Zobacz pełną wersję : Bank zdjęć - photogenica
misiak76
01-02-2011, 12:07
Witam.
Dostałem propozycję współpracy z tym bankiem zdjęć (www.photogenica.pl). Tylko nie mam informacji o nich poza tymi suchymi faktami dostępnymi w necie, że najlepsi, że najwięksi i że to i tamto...
Chodzi mi o to, czy ktoś z Was już z nimi współpracuje i czy warto w to wchodzić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ps. Dodam, że byłby to mój pierwszy microstokowy bank zdjęć.
Pierwsze co przychodzi mi na myśl w takiej sytuacji, to ... wzmacniacz.
W jaki sposób i z jakiej okazji dostałeś zaproszenie? Niewiele stocków wysyła zaproszenia do współpracy...
Jeśli faktycznie szukasz info, to ... widziałeś ten (http://stock-board.info/photogenica-t-2234.html) wątek? Powinien sporo rozjaśnić.
A mi to wygląda na reklamę....
misiak76
01-02-2011, 13:51
W jaki sposób i z jakiej okazji dostałeś zaproszenie? Niewiele stocków wysyła zaproszenia do współpracy...
Zdjęcia ze swoich wypadów po Polsce umieszczam w serwisie polskie krajobrazy mam już ich tam kilka setek umieszczonych i z tamtąd mnie wypatrzyli. Tam w swoim profilu mam podanego emaila i przez niego się ze mną skontaktowali.
Właśnie tego typu informacje tylko można znaleźć w necie niestety :(
ja kupilem u nich pare fotek i jeszcze fajnego pen'a 4gb wielkosci karty kredytowej wygralem :)
Zdjęcia ze swoich wypadów po Polsce umieszczam w serwisie polskie krajobrazy mam już ich tam kilka setek umieszczonych i z tamtąd mnie wypatrzyli. Tam w swoim profilu mam podanego emaila i przez niego się ze mną skontaktowali.
Daj linka do swoich zdjęć, chętnie popatrzę.
misiak76
01-02-2011, 21:53
Na początku myślałem, że ktoś sobie jaja robi ze mnie bo bardziej amator ze mnie i cały czas się uczę.
a tu link do mojej galerii: http://www.polskiekrajobrazy.pl/Dariusz_%C5%BBuk/Galeria/
Chyba jednak się zdecyduję bo już 2 raz do mnie napisali.
Zapytam tylko o jedno - czy przeczytałeś proponowany przeze mnie wyżej wątek na sąsiednim forum i czy wyciągasz z tego jakieś wnioski?
Dlaczego ja też mam wrażenie, że ktoś sobie robi jaja? :rolleyes:
Zapytam tylko o jedno - czy przeczytałeś proponowany przeze mnie wyżej wątek na sąsiednim forum i czy wyciągasz z tego jakieś wnioski?
Dlaczego ja też mam wrażenie, że ktoś sobie robi jaja? :rolleyes:
Jak nie ma konta, to nie poczyta, bo trzeba się logować ;)
W czym problem? Jeśli ktoś szuka informacji, to je znajdzie, a za zarejestrowanie się nie trzeba płacić, to i płakać nie ma co ;)
Wspomniany stock nie chwali się jakoś specjalnie sławą, nie znam osób, które by z nim współpracowały i mogły polecić. Myślę, że te parę słów komentarzy w podanym linku rozjaśni.
W czym problem? Jeśli ktoś szuka informacji, to je znajdzie, a za zarejestrowanie się nie trzeba płacić, to i płakać nie ma co ;)
Zgadza się ;)
Wracając do tematu, to nieciekawie ten nowy stock wygląda. Lepiej sobie nim nie zawracać głowy. Takiej tandety w banku zdjęć chyba nigdy nie widziałem :-?
Pershing
01-02-2011, 23:38
I kto twiedzi, że jest największy i najlepszy. Wg mnie Getty to największa fabryka, która kupiła też kilka microstocków m.in Istockphoto. Tym tworem raczej bym sobie głowy nie zawracał, ale to Ty decydujesz. Poza tym stocki się kończą jak mawia pewien canonier;-)
Poza tym stocki się kończą jak mawia pewien canonier;-)
A już na pewno polski (plus)stock się skończył ;) Ktoś stara się wypełnić lukę? Po co, rynek mamy otwarty na skalę światową, co zwiększa przyjemnie szanse na zarobki. Jak już ktoś cierpi na nadmiar zdjęć widoczków to są banki godne polecenia, na których poświęcony czas, to inwestycja, która na prawdę się opłaca.
Pershing
01-02-2011, 23:56
Przy konkurencji światowych topowych microstocków, w których Polacy nieżle sobie radzą, właściciel przytaczanego tu microstocka jest cholernie odważnym człowiekiem, albo niebardzo ma co z kasą robić i bawi się nią. Jeśli wogóle zaistnieje na rynku to wytrzyma może rok.
W ubiegłym roku powstał nowy bank Depositphotos z budżetem w dziesiątkach milionów $. Żeby przyciągnąc do siebie uznanych fachowców w dziedzinie stocków (fotografów i grafików) rozdawali kasę na lewo i prawo, mimo tego choć jeszcze istnieją rynku nie zawojowali i w żaden sposób nie zagrażają potentatom jak Istockphoto, czy Shutterstock, a to tylko śwait micro, gdzie midi i macro.
Darku obejrzałem Twoją galerię i nie obraź się ale przy dzisiejszej konkurencji, gdzie w stockach siedzą całe agencje foto i naprawdę profesjonalni fotografowie z całego świata nie spodziewaj się przy tej tematyce i jakości jakiś cudów w postaci płynących $.
Dzisiaj żeby naprawdę zarobić i się nie zniechcić na starcie trzeba mieć dobry koncept, znaleźć temat niszowy lub być profesjonalnym fotograem i grafikiem w jednym. Pooglądaj sobie w cytowanych przeze mnie wyżej agencjach najlepie sprzedające się zdjęcia. Każda z tych agencji ma taką zakładkę jak TOP i wtedy odpowiedz sobie na pytanie czy warto.
To tyle z mojej strony a wierz mi że trochę w tym temacie siedzę.
marszull
02-02-2011, 01:12
Przy konkurencji światowych topowych microstocków, w których Polacy nieżle sobie radzą, właściciel przytaczanego tu microstocka jest cholernie odważnym człowiekiem, albo niebardzo ma co z kasą robić i bawi się nią. Jeśli wogóle zaistnieje na rynku to wytrzyma może rok.
Tak apropos tego akapitu, to czesto sie zastanawiam kto ocenia merytorycznie pomysly na biznesy, finansowane de facto z naszych podatkow, bo z nieba do UE kasa nie splywa...
misiak76
02-02-2011, 13:36
Darku obejrzałem Twoją galerię i nie obraź się ale przy dzisiejszej konkurencji, gdzie w stockach siedzą całe agencje foto i naprawdę profesjonalni fotografowie z całego świata nie spodziewaj się przy tej tematyce i jakości jakiś cudów w postaci płynących $.
Dlatego też uważam, ze jakość moich zdjęć jest czysto amatorska i moje doświadczenie jest moze na 5% i z tąd moje zdziwienie z tym zaproszeniem... Jestem dopiero na początku drogi i sporo mam do nauki, a własciwie to dopiero od roku odkąd kupiłem D90 bo wczesniej to kompakt za mnie myślał ;) A teraz po prostu lubię tryb manualny i uwielbiam swe lusterko, które mi wciąż mówi, ze daleka droga przedemną. Zwłaszcza jak patrzę jakie są tu zamieszczane zdjęcia lub na DCP.
misiak76
02-02-2011, 13:48
Tak apropos tego akapitu, to czesto sie zastanawiam kto ocenia merytorycznie pomysly na biznesy, finansowane de facto z naszych podatkow, bo z nieba do UE kasa nie splywa...
Czasem byś się zdziwił... Wystarczy wziąść udział w kursie, potem złożyć biznes plan i masz 50% szans, że dostaniesz, a jak dostaniesz to dopiero się zaczyna koszmar biurokratyczny. W ciągu 4-5 dni roboczych musisz załatwić wszystkie papiery łącznie z osobami, które poświadczą za Ciebie, że porządny z Ciebie człowiek i wiesz co robisz. A wszystko często nie w rękach jakiś osób z doświadczeniem tylko na starzystach lub ludzi bez doświadczenia i często podchodzących z taką ignorancją do petentów bo wiedzą, że to od ich widzimisie zależy czy ktoś dostanie dofinansowanie. Zwłaszcza, że nie mają kasy z tego , że przyznają kasę tylko ile osób przeszkolą.
marszull
02-02-2011, 14:27
Czasem byś się zdziwił... Wystarczy wziąść udział w kursie, potem złożyć biznes plan i masz 50% szans, że dostaniesz, a jak dostaniesz to dopiero się zaczyna koszmar biurokratyczny. W ciągu 4-5 dni roboczych musisz załatwić wszystkie papiery łącznie z osobami, które poświadczą za Ciebie, że porządny z Ciebie człowiek i wiesz co robisz. A wszystko często nie w rękach jakiś osób z doświadczeniem tylko na starzystach lub ludzi bez doświadczenia i często podchodzących z taką ignorancją do petentów bo wiedzą, że to od ich widzimisie zależy czy ktoś dostanie dofinansowanie. Zwłaszcza, że nie mają kasy z tego , że przyznają kasę tylko ile osób przeszkolą.
Nie musisz mi tlumaczyc ;) To byla z mojej strony sarkastyczna wypowiedz ;)
bardziej chodzilo mi o to ze czesc osob "wyrywa" takie fundusze an pomysly bez sensu, ktore po roku (czy troche ponad bo do roku trzeba by bylo oddac kase) upadna
...A wszystko często nie w rękach jakiś osób z doświadczeniem tylko na starzystach lub ludzi bez doświadczenia i często podchodzących z taką ignorancją do petentów bo wiedzą, że to od ich widzimisie zależy czy ktoś dostanie dofinansowanie..
Jakież to znajome... :?