PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 usuwanie/wyświetlanie NEF+JPG

mcbee
30-01-2011, 15:04
Proszę o podpowiedź.

Fotografuję Nikonem D7000 używając dwóch kart do zapisu. Pliki zapisuje w postaci NEF(RAW) + JPG. NEF-y zapisuję na karcie 1, JPG'i na karcie 2. Kartę 2 używam też do zapisu filmów.

I tu pojawia się pytanie - czy istnieje jakaś magiczna sztuczka która pozwala usuwać jednocześnie obydwa typy plików z obydwu kart NARAZ?
Czy można ustawić podgląd zdjęć tak by NEF'y i JPG się nie dublowały? tj. aby wyświetlały się zdjęcia tylko z jednej karty przy powyższych opcjach zapisu.

Instrukcję przewertowałem na wskroś i nie wiem jak to zrobić. Wszystko się udaje jak zapisuję NEF + JPG na jedną kartę. Jak się je rozdziela do dwóch kart to już niestety nie.

To mój pierwszy post - proszę o wyrozumiałość i dzięki za podpowiedzi.

goores
31-01-2011, 14:38
nikt sie nie wyrywa do odpowiedzi ja przewalilem cale menu nie widze aby byla taka mozliwosc

evilseed
31-01-2011, 15:44
Wygląda na to, że projektanci softu nie przewidzieli takiej opcji, ja u siebie też nie widzę takiej możliwości

mcbee
02-02-2011, 01:18
dzięki za odpowiedź - nie odbierajcie mi jeszcze nadziei ...

TOP67
02-02-2011, 20:07
A tak z ciekawości, to co w tej chwili wywala? NEF czy JPG? A może to co jest na karcie domyślnej?
Czy w trybie podglądu pokazuje fotki z obu kart? Czy można się między nimi przełączać?

mcbee
02-02-2011, 22:15
Przy zapisie NEF - na kartę A, jpg - na kartę B, podgląd jest z obu kart i nie da się tego ustawić inaczej. Najpierw podgląd z karty A (NEF'y) , a potem to samo z karty B (jpg'i). Adekwatnie wyrzucać można tylko to co masz na podglądzie.

Jak zapisujesz NEF+JPG na jedną kartę - to masz podgląd tylko jpg, wyrzucając go wyrzucasz zarówno NEF'a.