PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop Elements 8 czy 9?

mmac
01-02-2011, 22:24
Witam, zapętliłem się trochę i nie wiem co zrobić. Pobrałem sobie bowiem triala PSE 9, który spodobał mi się (na moje potrzeby wystarczy). Już miałem go sobie zamówić, gdy doszukałem się oferty na tablet Wacom (tablet też chciałbym sobie sprawić) z dołączonym PSE 8 (wersja angielska). Cena tabletu z PSE 8 jest chyba o 30 zł wyższa niż samego PSE 9.

I teraz pytanie czy odczuję jakoś mocno przesiadkę na niższą wersję? Opisy na stronie Adobe są głównie marketingowym bełkotem.
Czy do wersji angielskiej mogę pobrać/zainstalować spolszczenie?

Będę wdzięczny za praktyczne podpowiedzi.

mikkay
02-02-2011, 14:16
Bierz śmiało, napisał ja, użytkownik tabletu wacom i PSE 8 :)

Maski warstw możesz sobie uzupełnić darmowym dodatkiem PSE+.

mmac
02-02-2011, 14:27
Maski warstw możesz sobie uzupełnić darmowym dodatkiem PSE+.

Rozumiem, że maski do warstw dopasowania (poziomy , jasność, itp.) działąją w PSE 8? Czy dla nich też potrzebny jest dodatek?

tunerek
03-02-2011, 20:18
Popisuje się pod to pytanie i jeszcze jedno można prosić o linki z dodatkami i który acr będzie??

mikkay
03-02-2011, 22:01
Maski do warstw "fabrycznie zamontowanych" działają, a do wyboru mamy:
http://www.photoshopelementsuser.com/video/adjustment-layers-in-elements-8/

Elements+ -> http://simplephotoshop.com/elementsplus/
W zasadzie wersja free jest wystarczająca.

ACR pod względem funkcjonalności nie zmienisz.

McSimus
05-02-2011, 00:08
Po rejestracji na stronie Wacoma ściągasz wersję multi i w trakcie instalacji wybierasz sobie język polski. Numer maxymalnego ACR dla PSE8 niedawno gdzieś tu podawałem, można sprawdzić na stronie Adobe.

mmac
07-02-2011, 23:06
Dziękuję za odpowiedzi. Tablet z PSE 8 zostanie zamówiony :grin:

McSimus
07-02-2011, 23:32
Maksymalny ACR dla PSE8 to 6.2
Aha ważne czy to nowy tablet czy już używany, bo jak używany to na pewno już był rejestrowany a jeżeli był to wersji programu nie zmienisz.

mmac
08-02-2011, 09:02
Tablet chcę kupić nowy, z oficjalnej dystrybucji. Nie powinno więc być problemu.

McSimus
08-02-2011, 16:30
Jeżeli to Bamboo to będziesz mógł zainstalować sobie wszystkie trzy programy dołączane do tabletu. Przy Intuosie możesz wybrać tylko jeden.

malyandrzejek
25-03-2011, 14:07
Witam, chciałbym nieco odświeżyć wątek (..i nie zakładać nowego).

Mam takie pytanie. Do tej pory pracowałem na Capture NX2. Bardzo przyjemnie korzystało mi się z funkcji "Color Control Points". Chciałbym was zapytać czy PSE9 posiada podobne narzędzie? A jeśli nie, to czy może pełna wersja PS posiada coś w tym stylu? Z góry dzięki za info.

McSimus
25-03-2011, 21:19
Z tego co ja wiem to na pewno nie. Ale może mało wiem :)