PDA

Zobacz pełną wersję : CS5 - jak przyciąć uwzględniając zadane proporcje bez interpolacji

Jolania
01-02-2011, 19:20
Sprawiełem sobie CS5 (PL)i z czułością wspominam GIMPa. Mam nadzieję, że jeśli uda mi się okiełznać CS5 zapałam do niego głębokim iczuciem. Póki co nie mogę znaleźć informacji jak zadać proporcje i przyciąć zdjęcie bez interpolacj, tak by uciął zbędne piksele. W gimpie dodatkowo widziałem w okienku jak to przycięcie w trakcie ruszania mysżką się zmienia w dowolnych jednostkach i rozdzielczości... A tu widzę wynik przycięcia (wymiary) po fakcie. Może gdzieś na boku mogę otworzyć okienko z tymi informacjami? Póki co najważniejsze dla mnie wstepne ustalenie proporcji kadrowania (wiem żs z shiftem trzyma proporcje, ale ja chce je wczesniej ustalić) i przycięcie bez interpolacji. Gdyby ktoś coś wiedział...

Mikołaj
03-02-2011, 00:28
Wpisz w opcjach na górze proporcje i nie wypełniaj okna "rozdzielczość"

Jolania
03-02-2011, 01:00
Wpisuję w polu "szerokość" jakąś wartość i jest dobrze, ale gdy w polu "wysokość" wpisuję kolejną to w pierwszym pojawiają się jednostki i:sad:

donkiszot
03-02-2011, 02:40
Wybierz narzędzie do prostokątnej selekcji. Style ustaw na Fixed ratio i dalej ustaw zadane proporcje. Selekcją zaznaczasz kadr, a potem Image -> Crop.

Z tego co wiem (choć całkiem prawdopodobne, że za mało wiem) to narzędzie do kadrowania jest ubogie w opcje.

Innym rozwiązaniem problemu może być kadrowanie w ACR, tam crop ma więcej możliwości.

de Fresz
03-02-2011, 12:23
A tu widzę wynik przycięcia (wymiary) po fakcie. Może gdzieś na boku mogę otworzyć okienko z tymi informacjami?

Paleta Info (F8).

Wybierz narzędzie do prostokątnej selekcji. Style ustaw na Fixed ratio i dalej ustaw zadane proporcje. Selekcją zaznaczasz kadr, a potem Image -> Crop.

Lub: Canvas Size, wpisać docelowy rozmiar, resztę zrobić Movem/Transformem (ale przed Canvasem trzeba sobie zmienić Background w zwykłą warstwę).

Z tego co wiem (choć całkiem prawdopodobne, że za mało wiem) to narzędzie do kadrowania jest ubogie w opcje.

Możliwe że dopadła mnie już demencja, ale w starszych Szopach (pokroju 6-7) mam wrażenie że Crop działał na proporcjach (bez jednostek). Od conajmniej CS2 już nie chce. Spoko, Adobe coś z tym zrobi. Może już w CS8 :-/

stig
03-02-2011, 18:53
Cropem przycinaj wpisujac jakiekolwiek jednostki "wirtualne". Czyli mm albo np. cm. Potrzebujesz kadru 2x1 -- proste. Wpisujesz 2 cm w drugim okienku 1 cm, kreslisz kadr jaki chcesz, wciskasz Enter i gotowe. Nic sie nie przeskaluje, tylko DPI obrazu dopasuje sie wartoscia (tak aby np. na wydruku mial faktycznie te 2 x 1 cm). Oczywiscie w niczym nie przeszkadza, zeby te wartosc pozniej zmienic.

donkiszot
03-02-2011, 19:24
Cropem przycinaj wpisujac jakiekolwiek jednostki "wirtualne". Czyli mm albo np. cm.[...]

Albo coś źle robię, albo na mm nie działa. Ubywa pixeli nie tylko tam gdzie powinno.
Etycja: OK, działa. Po wpisaniu wszystkich parametrów obrazu (rozdziałka i wcześniejsza ilość pixeli) niby wraca wszystko do normy, tylko dlaczego obraz przy tym samym powiększeniu się zmniejsza? (Chyba PS-owi brakuje cyferek w zaokrągleniu, że tak to nazwę)

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, nieco ręczny, ale dość szybki -- cropem zaznaczyć wedle linijki zadaną proporcję i rozszerzyć wedle potrzeb.

Mikołaj
03-02-2011, 21:10
Wpisuję w polu "szerokość" jakąś wartość i jest dobrze, ale gdy w polu "wysokość" wpisuję kolejną to w pierwszym pojawiają się jednostki i:sad:
Nie patrz na to nie ma znaczenia. Byle nie było wypełnione pole "rozdzielczość" w tedy Ci nie przeskaluje.

donkiszot
03-02-2011, 21:22
Ma znaczenie, jeśli pojawią się pixele (jako jednostki) to nie zadziała.

Jolania
04-02-2011, 00:02
Cropem przycinaj wpisujac jakiekolwiek jednostki "wirtualne". Czyli mm albo np. cm. Potrzebujesz kadru 2x1 -- proste. Wpisujesz 2 cm w drugim okienku 1 cm, kreslisz kadr jaki chcesz, wciskasz Enter i gotowe. Nic sie nie przeskaluje, tylko DPI obrazu dopasuje sie wartoscia (tak aby np. na wydruku mial faktycznie te 2 x 1 cm). Oczywiscie w niczym nie przeszkadza, zeby te wartosc pozniej zmienic.

Racja tylko potem ta rozdzielczość jakaś kosmiczna. Pewnie, że można to zmienić, ale to dodatkowa robota. Co im szkodziło dodać w jednostkach inch lub ratio?
Dziękuję za pomoc.

Mikołaj
05-02-2011, 22:24
Można ew. użyć narzędzia "zaznaczenie prostokątne" ustawić w opcjach styl: "stałe proporcje" i z menu obraz/kadruj.

stig
06-02-2011, 19:11
Racja tylko potem ta rozdzielczość jakaś kosmiczna. Pewnie, że można to zmienić, ale to dodatkowa robota.Dopoki nie musisz tego drukowac -- to nie ma znaczenia. Niech sie pozniej z tym pierdziela tacy ludzie jak np. ja (do skladu kalendarza i magazynu Nikoniarzy, dostawalem zdjecia zarowno w 2 DPI jak i 5000. ;)
Jak juz koniecznie bedziesz chcial, to mozna sobie przeciez do tego akcje stworzyc.