Zobacz pełną wersję : Jakiś zdalny doktor do Nikosia?
F301 naświetlił idealnie film 2 lata temu (z czego wniosek że było ok). Poszedł do szuflady.
Po wyjęciu problem.
napęd filmu chodzi, pomiar (elektronika) chodzi. Lustro klapie na nie mniej niż 0,5 sek lub dłużej na dłuższych czasach, lamelki migawki nie chodzą. Nie baterie, bo było kilka zestawów próbowanych.
Niestety te modele czekają z napięta migawką (czyli negatywny przykład jak nie przechowywać aparatu, przynajmniej tak dawniej uczyli)
Jakaś podpowiedź? Naprawiać czy izba pamięci?
Taki śliczny wizjer z klinem ...
pastwisko
31-01-2011, 21:15
2 lata leżał w szufladzie i nic nie robił? Nawet na sucho?
2 lata leżał w szufladzie i nic nie robił? Nawet na sucho?
pewnie ze 2x by pokazany kumplowi czy córce, jak wygląda analogowy celownik i jak klepie lustro.
Nikt nie dłubał, jeśli o to pytasz.
W jaki sposób sprawdzałeś pracę tej migawki - trochę więcej szczegółów poproszę
pastwisko
31-01-2011, 23:07
Nikt nie dłubał, jeśli o to pytasz.
nie, chodzi mi raczej o to ze aparat trzeba co jakiś czas przestrzelić, zeby się nie zastał, nieużywany to nic dobrego dla aparatu..
a) słuchowo, nawet na 1/2000 słychać ze to jest pół sekundy
b) z otwartym przodem na 1s lub B, lustro się unosi, widać lamelki a nie płytkę pod film.
c) od tyłu też, trzeba go oszukać sztyftem mniej więcej poniżej wyłacznika brzęczyka, że jest zamknięty. (Inaczej wykonuje ładowanie filmu, przesuw o 3 klatki). Rolka zębata się kręci zarówno w algorytmie ładowania, jak i w po 'zdjęciu'.
d) w czasie B lustro opada te same pół sekundy po puszczeniu spustu, dość późno.
Baterie zmieniałem (akurat są dostępne AA/AAA) i nie zmienia to zachowania.
nie, chodzi mi raczej o to ze aparat trzeba co jakiś czas przestrzelić, zeby się nie zastał, nieużywany to nic dobrego dla aparatu..
No właśnie jest jak mówisz.
Naście lat u mnie był, w różnym rytmie, ale używany.
Qrna, żeby wiedzieć czy wysyłać go gdziekolwiek.
Czy jakieś FG / F90 / F801 szukać.
Spróbuj ustawić czas 125 i przy otwartej tylnej komorze zacznij wyzwalać migawkę - migawka powinna pracować bez naciągu filmu
Spróbuj ustawić czas 125 i przy otwartej tylnej komorze zacznij wyzwalać migawkę - migawka powinna pracować bez naciągu filmu
Oczywiście z tym cyckiem że niby zamknięte?
Najpierw przewinięcie 3x, potem
Jest klap lustra, 0.5s, drugie klap i bziuuumm napędu.
Nic 125 nie zmienia w stosunku do sąsiednich czasów.
U nikona przeważnie ustawienie czasu synchronizacji daje możliwość pracy migawki przy otwartej komorze bez konieczności naciskania jakiś cycków. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale w komorze baterii powinien być taki przycisk do resetowania błędów - tylko nie jestem pewien czy to na pewno w tym modelu
U nikona przeważnie ustawienie czasu synchronizacji daje możliwość pracy migawki przy otwartej komorze bez konieczności naciskania jakiś cycków. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale w komorze baterii powinien być taki przycisk do resetowania błędów - tylko nie jestem pewien czy to na pewno w tym modelu
a) nie stwierdzono żeby 125 coś zmieniało.
b) komora baterii to cały dół na 4xAAA z insertem lub 4xAA bez (standardowa blacha się wtedy nie zamknie, ale działa). Nic do resetu tam nie ma.
To na pewno specyficzny model, taki "prawie" AF. Czasu "mechanicznego" siłą rzeczy nie ma.
No to nie wiem jak Ci pomóc. Morze postaw go na jakiś czas na kaloryferze by smary troszkę się uelastyczniły a następnie ustaw czas 2000 i postrzelaj trochę szybkich serii. A jeszcze jedno - spróbuj założyć jakiś negatyw może on rozrusza mechanikę
No to nie wiem jak Ci pomóc. Morze postaw go na jakiś czas na kaloryferze by smary troszkę się uelastyczniły a następnie ustaw czas 2000 i postrzelaj trochę szybkich serii. A jeszcze jedno - spróbuj założyć jakiś negatyw może on rozrusza mechanikę
Ja rozumie, Kaszpirowski nie jesteś, koncentracją woli nie uleczysz ;)
Napęd filmu to jest tak mocny, że palce by urwał.
Ile 'otwarcie zlecenia' (diagnoza) w jakiś serwisach kosztuje?
Wiesz, ja z serwisem bym się tak nie spieszył - miałem w swoim życiu wiele różnych nikonów i nigdy z migawką nie miałem żadnych problemów, a niektóre były dość leciwe. Przed chwilą sprawdziłem moje nieużywane od 3 lat F100 (trochę przestraszyłem się Twoim przypadkiem), ale na szczęście z nim wszystko w najlepszym porządku. Pobaw się jeszcze trochę nim na rożne sposoby, może puści - jeśli było dobre wcześniej to powinno i teraz - musi być to jakaś błahostka, przecież to stary solidny NIKON, a nie jakaś współczesna cyfrówka
pastwisko
01-02-2011, 00:54
Ile 'otwarcie zlecenia' (diagnoza) w jakiś serwisach kosztuje?
zależy od serwisu, ja niedawno zanosiłem martwy F90, maks naprawy miał wynieść 180, ale sie okazało ze to płyta główna jednak i koszta przewyższą kupno nowego, wiec zrezygnowałem - ale za diagnozę (czyli tydzien w serwisie) nie płaciłem nic.
301ki chodzą po 50-120zł, jak lubisz ten model, to kupuj sprawny a tego zostaw na dawcę, będziesz miał na zawsze... :-)
801 i 90 tez super ale do manualnego ostrzenia to już nie to.
Też bym go (tą 301kę) pogrzał trochę, z rozsądkiem, ale konkretnie, nic więcej mi do łba nie wpada, a serwis będzie kosztował więcej niż następny egzemplarz.
301ki chodzą po 50-120zł, jak lubisz ten model,
No właśnie ... przypomina mi sie dowcip, gdzie marynarz znudzonym głosem w burdelu
"miaaaaałeeeeem".
Zapiąłem T90/2.5 do niego. Pierwszy raz sobie uświadomiłem, co to jest onanizowanie się obiektywami.
oto jest pytanie, do czego czuję tęsknotę ... miły, modny nawet kiedyś dźwięk windera, ale w czasach cyfry to na cholere mi 3kl/s. Kupę ciepłych wspomnień, ale mi przeszło chyba. Wszystko z modelem ok, nie mam zarzutów, oprócz braku DOF.
Czy wysoki model AF i kompatybilność z całą szklarnią...
Czy wajcha i piękne wizjery manualnych, (obiektywów G niemal nie mam, 2 szt, 10-20 i 18-50mm pod DX), reszta jest OK, a nawet S70-210mm ma super tryb ręczny.
Body z gramem automatyki i flashem w TTL, model by wyznaczyła zawartość portfela.
Ostatnio w operze fotosy robiłem F100, głównie manualną szklarnią i było OK.
Co więcej, tiltem lepiej mnie się ostrzy na gładkiej matówce F100 niż na niejednolicie jasnej matówce FM2n.
oto jest pytanie, do czego czuję tęsknotę.
model by wyznaczyła zawartość portfela.
Teraz analogi są tak tanie, że można sobie pozwolić na kilka body. ;)
Miałem prawie wszystkie tanie nikosie a z droższymi też styczność;
największe wrażenie zrobiły na mnie FE FE2 F90 F3 F100 w tej kolejności
I jak potrzebujesz AFu to wybór sam się nasuwa :-)
I jak potrzebujesz AFu to wybór sam się nasuwa :-)
No właśnie nie wiem co potrzebuję, chyba muszę płeć zmienić.
Nie martw się, ja najpierw motałem się między cyfrą a analogiem,
teraz miedzy auto a ręcznym fokusem...
Na razie stanęło na F100 (i to jest MASZYNA!), ale ciągle tęsknię za FE.
A codzienne fotki trzaskam na F60 za 50zł i nie są nic gorsze od tych z lepszych puszek.
A jak już będziesz miał ten wydumany - wymarzony sprzęt to co dalej?
Proponowałbym Ci zacząć od F90x albo FE (wg upodobań), podobny koszt i później łatwiej o wymianę, bo już te 3 stówki się zwrócą.
Ze starszych FE lub FA. W sumie podobne, miałem FE sprzedać, ale nie poszedł to się w sumie ucieszyłem :-). Jeśli będziesz miał manualne szkła to w zupełności wystarczy. Oba nie pracują ze szkłami bez pierścienia przesłony, ale z AFD bez problemu. Jedyne czego mi w nich brakuje to 100 % krycia kadru w wizjerze
Nie martw się, ja najpierw motałem się między cyfrą a analogiem,
teraz miedzy auto a ręcznym fokusem...
Na razie stanęło na F100 (i to jest MASZYNA!), ale ciągle tęsknię za FE.
No właśnie, a ja etap (prawie) AF, bo F301 jest z deka podobny w kontakcie, mam jakby za sobą (?)
A codzienne fotki trzaskam na F60 za 50zł i nie są nic gorsze od tych z lepszych puszek.
To nie cyfra, jakość szkła, o ile migawka dobrze odmierza czasy, wynik jest OK. W cyfrowym dziale są pytania o "sześcioletni złom".
A jak już będziesz miał ten wydumany - wymarzony sprzęt to co dalej?
A wiesz, nawet nie jestem całkiem ciemni pozbawiony. Zdolności przerobowe koreksowe to mam na 8 filmów w jednej sesji.
Odkup sobie tego 301 i będziesz sobie kombinował dalej.
Ostatnio wymieniłem na giełdzie uszkodzonego F301 na trzy klisze 35mm i chętnych było kilku... :-)
a) słuchowo, nawet na 1/2000 słychać ze to jest pół sekundy
b) z otwartym przodem na 1s lub B, lustro się unosi, widać lamelki a nie płytkę pod film.
c) od tyłu też, trzeba go oszukać sztyftem mniej więcej poniżej wyłacznika brzęczyka, że jest zamknięty. (Inaczej wykonuje ładowanie filmu, przesuw o 3 klatki). Rolka zębata się kręci zarówno w algorytmie ładowania, jak i w po 'zdjęciu'.
d) w czasie B lustro opada te same pół sekundy po puszczeniu spustu, dość późno.
Baterie zmieniałem (akurat są dostępne AA/AAA) i nie zmienia to zachowania.
Pozwolę sobie odgrzebać temat, bo mam bardzo podobny problem z takim samym Nikonem F301, z tym że w moim egzemplarzu unosi się zarówno lustro jak i lamelki migawki, ale opada to wszystko z takim samym mniej więcej opóźnieniem jak u Ciebie.
Udało Ci się coś z tym zrobić, czy może odpuściłeś temat?
A może ktoś inny ma jakiś pomysł, jak temu zaradzić?
Z góry dziękuję za wszelkie pomysły, rady i sugestie.
Pozdrawiam!
Pozwolę sobie odgrzebać temat, bo mam bardzo podobny problem z takim samym Nikonem F301, z tym że w moim egzemplarzu unosi się zarówno lustro jak i lamelki migawki, ale opada to wszystko z takim samym mniej więcej opóźnieniem jak u Ciebie.
Udało Ci się coś z tym zrobić, czy może odpuściłeś temat?
Odpuszczenie nazywa się F90X.
A może ktoś inny ma jakiś pomysł, jak temu zaradzić?
Przy cenie F301 do 100-200zł ? dzwoniłem do jednego z uznanych serwisów, otwarcie zlecenia kosztuje więcej.
Odpuszczenie nazywa się F90X.
Przy cenie F301 do 100-200zł ? dzwoniłem do jednego z uznanych serwisów, otwarcie zlecenia kosztuje więcej.
Szkoda, ten mój egzemplarz wygląda jak nówka prawie, lustro czyściutkie, matówka też w idealnym stanie, a tak czystej komory lustra to w życiu nie widziałem. Z zewnątrz też zresztą wygląda na wyjątkowo zadbany, chciałoby się żeby został na dłużej. A nowego kupować nie chcę, mam zresztą F801s.
Tak czy inaczej, dzięki za odzew.
Pozdrawiam