Zobacz pełną wersję : Neostrada & D-Link DSL-2640r
Władca Pixeli
30-01-2011, 20:36
Brat ma kłopot z routerem.
Czy router D-Link DSL-2640r będzie działać z Neotradą.
Na wielu routerach jest informacja, że dany sprzęt nie pracuje na danych sieciach. Na tym modemie nie ma takiej informacji ale sprzedawca nie jest pewny czy będzie działać.
Być może trzeba zrobić jakieś zmiany w konfiguracji bo wygląda, że nie ma połączenia z internetem.
Rafał_Sz
30-01-2011, 20:47
A na pudełku jest napisane ADSL?
Według informacji w google ten router powinien z neo działać.
Polecam zrobić na początku restart tego urządzonka. Często jest tak, że router był przez kogoś już konfigurowany z jakichś powodów zwrócony do sklepu (miałem takie przypadki) i wtedy były problemy z połączeniem.
Zrestartować go długopisem, wpisać nowe ustawienia. Może pomoże.
wasilewk
30-01-2011, 20:54
Powinien działać, z tym, że trzeba mieć nieco wiedzy podstawowej do jego konfiguracji, którą zapisuje się na PC (dla późniejszego odtworzenia) - czyli poza paroma danymi z Neo, także trochę inyych ogólnych danych od TP.
Ja mam G64 (poprzednik) i po wynianie firmware (na rosyjski) działa bezbłędnie.
Pzdr.
Władca Pixeli
30-01-2011, 23:13
A czy numer seryjny modem/routera trzeba rejestrować w Neostradzie aby zezwolić na połączenie z internetem?
Jak powinno być ustawione: Connection Type: PPPoE?
A czy numer seryjny modem/routera trzeba rejestrować w Neostradzie aby zezwolić na połączenie z internetem?
Jak powinno być ustawione: Connection Type: PPPoE?
Nic nie trzeba rejestrować w TP. Tak, jeśli to Neo to "PPPoE".
Ja mam PPPoA UBR i działa :)
Władca Pixeli
30-01-2011, 23:32
No to jeszcze jedno pytanie.
Obecnie ma modem i kabel do PC przez USB.
Czy ustawiając nowy modem/router trzeba wpisać: urzytkownika (user) / hasło (password) ?
Czy neostrada ma coś takiego?
hmm, chodzi o hasło i użytkownika neo?
Trzeba wpisać te dane które dostało się przy zakładaniu neostrady, żeby modem mógł się połączyć.
Tak, każdy użytkownik Neo dostaje swój unikalny login i hasło. Te dane musi wklepać w router z modemem ADSL (czyli w D-Linka). Modem na USB odpiąć i wywalić sterowniki w cholerę.
Władca Pixeli
31-01-2011, 00:00
Ogromne dzięki za informacje.
Na razie jest ponownie na starym modemie.
Na dniach będzie robił ponownie testy na nowym modemie.
D-link 2640 jest do sieci adsl + 2 czyli do 24mb łącza max. na neo musi śmigac aż miło ale czasem ma tendencje do zwiechy wtedy poprostu guzik reset na chwilę i warto równiez zrestartować kompa.
hasło uniwersalne zależy od wersji to : admin login admin lub admin i 1234.
jeżeli jest to modem na wifi na czas instalacji podłącz kablem sieciowym z kompem włóż płyte do napędu a instalka sam poprowadzi aż do momentu w którym musisz wpisać login użytkowanika neostrady i hasło podane na umowie z tpsa.
Pamiętaj że litery duże i małe mają znaczenie po wszystkim powinno działać.
Ja używam 2640b są niemal identyczne
D-link 2640 jest do sieci adsl + 2Raczej ADSL2+ ;)
czasem ma tendencje do zwiechy wtedy poprostu guzik reset na chwilę i warto równiez zrestartować kompa.Zacznę od końca ... : po co reset kompa?
... a jak router się wiesza to wystarczy tylko jego zrestartować (najlepiej młotkiem, pod warunkiem, że ma przyzwoitą cyrkulację powietrza i mimo to się wiesza). Jeszcze wracając do tej cyrkulacji powietrza - router leży na dywanie ?
włóż płyte do napędu a instalka sam poprowadzi aż do momentu w którym musisz wpisać login użytkowanika neostrady i hasło podane na umowie z tpsa.Ja tam jestem przeciwny instalowaniu różnych śmieci. Mam co prawda inny router, ale najzwyczajniej w świecie skonfigurowałem go poprzez przeglądarkę - ładnie, czysto i przyjemnie.
Michal_C
31-01-2011, 15:19
Władca Pixeli zadzwoń do Infolinii technicznej Neo. Tam uzyskasz dokładną informację jakie muszą być ustawienia. W Tuszynie jest tak, że my mamy inne i teściona mieszkająca 3 ulice dalej inne (bo jest w innej centrali).
Pozdrawiam
wasilewk
31-01-2011, 15:20
...
Ja tam jestem przeciwny instalowaniu różnych śmieci. Mam co prawda inny router, ale najzwyczajniej w świecie skonfigurowałem go poprzez przeglądarkę - ładnie, czysto i przyjemnie.
Tylko nie napisałeś jak wejść na stronę rejestracji neostrady - nie mając jeszcze internetu.
Pzdr.
nie trzeba wchodzić na stronę rejestracji neo, wpisujesz 192.168.1.1 w przeglądarce i wchodzisz do ustawień routera, nic nie trzeba instalować.
Tylko nie napisałeś jak wejść na stronę rejestracji neostrady - nie mając jeszcze internetu.
Pzdr.
Na jaką "stronę rejestracji neostrady"? :shock:
Każdy sensowny router ma "setup" jako stronę www (router jest serwerem tej strony) ... wchodzisz na tą "stronę" (czyli do panelu ustawień routera poprzez przeglądarkę www) i ustawiasz wszystko co trzeba.
Pzdr.
Przecież on już jest dawno temu zarejestrowany.
wasilewk
31-01-2011, 19:51
Przecież on już jest dawno temu zarejestrowany.
Chodziło mi o adres tej strony, gdzie można wejść przed rejestracją.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
Pzdr.