Zobacz pełną wersję : Korzystać ze wszystkich pól AF czy nie?
Mam do Was pytanie: jak korzystacie z AF w swoich aparatach. Ja na ogół nie mam zaufania do AF, więc obojętnie ile jest pól ostrości to i tak korzystam z centralnego i przekadrowuję (jeśli aparat jest na statywie to też wybieram konkretne pole). Czy ktoś zdaje się na aparat w tym względzie? Inna sprawa, że miałem do czynienia z aparatami o max 5 punktach AF. Może w tych nowoczesnych z 11 polami jest lepiej?
de Fresz
01-02-2011, 12:20
Ja przy dynamicznych sytuacjach najczęściej zmieniam punkt na pasujący boczny – jak się sytuacja zmienia, to nie ma czasu na zabawy ostrzenie centralnym-przekadrowanie, ostrzenie centralnym-przekadrowanie, ostrzenie centralnym-przekadrowanie. Przy statycznych sytuacjach różnie, najczęściej centralny + przekadrowanie, jest czas na dumanie przed i po ostrzeniu, zmianę zdania etc.
Korzystam z wszystkich 51 pól AF. Przy jasnych obiektywach przekadrowanie często powoduje że ostrość ląduje nie tam gdzie powinna.
Witam. Zależy co robię - jak kotlety krótkim obiektywem to wcale ostrości nie ustawiam bo po co, przy normalnych fotach staram się dobrać punkty do sytuacji - w końcu po to one są, - jak nie ma czasu na ustawienie to robię tak jak akurat są ustawione. Prawie zawsze jednak koryguję ręcznie.
photoaction
02-02-2011, 00:54
do kotleta i dynamicznych najlepiej wlaczyc sledzenie 3d.
Oczywiście korzystam ze wszystkich 11/51. Po to są :)