PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa wbudowana D200 vs. Sb-800 różnice w doświetleniu

Grygolas
31-01-2011, 09:24
Cześć,
W sumie to żadem problem, ale ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje, otóż:
Na moim D200 ustawiam sobie iso 1600 i na 1,4 w pokoju pstryknąłem sobie synka, doświetliłem wbudowaną lampką (TTL) cienie i wyszło bardzo dobrze.
Za moment złożyłem SB800 (TTL) i te same parametry, i wychodzą same prześwietlenia, musiałem zrobić korektę mocy, ale nadal prześwietlenia występowały. Więc obniżam ISO, ale wtedy nie łapie już tyle światła zastanego.
Możliwe jest, że po prostu SB800 jest nawet na minimalnych ustawieniach mocy za mocna w porównaniu do wbudowanej?
Oczywiście lampy walą "w twarz".

Sapphiron
31-01-2011, 09:27
Dziwne by było chyba jakby wbudowana była mocniejsza od Sabiny :)

Poza tym, włączałeś synchro z szybkimi czasami? bo raczej przydałoby się skoro f1.4 i iso 1600. Zapenw (zaleznie od warunków) powinienes wtedy uzyć czasu krótszego niż 1/200 a wtedy HSS czy jak to tam zwał jest wręcz niezbędny...

Tommii
31-01-2011, 09:43
Jak użyje krótkich czasów to wytnie światło zastane.
Najpierw trzeba sprawdzić, czy fotografowany model jest w zakresie pracy lampy. Na wyświetlaczu podawana jest odległość min. i max. Coś tak czuję, że przy takich ustawieniach ISO 1600 i f1,4 ta minimalna odległośc to kilka metrów, tzn wszystko co będzie bliżej będzie prześwietlone.
Z jakiej odległości fotografowałeś synka, a co miałeś napisane na wyświetlaczu?

Grygolas
31-01-2011, 09:55
z 1,5-2 m pstryknąłem. Czasów nie pamiętam, al FP mam włączone.
Czyli z tą odległością by pasowało.
Zawsze czegoś nowego człek się nauczy.

Sapphiron
31-01-2011, 09:58
pierwsza podstawowa sprawa. strzelasz Sabiną na wprost, tak prosto w synka, czy odbijasz od czegoś? bo raczej tutaj widziałbym problem...

Grygolas
31-01-2011, 10:00
na wprost. Pewnie że mógłbym odbić, ale interesuje mnie dokładnie ten przypadek, gdy lampa była na wprost.

Sapphiron
31-01-2011, 10:09
to masz do wyboru albo spawarka (filtr szary) na obiektyw albo odbijasz od czegoś lampę...

Grygolas
31-01-2011, 10:12
część manuala sb-800

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img840.imageshack.us/img840/5640/800u.jpg)

Czyli??? Muszę parametry zmienić, aby lampa prawidłowo naświetliła?
Mam 50mm, f/1,4 i 1,5 m do celu.

adolfik9501
31-01-2011, 10:23
Tak to już jest. Załóż mydelniczkę.

EDIT: I zejdź z ISO1600.

Grygolas
31-01-2011, 10:24
Dzięki za odpowiedzi:)
Miłego poniedziałku!

Sapphiron
31-01-2011, 10:25
mydelniczka raczej dużo nie pomoże. Albo niskie ISO, albo odbicie, albo zmienić przysłonę...

adolfik9501
31-01-2011, 10:29
mydelniczka raczej dużo nie pomoże. Albo niskie ISO, albo odbicie, albo zmienić przysłonę...

Mydelniczką dostajesz inne krycie, a co za tym idzie mniejszy zakres odległości w której światło się rozchodzi. Popatrz w tabelę wyżej. Oczywiście z ISO i tak wypadałoby zejść.

Grygolas
31-01-2011, 10:32
Albo po prostu odbić:)

@adolfik9501
P.S. Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi... - jak zawsze prawdziwe:)

adolfik9501
31-01-2011, 10:43
Albo po prostu odbić:)

@adolfik9501
P.S. Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi... - jak zawsze prawdziwe:)

Wg. tabeli mydelniczka, ISO100, F1.4 i zakres 1,1-12 m. Światło będzie miększe niż gołą lampą. Oczywiście odbicie by było jeszcze lepsze, ale przy kolorowych ścianach może być różnie ;)

EDIT: Albo 1-11 m. Dziwnie to napisane. Mydelniczka daje przeca na lampie 14mm, a w tabeli jako *2 jest...

Tommii
31-01-2011, 14:42
na wprost. Pewnie że mógłbym odbić, ale interesuje mnie dokładnie ten przypadek, gdy lampa była na wprost.

Jak błyskasz dziecku na wprost z odległości do 2 m to przeczytaj proszę ten wątek. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167116

Co do ustawień lampy to kombinuj. Zmieniaj ISO, przysłonę nakładaj mydelniczni, rozpraszaj dodatkowo przez dyfuzor szerokokątny, ustaw zoom palnika na najmniejszą możliwą wartość, nakładaj filtry szare na lampę (nie na obiektyw) rób wszystko żeby odległość od fotografowanego obiektu mieściła się w zakresie pracy lampy - wystarczy popatrzeć na wyświetlacz.
Najlepiej zrobisz jak przestaniesz błyskać dziecku na wprost tak dużą lampą jak SB800.
Chcesz koniecznie błyskać na wprost to przynajmniej powieś za sobą jakąś białą szmatę i odbij światło od niej. Będziesz miał oświetlenie z tego samego kierunku, ale zdecydowanie słabsze.

Grygolas
31-01-2011, 15:06
Jak błyskasz dziecku na wprost z odległości do 2 m to przeczytaj proszę ten wątek. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167116

Co do ustawień lampy to kombinuj. Zmieniaj ISO, przysłonę nakładaj mydelniczni, rozpraszaj dodatkowo przez dyfuzor szerokokątny, ustaw zoom palnika na najmniejszą możliwą wartość, nakładaj filtry szare na lampę (nie na obiektyw) rób wszystko żeby odległość od fotografowanego obiektu mieściła się w zakresie pracy lampy - wystarczy popatrzeć na wyświetlacz.
Najlepiej zrobisz jak przestaniesz błyskać dziecku na wprost tak dużą lampą jak SB800.
Chcesz koniecznie błyskać na wprost to przynajmniej powieś za sobą jakąś białą szmatę i odbij światło od niej. Będziesz miał oświetlenie z tego samego kierunku, ale zdecydowanie słabsze.

Bez żadnej urazy:) Ale, ja cie pierniczę, fora zawsze mnie zaskakują mnogością różnych spojrzeń i interpretacji:)
Mogę Ciebie zapewnić, iż dziecka nie katuję błyskami w twarz, a już nie na pewno nie na pełnej mocy:) Ale i tak dziękuję za troskę.
Interesowała mnie tylko przyczyna zachowania lampy, i tak wypadło, że dziecko (2,5 letnie) było w kadrze...
Pozdrawiam!

Tommii
01-02-2011, 00:43
Mnie też bardzo często zaskakują. Ludzie jak o coś pytają to chcą dostać konkretną odpowiedź tylko na zadane pytanie. Jak ktoś chce powiedzieć coś więcej to zazwyczaj odbierane jest jak próba ataku i zaczynają się jeżyć- żeby przypadkiem nie dowiedzieć się czegoś więcej.