PDA

Zobacz pełną wersję : [PS] Kopiowanie warstw dopasowania (adjustment layers) miedzy zdjeciami

FunBoy
31-01-2011, 14:23
Zastanawiam sie, czy wogole jest to mozliwe... Chcialbym przekopiowac kilka warstw dopasowania (adjustment layers) pomiedzy roznymi zdjeciami... tzn. posiadam zdjecie zrodlowe na ktore definiuje klika warstw dopasowania, a w krokach pozniejszych chce dokladnie te same ustawienia umiescic na zdjeciach nastepnych... da sie to jakos hurtowo zrobic? Z gory dzieki za pomoc.

de Fresz
31-01-2011, 14:36
Zaznaczyć na palecie Layers (klik z sziftem ciągle, z japcem/kontrolem nieciągle) i przeciągnąć na drugie zdjęcie.

FunBoy
31-01-2011, 15:15
pieknie dziekuje :) wlasnie o to mi chodzilo :)

de Fresz
31-01-2011, 15:53
A jak masz więcej zdjęć do wrzucenia warstw, to warto je najpierw zgrupować.

FunBoy
31-01-2011, 15:56
w sensie - zgrupowac warswy dopasowania, ktore maja zostac skopiowane? jaka jest z tego korzysc?

de Fresz
31-01-2011, 16:41
Zaznaczyć i japco-G. A najlepiej zajrzeć do Helpa ;-)

FunBoy
31-01-2011, 16:52
jak zgrupowac wiem... po Twojej sugesti pomyslalem, ze moze poza logicznym porzadkowaniem, sa jakies dodatkowe korzysci przy grupowaniu i kopiowaniu warstw dopasowania ;)

de Fresz
31-01-2011, 16:58
Po prostu jest wygodniej przerzucać jeden element niż np. 5, gdzie wystarczy jeden nieopaczny klik, aby musieć zaznaczać te warstwy jeszcze raz.

FunBoy
31-01-2011, 17:12
No tak :) Ostatnio zaczalem skanowac klasyczne materialy i adjustment layer'y sa dla mnie wybawieniem przy ostatecznych korekcjach materialu z racji na niezbyt duzy przyrost wielkosci pliku przy kolejnych warstwach... nie mam pojecia dlaczego tak pozno do nich dotarlem, bo poza juz wymienionym atutem pracuje sie nia nich bajecznie :) Z tym kopiowaniem na inne pliki kobinowalem na wszelkie sposoby, ale oczywiscie nie sprobowalem najbardziej banalnego :D hehe