PDA

Zobacz pełną wersję : D300 dziwne zachowanie

weelkoo
30-01-2011, 19:37
Witam.
Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne zachowanie mojego Nikona. Podczas robienia zdjęć, wszystko działa normalnie, aż nagle aparat po wciśnięciu spustu łapie ostrość, ale dociśnięcie nie wyzwala migawki. Można wtedy wciskać spust do woli, aparat nie reaguje. Po kilku sekundach wszystko wraca do normy (bez wyłączania aparatu). Problem zaczął występować od kiedy podpiąłem MB-D10 (org), wcześniej nic takiego nie zaobserwowałem. Problem występuje na obydwu spustach, w gripie i w body. Czyściłem styki obiektywu, nic nie pomogło. Może brudne styki od gripa powodują takie zachowanie? Może to karta pamięci? Miał ktoś z Was taki problem?
Pozdrawiam.

pewex
30-01-2011, 19:45
powodow moze byc multum, zrestartuj ustawienia, posutawiaj od nowa i próbuj focic

jamnik
30-01-2011, 19:55
Musi na pewno D400 zbliża się wielkimi krokami, więc D300 zaczyna fiksować....:-)
A mówiąc poważnie, też mi się to przydarzyło dwa razy: zawsze, gdy wyczerpywała się bateria w gripie, mimo że w body czekała druga - świeżo naładowana. Zauważyłem, że miało to miejsce tylko wtedy, gdy w gripie była bateria nieco trefna - raz mi upadła na podłogę. Interpretuję więc to jako usterkę w zasilaniu baterią, której wnętrze jest po małych przejściach. Gdy druga, nie wzbudzająca podejrzeń, bateria jest w gripie, nigdy coś takiego się nie zdarza. Jednak aby diagnoza była naprawdę rzetelna, problem musiałby się wiele razy powtórzyć. Oby nie...

kkokosz
30-01-2011, 20:39
Hm... U mnie tak się zachowywał D50, zanim padł mu AF. Nie chciałbym Cię jakoś straszyć, bo przyczyn może być wiele, w tym ów grip. Jednak objawy były dokładnie takie same. Aparat najpierw ostrzył, po czym dociśnięcie nie dawało efektu, także dalsze kilka prób. Potem wszystko niby wracało do normy, dawało się robić fotki. Możesz sprawdzić, czy to ten sam problem, bo u mnie było tak, że jak aparat wyostrzył i nie można było zrobić fotki, przełączałem go w tryb ręczny i wtedy cykał (czyli AF niby działał, ale nie dawał do body sygnału, że ostrość jest ustawiona). Jeśli u Ciebie nie pstryka mimo przełączenia w trym ręcznego ostrzenia, to pewnie nie jest to samo (i możesz odetchnąć :D)

pewex
30-01-2011, 21:33
nie no mialem d50 i mam d300 i nie jestem elektronikiem ale nie porownujmy moze : *

weelkoo
31-01-2011, 09:52
Mam tylko jedną baterię. Sytuacja powtarza się zarówno gdy jest w body jak i w gripe. Najgorsze w takich usterkach jest to, że występują nieregularnie, i nie można wyczuć co je powoduje... W D80 przez dwa lata nic takiego mnie nie spotkało. Teraz mam 15k klatek i już takie jaja? No załamać się można...