Zobacz pełną wersję : przenośne źródło światła
kolezanki i koledzy,
zastanawiam sie nad zakupem jakiegos zrodla swiatla do sredniego softboxa 60x80 (raczej do pracy "w terenie").
Teraz pytanie - czy kupic sb-900 (drugie), czy moze polecicie jakies inne, dobre, przenosne zrodlo swiatla - jakas fajna "studyjna" lampka, etc ?
Quantuum 300ws Dual Power. Albo 600. Cenowo oba rozwiązania tańsze od SB-900.
Sabinki do softboxów troszkę średnio się nadają - jest w którymś temacie w dziale studyjnym o tym teraz dyskusja - świeci mocno na środku softa, a po bokach moc dramatycznie spada (z powodu schowanego palnika - nie wykorzystuje bocznych powierzchni odbijających w sofcie tak jak powinien)
wlasnie ogladam sprzet - wyglada ciekawie - poczytam na pewno :)
a nie wiesz moze jak to sie sprawuje bez softa - ze tak powiem bezposrednio ?
Hmm - no bez niczego to chyba bez sensu - mnóstwo światła po prostu leci w powietrze, w każdą strone. Już lepiej jakiś BD zamontować, który skupi i ukierunkuje światło...
marszull
02-02-2011, 16:12
przynajmniej garnek, ale ten masz w zestawie (chyba bo nie mam tych lamp, ale to standard)
masz wtedy ostre swiatlo kierunkowe
ale jak pisal S4INT warto uzywac roznych modyfikatorow
doczytalem post w oswietleniu stud.
sprwa wydaje sie byc dosc ladnie opisana - teraz tylko zakupic i testowac hehe
tak czy inaczej na wycieczki beda zabierał ze soba sb a nie quantuuma ;)
marszull
02-02-2011, 16:40
jak masz sb-900 to kup sobie przejsciowke na mocowanie bowens i jakis soft
jak bedzie ci moc i swiatlo odpowiadalo to ok
a jak nie to sprzedasz przejsciowke i kupisz lampe, a soft zostanie ten sam ;)
przejsciowka nie zrekompensuje mi ubytkow swiatla na bokach softboxa -
a co do przejsciowek to wole Quantuum BK-3
a w ogole to nie chce montowac lampy ktora mam tylko potrzebuje drugiego zrodla swiatla, dlatego zadalem pytanie zakup czego bylby rozsadniejszy :)
marszull
03-02-2011, 14:03
przejsciowka nie zrekompensuje mi ubytkow swiatla na bokach softboxa -
a co do przejsciowek to wole Quantuum BK-3
a w ogole to nie chce montowac lampy ktora mam tylko potrzebuje drugiego zrodla swiatla, dlatego zadalem pytanie zakup czego bylby rozsadniejszy :)
Ale ja pisalem wlasnie o czyms w rodzaju bk-3
zrozumialem tez ze chcesz kupic drugie swiatlo,
ale na tym co masz mozesz sprawdzic czy lampa typu sb ci odpowiada.
ok ok ok :) sam tez zamieszalem
zadajac pytanie z tematu mialem nadzieje ze ktos mi poleci "lepsze, w pewnym sensie" zrodlo swiatla i tak sie stalo - po powyzszych wskazowkach trafilem na dobry temat i jestem juz troszke bogatszy w teorie :) niedlugo przyjdzie czas na jakis test
tak czy inaczej dzieki chlopaki
adrian9627
04-02-2011, 11:58
osobiście wybrałbym drugą sb900 ze względu ma mobilność tego sprzętu i CLS-a ....a właśnie posiadanie 3 źródeł światła otwiera już ładną drogę do błyskania bezprzewodowego... ; ] chyba że potrzebujesz naprawdę dużej mocy której nie wyciągniesz sabiny ale to już sam powinieneś wybrać patrząc na swoje dotychczasowe doznania z sb900.
A tak nawiasem to ja kupiłem sb 900 za 950 zł wiec cenowo wypada tak samo...okazja bo okazja ale się zdarzają...
campermtb
06-02-2011, 21:07
Tą sb900 za 950 to nową czy używkę? Ja swoja w zeszłym roku w marcu za 1350 kupilem nową i myślałem, że to okazja :)
adrian9627
06-04-2013, 19:04
Używaną lecz wcale mi to nie przeszkadza.
Podepnę się do tematu...
-mianowicie, jak ustawić parametry w lampie aby uzyskać kilka błysków przed zrobieniem zdjęcia...
?
1) jakiej lampie
2) jakich błysków ?? chodzi Ci o światło modelujące ??