Zobacz pełną wersję : Naświetlanie zdjęć-jak odpowiednio naswietlić
Witam
Od jakiegoś czasu często pojawia się w rożnych wypowiedziach kwestia odpowiedniego naświetlenia zdjęcia do późniejszej obróbki fotograficznej w programach.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega to "odpowiednie naświetlenie klatki" ?
Innervoice
31-01-2011, 22:18
Poczytaj sobie
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/histogram
wiadomo, że aby osiągnąć zamierzony efekt fotograficzny nie naświetlamy każdego zdjęcia odpowiednio tak samo jak pokazuje histogram "ze tak powinno być idealnie". Dlatego ja też nie bardzo rozumiem pojęcia dobrze naświetlone zdjęcie-czy w ogóle takie coś istnieje w dobie"artyzmu" własnych wizji i końcowego efektu zdjęcia?
jackrabbit
31-01-2011, 22:50
ale przyznasz ze do 90% zdjec takie "poprawne" naswietlenie bedzie poprawne i bedzie dobra baza wyjsciowa do obrobki natomiast gdy wyjaramy lub niedoswietlimy za mocno to moze byc po zawodach :)
no niby tak, powiedzcie jednak jak to w praktyce wyglada jak czasu nie ma na slęczenie i ogladanie histogramu?
lecisz na czuja. A potem zastanawiasz się czy masz już taką wiedzę z PS ,że dasz rade to uratować...
w moim pojęciu poprawnie naświetlone zdjęcie to takie którego motyw przewodni czyli temat, nie jest ani prześwietlony, ani niedoświetlony, najlepiej jak całe zdjęcie jest poprawnie naswietlone jednak motyw przewodni jest najważniejszy i to na nim powinno się wg mnie skupiac bo czasem moze nie wystarczyc rozpietosci tonalnej matrycy na wszystko (oczywiście może się zdarzyć że cały kadr jest motywem przewdonim :) np landszafty itp.
w praktyce wygląda to tak że trzeba poznać podstawy obsługi aparatu :) każdy aparat troszke inaczej mierzy światło często trzeba poznać dobrze sprzęt zeby robić to automatycznie.
znajac sprzet mozesz tez celowo przeswietlic zdjecie wiedzac ze bez problemu wyciagniesz szczegóły ze światel lub analogicznie to samo z niedoswietleniem. osobiscie nielubie przeswietlonych zdjec dlatego wole naswietlac na swiatła i pozniej jesli zdjecie tego wymaga wyciagac cienie
jak już ogarniesz sprzęt to może dołączysz do elitarnego grona kozaków tego forum którzy na oko oceniają parametry ekspozycji, nie sugerując sie swiatłomierzem :) ja niestety cały czas polegam na drabince