stomate
02-02-2011, 19:36
Tak sobie przeglądam menu mojego monitora i poza "standardowymi" opcjami ustawień kolorów
(sRGB, Calibrated i pięcioma możliwościami własnych regulacji) jest także opcja Native.
Do pewnego momentu rozumiałem to jako ustawienia fabryczne z "właściwie" dobranymi paramertami Gamma,
temperatury barwowej, jasności, kontrastu itd.
Jednak po wybraniu tej opcji i dokonaniu pomiarów kolorymetrycznych nic nie jest już takie oczywiste.
Kolory wyświetlane przez monitor są super. Bardzo neutralne i naturalne.
Niestety pomiary to porażka nie mająca nic wspólnego z "zaleceniami" i standardami ogólnie przyjętymi
w obróbce foto i graficznej.
Oczywiście biorę także pod uwagę walnięty kolorymetr ale z kolei zbyt duże odchylania "od normy"
raczej to wykluczają.
I jeszcze jedno pytanie związane z opcją Native.
Czy kalibracja do ustawień natywnych (zarówno w przypadku monitora jak i oprogramowania kalibrującego)
to dobra czy zła droga do osiągnięcia porządanych rezultatów?
Pozdrawiam
(sRGB, Calibrated i pięcioma możliwościami własnych regulacji) jest także opcja Native.
Do pewnego momentu rozumiałem to jako ustawienia fabryczne z "właściwie" dobranymi paramertami Gamma,
temperatury barwowej, jasności, kontrastu itd.
Jednak po wybraniu tej opcji i dokonaniu pomiarów kolorymetrycznych nic nie jest już takie oczywiste.
Kolory wyświetlane przez monitor są super. Bardzo neutralne i naturalne.
Niestety pomiary to porażka nie mająca nic wspólnego z "zaleceniami" i standardami ogólnie przyjętymi
w obróbce foto i graficznej.
Oczywiście biorę także pod uwagę walnięty kolorymetr ale z kolei zbyt duże odchylania "od normy"
raczej to wykluczają.
I jeszcze jedno pytanie związane z opcją Native.
Czy kalibracja do ustawień natywnych (zarówno w przypadku monitora jak i oprogramowania kalibrującego)
to dobra czy zła droga do osiągnięcia porządanych rezultatów?
Pozdrawiam