PDA

Zobacz pełną wersję : Nagrywarka DVD SATA bez "bajerów"

sokrates
31-01-2011, 15:16
Potrzebuję kupić do PCta nagrywarkę DVD na złączu SATA
podstawowe założenia to:
-nagrywarka ma być budżetowa, bez zbędnych funkcji z których nie skorzystam, ma być prostym, bezproblemowym urządzeniem.
- nie potrzebuję lightscribe ani innych podobnych
- nie potrzebuję nagrywarki która przegrywa wszelakie zabezpieczenia (z piracenia wyrosłem)
- nagrywarka ma być cicha!!!
- w miarę dobry czas dostępu i bezproblemowy odczyt płyt
- raczej wykluczam urządzenia LiteOn :-)

KS
31-01-2011, 16:01
Podstawowe założenie przy nagrywarce to jest jakość nagrywania.

Szukaj nagrywarki Pioneera, ale nie tę najnowszą. Może gdzieś znajdziesz nowe DVR-217 albo DVR-216.

nowart
31-01-2011, 16:20
Właśnie zamieniłem u siebie przed momentem starego Nec'a na http://www.komputronik.pl/index.php/product/111246/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Plextor_DVD_-_RW_PX_L890SA_black_SATA_BOX.html . Wypalone póki co 2 płytki ale mogę szczerze polecić, jest naprawdę cichutki.

Greg77
31-01-2011, 20:18
Mam nagrywarke samsunga na sata.....
Balem sie samsunga bo mialem zle wspomnienia z tymi nagrywarkami, jednak kiedy kupowalem nagrywarke sata to tylko ta byla dostapna od reki a potrzebowalem szybko....
Okazalo sie, ze swietny wybor, cicha, czytak praktycznie wszystko no i nie mam zadnych problemow z plytami na niej nagranymi.
Polecam http://www.proline.pl/?p=SAMSUNG+SH-S223C+B bylem i jestem milo zaskoczony ta nagrywarka, bez zbednych bajerow, szybka i cicha....no i dobrze nagrywa.
Fak jest jednak taki, ze malo uzywam nagrywarki to jednak kilkadziesiat plyt wypalilem na niej, zadnych problemow.
Kiedys istnial dla mnie tylko plextor a teraz juz jest to mniej wazny element komputera;)

T&T
31-01-2011, 20:37
Heh, mam tą samą co Greg77 i potwierdzam pozytywną opinię.

sokrates
31-01-2011, 22:28
to się zgraliśmy - byłem dziś w sklepie, pogadałem i wyszedłe z rzeczonym samsungiem. Ponoć ostatnie modele nieźle im wyszły. Jak to mówią pożyjemy, zobaczymy.

Greg77
01-02-2011, 00:07
Ponoć ostatnie modele nieźle im wyszły.

Dokladnie takie opinie sa w sieci......ale sprawdzalem je juz po zakupie. Jestem zadowolony i wydaje mi sie, ze Ty tez bedziesz;)

retter
05-02-2011, 20:20
Pioneer, Nec, ew Samsung po kilku miesiącach zobaczymy. Akurat samsung ostatnio stara się robić porządne produkty niż z przed pół roku i dalej.
Sam używam pionków.

Greg77
06-02-2011, 09:03
Akurat samsung ostatnio stara się robić porządne produkty niż z przed pół roku i dalej.

Ja mojej uzywam juz ponad rok, kupilem zaraz jak wyszla:D

A wczesniej uzywalem tylko plextorow i to byla klasa:D

retter
06-02-2011, 20:32
Ja mojej uzywam juz ponad rok, kupilem zaraz jak wyszla:D

A wczesniej uzywalem tylko plextorow i to byla klasa:D

Nie wiem nie orientuje się aż tak, ale pamiętam nie dorobione produkty Samsunga. Gdzie teraz sam mam netbooka n150 i powiem jest ok, drukara laser ok.

Plexy owszem klasa ale drogie i płyty nagrane nimi odczytasz też tylko plexami:/ o ile dobrze pamiętam.
Miałem Lite-ona zepsuł się w ostatnim miesiącu gw. wymienili na nowy a chodzi jak wiertara:/

Od tamtej pory mam pionki 2-3, nie do zajechania:) ale obecnie tańsze i wygodniejsze do backupu są hdd wiec pionki są na wakacjach. Jedynie awaryjna kopia na dvd, bo dyski też może szlak trafić.

Greg77
07-02-2011, 15:38
Plexy owszem klasa ale drogie i płyty nagrane nimi odczytasz też tylko plexami:/ o ile dobrze pamiętam.

nie zauwazylem tego a pierwszy moj plextor to byl cdrw 12x

Slon
13-02-2011, 16:07
jak ten szajsung? Ciagle dziala? :)
moj stary liteon calkowicie przestal odpowiadac :( jakies 3-4 miesiace temu przestal nagrywac plyty a dzis juz nawet nie czyta :(

Greg77
16-02-2011, 18:29
jak ten szajsung? Ciagle dziala? :)
moj stary liteon calkowicie przestal odpowiadac :( jakies 3-4 miesiace temu przestal nagrywac plyty a dzis juz nawet nie czyta :(

U mnie dziala ponad rok bez zadnych problemow....

sokrates
29-03-2011, 21:31
Jako autor tematu odkopuję - Otóż nagrywarka Samsung'a którą kupiłem okazała się być bublem. Nie wiem jak jakość nagrywanych DVD (nagrałem może 2 - 3 szt - wszystkie są OK) ale nagrywane płyty CD-R to tragedia. Praktycznie używam tylko dobrych płyt (Verbatim, TDK) i okkoło 30% nagranych CD-R nie da się odczytać.

Dodam na marginesie że w tym samym czasie awarii uległo kino domowe Samsunga (a konkretnie napęd) - reszta działa: radio, filmu na USB działają. Tylko żdanej płyty nie widzi.

Podsumowując - napędom firmy Samsung już dziękuję. Wyleczony na długie lata, podobnie jak kiedyś wyleczyłem się z nagrywarek Liteon :-)

Greg77
30-03-2011, 11:01
Jako autor tematu odkopuję - Otóż nagrywarka Samsung'a którą kupiłem okazała się być bublem. Nie wiem jak jakość nagrywanych DVD (nagrałem może 2 - 3 szt - wszystkie są OK) ale nagrywane płyty CD-R to tragedia. Praktycznie używam tylko dobrych płyt (Verbatim, TDK) i okkoło 30% nagranych CD-R nie da się odczytać.

Dodam na marginesie że w tym samym czasie awarii uległo kino domowe Samsunga (a konkretnie napęd) - reszta działa: radio, filmu na USB działają. Tylko żdanej płyty nie widzi.

Podsumowując - napędom firmy Samsung już dziękuję. Wyleczony na długie lata, podobnie jak kiedyś wyleczyłem się z nagrywarek Liteon :-)

Samsung nie mial kiedys dobrej opini i to nie tylko w napedach CD ale takze w dyskach. Moze twoj szajsung byl inny niz ten o ktorym mowimy. Nagrywam plyty CD tylko Audio i wszystko dziala;)

grzegorzant
02-04-2011, 17:01
i znowu się wcinam :)
tym razem chodzi o nagrywarkę BR
macie może jakieś sprawdzone modele ?

Johanan
02-04-2011, 17:11
(...)
tym razem chodzi o nagrywarkę BR
macie może jakieś sprawdzone modele ?

Jeśli BD, to może LG, wcale nieźle robią.

http://www.emarket.pl/napędy-blue-ray/lg-zewnętrzna-nagrywarka-blu-ray-bd-r-8x-bd-re-2x-retail-be08lu20/p-c2500905

grzegorzant
02-04-2011, 17:24
raczej wewnętrzna potrzebna jest
a pytam o firmę, która radzi sobie najlepiej z nagrywaniem BR

Johanan
02-04-2011, 18:19
LG sobie radzi i to całkiem dobrze.

Dlaczego z takim uporem używasz liter "BR" na określenie napędu BD-R?

grzegorzant
02-04-2011, 18:40
ok, od dzisiaj tylko BD-R :)

KS
03-04-2011, 11:56
Na forum.cdrinfo masz przetestowanego LiteOna -> http://forum.cdrinfo.pl/f107/liteon-ihbs-112-212-a-86723/

Johanan
03-04-2011, 14:02
Tyle że LITE-ON produkuje straszliwy ... i przynajmniej ja omijam toto szerokim łukiem.

KS
03-04-2011, 14:37
Poczytaj, z tego, co chłopaki napisali, ten napęd nie jest ... :)

Slon
26-07-2011, 23:48
Macie jakies doswiadczenia z takimi cudami:
http://allegro.pl/nagrywarka-samsung-dvd-slim-usb-se-s084f-nowosc-i1720252322.html

potrzebuje wymienic nagrywarke w PC, ale przy mi sie tez cos do laptopika :)
wiec moze uda sie upiec 2 pieczenie na jednym ogniu ;)