Zobacz pełną wersję : D90 i rysy na lustrze
Witajcie!
Mam pytanie. Ostatnio dorobiłem się rysy i kilku mniejszych rysek na lustrze głównym w mojej D90. Czy wogóle jest możliwe, że w jakichś określonych warunkach będzie to miało wpływ na działanie czujników w aparacie. No nie wiem przykładowo AF będzie głupiał? Jak do tej pory nie zauważyłem, aby to miało wpływ na działanie czujników, ale być może nie trafiłem jeszcze na warunki oświetleniowe gdzie to mogłoby się ujawnić. Dodam, że ta dość widoczna rysa jest na dole lustra, niemniej jednak wchodzi w obszar, który jest poza elementami mocującymi lustro.
Przy okazji jeszcze jedno pytanko. Widzę, że zebrało mi się trochę paprochów za tylną soczewą w 18-105. Może to mieć jakiś wpływ na foty? Domyślam się, że raczej nie, ale może ktoś ma doświadzcenie z takim przypadkiem, że ma, np. na dużych f-kach. P.S. wiem, że syfy na matrycy wtedy widać bo widzę. Pytam o zabrudzenia za tylną soczewą ;) Myślicie, że warto się tym zainteresować przy jakiejś wizycie w serwisie foto, czy raczej nie dawć szkła do macania :P
Z góry dzięki za info :)
Pozdrawiam,
Paweł
panoramix
01-02-2011, 09:33
1. Jakim cudem zarysowałeś lustro?
2. MZ skazy mogą mieć wpływ na działanie AF, jeśli pojawiają się w polu
3. Wady tylnej soczewki, będą widoczne bardziej niż wady przedniej. Im bardziej przymknięty, tym wyraźniejsze.
Co do pytania: szkoda gadać, było tam sporo syfów i zdjąłem je patyczkiem z bawełną dołączonym do zestawu do czyszczenia (takie jak do uszu), ale nie wiem czy syfy były twardymi drobinami czy na patyczku były drobiny, pewnie to pierwsze. Bywa, że zmieniam szkła na zewnątrz to i komora się usyfiła, chyba naturalne...
panoramix
01-02-2011, 11:03
Bywa, że zmieniam szkła na zewnątrz to i komora się usyfiła, chyba naturalne...
No nie do końca naturalne. Ja również zmieniam szkła, często na zewnątrz i jakoś nie mam tego problemu. Wszystko zależy od techniki zmieniania obiektywu :). Co do "patyczkowania", to chyba nie jest najlepszy pomysł, ze względu na twardość samego patyczka oraz wiskozy, która jest na niego nawinięta. Ja czyszczenie zaczynam od przedmuchania gruszką, jeśli to nie pomaga, do akcji wchodzi pędzelek, następnie papier do optyki lub ściereczka a ekstremalnie końcówka lens pena.
Dodam jeszcze, że swoje D90 po raz pierwszy wyczyściłem wczoraj. Dotyczyło to przedmuchania matówki i lustra.
Stare D70 czyszczę trochę częściej, łącznie z filtrem dolnoprzepustowym, bo tam nie ma mechanizmu samoczyszczenia.
Hmm, teraz to i ja wiem, że te patyczki są do d... :) Cóż robię dalej foty i będę obserwował zachowanie AF. Niemniej jednak zachęcam do dyskusji, może ktoś ma doświadczenie z takim przypadkiem.
milczek77
01-02-2011, 11:45
No nie do końca naturalne. Ja również zmieniam szkła, często na zewnątrz i jakoś nie mam tego problemu. Wszystko zależy od techniki zmieniania obiektywu . Co do "patyczkowania", to chyba nie jest najlepszy pomysł, ze względu na twardość samego patyczka oraz wiskozy, która jest na niego nawinięta. Ja czyszczenie zaczynam od przedmuchania gruszką, jeśli to nie pomaga, do akcji wchodzi pędzelek, następnie papier do optyki lub ściereczka a ekstremalnie końcówka lens pena.
Dodam jeszcze, że swoje D90 po raz pierwszy wyczyściłem wczoraj. Dotyczyło to przedmuchania matówki i lustra.
Stare D70 czyszczę trochę częściej, łącznie z filtrem dolnoprzepustowym, bo tam nie ma mechanizmu samoczyszczenia.
Możesz opisać swoją technikę zmiany obiektywów :-) bo mnie się zdarzy, że paproch sie przyklei przy zmianie
Bagnet w dół i z dala od wiatru.
panoramix
01-02-2011, 13:50
Bagnet w dół i z dala od wiatru.
dokładnie. Oczywiście wygodniej jest widzieć operację zmiany, więc najczęściej popełniany błąd to skos 45 st., żeby widzieć kreski :) A tu trzeba jak w wojsku z rozkładaniem/składaniem broni, z zamkniętymi oczami potrafić zmieniać.
Hmm, teraz to i ja wiem, że te patyczki są do d... :) Cóż robię dalej foty i będę obserwował zachowanie AF. Niemniej jednak zachęcam do dyskusji, może ktoś ma doświadczenie z takim przypadkiem.
Na opakowaniu powinien być napis: "Patyczki do uszu", a zapewne był "Patyczki do optyki" skoro zastosowałeś je w takim właśnie celu. Możesz zaskarżyć producenta ;) No... Chyba używałeś niezgodnie z przeznaczeniem ;P
A tak serio to powinien być napis "Patyczki do d*py" ;)
chyba się pogubiłem. Zarysowałeś patyczkami lustro? Może to tylko smuga? albo... zarysowałeś matrycę bo to bardzie prawdopodobne. Filtr matrycy jest delikatny i wiem że patyczkami to tam trzeba leciutko, ale co do lustra to ja tarłem swoje patyczkami nie zwracjąc uwagi na siłę nacisku i nigdy mi sie to nie zdarzyło
Tak zarysowałem lustro patyczkiem, który przypomina patyczek do ucha, ale był w zestawie do czyszczenia optyki. W każdym bądź razie temat do zamknięcia ;) Od tamtego czasu zrobiłem już dużo zdjęć w różnych warunkach i jestem pewien, że wpływu na ostrzenie ten "defekt" nie ma żadnego. Paprochy za soczewą tylną polubiłem :mrgreen: Też nie mają żadnego wpływu na foty i nawet na f/22 nic nie widać oprócz syfów matrycowych ;) generalnie sprzęt ma się dobrze i działa super :D
szymon708
03-03-2011, 20:21
Bzdura i herezja!... nie da się porysować czegoś watą. To nie jest tak delikatne jak mówicie i bez przesady bo tylko straszycie ludzi, którzy nie wymieniali nigdy obiektywu. Spróbuj porysować szkło - użyj różnych technik i materiałów :) Druga sprawa tej zamiany obiektywów - bzdura ! Jak się zasyfi matryca to się ją najzwyczajniej w świecie WYCZYŚCI - cena jeśli nie chce się robić tego samemu 80 zł. Koszt 10x niższy niż upuszczenie obiektywu przy cyrku jaki wy proponujecie.
Obiektywu nie zmienia się jak karabinu z jednej prostej przyczyny: karabin jak upadnie to będzie strzelać dalej, jak upadnie obiektyw to trzeba kupić nowy.
Dobrze powiedziane SZymon708. nie straszyć ludzi! Lustra czyszceniem na pewno nie porysuje się (najwyżej smuga może zostać). Jeśli mówimy o rysach to można je sobie zrobić ew na filtrze matrycy
Kundzior
13-05-2011, 16:39
Patyczki są do czyszczenia zakamarków obudowy.
A po co dalej ciągniecie ten wątek?