Zobacz pełną wersję : D50, D70s i inne zabytki - RAW-y a najnowszy LR 3.3
FttSniper
30-01-2011, 15:24
Jestem ciekaw ilu z Was jest zwolennikami małych rozdzielczości, nawet ze starych puszek :)
Kupiłem za grosze Nikona D50, pomiar światła, ekran, menu etc to totalny zabytek ... ale czego oczekiwać po 6 letnim body z dolnej półki ^^
O ile JPG to klasa dobrego aparatu kompatowego o tyle trochę cieżko było mi pozbierać szczękę po zrzuceniu RAW-ów do najnowszego LR 3.3 :O
Piszą że tragiczny szum, że straszliwa rozpiętość tonalna etc
A ja tu stwierdzam że RAW-y są na tyle jare że postanawiam zabrać te body na przyszło tygodniowe sesje ^^
Powtarzalność AF znacznie - LEPSZA - co jest dla mnie dużym ździwieniem porównując z amatorskim D90.
Stwierdzam że o ile jest ogromny postęp technologiczny co do oprogramowania w body i wgl elektroniki to jednak postep w matrycach DX nie jest wcale takim efektem WOW - to efekt tylko i wyłącznie ingerencji oprogramowania, które działa podczas zapisu
Ciekawe czy też są tutaj zwolennicy starych 6mpx puszek nad nowe 12-18mpx (ofc w rozmiarze DX)
Na potwierdzenie załączam wyplówki z LR 3.3 RAW -> JPG z delikatnym NR
ISO 200 (minimalne) http://img560.imageshack.us/img560/1706/dsc0394k.jpg
ISO 1600 (maksymalne) http://img257.imageshack.us/img257/8571/dsc0396z.jpg
wszystko z EXIF :)
jackrabbit
30-01-2011, 15:32
ale o co chodzi? :)
Radek Radziszewski
30-01-2011, 15:39
D50 to świetny aparat używałem i byłem szczęśliwy to on rozkochał mnie w fotografii i nikonie...
Albert44
30-01-2011, 15:43
Te zabytki (używałem D50) często "leją" te nowe wynalazki..w wielu kategoriach :)
Po 3 latach sprzedałem d50 kupiłem d90 po roku sprzedalem i znowu kupiłem d50 :)
o tym już kilka razy pisałem, a jaka ostrość porównując d50 do powiedzmy d90 na tym samym szkle;)
jackrabbit
30-01-2011, 16:09
Te zabytki (używałem D50) często "leją" te nowe wynalazki..w wielu kategoriach :)
szczegolnie w kategorii cena :)
sam foce d70s ale tylko dlatego ze mnie nie stac na lepsza puche, nie robmy z tego fetyszu
dobra zrobiłes test ISO w dobrym świetle. sprawdz jak sie zachowa jak światla będzie zdecydowanie mniej.
bednario
30-01-2011, 18:50
Sam używam D40 i uzywam jedynie RAWów. tym aparatem (jak i wszystkimi 6Mpix) z tamtej epoki naprawde da się zrobić świetne i ostre zdjęce. Oczywiście w grę wchodza jedynie czułości ISO 100-200 ... ew 400, które ma całkiem "przyjemny" szum.
Rafał_Sz
30-01-2011, 19:30
Kupiłem D50, zrobiłem mu update do wersji IR i jestem z tego sprzętu bardzo zadowolony. :)
siwyozzman
30-01-2011, 19:43
Powtarzalność AF znacznie - LEPSZA - co jest dla mnie dużym ździwieniem porównując z amatorskim D90.
Też mnie dziwi jak można takie "byki" robić tym bardziej że w edytorze jest wbudowany słownik....
Nie odkryłeś Ameryki...AF w D90 po prostu do najlepszych nie należy... W D50 D70(s) problemów z trafianiem raczej nie ma...to fakt. To bardzo boli mnie użytkownika kiedyś D70s teraz D90 ...Wszystkie szkła trafiały bez problemu i powtarzalnie..teraz tak nie jest...za to obraz od iso 500 wzwyż to można niby tłumaczyć,że w CCD nie jest taki zły...jednak to oszukiwanie samego siebie... W D90 iso 1600-2000 (pomijając fakt nieco oszukanej kalibracji czułości) jest na odbitkach bez zastrzeżeń. Niestety jest to wybór coś za coś...Mimo wszystko,czasem fotografuję koncerty, lubię pracować bez lampy błyskowej, a wtedy takie d50 to słabe jest....
Z tą jakością jpg to też pojechałeś... pokaż mi kompakt , który dorówna D50 z zapiętym jakimś sensownym obiektywem...Nie ma takiej możliwości.... akurat D50 ma całkiem dobre jpgi (gorzej było np. w D70 i D100)
Te aparaty 6Mpix mają wiele zalet (budowa, solidność, niezawodność, są większe - lepsze w uchwycie...jeszcze by się parę przewag znalazło...)
Jacek Wrzesińsk
30-01-2011, 19:55
Niestety ,jak cienie są w przeważającej ilości koloru ciemnego, czarnego, to już tak różowo nie jest. Ale z twierdzeniem ,że aż tak wielkiego postępu w matrycach nie ma skłonny bym był się zgodzić. Piszę to jako były właściciel d70s.
arturmsi
30-01-2011, 20:02
Sam używam D40 i uzywam jedynie RAWów. tym aparatem (jak i wszystkimi 6Mpix) z tamtej epoki naprawde da się zrobić świetne i ostre zdjęce. Oczywiście w grę wchodza jedynie czułości ISO 100-200 ... ew 400, które ma całkiem "przyjemny" szum.
800 nawet na d40 jest w pełni akceptowalne jak dla mnie ;)
Osobiście pstrykam fotki d50 od niemal pocżątku jego dostępności po dzień dzisiejszy. Amatorsko. Czasem, choć żadko -poważniej.
Moją sztukę kupiłem ściąganą z usa. Od czasu do czasu (zwykle po dłuższym leżeniu w torbie) wyskoczy err. Akumulator oryginalny nadal trzyma bez zastrzeżeń.
Przeżył tatrzańską, całodniową ulewę ociekając wodą w przemokniętej torbie i wciąż ma się dobrze.
Dlaczego nim ciągle focę? Po pierwsze bo nie chce się skubaniec popsuć :)
Po drugie, zawsze kiedy wychodzi nowa puszka tego segmentu to mam jakieś ale...
D80 miało fajny wizjer który mnie najbardziej w d50 irytuje (na pozostałych różnicach na + d80 mi nie zależało),
ale szumy śmiem powiedzieć że nawet większe niż d50 a ostrość nie koniecznie, postęp był nie adekwatny do pieniędzy jakie miałbym dołożyć -jak dla mnie.
D90 było już ok, ale nieco napaliłem się na filmowanie -a to kuleje w tym modelu. Znów czekałem na nowe.
D7000 jest tym o czym marzyłem, szczególnie rozpiętość tonalna wreszcie wydaje się być zauważalnym krokiem naprzód.
Ale cholera nikt nie wie do końca jak to z nim jest w praniu, bo narzekań sporo. Na razie się wstrzymuję :)
Z af na D50 nie małem nigdy problemów a używałem bądź używam 18-125 sigmy, 24-70 2.8 sigmy, 18-55 nikkor, 18-105 nikkor, 70-300g nikkor, 400 apo 5,6 sigmy, 35 1.8 nikkor.
Wszystkie zawsze w punkt. Nie przebierane, często z drugiej ręki.
A tak poza tym nefy z 6mpix matrycy świetnie się obrabia, nie wiele zajmują, a tatrzański widoczek w formacie 45x30cm nie pozostawia wiele do życzenia więc...
Cholera żeby choć drań zechciał się popsuć, a on nic tylko pstryka :)
Używam D50 do tej pory, chociaż padł mi w nim AF, a ostrzenie ręczne w małym wizjerku nie jest najfajniejszą rzeczą ;) Trzymam tę puszkę jako zapas dla D200 i na spacerach często się przydaje (nie trzeba np. żonglować szkłami, kiedy D50 ma przypięty 18-200VR :)) Na razie nie robilem dużych testów z nowszymi puszkami, chociaż trochę pstrykałem np. D90 i jedyne, czego mi czasem brakuje w obu moich body, to wysokie użyteczne ISO (tak, wiem, że dobrze naświetlone ISO800 czy ISO1600 z D200 daje radę na papierze - ale nie zawsze są warunki do naświetlenia i nieczęsto robię zdjęcia do druku).
Myślę, że D50 jest ok, aczkolwiek też nie ma co się teraz za bardzo ekscytować - ot, porządna puszka zrobiona w czasach, gdy liczyła się solidność i jakość. Ma już jednak swoje lata i bez wahania wymieniłbym go na D7000 :D
krzysiekn
30-01-2011, 21:15
mam d70 i d90. staruszek(właśnie go sprzedaję) dużo lepiej leży w dłoni( USA nie wymyśliłem),ogólnie jest wygodniejszy.6 mln. pix. wystarczało mi do odbitek max 40 x 60 cm.jedynie co mnie wk......,to to coś zamiast wyświetlacza z tyłu.iso używałem do 400.czasami tylko wyższego.gdyby wyświetlacz miał normalny rozmiar ( tak 3 cale), to byłby dla mnie idealny.na pewno jest lepiej wykonany i bardziej pancerny niż d90.
Ja wciąż jadę na D70 i w końcu przed wiosną kupię coś nowszego: D90, może używkę D300, zobaczymy na co mi wystarczy. Do D70 mam sporo zastrzeżeń: ISO >400 wiadomo, szybkość serii, mały wizjer i LCD, ale zostawię go jako backup bo i tak wiele za niego bym nie wziął.
Czytam Wasze odpowiedzi i różne myśli mi się nasuwają. Większość z Was chwali D50/70 i dobrze bo z 6Mpix w RAWie a tylko takie robię od samego początku, foty wychodzą bardzo dobrze. Z D70 trzeba się nagimnastykować w PSie, ale frajda nad nimi też jest. Robiłem wiele zdjęć jako obrazy w formacie 90x60 i znajomi jak przychodzą i widzą moje zdjecia z podróży to im kopara opada, myślą że jestem jakimś profi, mam fotolab, labo sprzęt nie wiadomo ile wart. Ważne to po kolei, ostry egz. szkła, dobry kadr, oświetlenie, obróbka, jak najlepszy lab z ploterem i folia UV + ładna oprawa i prezencja na dużej ścianie jak znalazł. Na zamianie na co najmniej na D300 bym ni nie zyskał, to taka prawda, wywaliłbym tylko kasę niepotrzebnie. Poczekam jak stare D70 szlag trafi (a jakoś nie może, przebieg 5lat ,jakieś 15k zdjęć, tylko z wyjazdów). O ergonomii nie wspomnę, gdzie przez cały dzień w klimacie 40-50st swoje przeżył, max dostał 68st w słońcu i żyje. Obawiam się że każdy następny model tego nie wytrzyma, chyba że jakaś pucha do reporterki. Jak zamienię to na FX, po co się rozdrabniać ;-)
joker333
31-01-2011, 12:03
d70s naprawdę fajny sprzęt chyba ostatni w jakim gumy sie nie odklejały :P jego największa wada to lcd trudno cokolwiek na nim ocenić jakby to było tak 3 cale.... to aparat marzenie
A i ogromna zaleta podpinasz jakąkolwiek lampę i masz synchro z każdym czasem :)
małe lcd - to trzeba tak zrobić zdjęcie żeby nie było niepewności że nie wyjdzie, nie macie nawyków z analoga i 36 klatek na wagę złota ;-) ???
joker333
31-01-2011, 12:14
ostatnio chciałem chodzić po menu aparatu dotykając lcd :D
człowiek szybko nabiera nowych nawyków ;)
takie cuda to za x lat ;-)
No, to takie trochę baju, baju....
Zaczynałem od D50. Aparat robi jedne z najlepszych jpg prosto z puszki. Bije na głowę modele z wyższej półki. Body małe, poręczne, solidne.
D70 - na ścianie wiszą odbitki 40x60. RAW, wywołanie, super. Pewnie, że za bardzo nie cięte, bo nie ma z czego przy małej matrycy.
Teraz też zabytek D80 i bez większych narzekań.
---------------------
Jak będę chciał marudzić to kupię D3 lub Hassela ;)
Gdzieś było na forum:
"Co z tego, że sprzętu kupa, jak fotograf .... ;) "
Kupiłem D50, zrobiłem mu update do wersji IR i jestem z tego sprzętu bardzo zadowolony. :)
Nie słyszałem o update do D50.Co daje update do wersji IR?
D50 to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, która działa niezawodnie do dzisiaj.Jako,że została mi skradziona i onalazła sie na Allegro to zostanie ze mną do końca swoich dni, chociaż będzie trzeba coś dokupić ze względu na słabe wysokie ISO.
joker333
31-01-2011, 14:59
oszronione drzewa w lecie :D
Albert44
31-01-2011, 20:17
oszronione drzewa w lecie :D
Trawa też wychodzi ze szronem..;)
velaskez
31-01-2011, 20:35
D50 to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, która działa niezawodnie do dzisiaj.Jako,że została mi skradziona i onalazła sie na Allegro to zostanie ze mną do końca swoich dni, chociaż będzie trzeba coś dokupić ze względu na słabe wysokie ISO.
Bo to nie apdejt software'owy tylko trzeba rozebrać aparat i trochu pogmerać.
Edgar Bungo
01-02-2011, 08:06
Mam pytanie związane z nikonem d70s. Czy jest możliwe, aby szumy na ISO 200 mogą zwiększyć się po jakimś okresie użytkowania?
To normalne po dluzszym uzytkowaniu mniej szymiacych matryc :p na powaznie raczej nie mozliwe
Też zaczynałem od d50 : d potem d70s i tutaj ekstrawagancki podświetlany górny lcd, podgląd głębi i egzotyczne karty cf : D potem d80 - szybciunio sie pozbylem
iljuszyn
03-02-2011, 22:20
D40 nie ma ISO 100
Zmajomy wychowany na kliszy gość, po przesiadce z D50 na D90, potwierdził postęp w puszkach. Stwierdził jednoznacznie, że używając tej samej szklarni w studio, uzyskuje lepsze jakościwo foty, odbitki.
A może ktoś porówna D90 i D200, bo to mój dylemat.
Miałem zamiar zamienić D50 na D80 , ale po przeczytaniu Waszych opinii ...sam już nie wiem czy warto. Samo porównanie parametrów , to za mało.
Jedni użytkownicy chwalą D50 inni D80, i pewno tak już zostanie.
Na szczęście D50 jak dotychczas bezawaryjny , więc chyba dam sobie spokój z zamianą.
Miałem zamiar zamienić D50 na D80 , ale po przeczytaniu Waszych opinii ...sam już nie wiem czy warto. Samo porównanie parametrów , to za mało.
Jedni użytkownicy chwalą D50 inni D80, i pewno tak już zostanie.
Na szczęście D50 jak dotychczas bezawaryjny , więc chyba dam sobie spokój z zamianą.
jesli szumy i rozdzielczość Ci odpowiadają to po co zmieniać? inwestuj w dobre szkła, lampy, blendy,...
Zyskuję przede wszystkim :
- mpx
- iso
- > klatek/s
- większe LCD
Niby niewiele, a jednak istotne.
Witam. Sam używam D50 i też myślałem nad zamianą na D80. Doszedłem do wniosku że nie warto (przynajmniej dla mnie). D50 jest spore , dobrze leży w łapie , porządnie wykonane, szybki i celny AF, jak na razie niezawodne. Nie twierdzę że trzeba stać w miejscu, bo chciałbym przesiąść się na D300s, ale póki co, użytkuję D50 i jak na moje amatorskie potrzeby - wystarcza.
D50 ....szybki i celny AF...... , tak to potwierdzam , a czy D80 lubi się pomylić ?.
Leslaw, co do AF w D80 nie wiem bo nie miałem, ale to niezła puszka, zresztą poszukaj w byłych wątkach na temat D80.
Czytałem wcześniejsze dyskusje w temacie D80 . Co prawda mój D50 ma dopiero ok. 8500 klapnięć , ale chyba jednak się zdecyduję .
Kundzior
21-02-2011, 11:01
Mam staruszka D50 i D90, 50siątka daje sobie świetnie radę, pomimo że mam go od 2005 roku. Zero awarii.
skoro masz oba body, napisz dla niezdecydowanych czy i jak duże różnice są. Kilka postów wyżej były zarzuty co do AF i pomiaru światła, więc możesz rozwiać wątpliwości :)
Używam d50 d80 i d300 i który aparat najczęściej biorę w dłonie? oczywiście ze d50. jak dla mnie (już wcześniej o tym pisałem na forum) AF na lepszym poziomie jak d80 i bardziej żwawy od tego w d300. jeśli chodzi o LCD dla mnie służy tylko do pogladówki dobrego naświetlenia, choć i tak odchodzę od zaglądania w wyświetlacz (przyzwyczajenie z analoga). reasumując aparat dla mnie bardzo użyteczny. Wada to brak kola pod palcem wskazującym i mały zakres ISO.
gen.PIRX
23-02-2011, 20:24
[Mam nadzieje, że się właścicielka bloga nie obrazi (z naszego forum - nie pamiętam nicka):
http://miksturka.blogspot.com/search?updated-max=2010-11-30T16%3A59%3A00%2B01%3A00&max-results=1
ślub w kościele d80 (co to szumi bardziej od d50 czy 70) i część wesela bez lampy blyskowej - w większości zdjęć są exify. Widać, że miejscami nie jest to d700 ale umiejętna obróbka której nie można odmówić autorce sprawia że foty prezentują się bardzo fajnie. Odbitki podejrzewam, że jeszcze lepiej.
I ten sam ślub w wykonaniu 2 fotografa z d50:
http://sztolcman.blogspot.com/search?updated-max=2010-11-24T15%3A03%3A00%2B01%3A00&max-results=2
Generalnie polecam obejrzeć na tych blogach co można wyczarować z tych aparatów. Ja miejscami się dość mocno zdziwiłem. Niektórzy majać d700 takich fot nie zrobią :)
Z własnego doświadczenia po przesiadce z d70 na d300s - nie oszukujmy się różnice są spore - AWB, pomiar światła to skok milowy, AF duzo szybszy w d300, z matrycy d300 duzo więcej da się wyciągnąć przy konieczności intensywniejszej obróbki.
Fotowentura
24-02-2011, 23:19
Generalnie polecam obejrzeć na tych blogach co można wyczarować z tych aparatów. Ja miejscami się dość mocno zdziwiłem. Niektórzy majać d700 takich fot nie zrobią :)
no akurat na tych przykładach widać jedynie kunszt fotografa, bo kadry faktycznie fajne oraz niestety wady, a nie zalety, puszek. szumy na kolorowych zdjęciach jednak widać wyraźnie i mi osobiście one przeszkadzają. Piszę to całkiem obiektywnie, jako że sam użytkuję szumiącego staruszka.
heh.. nie uśmiercajcie jeszcze d40/d50/d70/d70s... może i mają już po 7 lat, ale bez przesady, nie widzę kolosalnej różnicy in minus do np. D90, którego 2szt miałem okazję popróbować (i w końcu sprzedać), bo niestety z 35/1.8 nie gadał nawet w sprzyjających warunkach - natomiast w D40 zawsze w punkt
aha - wbrew temu co tu wyczytałem robię D40-tką na iso1600 i nawet coś widać LINK (http://www.fotomasz.pl/ju.jpg) 18mm, 1/10s, 18-55VR - ekspozycja wyciągana w górę o ponad 1EV
masakra szum, nie ? :)
Michal_C
03-03-2011, 13:48
ja to żałuję tylko, że jednak D50 nie miał 8 mln pikseli.
heh.. nie uśmiercajcie jeszcze d40/d50/d70/d70s... może i mają już po 7 lat, ale bez przesady, nie widzę kolosalnej różnicy in minus do np. D90, którego 2szt miałem okazję popróbować (i w końcu sprzedać), bo niestety z 35/1.8 nie gadał nawet w sprzyjających warunkach - natomiast w D40 zawsze w punkt
aha - wbrew temu co tu wyczytałem robię D40-tką na iso1600 i nawet coś widać LINK (http://www.fotomasz.pl/ju.jpg) 18mm, 1/10s, 18-55VR - ekspozycja wyciągana w górę o ponad 1EV
masakra szum, nie ? :)
szum jak szum, ale moja córka ma identyczną kaczkę na kiju ;))
szum jak szum, ale moja córka ma identyczną kaczkę na kiju ;))
edmundzie dajcie spokój z tą polityką, to forum fotograficzne ;)