Zobacz pełną wersję : Beauty dish - INNE pytanie - jak zrobić warstwę odbijającą
magicduh
01-02-2011, 12:00
Cześć, postanowiłem zrobić beauty dish ok 50cm średnicy na lampę studyjną, wiadomo że metalowa miska o których mowa była już wielokrotnie będzie za ciężka ze względu na jej wymiar. Poza tym chyba nie widziałem 'chromowanej' metalowej misy o średnicy ok 50 cm. Ok.
Wpadłem na pomysł jak bezbarwną miskę przerobić na odbijającą światło.
potrzebne przybory to:
- spray chrom srebrny
- piasek
Nie wiem czy to wypali więc podzielcie się swoimi opiniami.
Wnętrze miski pokryłbym warstwą sprayu srebrnego chromowanego, puki nie zaschnie posypałbym piachem aby piasek się przykleił i pokrył jednolicie całe wnętrze miski. Potem pokryłbym go dwoma warstwami sprayu. Po co piasek? aby jego ziarna pokryte chromem rozpraszały światło mniej więcej równomiernie.
Co wy na to?
szymonvader
01-02-2011, 12:08
rób pokazuj jak działa:)
Ja wyklejam (ring flashe) pogniecioną folią alu i jakoś daje rade ale twój pomysł tez całkiem całkiem...
wg mnie, piasek się będzie odklejał, ale pomysł ciekawy. lepiej było najpierw spryskać klejem w sprayu, potem nasypać piesek, potem znowu klej w sprayu, a potem farba
Kombinujesz. Weź po prostu farbę białą matową (spray), nie żaden srebrny chrom.
chrom w sprayu uczywalem kilka lat temu nie wiem jak teraz ale ten co mialem byl bardzo delikatny. matowil sie od byle dotyku. Po za tym miska z nierdzewki jest bardzo lekka. Mam miske cos ponad 40cm srednicy i jest duzo lzejsza niz oryginalny BD.
Michał Jędrak
01-02-2011, 18:14
Mam dla Was złe wiadomości... Jeśli kupicie miskę za jakieś 30zł, potem mocowanie do lamp za jakieś 40zł, potem spray za 10zł i klej za 10zł, to już będziecie się zbliżali do 100zł. Jeszcze tylko jakiś sposób na przytwierdzenie mocowani do miski, sporo zabawy piaskiem, farbą itd... Czy nie lepiej dołożyć 100zł i po prostu kupić za 200zł beauty dish? Ja wiem, że radość z zabawy jest bezcenna, ale gdy różnica staje się tak mała, to sens całego pomysłu staje się wątpliwy
i dlatego BD mam oryginalny, a ringa flashowego robie ;)
magicduh
01-02-2011, 18:36
Wow - dzięki za odpowiedzi. To spróbuję też odpisać
Ja wyklejam (ring flashe) pogniecioną folią alu i jakoś daje rade ale twój pomysł tez całkiem całkiem...
- a czy folia nie zadziera się, tworząc małe dziurki - też o tym myślałem
Jwg mnie, piasek się będzie odklejał, ale pomysł ciekawy. lepiej było najpierw spryskać klejem w sprayu, potem nasypać piesek, potem znowu klej w sprayu, a potem farba
- mam nadzieję że do sprayu się przyklei, aczkolwiek dobry pomysł z klejem
Kombinujesz. Weź po prostu farbę białą matową (spray), nie żaden srebrny chrom.
- a mógłbyś coś napisać o różnicy jaka jest między białym matem a srebrem? W sumie softboxy, czasze itp mają w dużej większości warstwy odblaskowe.
chrom w sprayu uczywalem kilka lat temu nie wiem jak teraz ale ten co mialem byl bardzo delikatny. matowil sie od byle dotyku. Po za tym miska z nierdzewki jest bardzo lekka. Mam miske cos ponad 40cm srednicy i jest duzo lzejsza niz oryginalny BD.
- teraz są dostępne spraye jakieś specjalne do felg samochodowych więc muszę być trwalsze i są podobnej cenie. A gdzie kupiłeś taką miskę? Ja widziałem tylko takie do 30 cm, 42cm jest standardowym wymiarem, ale i nie za dużym, a 10 cm na średnicy to trochę różnicy jest. Może w necie gdzieś są bo u mnie na zadupiu to nie ma :/ no chyba że takie stare blaszaki, na których x lat temu zjeżdżało się z górki hehe.
Czy nie lepiej dołożyć 100zł i po prostu kupić za 200zł beauty dish?
- no właśnie cały sęk w tym, że wyjdzie mi to mniej, bo miskę z tworzywa widziałem za ok 10-15 zł, spray + ew klej ok 25zł, a uchwyty mam od starych softboxów - czyli wychodzi pi razy drzwi 50zł, to 150 zł które musiałbym dołożyć wolę wydać na jakieś dodatkowe tło choćby nawet czy na wieczór z dziewczyną, albo na 2 wieczory.
A gdzie kupiłeś taką miskę? Ja widziałem tylko takie do 30 cm, 42cm jest standardowym wymiarem, ale i nie za dużym, a 10 cm na średnicy to trochę różnicy jest. Może w necie gdzieś są bo u mnie na zadupiu to nie ma :/ no chyba że takie stare blaszaki, na których x lat temu zjeżdżało się z górki hehe.
kupilem w hurtowni z agd kosztowala kilkanascie zl. Imho omysl z bialym BD bardzo dobry.
- a mógłbyś coś napisać o różnicy jaka jest między białym matem a srebrem? W sumie softboxy, czasze itp mają w dużej większości warstwy odblaskowe.
Srebrne mają nieco wiekszą wydajność (mniejsze straty). Minimalnie.
Ja mam biały matowy bd. Kupowałem białą emalie do regeneracji zlewów (wcale nie jest to połysk jak mozna by sądzić, ale właśnie mat) i biały lakier samochodowy.
W sumie mam 3 samodzielnie wymalowane "garnki". 1 bd i 2 reflektory. Z tym, że ja regenerowałem bardzo stare reflektory, takie produkowane pod oświetlenie żarówkowe z lat 70-tych albo i starsze.
Mój beautydisch w oryginale jest z .... mosiądzu, z drewnianymi uchwytami !
magicduh
01-02-2011, 21:38
Mój beautydisch w oryginale jest z .... mosiądzu, z drewnianymi uchwytami !
- no to nieźle, ja kiedyś miałem statyw drewniany, taki mega ciężki i skrzypiący... fajnie takie zabytki wyglądają jako ozdoba
Czyli biały spray powinien starczyć? Z tego co pisałeś wynika, że ten twój ma połysk a najzwyklejszy spray biały chyba jest błyszczący. Nie będę używał go w studio 100m2 więc przy 300Ws powinien dać radę nawet z plastrem miodu?
Tak, wystarczy. :)
Mam nadal taki wielki statyw pod aparat wielkoformatowy, razem z potężną kolumna i głowicą kulową. Kiedyś jak będę miał wielki salon to może go wyeksponuję (postawię na nim kwiatki albo kompakcik :)) bo na razie to on jest w piwnicy i się kurzy.
magicduh
01-02-2011, 22:01
ha! tamten statyw jakiś czas robił za lampkę, a potem zniknął?! A spytam nie na temat, czy ważne jest żeby lampa studyjna miała gdzieś na wierzchu wyciągany bezpiecznik? Jeśli tak to dlaczego? (zastanawiam się nad lampami CYx00K a one chyba nie mają na wierzchu)
.. czy ważne jest żeby lampa studyjna miała gdzieś na wierzchu wyciągany bezpiecznik? Jeśli tak to dlaczego? (zastanawiam się nad lampami CYx00K a one chyba nie mają na wierzchu)Bardzo rzadko, ale bywa że sie przyda. Mi raz to uratowało tyłek, w pewnej fabryce w gniazdkach skoczyło napięcie i padły bezpieczniki.
Moje CY200'ki maja bezpieczniki w gniazdku - trzeba podwazyc i wysuwa sie gniazdo z bezpiecznikiem i miejscem na zapasowy - bardzo zmyslne i przydatne jesli tylko pamietamy by brak uzupelnic ;)
magicduh
01-02-2011, 23:35
W angielskich wtyczkach jest super rozwiązanie bo są w nich bezpieczniki, w sumie wystarczyło by zmienić kabel na taki z angielską wtyczką + przejściówka - dobre rozwiązanie jeśli bezpiecznik schowany jest.
Tylko jeszcze trzeba znać wartość :)
Ja mam w lampie Elfo 2 bezpieczniki, chyba 4 A i 6,3 A.
- no właśnie cały sęk w tym, że wyjdzie mi to mniej, bo miskę z tworzywa widziałem za ok 10-15 zł, spray + ew klej ok 25zł, a uchwyty mam od starych softboxów - czyli wychodzi pi razy drzwi 50zł, to 150 zł które musiałbym dołożyć wolę wydać na jakieś dodatkowe tło choćby nawet czy na wieczór z dziewczyną, albo na 2 wieczory.
Ja tam lubię rzeźbić, ale jak mam się bujać z sypiący piachem i obserwować czy już się micha plastikowa topi od pilota (przy 300ws to chyba 150w halogen jest), to wolę dołożyć te $. Chcesz zaoszczędzić, to pomyśl nad plastrem miodu do tego BD. Kosztuje dużo więcej niż sam BD.
killer_one
02-02-2011, 17:42
Magicduch don't eat shit!
Jak masz kombinować, kupować kleje, farby, miskę, mocowanie, śrubki, wiercić (wiertarkę i wiertła też czasem trzeba kupić), po to by się okazało, że to co zrobiłeś nie pasuje do niczego, to w sumie taniej wychodzi kupić.
Eltec, e-trade, i parę innych firm sprzedaje bjutymiski pod Bowensa S za 99 złp. Wprawdzie jest to wersja 18" czyli ok 43 cm, ale tu nie ma problemów z dokupieniem plastra miodu osobno.
Do miski wątpię czy coś dopasujesz, a jeśli tak, to kolejnym "patentem" nad którym się namęczysz.
Sprawa druga - co to znaczy "bezpiecznik schowany jest"? W każdej lampie masz bezpiecznik w obudowie lampy. Nie trzeba kombinować z wtyczkami. Wystarczy otworzyć gniazdo bezpiecznika i wymienić. 5 minut roboty, pod warunkiem, że masz zapasowe pod ręką.
magicduh
02-02-2011, 19:43
Eltec, e-trade, i parę innych firm sprzedaje bjutymiski pod Bowensa S za 99 złp. Wprawdzie jest to wersja 18" czyli ok 43 cm, ale tu nie ma problemów z dokupieniem plastra miodu osobno.
Do miski wątpię czy coś dopasujesz, a jeśli tak, to kolejnym "patentem" nad którym się namęczysz.
no więc 112 zł a nie 99, a większy prawie 200zł, mały mi nie potrzebny więc odpada, równie dobrze można by powiedzieć po co ci miska, kup sobie 25cm za 50zł na flasza, lub 10cm za 20zł na latarkę... Szkoda mi kasy i tyle, nie śpię na pieniądzach, piwnicę mam a tam wszystko za darmo jest, jedynie miskę i spray muszę kupić. a to na pewno nie kosztuje 200zł poza tym z zamiłowania rzeźbię, lepię itp więc lubię kombinować i NIE męczy mnie to, a wręcz sprawia frajdę. Amen!