Zobacz pełną wersję : Kenko 1.4X Teleplus Pro 300 DGX pytanie.
Witam!
Posiada ktos ten telekonwerter - Kenko 1.4X Teleplus Pro 300 DGX lub mial ktos z nim stycznosc?
Chetnie dowiem sie opini.
Szukalem po forum, ale nic konkretnego nie znalazlem.
Chodzi mi glownie jak wypada w porownaniu z Nikon TC-14E II.
Mam zamiar zapinac go do Nikkor AF-S 300/f4.0D IF-ED.
pozdro
Napiszę za 1.5m jak do mnie dopłynie. Po testach w sieci postanowiłem sam się przekonać czy naprawdę jest taki dobry jak piszą.
Test masz np tu:
http://www.traumflieger.de/desktop/telekonverter/konvertertest2.php
Napiszę za 1.5m jak do mnie dopłynie. Po testach w sieci postanowiłem sam się przekonać czy naprawdę jest taki dobry jak piszą.
Test masz np tu:
http://www.traumflieger.de/desktop/telekonverter/konvertertest2.php
Dzieki, no wyglada to zachecajaco:)
Ja sie jeszcze zastanawiam bo wisza dwa na znanym portalu aukcyjnym i tak sie troche lamie, ale chyba trzeba bedzie jakas decyzje podjac
pozdro
deep rozumiem że kupiłeś na ebay z HK, można wiedzieć za ile?
Nie, na .com :) używkę, więc podawanie ceny nic nie da, trzeba szukać albo kupować nówkę.
no to tak:
1. jakość obrazka trochę gorsza od N
2. w wielu przypadkach zdecydowanie bardziej uniwersalny ( tam gdzie nie da się zapiąć N, lub oryginalny nie działa to Kenko działa )
3. można również stosować do obiektywów innych producentów
4. pomimo że mam TC1.4E II to Kenko nie sprzedam:)
Eee ty masz dużo zbędnych rzeczy ;)
Eee ty masz dużo zbędnych rzeczy ;)
noo;), dzięki temu mogę coś o nich napisać:)
Miałem Kenko 2x, podejrzewam że konstrukcja analogiczna. Z plusów działanie ze śrubokrętem, z minusów dosyć luźne połączenie aparat-konwerter-obiektyw.
noo;), dzięki temu mogę coś o nich napisać:)
No wilku - widzę, że u Ciebie bez zmian (prawie :mrgreen: )
no to tak:
1. jakość obrazka trochę gorsza od N
2. w wielu przypadkach zdecydowanie bardziej uniwersalny ( tam gdzie nie da się zapiąć N, lub oryginalny nie działa to Kenko działa )
3. można również stosować do obiektywów innych producentów
4. pomimo że mam TC1.4E II to Kenko nie sprzedam:)
O, dzieki za rzeczowe info..
Jeszcze mam jedno pytanie to troche to "troche" czy mocno?
Czy ta roznica do przelkniecia?
pozdro
Ja mam 1,4 i 2,0 - ten drugi wyraźnie pogarsza jakość obrazka. Pierwszy jest ok, ale nie mam porównania do nikonowskiego.
Kupiłem ze względu na pracę ze śrubokrętami i przy dobrym body to naprawdę dobrze działa.
O, dzieki za rzeczowe info..
Jeszcze mam jedno pytanie to troche to "troche" czy mocno?
Czy ta roznica do przelkniecia?
pozdro
zdecydowanie do przełknięcia
o ile nie chcesz cropów 100% oglądać lub robić powiększeń 1000%;)
zdecydowanie do przełknięcia
o ile nie chcesz cropów 100% oglądać lub robić powiększeń 1000%;)
Nie zamierzam takich rzeczy robic;)
Dzieki za info, i chyba jestem zdecydowany na tego Kenko:)
pozdrawiam
trochę odgrzebuję wątek ale tak akurat trafiłem gdy szukałem informacji na ten temat.
Czy ktoś używał Kenko 1.4 Teleplus Pro 300 na 70-300 Vr ( ja mam 55-300 VR ale to są pokrewne konstrukcje z tymże 70 -300 Vr jest bardziej popularny )
Jestem ciekawy czy jest AF
trochę odgrzebuję wątek ale tak akurat trafiłem gdy szukałem informacji na ten temat.
Czy ktoś używał Kenko 1.4 Teleplus Pro 300 na 70-300 Vr ( ja mam 55-300 VR ale to są pokrewne konstrukcje z tymże 70 -300 Vr jest bardziej popularny )
Jestem ciekawy czy jest AF
jest, ale:
1. musi być więcej światła niż przy samym obiektywie ( i to sporo )
2. jest wolniejszy, ale jak to nie sport to OK
3. niestety z tym szkłem widoczne pogorszenie jakości zdjęć.
do fotografowania ptaków. Sprzęt byłby używany przy dobrym świetle. Najbardziej obawiam się o jakość optyki, mniej może o AF ale też bo ten w moim 55-300 nie należy do demonów szybkości. Ale jeśli jakość optyki byłaby nieznacznie gorsza to można przeboleć AF
Musze gdzieś zobaczyć fotki w necie jak się spisuje ten duet
Skoro już odświeżyliście temat to ja się podłączę z jeszcze jednym pytaniem: w czym tkwi różnica pomiędzy wersjami "DG" i "DGX" tego konwertera?
Skoro już odświeżyliście temat to ja się podłączę z jeszcze jednym pytaniem: w czym tkwi różnica pomiędzy wersjami "DG" i "DGX" tego konwertera?
Wersja nowsza czyli DGX przekazuje informacje o zastosowanym konwerterze dzięki czemu później w exifie np. przy obiektywie 300mm i konwerterze 1.4 widnieje 420mm a nie 300mm jak to ma miejsce przy wersji DG.
Wersja nowsza czyli DGX przekazuje informacje o zastosowanym konwerterze dzięki czemu później w exifie np. przy obiektywie 300mm i konwerterze 1.4 widnieje 420mm a nie 300mm jak to ma miejsce przy wersji DG.
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem zatem, że obie wersje to identyczna konstrukcja optyczna?
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem zatem, że obie wersje to identyczna konstrukcja optyczna?
Z tego co znalazlem jak kopalem to poza wymieniona wyzej informacja o faktycznej ogniskwej reszta parametrow jest identyczna.
pozdro
Ja dodam od siebie, że nie używać tego TC z obiektywami typu AF 300 f/4, bardzo spowalnia działanie AF.
Szkoda, planowałem kupić ten konwerter właśnie z myślą o wydłużeniu 300/4 :(
Mycza a masz na rynku jakiś inny konwerter 1.4 który przenosi śrubokręt ? Ja go używam właśnie z 300/4 AF i tak naprawdę jedyny problem z wolniejszym AF widzę tylko podczas konieczności przejechania przez cały zakres.
Czy Konwerter Kenko TELEPLUS PRO 300 DG 1,4x (http://allegro.pl/show_item.php?item=2094495817)
po zapięciu do D70 będzie w pełni współpracował z taką trochę wiekową Sigmą 70-200 (http://www.dyxum.com/lenses/Sigma-70-200-F2.8-EX-APO-IF_lens141.html)?
Jeśli tak, to czy cena w tej aukcji jest dobra?
Nie będzie. To jedyne wyjątki, czyli Sigmy 2.8 (również 50-150). Musi być oryginalny APO Sigmy
Dzięki za szybką odpowiedź :)
Czyli w grę wchodzą tylko te dwa modele, tak?
http://www.sigma-foto.pl/telekonwertery,42,catp.html
Czy po zastosowaniu tego konwertera zmieni się, poza wartością przysłony, również odległość ostrzenia?
W tej chwili jest to ok. 1,8 m, nie chciałbym, aby zrobiło się nagle 3,6 m :)
I drugie pytanie - jaka jest różnica pomiędzy Telekonwerter APO Sigma x2.0 EX DG a Telekonwerter APO Sigma x2.0 EX (bez DG)?
Czy w jakości wykonania i możliwościach optycznych?
Minimalna odległość ostrzenia się nie zmieni.
Wersja DG jest chyba nowsza (pod cyfrę), ale możliwe że niczym się nie różnią.
Czy zatem 390 zł to jest dobra cena (http://allegro.pl/show_item.php?item=2101057594)?
Tak. Jak jeszcze miałem Sigmę 50-150, to polowałem i nie schodziły poniżej 500 zł.
Szybkie pytanie: Czym różni się
Kenko 1.4 DGX Pro 300 od Kenko 1.4 DGX MC4
Wiem że obydwa są w wersji DGX , czyli podają do Exif-a informacje o wydłużonej ogniskowej.
Natomiast czym różni się Pro 300 od MC4??
Znalazłem takiego na allegro , ale nie wiem w czym jest gorszy od Pro 300 (jeśli jest).
http://allegro.pl/kenko-n...2262454400.html
borysekb
13-04-2012, 11:15
Ja dodam od siebie, że nie używać tego TC z obiektywami typu AF 300 f/4, bardzo spowalnia działanie AF.
używałem omawiane kenko 1,4 właśnie z AF 300/4 na body D90 focąc ptaki. I potwierdzam że znacznie spowalnia. jako kenko zacny konwenter i mimo sprzedaży AF 300/4 i kupienia AFS 300/4 i TC-17II to kenko nie sprzedam bo warte wydanych pieniędzy. Jak trzeba mogę przesłać parę sampli z omawianego zestawu.
adolfik9501
14-04-2012, 00:13
Szybkie pytanie: Czym różni się
Kenko 1.4 DGX Pro 300 od Kenko 1.4 DGX MC4
Wiem że obydwa są w wersji DGX , czyli podają do Exif-a informacje o wydłużonej ogniskowej.
Natomiast czym różni się Pro 300 od MC4??
Znalazłem takiego na allegro , ale nie wiem w czym jest gorszy od Pro 300 (jeśli jest).
http://allegro.pl/kenko-n...2262454400.html
Wersja MC4 ma 4 elementy w 4 grupach, a Pro300DGX 5 elementów w 4 grupach. Wagę i wymiary pomijam.
używałem omawiane kenko 1,4 właśnie z AF 300/4 na body D90 focąc ptaki. I potwierdzam że znacznie spowalnia. jako kenko zacny konwenter i mimo sprzedaży AF 300/4 i kupienia AFS 300/4 i TC-17II to kenko nie sprzedam bo warte wydanych pieniędzy. Jak trzeba mogę przesłać parę sampli z omawianego zestawu.
Czy wersję AF używałeś z D300s i czy możesz napisać jak wygląda różnica w szybkości autofocusa z podpiętym kenko wersji AF do AF-S bo sam się ciągle zastanawiam czy nie zmienić AF na Af-S (używam z D200)?
borysekb
14-04-2012, 21:45
Czy wersję AF używałeś z D300s i czy możesz napisać jak wygląda różnica w szybkości autofocusa z podpiętym kenko wersji AF do AF-S bo sam się ciągle zastanawiam czy nie zmienić AF na Af-S (używam z D200)?
Najpierw sprzedałem D90 i zakupiłem D300s, a po tygodniu sprzedałem AF i zakupiłem AF-S. Takie było założenie i nie spodziewałem się szybkich sprzedaży posiadanych sprzętów. Nie zdążyłem sprawdzić współpracy AF z D300s. Ale posiadany teraz zestaw jest O WIELE szybszy i celniejszy od poprzedniego. Nie sprawdzałem jeszcze D300s z posiadanym kenko gdyż nie mogę zsynchronizować wolne czasu z dobrą pogodą. Jak dokonam oceny to się napewno podzielę opiniami.
... Jak dokonam oceny to się napewno podzielę opiniami.
Będę wdzięczny.
Wersja MC4 ma 4 elementy w 4 grupach, a Pro300DGX 5 elementów w 4 grupach. Wagę i wymiary pomijam.
Rozumie - Czyli Pro300 DGX jest lepszą konstrukcją... O to mi chodziło - Dzięki
Podepnę się pod temat. Który z wyżej wymienionych jest lepszy optycznie?