Zobacz pełną wersję : D90 a HDR
witam,
na forum jestem nowy i sprzęta dopiero szukam, wybieram między D3100 a D90 i chyba dorzucę te parę stów do "starego D90", który "wkrótce przestanie robić zdjęcia" (o ile już nie przestał, w końcu D7k teraz robi) ale nie wiem wszystkiego, co chciałbym wiedzieć, więc pytam. lubię bawić się w HDR i podobno D90 nawet (prawie) sam mi tego HDRa złoży. ale ja chcę sam. tzn chcę mieć 3 zdjęcia z różną ekspozycją i chcę je sobie złożyć na komputrze w jedno a potem bawić się suwaczkami. mogę?
z góry dziękuję :)
Piotr
vince.vega
02-02-2011, 01:38
jasne że tak. d90 posiada funkcje "Bracketing ekspozycji" co ułatwia sprawę
czyli rozumiem, że bracketing a automatyczne składanie mi HDRa to oddzielne funkcje?
i jeszcze jedno - jedni piszą, że bracketing jest stopniowany max co 2 EV, inni, że co 1. to jak to w końcu jest?
vince.vega
02-02-2011, 02:19
Dobrze rozumiesz, jeśli chcesz samemu składać HDR-a to przyda się Bracketing jeśli nie bardzo wiesz co to jest Bracketing ekspozycji przeczytaj to http://www.fotografuj.pl/Article/do_czego_sluzy_bracketing/id/75
dzięki, dzięki, o bracketingu dowiedziałem się jak zaczynałem interesować się HDRami i próbowałem sił swoim Sony DSC-H9 :)
chodziło mi o to, czy nie będzie czasami tak, że kiedykolwiek będę chciał pstryknąć serię z bracketingiem to D90 zrobi mi od razu HDRa i odbierze przyjemność przesuwania suwaczkami :)
ale skoro to oddzielne funkcje, to mogę iść spać spokojnie :)
zresztą, ponad 5 godzin spędziłem dziś na czytaniu o D5000, D3100 i D90 i chyba powoli trzeba się zbierać (najpierw spać, potem do kupna).
Jakie oddzielne funkcje??? Nie ma takiej funkcji w ogole w tym aparacie, zeby aparat samoczynnie zrobil HDRI.
D90 sam nie złoży HDRa, musisz zrobić to w jakimś programie... a jeśli już jest się skazanym na programy to można zawsze zrobić RAWa i wywołać go w trzech różnych ekspozycjach.
gdzieś na forum wyczytałem, że z D90 wychodzi gotowy HDR, to pytam :) jak znajdę to podlinkuję :)
Nie ma co linkowac. Nie wychodzi zaden gotowy HDR!
można jedynie połączyć tryb zdjęć seryjnych z bracketingiem, aby jednym pociągnięciem wyzwalacza migawki naświetlał 3 "klatki"
czyli wiem wszystko, co powinienem wiedzieć. jestem miło zaskoczony, że w ogóle ktoś świeżakowi odpisał (różnie takich traktują), a, że jeszcze tylu z Was i takie rzeczowe odpowiedzi - utwierdza mnie to w przekonaniu, że dobrze wybrałem, że N wybrałem :)
Nie chwal dnia przed zachodem... :mrgreen:
A D90 ma w funkcjach jakieś składanie/nakładanie zdjęć, ale HDRowanie toto nie jest.
czyli wiem wszystko, co powinienem wiedzieć. jestem miło zaskoczony, że w ogóle ktoś świeżakowi odpisał (różnie takich traktują), a, że jeszcze tylu z Was i takie rzeczowe odpowiedzi - utwierdza mnie to w przekonaniu, że dobrze wybrałem, że N wybrałem :)
Myslę że jak dopiero kupisz D90 to bedziesz mile zaskoczony. Ale na pewno nie bedziesz odrazu wiedzial wszystkiego co powinienes ;D
pet3r, co do softu to SNS-HDR, wrzucasz tam nef-y zrobione przez puchę, potem zabawa w PS-ie lub innym i HDR-ek gotowy. W puszce masz nakładanie nef-ów ale to nie jest tworzenie HDR-a. Powodzenia ;)
Myslę że jak dopiero kupisz D90 to bedziesz mile zaskoczony. Ale na pewno nie bedziesz odrazu wiedzial wszystkiego co powinienes ;D
oj na pewno, chcę kupić jak najszybciej coby mieć więcej czasu na trening :)
pet3r, co do softu to SNS-HDR, wrzucasz tam nef-y zrobione przez puchę, potem zabawa w PS-ie lub innym i HDR-ek gotowy. W puszce masz nakładanie nef-ów ale to nie jest tworzenie HDR-a. Powodzenia ;)
testowałem już Photomatixa i Dynamic Photo HDR - ten drugi wydaje się być bardziej przydatnym narzędziem, ale dzięki - przetestuję też SNS-HDR :)
puche na statyw i walimy trzy ekspozycje rozne
aparat naklada i zapisuje jako jeden plik jpg.
To nie typowy hdr, ale fajne jest.
Kupuj i do zabawy startuj...
Pozd.
Ten 'HDR' w D90, to pewnie mylnie zinterpretowany D-lighting.
... utwierdza mnie to w przekonaniu, że dobrze wybrałem, że N wybrałem :) Oczywiście, że dobrze wybrałeś. Ale jak zechcesz, by Cipuszka sama robiła HDR, to sobie kup Pentaxa. Kx to robi, zdaje się. ;-)
nie nie, gdzie tu przyjemność przesuwania suwaczkami jak mi pucha sama HDRa poskłada? nie pozostaje nic innego jak polować na sprzęt i zaczynać zabawę :)
Ale jak zechcesz, by Cipuszka sama robiła HDR, to.... ;-)
Nie żebym łapał za słówka, ale nie wiedziałem o takich możliwościach organów :razz:
Nie żebym łapał za słówka, ale nie wiedziałem o takich możliwościach organów :razz:
No jak ja nauczysz to zrobi......no chyba, ze kompletne beztalencie.....:lol:
Autorze koledzy napisali juz wszystko.....ja tylko dodam, ze jak juz sie nabawisz w psucie zdjec to zacznij robic fotografie a przezyjesz szok jak duzy zasieg tonalny ma matryca D90 i jak latwo robic normalne DOBRE zdjecia z pewnymi umiejetnosciami edycji;)
"delajting" to nie to o czym mowie.
D90 naklada na siebie trzy ekspozycje.
To nie hdr. Typowy, ale naklada trzy na roznych
ustawach. A zapisuje jpg-a.
Ps.
Mam gleboka alergie na hdr. Chyba tak samo jak moj przedmowca...
przyznać muszę, że kiedyś robiłem HDRy w stylu wszystkie suwaki na max, chmury stają się czarne, kolory z dupy itp ale wyrosłem, teraz jaram się zdjęciami Macieja Duczyńskiego :) jak np zdjęcia z albumu http://www.lonelywolf.pl/galeria/index.php?gallery=Norway%20%2706 (z łódkami to moje ulubione) :)
przyznać muszę, że kiedyś robiłem HDRy w stylu wszystkie suwaki na max, chmury stają się czarne, kolory z dupy itp ale wyrosłem, teraz jaram się zdjęciami Macieja Duczyńskiego :) jak np zdjęcia z albumu http://www.lonelywolf.pl/galeria/index.php?gallery=Norway%20%2706 (z łódkami to moje ulubione) :)
faktycznie - warte dokładnego oglądniecie i popieram łódeczki są najlepsze - LUX
...czy da się zrobić trzy zdjęcia z ręki i później złożyć jakimś programem do HDR? Czyli czy ewentualne niedociagłości nierównych zdjęć da się jakoś złożyć...
Nie mam obecnie statywu i prawdę mówiąc nie będzie budżetu :(
jak ustawisz odpowiednio krotki czas to sie da ;)
...czy da się zrobić trzy zdjęcia z ręki i później złożyć jakimś programem do HDR? Czyli czy ewentualne niedociagłości nierównych zdjęć da się jakoś złożyć...
Możesz robić zdjęcia z ręki, programy do HDR potrafią je wyrównywać.
Możesz robić zdjęcia z ręki, programy do HDR potrafią je wyrównywać.
dzięki :)
Rób jednego rawa i powyciągaj do + i -
Rób jednego rawa i powyciągaj do + i -
To nie zawsze się sprawdza, gdyż w takim przypadku zdjęcie trzeba naświetlać na światła a potem wyciągać obraz z cienia. Obraz wyciągany z cienia ma tym większy szum im bardziej jest wyciągany.
kupiłem D90 ale nie mogę znaleźć opcji wyzwalania migawki 3 razy za jednym naciśnięciem spustu. w tej chwili bracketing mam realizowany tak, że ustawiam sobie ilość zdjęć, krok EV, wciskam spust, leci zdjęcie z 1. ustawieniem, wciskam znów, leci z 2. i za 3. razem leci 3. ustawienie i bracketing się wyłącza.
Włącz sobie tryb seryjny i licz do 3.
Ilość zdjęć w serii można ustawić tylko dla samowyzwalacza.
robię tak też, ale wolałbym mieć to za jednym naciśnięciem spustu, bo trzymając go cały czas wiadomo, że porusza się aparatem.
wygląda na to, że muszę zainwestować w wężyk spustowy (co i tak miałem zamiar uczynić) :)
chomiczkus
17-03-2011, 18:07
robię tak też, ale wolałbym mieć to za jednym naciśnięciem spustu, bo trzymając go cały czas wiadomo, że porusza się aparatem.
wygląda na to, że muszę zainwestować w wężyk spustowy (co i tak miałem zamiar uczynić) :)
Jesli sie bawie w robienie serii zdjec ze statytwu do pozniejszej zabawy w HDR to tylko i wylacznie wezyk.
Pozdrawiam
Michal
wężyk zakupię na pewno, ale szykuje się też zakup statywu, bo mój poczciwy Slik nie potrafi utrzymać D90 :/
jak ze statywu, to samowyzwalacz na 2s. Wtedy możesz sobie ustawić ilość zdjęć w serii.
dziękuję za radę, biorę aparat i testuję :)
Wymagań przy bracketingu jest trochę więcej. Nie tylko statyw i wężyk (pilot). Oczywiście tryb manual, wyłączony AF, wyłączona stabilizacja (jak jest). Najlepiej jeszcze ustawić wstępne podniesienie lustra przed każdym zdjęciem. Wtedy dopiero będziemy mieć pewność dobrej jakości HDR. Żeby było śmieszniej, gdzieś (być może tu, na forum) czytałem, że HDR można robić z ręki, byle zachować stabilność kadru, a odpowiedni program, tak jak np. panoramę, złoży te zdjęcia do kupy. Oj, do kupy! :oops:
na razie HDRem się nie bawię bo mój starutki SLIK wymagałby przeróbki żeby utrzymać D90 ale dzięki za rady, zbieram sobie wszystkie przydatne funkcje w MOJE MENU :)
BTW nie przeczytałem jeszcze instrukcji, ale czy jest jakiś szybki sposób na dotarcie do mojego menu czy tylko przez Menu + nawigacja wybierakiem??
BTW2 jako świeżo upieczony posiadacz D90 jestem zachwycony funkcją D-Lighting :D
Mariusz888
24-03-2011, 20:12
Żeby było śmieszniej, gdzieś (być może tu, na forum) czytałem, że HDR można robić z ręki, byle zachować stabilność kadru, a odpowiedni program, tak jak np. panoramę, złoży te zdjęcia do kupy. Oj, do kupy! :oops:
Bo można zrobić np 3 kadry z ręki i złożyć HDR nawet bez programu (ręcznie na warstwach) i zapewniam Cię że jest to wykonalne ;) kwestia wprawy w robieniu tych 3 zdjęć ;) jeśli jednak wydaje Ci się to nie możliwie że Cię to śmieszy to po prostu jeszcze musisz poćwiczyć ;) oczywiście zakładam że nie robimy tego w totalnej ciemnicy gdzie nawet 1 foto wymaga statywu ;)
Bo można zrobić np 3 kadry z ręki i złożyć HDR nawet bez programu (ręcznie na warstwach) i zapewniam Cię że jest to wykonalne ;) kwestia wprawy w robieniu tych 3 zdjęć ;)
Pewnie, ze to jest wykonalne. Jednak po co się męczyć, skoro prościej jest wrzucić niewyrównane zdjęcia do SNS-HDR Lite ;)
PBmarkII
24-03-2011, 22:08
Przeczytałem temat i do ludzi którzy mówią ze mają uczulenie na to chciałbym powiedzieć że te mapy można wykożystywać nie tylko w foto więc nie wiadomo czy osoba chcąca się tym zajmować nie będzie tego wykożystywać dalej :) np w 3ds max :) zresztą sam chciałbym zobaczyć jaki materiał potem wychodzi za pomocą d90 :)
wiec jak byś mogł mi potem podesłać cos to byłbym wdzięczny :)
Przeczytałem temat i do ludzi którzy mówią ze mają uczulenie na to chciałbym powiedzieć że te mapy można wykożystywać nie tylko w foto więc nie wiadomo czy osoba chcąca się tym zajmować nie będzie tego wykożystywać dalej :) np w 3ds max :) zresztą sam chciałbym zobaczyć jaki materiał potem wychodzi za pomocą d90 :)
wiec jak byś mogł mi potem podesłać cos to byłbym wdzięczny :)
jakie mapy? nie bardzo czaję :D
Bo można zrobić np 3 kadry z ręki i złożyć HDR nawet bez programu (ręcznie na warstwach) i zapewniam Cię że jest to wykonalne ;) kwestia wprawy w robieniu tych 3 zdjęć ;) jeśli jednak wydaje Ci się to nie możliwie że Cię to śmieszy to po prostu jeszcze musisz poćwiczyć ;) oczywiście zakładam że nie robimy tego w totalnej ciemnicy gdzie nawet 1 foto wymaga statywu ;)
No nie wiem, czy mam tyle czasu, żeby osiągnąć taka perfekcję. Ciekawe, że wszystkie poradniki, prócz wężyków spustowych, pilotów (o statywie nie wspomnę) zalecaja wyłączanie autofokusa, stabilizacji, a nawet stosowanie wstępnego uniesienia lustra, żeby z tych kilku zdjęć uzyskać nierozmydlone jedno. Ja wiem, że złożyć ręcznie to sobie można wszystko, a nawet stosując opcję "align by matching..." w programie Photomatix, ale jak się kupuje lustrzankę, to by się chciało zachować minimum ostrości. I to nie tylko w jednym fragmencie zdjęcia. ;-)