PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja obiektywów z AF - polecane serwisy

Adam001
31-01-2011, 00:44
Mam prośbę do Was, gdzie można oddać obiektyw AF do kalibracji??

Serwis nikona odmawia, większość serwisów w Polsce twierdzi że to może tylko nikon i tak w kółko. Z tamronem i sigmą nie mam problemów a nikkory są niestety do odstrzału. Niezrozumiałe są ścieżki polityki tego producenta.

Pozdrawiam
Adam

markB
31-01-2011, 16:02
Wydawało mi się, że serwis Nikona w Polsce kalibrował obiektywy. Jeśli nie, to wyślij do Niemiec: http://www.nikon.de/de_DE/service_support/Inspektionsservice.page?lang=&lidsub1=0&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&lid=6

Marcin Borkowski
31-01-2011, 16:03
a szkłą af da sie kalibrować? af w nich chyba zalezy od puszki

Paweł Kania
31-01-2011, 16:11
No właśnie nie wiem, ja kiedyś w swoim 35-70 robiłem przegląd u Kadei w Krk i jak mu wspomniałem o kalibracji to powiedział ze ok, sprawdzi.

Natomiast ktoś później pisał że się w AF nie da justować i to mu powiedział wyzej wspomniany Kadeja :)

Więc sam już nie wiem.

Adam001
31-01-2011, 23:12
Ad1. Serwis Nikona w Niemczech też odpada - informacja od Photoartbox (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38587)
Ad2. Obiektywy AF też się kalibruje - moja puszka z n50 i n85 trafia w punkt a z 24 mam dużo lepszą rękę niż AF - na dwóch metrach jest przesunięta płaszczyzna ostrości o jakieś 20-30 cm, na MF ostrość ustawiam poprawnie i nawet zielona lampka nie świeci
Ad3. Chyba nie chodzi mi o justowanie - justowanie byłoby pewnie potrzebne jak by ostrości nie było w ogóle (tak mnie się zdaje) - a może jest inaczej

Może jakieś inne sugestie ??

sebar1
01-02-2011, 11:17
Ad2. Obiektywy AF też się kalibruje - moja puszka z n50 i n85 trafia w punkt a z 24 mam dużo lepszą rękę niż AF - na dwóch metrach jest przesunięta płaszczyzna ostrości o jakieś 20-30 cm, na MF ostrość ustawiam poprawnie i nawet zielona lampka nie świeci

niestety nie kalibruje się obiektywów AF.
Wystarczy zadzwonić do Nikona wszystko jedno jakiego polskiego, niemieckiego czy angielskiego.
Osobą której Kadeja też to potwierdził jestem ja. To było przy okazji czyszczenia N80-200.
Na pytanie o to czy nie będzie problemów z AF po złożeniu szkła wyjaśnił/pokazał, że tam nie ma żadnej regulacji.
Składa obiektyw i musi działać jak przedtem i tak było.

Jeżeli chodzi o twój obiektyw 24mm to wyślij go po prostu do serwisu.
Mi to wygląda na to, że obiektyw upadł/był rozbierany i został źle złożony.
Trzeba go rozebrać i sprawdzić.

TOP67
01-02-2011, 14:53
To co jest w tym zadziwiające, to że zielona kropka świeci w innym miejscu niż faktyczna ostrość.
Obiektywy Af kalibruje się poprzez dokładanie podkładek. Ale to powinno wpływać tylko na zgodność skali z rzeczywistością, czyli właściwe ustawienie nieskończoności. AF powinien w każdej sytuacji złapać właściwie.

wasilewk
01-02-2011, 15:00
Wydawało mi się, że serwis Nikona w Polsce kalibrował obiektywy. Jeśli nie, to wyślij do Niemiec: http://www.nikon.de/de_DE/service_support/Inspektionsservice.page?lang=&lidsub1=0&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&lid=6

Na tej stronie znalazłem, że obiektywy do lustrzanek to oni tylko czyszczą.

Pzdr.

d90
14-02-2011, 16:15
qurka
czyli z tego co tu piszecie wynika, ze moj kupiony pare dni temu uzywany 17-55 nie da sie skalibrowac...
Trafia mi pieknie ale tylko na centralnym. Boczne punkty jesli na nie ustawiam maja ff.
I bede musial z tym zyc ?

sebar1
14-02-2011, 18:53
qurka
czyli z tego co tu piszecie wynika, ze moj kupiony pare dni temu uzywany 17-55 nie da sie skalibrowac...

z tego co tu piszemy nie da się kalibrować szkieł AF a twój obiektyw to AF-S
nie ma problemu z jego kalibracją

kubalmar
14-02-2011, 19:16
qurka
Trafia mi pieknie ale tylko na centralnym. Boczne punkty jesli na nie ustawiam maja ff.
I bede musial z tym zyc ? U ciebie aparat do kalibracji a nie obiektyw. Tydzien temu bylem w serwisie z dokladnie ta przypadłości po kupnie 24-70. Okazalo sie ze aparat rozkalibrowany i wyregulowali go na miejscu, zapłacilem 105PLN i teraz wszystko jest jak byc powinno, po za 24-70 który nadal ma FF i czeka na wymiane.

d90
14-02-2011, 20:48
ale co ciekawe inne szkla trafiaja w punkt
bez wiekszych problemow...
Moze tak byc ?

kubalmar
14-02-2011, 20:55
ale co ciekawe inne szkla trafiaja w punkt
bez wiekszych problemow...
Moze tak byc ?

Ja miałem tez ok z innymi szkłami, po kalibracji okazalo sie ze teraz dopiero jest ok, wtedy bylo zadawalająco co usypiało czujność. Niestety 24-70 jest szklem bardziej wymagającym i wylazlo, choć szkło jest nadal nie teges, ale przed regulacja przestawał całkowicie ostrzyc z korpusem. Teraz jest ostry ale ma FF i jest bardzo ostro, ale nie w punkcie :/ i czeka na wymiane

d90
14-02-2011, 20:59
to z takim szklem jak to twoje nie da sie juz nic zrobic ?
Czy po prostu korzystasz z mozliwosci wymiany po niedawnym zakupie ?
Pytam bo moje tez jest b.ostre, ale ma ff niewielki...

kubalmar
15-02-2011, 20:08
Mozliwość kalibracji obiektywu jest i serwis czekal na moja decyzje czy kalibruje szkło u nich, czy odsyłam na wymiane. Odesłałem dzisiaj na wymiane :/

Kasandra
10-08-2017, 07:56
Odkopię wątek;-)
Wlaśnie ja bym chciała tak zrobić-przywieźć "torbę" obiektywów i aparat, rzucić im na ladę z hasłem "nie ostrzy" i odebrać zrobione, bez wnikania czy szkło czy aparat.
To gdzie ja tak mogę teraz zrobić?

madebyzosiek
10-08-2017, 08:11
Odkopię wątek;-)
Wlaśnie ja bym chciała tak zrobić-przywieźć "torbę" obiektywów i aparat, rzucić im na ladę z hasłem "nie ostrzy" i odebrać zrobione, bez wnikania czy szkło czy aparat.
To gdzie ja tak mogę teraz zrobić?W Studio5s w Warszawie :)

krokoo
01-10-2017, 09:49
W Studio5s w Warszawie :)

Witam, 3 kolejne pytania

1. czy zna ktoś jakiś dobry serwis w Krakowie, gdzie da się tak zrobić? (zawieźć do nich body, obiektyw i powiedzieć - wydaje mi się że jest front focus, zróbcie tak żeby było dobrze)

2. czy ktoś wie na czym polega taka kalibracja w serwisie? bo wydaje mi się że ustawianie na body nikona tych wartości z menu - to się chyba mikro kalibracja nazywa - u mnie nie dużo daje, dalej mam front focus - z tego powodu chciałbym raczej uniknąć sytuacji że pójdę do serwisu, gdzie "mądry" pan stwierdzi że jaaaaaaasne oczywiscie wykalibrujemy panu, ustawi wartośc na +20 (czyli maksymalna możliwą , załóżmy) a ja dalej będe miał front focus. Pisałbym się na to jeśli to by się dało usunąć jakoś Hardware'owo i miałbym pewność że będzie dobrze działać (nie za pomocą funkcji , do której ja mam dostęp i uważam że nie daje rady)

3. aha, jeszcze czy to działa tak że nie zepsuje mi focusa z innymi słoikami? w sensie czy mogę dać im body i np 3 obiektywy i ustawią mi każdy jeden? czy mogę im dać dwa body i 4 obiektywy i powiedzieć ma działać każdy obiektyw z każdym body IDEALNIE - róbcie swoje a ja płacę ile chcecie?

z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Sebastian

merkator
01-10-2017, 10:49
......

1. czy zna ktoś jakiś dobry serwis w Krakowie, gdzie da się tak zrobić? (zawieźć do nich body, obiektyw i powiedzieć - wydaje mi się że jest front focus, zróbcie tak żeby było dobrze)

.....

Zapolskiej 42, Sienna 10 , ...

krokoo
01-10-2017, 11:01
Zapolskiej 42, Sienna 10 , ...

Czyli każdy w miarę dobry serwis skalibruje mi body + obiektyw nikkora? (to dobra wiadomość) Bo w ofercie tego nie mają, dodatkowo kiedyś słyszałem że robi to tylko serwis nikona (aczkolwiek tutaj mam wiele sprzecznych informacji)

madebyzosiek
01-10-2017, 13:31
Ja nie wiem czy każdy, bo z żadnym innym nie miałem styczności. W Studio5s kalibrowałem już pięć aparatów i trzy obiektywy AF-S i efekty mnie zadowalają w każdym względzie. Nie jest to regulacja w menu aparatu, ale jak to jest robione... Nie wiem. Sądzę, że nikt Ci takiej informacji nie poda ;) Ja niestety (albo stety) kalibruję wszystko. Aparaty i szkła Nikkora AF-S do wzorca, obiektywy Sigmy w Gdyni lub USB Dockiem, szkła na śrubokręt regulacją w aparacie. Nie mam dzięki temu nietrafionych zdjęć :)

merkator
01-10-2017, 14:42
Czyli każdy w miarę dobry serwis skalibruje mi body + obiektyw nikkora? (to dobra wiadomość) Bo w ofercie tego nie mają, dodatkowo kiedyś słyszałem że robi to tylko serwis nikona (aczkolwiek tutaj mam wiele sprzecznych informacji)

Czy to zrobią, nie wiem ? Raczej, korzystając z opinii znajomych, mogę wskazać te serwisy jako wyróżniające się pozytywnie. Musisz sam udać się ze sprzętem i zapytać na ile są w stanie spełnić twe oczekiwania.

ksh
01-10-2017, 15:01
Ja bym w serwisie jeszcze zasugerował co chcę uzyskać, czyli nr1 to skalibrowane do wzorca body, a potem do tego body obiektywy, to pozwoli używać obiektywy z innymi puchami jeśli są ok.

black70
01-10-2017, 15:39
Niech ktoś mnie oświeci w jaki sposób puszka może się rozkalibrować? Bo jak rozumiem z fabryki wychodzą skalibrowane do wzorca?

ksh
01-10-2017, 16:26
studio5s pewnie lepiej wie dlaczego tyle body kalibrują, nie przypuszczam że to ściema, a może od wstrząsu, upadku, a może od jakiś dziwnych sposobów czyszczenia np sprężonym powietrzem, nie mam pojęcia.

krokoo
01-10-2017, 16:42
Ja nie wiem czy każdy, bo z żadnym innym nie miałem styczności. W Studio5s kalibrowałem już pięć aparatów i trzy obiektywy AF-S i efekty mnie zadowalają w każdym względzie. Nie jest to regulacja w menu aparatu, ale jak to jest robione... Nie wiem. Sądzę, że nikt Ci takiej informacji nie poda ;) Ja niestety (albo stety) kalibruję wszystko. Aparaty i szkła Nikkora AF-S do wzorca, obiektywy Sigmy w Gdyni lub USB Dockiem, szkła na śrubokręt regulacją w aparacie. Nie mam dzięki temu nietrafionych zdjęć :)

dzięki wszystkim za odpowiedzi, udam się najpierw do serwisów w krk , może dadzą radę, jak nie, udam się do wawy :)

bic44
01-10-2017, 18:21
(...)Bo jak rozumiem z fabryki wychodzą skalibrowane do wzorca?
Dobrze by było. Chociaż może tak jest ale robią to albo ze sporą tolerancją, albo z czasem wzorzec ulega zmianie.

MarekD
11-10-2017, 20:24
Witam,
podepnę się do wątku z pytaniem: jak się ma kalibracja body/obiektywów w niezależnym serwisie do gwarancji producenta? Można kalibrować bez obawy utraty?

Dzięki za odpowiedź

Kojocisko
11-10-2017, 21:52
Niech ktoś mnie oświeci w jaki sposób puszka może się rozkalibrować? Bo jak rozumiem z fabryki wychodzą skalibrowane do wzorca?

Układ regulacji AF to czysta mechanika - śruby i krzywki. W D750 (i nie tylko) krzywki są plastikowe. Kilka współpracujących elementów stale współpracujących. Przeciążenia, zużycie...
MarekD - co ma kalibracja do gwarancji? To nie jest modyfikacja, wymiana części itp. Jest to użycie pewnej funkcji korpusu, prawidłowo wykonane nie pozostawia śladów działania.

krokoo
16-01-2018, 16:58
Panowie - nawiązując do mojego wcześniejszego pytania o kalibrację obiektywu, dzwoniłem do serwisu w Krakowie (tego najlepszego) i powiedzieli mi że skalibrują mi tylko i wyłącznie obiektyw z body ale tym menu ustawialnym w body(to jest akurat D750 i nikon 85 1.4g) a jeśli wyjdzie poza skale, w sensie nie będzie się dało, to oni tego nie robią i że trzeba do nikona odesłać sprzęt. A ktoś mi tu wcześniej pisał że właśnie Nikon w ogóle tego nie robi. To jak to jest? Jak mając obiektyw -już bez gwarancji - (choć jestem jego pierwszym właścicielem - po prostu mam nowe body i wydaje mi się że z tym obiektywem mam front focus) jak mieć pewność że będę mieć dobrze skalibrowany z puszką -oczywiście najpierw pójdę serwisu w krakowie - może się im uda - może to ja jestem ślepy, ale zakładając że mikro-regulacja w menu aparatu nic nie da to co wtedy?

czy ktoś ma jakieś konstruktywne propozycje z własnego doświadczenia? (poza stwierdzeniem że się nie da)

pozdrawiam Sebastian

ksh
16-01-2018, 17:05
Ale po co ma ci serwisant wchodzić do menu i ustawiać, nie możesz tego sam zrobić ?
Jeśli +/-20 w regulacji nie wystarczy to musisz wysłać do serwisu i już, tymi genialnymi krakowskimi nie zawracaj sobie głowy, szkoda rozpisywać się o nich.

majeranek
05-03-2018, 05:25
Ja w tym roku kupowałem aparat D3s i ostrzył strasznie przed obiekt, dużo poza skala korekcji. Do tego nie mogłem określić czy to wina obiektywu czy aparatu. Zawiozłem do serwisu Nikona do Warszawy i kalibrowali mi tam zarówno body jak i obiektyw. Ale po tej operacji w body musiałem jednak ustawić korekcję na +7 żeby było w punkt. Nie mniej jednak działa teraz to jak należy. Kupiłem teraz drugi obiektyw i 70-200 f/2.8 IF i też dla niego korekcję mam założoną na +7 , czyli tak mi wykalibrowali body, na +7 :D Tak czy siak wszystko działa poprawnie i ostrzy w punk na tych dwóch obiektywach :) Podsumowując trzeba zawieźć cały zestaw do Nikona i tam zrobią ze wszystkim porządek, nie idealnie może, ale człowiek ma przynajmniej raz na zawsze problem z głowy.
Pozdrawiam :)

Wavehunter
19-03-2018, 15:34
Dzwoniłem dziś do studio5s i za kalibrację D5200 ze stałką Nikkora 50mm 1.8G zaśpiewali 350zł. Nie znacie w Wawie jakiegoś tańszego punktu?

madebyzosiek
19-03-2018, 16:11
Dzwoniłem dziś do studio5s i za kalibrację D5200 ze stałką Nikkora 50mm 1.8G zaśpiewali 350zł. Nie znacie w Wawie jakiegoś tańszego punktu?Kalibracja aparatu i szkła za 350 zł to drogo? Hehe... Sigma za samo szkło kasuje prawie 300 zł, a Nikon za aparat jakieś 250 chyba... Także..

Kojocisko
19-03-2018, 16:46
350zł to sporo forsy, ale to uczciwa cena za porządną usługę. I warto te pieniądze wydać

ksh
19-03-2018, 17:16
350zł przy w/w sprzęcie to bardzo dużo ale trudno żeby dla tańszego sprzętu robić inny cennik :)
Co innego jak ktoś zanosi D850 + Nikkory 2.8 to te 350zł może wydawać się mało znaczące.

Studio5s
17-04-2018, 10:44
Dzwoniłem dziś do studio5s i za kalibrację D5200 ze stałką Nikkora 50mm 1.8G zaśpiewali 350zł. Nie znacie w Wawie jakiegoś tańszego punktu?

Kalibracja aparatu wynosi 196,80zł a kalibracja obiektywu wynosi 147,60zł. Trudno na odległość ocenić, który produkt jest do kalibracji, najczęściej regulacji wymaga puszka a w bardzo niewielu przypadkach do regulacji są oba produkty. Jesteśmy w stanie na miejscu sprawdzić i powiedzieć co należy kalibrować.