Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Nikomu nie życzę ...
Patryk Olczyk
01-02-2011, 21:43
Proszę o opinię .
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/i/dsc8747a.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Te dwa spojrzenia robią zdjęcie
Tom Vein
01-02-2011, 22:07
Świetne
Tomek Konopka
01-02-2011, 22:11
świetnie złapane
Patryk Olczyk
01-02-2011, 22:26
Dzięki :)
Sad but true, a zdjęcie ma moc :)
wolnyslimak
02-02-2011, 17:28
Boli kurcze jak się patrzy ale to znaczy, że dobre to zdjęcie.
Te dwa spojrzenia robią zdjęcie
Nic dodać, nic ująć :-)
grunia99
03-02-2011, 00:44
Na forum pojawia się stosunkowo dużo zdjęć pokazujących żebraków - taki prawie samograj. Prawie zawsze zdjęcie pokazuje po prostu żebraka - i zazwyczaj jestem wtedy na nie.
Tutaj zdjęcie opowiada historię, osoba żebrząca stanowi podstawę do opowieści.
W tej konwencji bardzo dobre.
siwyozzman
03-02-2011, 23:08
Bardzo dobre zdjęcie! Nie bardzo mi się podoba tytuł (pretensjonalny trochę...).Z tym często mają problemy ludzie na forum, a moim zdaniem szczególnie przy takim mocnym przekazie ma to duże znaczenie.
Patryk Olczyk
04-02-2011, 01:09
Bardzo dobre zdjęcie! Nie bardzo mi się podoba tytuł (pretensjonalny trochę...).Z tym często mają problemy ludzie na forum, a moim zdaniem szczególnie przy takim mocnym przekazie ma to duże znaczenie.
Jaki inny proponujesz?
Dzięki za komentarze wszystkim :)
Grizzzly
04-02-2011, 17:36
A mnie się nie widzi.
Odniosłem wrażenie, iż osoba z lewej, która się obraca spogląda na fotografa a nie na żebraka.
Efekt byłby lepszy gdyby ludzie nie wykazywali żadnego zainteresowania tą całą sytuacją. Coś na zasadzie ogólnej znieczulicy -ktoś umiera z głodu a my żyjemy dalej...
Cóż to zmienia? Nawet jeśli osoba tam idąca spoglądałaby na fotografa, to i tak odnosimy wrażenie, że patrzy na żebraka.
Zazdroszczę kadru, bardzo. Nie zazdroszczę natomiast sytuacji materialnej osoby na zdjęciu.
Argymir Iwicki
05-02-2011, 09:19
Pierwszy plan żebrak - ok. Drugi plan - dziadek się patrzy - jest ok. Rzeczywiście, bez tego spojrzenia fota byłaby bez sensu. Ja bym przyciemnił fotę, bo lubię bardziej mroczne.
bart1987
05-02-2011, 10:53
Pierwszy plan żebrak - ok. Drugi plan - dziadek się patrzy - jest ok. Rzeczywiście, bez tego spojrzenia fota byłaby bez sensu. Ja bym przyciemnił fotę, bo lubię bardziej mroczne.
zgadzam się z przedmówcą.
velaskez
05-02-2011, 23:12
Jeest moccc.
piotr290
06-02-2011, 18:33
gratulacje odwagi złapania sytuacji :)
Mocne. Kopie w serducho !
panoramix
12-02-2011, 19:58
"Fotografowanie kogoś na skraju człowieczeństwa, odbiera resztki honoru i dumy, jakie mu zostały" - Jay Dickman
To tyle tytułem komentarza. Kto to jest Jay Dickman, ktoś spyta? Ten od National Geographic, LIFE, Time, Fortune, Forbes, laureat nagrody Pulitzera - oglądamy i podziwiamy jego zdjęcia już ponad 30 lat, współautor książki "Fotografia doskonała".
Jacek Wrzesińsk
12-02-2011, 20:17
To zdjęcie jest doskonałe!!!
Historia życia w jednym zdjęciu. Mi się podoba.
cheyenne
12-02-2011, 20:36
bardzo dobry kadr
Na forum pojawia się stosunkowo dużo zdjęć pokazujących żebraków - taki prawie samograj. Prawie zawsze zdjęcie pokazuje po prostu żebraka - i zazwyczaj jestem w tedy na nie.
Zgadzam się z twoim pierwszym zdaniem bo ja nadal jestem zdania, że to bardzo słaby temat oklepany już do bólu.
Temat żebraków jest jak ospa dla fotografa ulicznego. Każdy w dzieciństwie ją przechodzi a później zauważa, że na ulicy jest więcej ciekawszych wydarzeń.
Tytuł jak ktoś zauważył jest pretensjonalny. Zdjęcie jest tak oczywiste, że nie trzeba go podpisywać.
Miałabym chyba problem by zrobić takie zdjęcie z uwagi na szacunek dla starości, pokorę życiową. Ale przecież, fotografowie wojenni niejednokrotnie muszą patrzeć na krzywdę ludzką i zachować zimną krew...
Może i ja się nauczę łapać takie chwile. Bardzo mi się podoba to ujęcie i myślę, że zapadnie w mojej pamięci. Gratulacje!
Patryk Olczyk
18-05-2011, 22:43
Dzięki bardzo za komentarze ! :)
Bardzo dobre zdjęcie. Nic dodać nic ująć.
Megazordon
21-05-2011, 23:10
Na forum pojawia się stosunkowo dużo zdjęć pokazujących żebraków - taki prawie samograj. Prawie zawsze zdjęcie pokazuje po prostu żebraka - i zazwyczaj jestem wtedy na nie.
Owszem, pojawia się dużo takich zdjęć. Zrobionych znienacka na 300 mm, albo jakiemuś śpiącemu na ławce człowiekowi, który nic nie widzi i nie słyszy. Tutaj było chyba trochę bliżej i wszystko było przemyślane, ale i tak nie ma to znaczenia, bo głębia ostrości została doskonale dobrana. Zaznaczone są te osoby, które być powinny, dzięki czemu zdjęcie ma wyraźny przekaz.
Te dwa spojrzenia robią zdjęcie :D jak poprzednicy ale chyba ciut przegiales z jasnoscia tla
PabloT79
24-05-2011, 14:57
świetnie uchwycona chwila. Temat daje do myślenia.
Zdjęcie na plus.
KrzysiekR
25-05-2011, 08:42
Tylko powtorze to co juz bylo-dobrze zlapany moment
wojciecho87
25-05-2011, 10:22
Mocne - świetne. Gratulacje.
Kurde ... pierwsza fota na tym forum, którą zapamiętam na dłuższą chwilę. "Ukradłeś" mi stary pomysł ... ale wykonanie masz świetne. Jak dla mnie niedouczonego leszcza - fotka MA WIELKĄ MOC :D
Bardzo fajne ,I like it :)
Zdjęcie już widzę od dawna i zastanawiałem się jak je skomentować. I tak naprawdę nadal nie wiem. Ale to, że do niego wracam tyle razy, oznacza, że nie jest to prosta i jednoznaczna papkowa fotografia.
piotr_u.
11-06-2011, 18:55
"Fotografowanie kogoś na skraju człowieczeństwa, odbiera resztki honoru i dumy, jakie mu zostały" - Jay Dickman
To tyle tytułem komentarza.
Szkoda, że dla wielu to nie ma znaczenia.
Swietne, doskonale zlapane!
mafiozommm
20-06-2011, 17:59
Pieknie pokazana sytuacja...