Zobacz pełną wersję : Nikkory 50mm
Witam wszystkich,
Mam obecnie problem z wyborem obiektywu 50mm. Do wyboru mam standardowego Nikkora AF 50mm/1.8D Który można teraz dostać za mniej wiecej 500 zł. Alternatywą jest Nikkor AI-S 50mm/1.8 W cenie 350-380 zł . Puszka to nikon d5000 więc ostrość w obu manualna, natomiast z AI-S nie będzie mi z tym aparatem działał pomiar światła. I pytanie czy między tymi obiektywami jest jakaś różnica w jakość obrazu warta tych 100-130 zł różnicy ? oraz czy któryś z nich nada się do makro tak jak powiedzmy Nikkor AI-S 50mm/1.4 lub Nikkor micro AI-S 55m/2.8 ?
Róznicy pomiędzy 50/1.8 Ai-S a AF nie ma żadnej, jednak wydaje się, że warto dołożyć do pomiaru światła - tym bardziej, jeśli planujesz kiedyś zmienić puszkę.
Róznicy pomiędzy 50/1.8 Ai-S a AF nie ma żadnej, jednak wydaje się, że warto dołożyć do pomiaru światła - tym bardziej, jeśli planujesz kiedyś zmienić puszkę.
Jak zmieni puszkę to pewnie na lepszą i wtedy już będzie pomiar ;-)
Rozumiem że zdania są podzielone ? :) Więc jak to jest z tym macro taka 50-tka się do tego nadaje ? Bo z tego co zasłyszałem tu i tam rewelacyjny do tego celu jest Nikkor micro AI-S 55mm/2.8 ale jego ciężko dorwać, albo nie wiem gdzie szukać ;)
to weź 55/3.5 też nie pożałujesz
a 50ki wszystkie dobre a najlepsza dla Ciebie byłaby z silnikiem AF-S nikkor albo sigma 50/1.4, tylko cena już spora :-(
Dobra, ale może sprecyzuj - szukasz ogólnie pięćdziesiątki czy typowo do makro? Bo jeśli do makro, to z tych dwóch bym Ci doradził jednak 50/1.8D z pomiarem światła (zawsze to jakieś ułatwienie). Natomiast jeśli w ogóle szukasz obiektywu do makro, to - bazując na swoich doświadczeniach w tej dziedzinie - doradzałbym jednak dozbierać do np. Tamrona 90 niż pakować się w pięćdziesiątkę (na pewno będziesz musiał dokupić jeszcze pierścienie z przeniesieniem automatyki, jeśli chcesz zmieniać przysłonę (a chcesz), a i odległość ostrzenia będzie malutka, co przy płochliwych owadach jest niemożliwie wręcz irytujące).
Obecnie bardziej mi zależy na dobrym obiektywie macro przy czym budżet niestety bardzo ograniczony. Dlatego też zwróciłem uwage na AI-Sy. Czy ja dobrze rozumiem, że kupując powiedzmy nikkora AI-S 55mm/2.8 nie będe miał możliwości zmiany przysłony bez zastosowania odpowiednich pierścieni ? A swoją drogą z nisko budżetowych rozwiązań może warto spróbować pobawić się M42 ? Mam heliosa 44m-4 Możliwe że gdzieś znajdzie się i mieszek ?
adolfik9501
03-02-2011, 01:17
Obecnie bardziej mi zależy na dobrym obiektywie macro przy czym budżet niestety bardzo ograniczony. Dlatego też zwróciłem uwage na AI-Sy. Czy ja dobrze rozumiem, że kupując powiedzmy nikkora AI-S 55mm/2.8 nie będe miał możliwości zmiany przysłony bez zastosowania odpowiednich pierścieni ? A swoją drogą z nisko budżetowych rozwiązań może warto spróbować pobawić się M42 ? Mam heliosa 44m-4 Możliwe że gdzieś znajdzie się i mieszek ?
Jeśli nie ma pierścienia przysłony to potrzeba do niego pierścieni ze stykami. Jeśli zaś obiektyw ma taki pierścień to sam zadajesz mu przysłonę. W przypadku NAIS55/2,8 masz pierścień, więc sam zadajesz przysłonę, jest także domykacz przysłony (ten dzyndzel z tyłu), więc domknie się ona do wartości zadanej w momencie robienia zdjęcia (jeśli pierścienie także mają domykacz).
downunder
03-02-2011, 01:25
Jeżeli niskobudżetowo bawić się w makro to faktycznie albo opcja z "m42", albo poszukać używanej Cosiny 100 mm f/3.5 Macro z pierścieniem 1:1. ;)
adolfik9501
03-02-2011, 12:45
Jeżeli niskobudżetowo bawić się w makro to faktycznie albo opcja z "m42", albo poszukać używanej Cosiny 100 mm f/3.5 Macro z pierścieniem 1:1. ;)
Uściślę - z dedykowaną soczewką z którą się uzyskuje 1:1, bez niej jest 1:2. Występuje ten całkiem udany optycznie wynalazek (mechanicznie jak wydmuszka) pod wieloma nazwami m.in. Cosina, Soligor, Vivitar, Voightlander, Phoenix.
EDIT: Ciężko dostać, zwłaszcza komplet z soczewką. Trza się przygotować na co najmniej 400 PLN (przy pewnej dozie szczęścia).
Tak mnie nurtuje ten cały nikkor micro 55/2.8 AI-s dostępny na ebay w cenach powiedzmy 500-600 zł jak on by sie miał do Cosiny 100mm ?
adolfik9501
03-02-2011, 14:24
Tak mnie nurtuje ten cały nikkor micro 55/2.8 AI-s dostępny na ebay w cenach powiedzmy 500-600 zł jak on by sie miał do Cosiny 100mm ?
Będzie ostrzejszy. Makro 1:2, z pierścieniem PK13 - 1:1, poza tym brak pomiaru światła i AF (ale to akurat w makro nieistotne). Oczywiście z obiektywem o większej ogniskowej możesz być dalej od obiektu.
Tutaj (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/micronikkor/55mmmicro.htm) poczytaj o 55/2,8.
EDIT: A tutaj (http://www.photozone.de/pentax/368-cosina-af-100mm-f35-macro) test Cosiny 100/3,5 Makro na Pentaxie.
EDIT2: Jeszcze jedna (http://www.dyxum.com/columns/articles/lenses/Cosina_100_35_macro/Cosina_100_35_macro_review.asp) recenzja.
Dzięki wszystkim za pomoc i rady. Wydaje mi się że narazie zaczaję się na Cosine lub Nikkora 55. Zależy co bedzie dostępne.
adolfik9501
04-02-2011, 00:27
Dzięki wszystkim za pomoc i rady. Wydaje mi się że narazie zaczaję się na Cosine lub Nikkora 55. Zależy co bedzie dostępne.
Więc zapewne skończysz z Nikkorem. Co się tyczy Cosiny to ona jest bardzo rzadko dostępna, mimo tego że pod wieloma nazwami występuje (dla przypomnienia: Cosina, Soligor, Vivitar, Voigtlander, Phoenix). Różnią się tylko napisami.
I dla przypomnienia; istnieje również 55/3.5 też z pierścieniem ma 1:1
ale jest go więcej
Fakt trzeba przyznać ze nikkora znaleźć łatwiej. Spieszyć się nie będę w drodze jest gwint Nikon>M42 więc zobacze co też takiego wyjdzie z tym co mam (mieszek,helios).