PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] O o

matios
01-02-2011, 23:22
Zgniłe Błoto. Cóż za 'głupia' nazwa.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/3831/zgniebotozima.jpg)

harb
02-02-2011, 08:23
napiszę bez ogródek, sorry ale w tym kadrze nie ma niczego co zasługiwałoby dzieleniem się ta fotografią z innymi na tym portalu, bo ani motyw nie jest porywający, mz. praktycznie go niema, owszem gdyby do tego jeziora dorzucić ciekawe niebo, jakiś pomost lub ładnie wkomponowaną łódkę, dorzucić kolorystykę najlepiej wschodu lub zachodu (choć nie koniecznie, zbliżone godziny z miękkim światłem też mogłyby zrobić klimat) wówczas ta fotografia, mogłaby być czymś więcej aniżeli poprawną, na tej tutaj prezentowanej oprócz wyżej opisanych uwag, dodatkowo linia horyzontu jest krzywa :)

matios
02-02-2011, 21:43
w tym kadrze nie ma niczego co zasługiwałoby dzieleniem się ta fotografią z innymi na tym portalu

tutaj uważam, że zbyt surowo pojechałeś. Dzielę się dlatego ponieważ są tutaj osoby, których fotografie uważam za dobre oraz bardzo dobre. Do swoich fotografii często trudno mi się odnieść, jak wiadomo ciężko jest oceniać obiektywnie własny twór. Kilka słów krytyki od w/w osób stanowi dla mnie nieocenioną wartość.

Pomijając moją potrzebę samorozwoju przepraszam zatem, że zaśmiecam śmieciem.

ani motyw nie jest porywający, mz. praktycznie go niema, owszem gdyby do tego jeziora dorzucić ciekawe niebo, jakiś pomost lub ładnie wkomponowaną łódkę, dorzucić kolorystykę najlepiej wschodu lub zachodu (choć nie koniecznie, zbliżone godziny z miękkim światłem też mogłyby zrobić klimat) wówczas ta fotografia, mogłaby być czymś więcej aniżeli poprawną

... właśnie taki prysznic jest mi potrzebny. Uświadomiłeś mi, że to co ja widzę jako pierwszy plan, czyli ciekawe w swej genezie koła na stawiku, są dla osoby trzeciej niczym nadzwyczajnym. Być może tamten zachód nie dał odpowiedniego światła by ów pierwszy plan odpowiednio zaakcentować, lub w istocie pierwszy plan jest tak ciekawy jak 'lusterko_portrait ID' z portali społecznościowych.

Do horyzontu faktycznie się nie przyłożyłem.

dzięki za chwilkę poświęconego czasu. Jedyny post napisany przez ciebie w powyższym tonie oraz brak wypowiedzi innych osób świadczy wiele. Ja swój cel osiągnąłem, dlatego wstawiłem to zdjęcie ; ). Nie traktujmy tego forum jak 1x.com

pozdrawiam

harb
02-02-2011, 22:12
napisał harb
.......w tym kadrze nie ma niczego co zasługiwałoby dzieleniem się ta fotografią z innymi na tym portalu......

sorry może rzeczywiście z tym zdaniem przesadziłem, chyba powinienem napisać że powinieneś poddawać zdjęcia większej selekcji, zanim zdecydujesz się je wystawić - widzisz z tym zdjęciem problem jest taki, ma ono zbyt wiele wad aby je wszystkie opisać, stąd brak komentarzy

pozdrawiam :)

matios
02-02-2011, 22:26
chyba powinienem napisać że powinieneś poddawać zdjęcia większej selekcji, zanim zdecydujesz się je wystawić
ło tam. Takie samo miałoby to znaczenie, może tylko troszkę delikatniejszy wydźwięk.

ma ono zbyt wiele wad aby je wszystkie opisać, stąd brak komentarzy
Być może ma to swoją genezę w tym, że właściwie po raz pierwszy pojechałem w plener z nowym, szerokim szkłem. Być może gdy okiełznam możliwości tak szerokiego kąta spojrzę na to trzeźwiejszym okiem.

MK_2
02-02-2011, 22:32
Tak to już jest. Gdy moja fotka wydaje mi się poprawnie skomponowana i przyjemna w odbiorze to nie wzbudza zainteresowania innych. Nie wiem czy ma tyle błędów że nie ma od czego zacząć komentować czy jest po prostu nieciekawa.

Ale tutaj, gdy dobrze się wpatrzę w Twoje zdjęcie to wizę piersi, brzuch i pępek :) Gdyby to jakoś fajnie skadrować to mogłaby być z tego miejsca ciekawa fotka.