Zobacz pełną wersję : d 700 i co do tego ?
jak w tytule
ja osobiście mysle Nikon D700 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED na początek
czytałem troszkę "można zrobić cale wesele " ale co do tego jakaś szeroka stalka może i jakieś tele
czy może ktos zaproponuje cos innego ? inny zestaw ?
potrzebuje tego do reporterki + śluby + krajobrazy ...
jestem ograniczony do 13 tys zl i prosił bym o pomoc
dodam ze obecnie jestem szczesliwym posiadaczem d 70s :P
szymonvader
31-01-2011, 13:32
myślę, że wszystkiego naraz nie kupisz, rób to powoli. Do 13 tys to będziesz miał D700+24-70+ stałki np 35 i 85 (oczywiście nie G). Popracujesz na tym jakiś czas i sam będziesz wiedział co Ci się bardziej przyda.
Pierwszy post i ani dzień dobry ani .....
Chcesz się za poważne tematy brać i nie wiesz czego potrzebujesz ?
Może warto zadać sobie trochę trudu i poszukać sporo tego jest na forum
Paweł Kania
31-01-2011, 13:53
No to akurat jak znalazł D700 + 14-24 + 24-70 + 70-200 + drugie BODY.
No to tu już musisz wybierać i wiedzieć czego w jakiej ogniskowej będziesz potrzebował i jak używał.
A zarazbiasz na foto ?
Śluby będziesz robił by Ci się zwrócił sprzęt, a głównie będziesz robił zdjecia z aktualnych wydarzeń w Egipcie, czy też robisz zdjecia gór/mórz do tapet ?
Pierwszy post i ani dzień dobry ani .....
Chcesz się za poważne tematy brać i nie wiesz czego potrzebujesz ?
Może warto zadać sobie trochę trudu i poszukać sporo tego jest na forum
bardzo nieładnie sie zachowałem
Dzień dobry
fora przeszukałem stąd ten zoom właśnie, a poważne tematy dlatego pytam tych którzy maja o tym pojecie, nie chce być na tyle zapatrzony w siebie i popełnić sporego błędu w zakupie szkieł. w mojej okolicy jest paru "poważnych fotografów" u których przy d700 widziałem rożne badziewia. nie bardzo jak mam sie upewnić w swoich przekonaniach.
dlatego z góry dzięki za pomoc i cierpliwość :)
śluby tak jak mówisz po to by zwrócić koszty aparatu. robię zdjęcia reporterskie morze + tapety ogólnie tematyka raczej morska + okolice
Przeca 24-70 jest topowym zoomem nikona, a jakie ogniskowe Ci pasują to już musisz sam odpowiedzieć sobie.
Jeden woli szeroko a drugi akwarium czy jakoś tak to było :)
No to akurat jak znalazł D700 + 14-24 + 24-70 + 70-200 + drugie BODY.
To jest bardzo dobre rozwiązanie, jeszcze jakiś tragarz by się tylko przydał
bylem pewien ze 24-70 jest wart tych 5 k może coś innego polecisz w tej cenie chodzi mi o szybki i osty zoom w tym zakresie nie lobie za często zmieniać szkieł ;/ paprochy syfy
joker333
31-01-2011, 14:13
czy wart jest dla Ciebie to już musisz sobie sam odpowiedzieć :)
nic lepszego nie ma w tym zakresie :) jak chcesz zaoszczędzić to możesz kupić podobne tamrony sigmy czy np nieco tańszy N 28-70
bylem pewien ze 24-70 jest wart tych 5 k może coś innego polecisz w tej cenie chodzi mi o szybki i osty zoom w tym zakresie nie lobie za często zmieniać szkieł ;/ paprochy syfy
czy jest wart to zależy a nic lepszego nie znam
szymonvader
31-01-2011, 14:21
24-70 jest najlepszy tak jak kolega napisał. Sam osobiście zastanawiałem się czy warto, dopóki sam trochę nim nie popstrykałem. Dla mnie rewelacja. Po przesiadce z D90 z 18-105 VR urywa p..pę;) ja nie zarabiam na foto, robię śluby znajomych jako dodatkowy fotograf i uczę się przy okazji. Teraz po przesiadce na FX to czysta przyjemność. Jeżeli zechcę na tym zarabiać to zapewne dokupię 70-200 2.8 i jakiegoś fisha bo teraz jest moda na takie zdjęcia.
Witam grupowiczów (to mój pierwszy post)
Moim zdanie, biorąc pod uwagę zainteresowania setth to po zakupie D700 + 24-70 następny powinien być szeroki kąt. Patrząc na ceny to chyba jedynym, rozsądnym wyjściem jest Nikkor AF-S 16-35mm f/4G ED VR. Nie jest on tani ale pasuje do zestwu. W zasadzie to sam zastanawiam się nad jego nabyciem.
Nikkor AF-S 16-35mm f/4G ED VR wydaje sie dobry 24-70 będę mógł zabiec na riba do zdjęć w "biegu" jako 3 będzie tele 70-200 do zdjęć z brzegu w przyboju :)
Photoartbox
31-01-2011, 14:51
będę mógł zabiec na riba do zdjęć w "biegu"
Co to znaczy? :shock:
zdarza mi sie zabierać aparat ma riba - rodzaj szybkiej lodzi i robić zdjęcia przy prędkości 30 -40 węzłów
to akurat jest zrobione na wyjściu z portu na sar 1500 "Huragan"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/3171/dsc050520091211113048c.jpg)
joker333
31-01-2011, 14:57
wszystko zależy od tego co kto i jak lubi focić ostatnio będąc na targach (reporterka modelki na wybiegu ) to powiem że strasznie brakowało mi czegoś więcej niż 70mm mimo że stałem przy samym wybiegu to zdecydowana większość zdjęć to było na max zoomie
W kościele też co kto lubi ja np wolę dalej stać robiąc zdjęcia są tego niewątpliwe plusy, osoby zachowują się bardziej naturalnie niż jak im pod nos podjeżdzasz a i imo łatwiej złapać wtedy fajne zupełnie ulotne momenty dlatego ja bym np zdecydowanie wolał 70-200 niż 14-24 a do szerokiego kąta to można tanio ciamcianga 14 2.8 :)
Photoartbox
31-01-2011, 15:03
zdarza mi sie zabierać aparat ma riba - rodzaj szybkiej lodzi i robić zdjęcia przy prędkości 30 -40 węzłów
Dzieki za wyjasnienie. Wiadomo, ze zestaw "krolewski" zoomow u Nikona (14-24 24-70 70-200), to zawsze dobre rozwiazanie, ale.. no wlasnie sa pewne "ale", WAGA i CENA. Niewatpliwie najbardziej uniwersalnym narzedziem do reporterki slubnej jest 24-70, mozna nim zrobic caly slub. Na FX, 24 to juz bardzo szeroko i do ludzi moim zdaniem wystarcza. W plener mozna poszukac uzywanego Nikora AF 180/2.8 - obrazek miodny a waga, rozmiary i cena dla ludzi :) Faktycznie ostatnio duzo slubniakow robionych jest "ryba", polecam Sigme 15/2.8 lub Nikkora 16/2.8, rybe mozna tez prostowac, a to daje baaaardzo szeroki kat. Do tego zakupilbym Nikkora 50/1.4 G, lub Sigme 50/1.4 w razie "awarii" swiatla. No i oczywiscie jakas SB lub Metza.
właśnie zastanawiam się nad
Nikon SB-900 lub 700 liczę ze ogólnie przy zakupie sprzętu za 15 k dostane jakiś rabat :P
joker333
31-01-2011, 15:14
właśnie zastanawiam się nad
Nikon SB-900 lub 700 liczę ze ogólnie przy zakupie sprzętu za 15 k dostane jakiś rabat :P
jeśli wyszukasz w skapcu czy innej wyszukiwarce i weźmiesz cos z najtańszych to na rabat zbytnio nie licz to nie jest tak że kupując coś za 15k sprzedawca taki "zarabia na Tobie" jakieś krocie
Photoartbox
31-01-2011, 15:15
I nie zapomnij o jakims dobrym pasku na szyje (np. Matin), bo ten oryginalny obetnie Ci glowe (D700 + 24-70 + SB900 i pewnie MB-D10) ;)
Grzesiek_G
31-01-2011, 16:13
jak w tytule
ja osobiście mysle Nikon D700 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED na początek
czytałem troszkę "można zrobić cale wesele " ale co do tego jakaś szeroka stalka może i jakieś tele
czy może ktos zaproponuje cos innego ? inny zestaw ?
dodam ze obecnie jestem szczesliwym posiadaczem d 70s :P
gratuluję pomysłu - przesiadka z d70s na d700 to naprawdę gigantyczny skok jakościowy.
Sam się przesiadłem kilka miesięcy temu, robiąc to etapowo, ewoluując z modelu na model d50->80>90 i wydając kasę bez sensu.
D700+24-70 zasadniczo wykluczają potrzebę stałek z proponowanego przez kolegów zakresów, przynajmniej na początku, bo po co dublować ogniskowe, zwłaszcza jeśli masz ograniczony budżet.
Co do dołu - masz kilka możliwości, mówimy o zmieszczeniu się w planowanym budżecie: Sigmę 12-24 pod FX, ale testowałem ją jeszcze na DX-owej puszce i byłem z jakości zdjęć niezadowolony.
Sigma 10-20 ze światłem 3,5, która jest DX-owa owszem, ale daje ci mniej więcej ekwiwalent 15-24mm, oczywiście z konsekwencją pracy na d700 w trybie niepełnoklatkowym (6Mpix, a nie 12).
Jeśli nie przeszkadza Ci stałoogniskowość i brak autofokusa to Samyang 14mmm 2.8 wydaje się mieścić w budżecie.
Pozostaje Ci też polowanie na używane obiektywy Nikkora.
Wymieniłem tylko te obiektywy, które znam, testowałem i mogę polecić.
Jeszcze jedno - przeciez masz teraz jakieś obiektywy z tym d70s - gwint :) jest ten sam, więc na początek przebiedujesz.
tak cos tam zostało :). zastanawiam cie co ze szkłami m 42 ma to jakieś szanse powodzenia z d700 ?
szymonvader
31-01-2011, 16:27
ma, więcej w odpowiednim dziale
... może frytki do tego?
sorry nie mogłem się powstrzymac.
ja bym wolal kupic sobie np 15-30, do tego 35,50,85 ;)
frytki jedynie z majonezem na modę nieco francuska :)
dziękuje wszystkim za podpowiedzi mam nadzieje ze uda mi sie jakoś zrewanżować .
pozdrawiam
Marcin Borkowski
02-02-2011, 21:48
... może frytki do tego?
sorry nie mogłem się powstrzymac.
ja bym wolal kupic sobie np 15-30, do tego 35,50,85 ;)
też chciałęm to napisać :)
ja bym poszedł w stałeczki..
stachmuszel
03-02-2011, 15:11
też chciałęm to napisać :)
ja bym poszedł w stałeczki..
Ja bym też poszedł, gdyby nie to, że te tanie stałeczki są takie sobie. A te droższe, są za...drogie :-)