PDA

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie folderu hasłem XP

manfred
31-01-2011, 09:13
Witam serdecznie na komputerze są trzy konta "administrator". Potrzebuje zabezpieczyć hasłem folder. Jeśli do tego celu trzeba użyć jakiś program najlepiej aby była to darmowa wersja do wykorzystania komercyjnego. Za pomoc stokrotne dzięki.

fumio
31-01-2011, 10:20
Nie pamiętam dobrze ale spróbuj na katalogu prawy klawisz myszki->właściwości->Zabezpieczenia-> W kolumnie Odmów zaznacz
wszystko dla innych użytkowników a dla Twórca-Właściciel (jeśli to Ty) zaznacz wszystko w kolumnie Zezwalaj. Powinno działać.

Pozdr.

manfred
31-01-2011, 10:47
PPM na katalogu i niestety nie mam kolumny Odmów. Za kliknąłem na szyfruj dane. Opis ikon i folderów zmienił się na zielony. Z poziomu konta z ograniczonym dostepem folder jest zabezpieczony natomiast muszę jeszcze sprawdzić z poziomu administratora.

fumio
31-01-2011, 12:59
A który to XP: Prof, Home??

Pozdr.

manfred
31-01-2011, 13:24
Profesional

Johanan
31-01-2011, 14:47
Nie pamiętam dobrze ale spróbuj na katalogu prawy klawisz myszki->właściwości->Zabezpieczenia-> W kolumnie Odmów zaznacz
wszystko dla innych użytkowników a dla Twórca-Właściciel (jeśli to Ty) zaznacz wszystko w kolumnie Zezwalaj. Powinno działać.Pozdr.

"Zabawa" uprawnieniami, tylko z pozoru jest taka dziecinnie prosta i przy odrobinie złej woli można naprawdę nieźle namieszać.

Ot choćby, kiedy odmówi się dostępu do ważnych folderów, uznawanych przez system za systemowe, takiemu użytkownikowi, jak np. "System".

Warto więc wiedzieć co się robi i nie odmawiać wszystkim, bo można przy następnym rozruchu zobaczyć, tak zwane NIC.

manfred
01-02-2011, 05:38
No nie zostawiajcie mnie z problemem niech ktoś pomoże help help ;-)

fumio
01-02-2011, 08:23
No nie zostawiajcie mnie z problemem niech ktoś pomoże help help ;-)

Ale co teraz mamy...? Masz tą kolumnę Odmów czy nie?

maly5
01-02-2011, 11:41
nie jestem przekonany czy dla XP przy prawach adm i tak nie bedzie mozna wejsc do folderu. nie pamietam.
programiki na szybko znalezione:
mysecretfolder
Hide Folder XP
Folder Lock
WinGuard

manfred
01-02-2011, 12:39
Ale co teraz mamy...? Masz tą kolumnę Odmów czy nie?

Nie mam takiej kolumny a przynajmniej nie jak wcisnę PPM i właściwości.

chomiczkus
01-02-2011, 12:46
Nie mam takiej kolumny a przynajmniej nie jak wcisnę PPM i właściwości.

A masz może zakładkę Zabezpieczenia we właściwościach danego folderu ?

Pozdrawiam
Michał

siona
01-02-2011, 14:12
a masz SP3? jeśli nie - zainstaluj go :)

maly5
01-02-2011, 15:23
no dobra.. ale chodzi tutaj od zablokowanie dostepu innym uzytkownikom z prawami administratora. jesli klikniemy Odmów dla grupy Administratorzy, w ktorej sami sie znajdujemy, to bedzie to nadrzedne uprawnienie nad jakimkolwiek Zezwalaj. i klikanie na Tworca/Wlasciciel nic nie pomoze. chyba nawet system nie przyjmie takiej zmiany dla Zezwalaj. wiec sami nie wejdziemy. trzeba by Adminow na jakies grupy rozdzielic z oddzielnymi prawami i kombinowac. nie wie czy to proste rozwiazanie.
abstra****ac od tego ze jak ktos ma prawa administratora to mu powiewa takie zablokowanie, bo klika prawym i wybiera Przejmij uprawnienia i tyle z takiej zabawy. no chyba ze mnie cos ominelo.

siona
01-02-2011, 15:36
a generalnie jak ma być na prawdę bezpiecznie użyj truecrypta i wtedy podmontowujesz jako dodatkowy napęd. nie chroni to jednak przed wykasowaniem kontenera.