Zobacz pełną wersję : Błędy w ostrzeniu D700 z użyciem wspomagania z SB900
Witam,
Czy jest jakieś rozwiązanie na problem wymieniony w temacie, oczywiście poza wyłączeniem wspomagania ?
Co można z tym zrobic, bo niestety czasem zachodzi potrzeba zrobienia zdjęć w bardzo ciemnych miejscach z użyciem lampy błyskowej.
Zauważam że wyłączenie precyzyjnej korekty AF w body trochę pomaga, ale jest to nic w porównaniu ze zdjęciami robionymi bez lampy.
Czy ktoś ma jakiś pomysł ? Z tym problemem spotkałem się już w przeszłości, dotyczyło to D70 i SB800.
Pozdrawiam
Innervoice
02-02-2011, 01:17
Wyłącz wspomaganie AF w lampie.
...aj późno już chyba jak tak teraz czytam :)
Czy to zdarza się z wszystkimi obiektywami?
Kiedyś szukając info o tym problemie znalazlem wątek w którymjeden z użytkowników pisał że odesłał aparat i obiektyw do serwisu i pomogło.
U niego problemy występowały tylko z niektórymi szkłami.
stachmuszel
02-02-2011, 09:19
U mnie D700/Tamron 28-75/Sigma 17-35/SB-900 pracują prawidłowo.
Czy to zdarza się z wszystkimi obiektywami?
Kiedyś szukając info o tym problemie znalazlem wątek w którymjeden z użytkowników pisał że odesłał aparat i obiektyw do serwisu i pomogło.
U niego problemy występowały tylko z niektórymi szkłami.
Problem występuje ze wszystkimi obiektywami, a najbardziej jest widoczny z 50/1,4 i 85/1,4 choc wiadomo ze nie po to kupuje się takie szkła żeby robić zdjęcia z błyskiem
stachmuszel
02-02-2011, 13:20
Problem występuje ze wszystkimi obiektywami, a najbardziej jest widoczny z 50/1,4 i 85/1,4 choc wiadomo ze nie po to kupuje się takie szkła żeby robić zdjęcia z błyskiem
Tak jak napisałem wyżej, problem nie występuje z wszystkimi obiektywami. Kolega mój foci z składzie D700/N16-35/SB-900 i również nie zauważył tej przypadłości.
Na szerokim kącie będzie to mnie widoczne, ale np 50/1,4 i zdjecia robione wlasnie na 1,4 wychodzi ewidentnie.
Po rozmowie z serwisem zrobilem testy wyginajac nieco lampe do przodu lub tylu i tutaj zauwazam poprawę.
Problem wiec prawdopodobnie tkwi w mocowaniu lampy z aparatem i innym kacie wysylki tych czerwonych pasków.
Mam kilka lamp i kilka body i problem jest wszedzie dostrzegalny :(
Bodajże na forum dpreview ktoś pisał że z SB-700 problem nie występował, a z SB-900 tak... ciekawe.
Mając na względzie efekty pochylania lampy to może być wina jej nóżki niedopasowanej do sanek aparatu.
dzisiaj zrobie test z pozyczonym SU 800
adrian3202
03-02-2011, 00:16
widzę że temat umarł ale podepnę się pod //BŁĘDY W OSTRZENIU// co ciekawe bo u mnie w D90 ten sam problem z zapożyczoną N50 f/1.4 wspomaganie ma problemy w Nissinie Di866 ale N35 f/1.8 działa wyśmienicie. Być może czym szerszy kąt tym lepiej ale z zoomem 70-300VR też działa niczego sobie. Po kilku nieudolnych próbach z N50 zauważyłem że po zastosowaniu płytki rozpraszającej w lampie poprawia się sytuacja na korzyść o co biega? Ustawienia lampy: TTL >zoom (auto) 50mm >płytka rozpraszająca>palnik na wprost Ustawienia body: (M) >1/200>f/4>iso 200>Balans bieli Flash> profil PT. Dotyczy zdjęć wykonywanych w godzinach 19-20 bez śniegu blokowisko. Myślę że dyfuzor rozwiąże zagwozdkę ale przydało by się jakieś wyjaśnienie na miarę ,,Z ARCHIWUM X'' bo f/1,4 to prawie nieużyteczne na powyższych parametrach.
Na temat nieprawidłowego działania wspomagania w sb900 było ( i jest) kilka tematów w dziale Lamp błyskowych.