Zobacz pełną wersję : [PS] Kopiowanie warstw dopasowania (adjustment layers) miedzy zdjeciami
Zastanawiam sie, czy wogole jest to mozliwe... Chcialbym przekopiowac kilka warstw dopasowania (adjustment layers) pomiedzy roznymi zdjeciami... tzn. posiadam zdjecie zrodlowe na ktore definiuje klika warstw dopasowania, a w krokach pozniejszych chce dokladnie te same ustawienia umiescic na zdjeciach nastepnych... da sie to jakos hurtowo zrobic? Z gory dzieki za pomoc.
de Fresz
31-01-2011, 14:36
Zaznaczyć na palecie Layers (klik z sziftem ciągle, z japcem/kontrolem nieciągle) i przeciągnąć na drugie zdjęcie.
pieknie dziekuje :) wlasnie o to mi chodzilo :)
de Fresz
31-01-2011, 15:53
A jak masz więcej zdjęć do wrzucenia warstw, to warto je najpierw zgrupować.
w sensie - zgrupowac warswy dopasowania, ktore maja zostac skopiowane? jaka jest z tego korzysc?
de Fresz
31-01-2011, 16:41
Zaznaczyć i japco-G. A najlepiej zajrzeć do Helpa ;-)
jak zgrupowac wiem... po Twojej sugesti pomyslalem, ze moze poza logicznym porzadkowaniem, sa jakies dodatkowe korzysci przy grupowaniu i kopiowaniu warstw dopasowania ;)
de Fresz
31-01-2011, 16:58
Po prostu jest wygodniej przerzucać jeden element niż np. 5, gdzie wystarczy jeden nieopaczny klik, aby musieć zaznaczać te warstwy jeszcze raz.
No tak :) Ostatnio zaczalem skanowac klasyczne materialy i adjustment layer'y sa dla mnie wybawieniem przy ostatecznych korekcjach materialu z racji na niezbyt duzy przyrost wielkosci pliku przy kolejnych warstwach... nie mam pojecia dlaczego tak pozno do nich dotarlem, bo poza juz wymienionym atutem pracuje sie nia nich bajecznie :) Z tym kopiowaniem na inne pliki kobinowalem na wszelkie sposoby, ale oczywiscie nie sprobowalem najbardziej banalnego :D hehe