wydasz na sprzęt??.
Można Ci jedno przyznać,masz ułańską fantazję lub oglądałeś za dużo bajek z Kubusiem Puchatkiem mrgreen:

zain
07-02-2011, 20:35
Chętnie zobaczymy efekty, No i oczywiście zakładamy, ze pracujesz całkowicie legalnie.

Znalazłem. W sumie ciekawe - tydzień temu pytałeś, czy masz kupić lampy i (kilka postów dalej) poinformowałeś, że je kupiłeś za 1050 zł.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2256201#post2256201
Więc na aparat, obiektyw, tła i inne pierdoły wydałeś 450 i po tygodniu już na tym zarabiasz (czyli w ostatnim tygodniu zarobiłeś ponad 2000 zł - to minimum, żeby w tej sytuacji wykazać zysk - pomijam inne koszty). Interesujące.

oj chłopie za dużo kombinujesz. Działalność prowadzę od ok 6 miesięcy, a ile zarabiam.to moja sprawa, a zdjęcia robiłem do tej pory bez lamp. Przykład zdjęcia robionego przeze mnie bez lamp dałem właśnie w znalezionym przez Ciebie temacie. Poza tym dałem linka do lapmp jakie kupiłem ,a nie za ile kupiłem. Dałem za nie 680 zł. Za Canona 350D+18-55 dałem 600 zł za resztę kupiłem tła i statywy do teł.

A zdjęcia robię mniej więcej takie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img130.imageshack.us/img130/5695/img5289b.jpg)

zain
07-02-2011, 20:51
Chłopie jesteś rodzynkiem na tym zacnym forum:mrgreen:
Za 1500zł to mogłeś kupić sprzęt od cwaniaczków,którzy oferują skradziony towar pod hipermarketami:mrgreen:
I twoim zdaniem od tego jakie zdjęcia chcesz robić,czy na manekinie lub podłodze zależy ile wydasz na sprzęt??.
Można Ci jedno przyznać,masz ułańską fantazję lub oglądałeś za dużo bajek z Kubusiem Puchatkiem mrgreen:

Rodzynkiem ? Miło mi :D
Jest coś takiego jak Allegro i sprzęt używany. I tak,moim zdaniem jest duża różnica w tym jakiego sprzętu potrzebujemy do robienia zdjęć na podłodze lub na manekinie. Ale Ty widocznie jesteś innego zdania, z chęcią przeczytam Twoją opinię na ten temat, bo widać,że masz spore doświadczenie w fotografowaniu odzieży na sprzedaż.

Sapphiron
07-02-2011, 20:54
niestety nie powala fota... no ale skoro jest wziecie to gratuluję i życzę powodzenia w dalszym pstrykaniu...

lodzermensch
07-02-2011, 20:58
7 tys? wystarczy na jedno szkło, drugie tyle korpus, kilka tys na co najmniej 3 lapmy studyjne, tła, blendy, statywy, program do obróbki tez kosztują, obawiam sie że powinieneś dysponować co najmniej 25-30 tys

Bzdura.
Do packshoot'ów wystarczy na prawdę tyle, ile pytający kolega napisał.
I trochę zostanie.

Na początek do nauki D70, D200, D90 lub D300; do studia i do nauki wystarczy D70, jeśli chcesz wydać więcej (warto) to D200. Jakieś szkiełko N50/1,4 lub Tamron 17-50/2,8 do tego dwie żarówki 5500K 400W + oprawki, dwa statywy Quanttum Air i statyw pod aparat, dwie parasolki, trochę kartonu i styropianu, do obróbki darmowy Gimp; razem 1500-2000zł.
Na początek dużo poczytać o podstawach.

Dokładnie tak.
Do internetu z nawiązką wystarczy.

zain
07-02-2011, 21:04
niestety nie powala fota... no ale skoro jest wziecie to gratuluję i życzę powodzenia w dalszym pstrykaniu...

Luz, lampy mam od kilku dni,więc dopiero się uczę focić z ich pomocą. Ale z chęcią się dowiem co w tym zdjęciu jest nie tak. Pozdrawiam

Shreku
07-02-2011, 21:08
Rodzynkiem ? Miło mi :D
Jest coś takiego jak Allegro i sprzęt używany. I tak,moim zdaniem jest duża różnica w tym jakiego sprzętu potrzebujemy do robienia zdjęć na podłodze lub na manekinie. Ale Ty widocznie jesteś innego zdania, z chęcią przeczytam Twoją opinię na ten temat, bo widać,że masz spore doświadczenie w fotografowaniu odzieży na sprzedaż.
No patrz:"Jest coś takiego jak Allegro",a co to takiego??:mrgreen:
Tu się z tobą zgodzę,że jest duża różnica,a nawet śmiem twierdzić że ogromna.Można też fotografować ciuchy telefonem za parę stówek:wink:
Co do jakości zdjęć ciuchów na aukcjach Allegro,wystarczy wejść i popatrzeć.
Jeżeli chodzi o moje doświadczenie,to nawet nie mam się co z tobą porównywać.Ty masz już przecież 6 miesięczne doświadczenie,a ja się cały czas uczę,uczę i będę jeszcze długo uczył:-D

!AGresT
07-02-2011, 22:24
zdjęcia robiłem do tej pory bez lamp

Cóż, w kwestii profesjonalnej fotografii studyjnej bez użycia lam, to ja się wypowiadać nie mogę.
Zresztą w czasach, kiedy 1500 zł jest budżetem wystarczającym do skompletowania sprzętu studyjnego, najlepszym rozwiązaniem będzie zamilknąć.
Co też uczynię.

Art Erie
07-02-2011, 22:38
Cóż, w kwestii profesjonalnej fotografii studyjnej bez użycia lam, to ja się wypowiadać nie mogę.
Zresztą w czasach, kiedy 1500 zł jest budżetem wystarczającym do skompletowania sprzętu studyjnego, najlepszym rozwiązaniem będzie zamilknąć.
Co też uczynię.

Oj tam, oj tam ;) Przeczytaj pierwszy post w wątku (warto, jest dość zabawny :) ) Tu nie chodzi o fotografowanie jajek Faberge, a o totalne początki i jakieś pstryki do Allegro ;)

!AGresT
07-02-2011, 22:41
Art Erie - przez Ciebie muszę złamać daną w poprzednim poście obietnicę milczenia.
Odpowiadałem Zainowi - pierwszy post jest z gatunku tych, na które nie odpowiadam, przynajmniej od kiedy nie ma z nami Sailora.
Choć ciężko się powstrzymać - ten w masie podobnych zasługuje na mino wybitnego :)

Jacek_Z
08-02-2011, 01:01
Zresztą w czasach, kiedy 1500 zł jest budżetem wystarczającym do skompletowania sprzętu studyjnego, najlepszym rozwiązaniem będzie zamilknąć.Takie czasy. Niestety. Zresztą takie porady dla zielonych w temacie, nawet gdy mają wieeele tysięcy (oczywiście z dotacji na otwarcie biznesu) zawsze mnie wpędzają w zakłopotanie. Szkoda, że teraz wiedza jest tym, co się najmniej ceni.

!AGresT
08-02-2011, 13:13
Takie czasy. Niestety. Zresztą takie porady dla zielonych w temacie, nawet gdy mają wieeele tysięcy (oczywiście z dotacji na otwarcie biznesu) zawsze mnie wpędzają w zakłopotanie. Szkoda, że teraz wiedza jest tym, co się najmniej ceni.

Cóż, wszystko się zmienia. Trochę szkoda, że w tym kierunku.