Zobacz pełną wersję : Jak uzyskac taką skórę?
surfer_19
30-01-2011, 14:18
Witam,
szperam i próbuje ostatnimi czasy osiągnąć efekt "świeżej skóry". Czy jak na zdjęciach beauty Aldony Kacznarczyk, Sebastiana Cwiqa czy chociażby w najnowszej kampanii Chanela z Moniką Jagaciak(JAC).
http://www.sassisamblog.com/2010/11/21/monika-jak-jagaciak-for-chanel-beauty-fallwinter-campaign/monica_jagaciak_chanel_beauty_02/
Jak uzyskać efekt takiej skóry. Nie wygląda mi ona chyba na używani blura. Czy to chodzi o mozolne stemplowanie czy ke? Chodzi o idealną skórę- za pewne ma na to duży wpływa make up i odpowiednie naświetlenie.
Jakieś pomysły?:)
de Fresz
30-01-2011, 14:34
Nie wygląda mi ona chyba na używani blura.
Chyba jednak wygląda. A wręcz na pewno. I jest to zrobione słabo - brak faktury skóry (porów), włosków, ot, płaski plastik. To dość ciekawe określenie "świeża skóra" w stosunku do tej plasteliny. Moja rada: nie idź tą drogą.
surfer_19
30-01-2011, 15:53
Może i jest to blur, ale kurcze nie ma tej charakterystycznej mgielki:)
A co do pójścia tę drogą to zauważ, że w wszelkiego rodzaju czasopismach, zdjęciach beauty(otwórz chociażby katalog avonu i obejrzyj zdjęcia beauty), które się sprzedają jest taka faktura, a w zasadzie jej brak.
na zdjeciach beauty jest PRAWIE tak jak na tej focie. tu jednak jest za bardzo pojechane. nie lepiej zrobic zwykly retusz i pomeczyc dodge/burn ? IMO znacznie lepiej to wyglada
Michał Jędrak
30-01-2011, 16:26
Ale zacznijmy od tego, że zdjęcie jest w brzydki sposób przepalone. No i blurem się nie wygładza skóry. A dokładniej to większość robi to blurem, ale nie tędy droga.
de Fresz
30-01-2011, 18:04
Może i jest to blur, ale kurcze nie ma tej charakterystycznej mgielki:)
Jest, przyjrzyj się dobrze. Tyle że blur jest wymaskowany z oczu, dziurek nosa, ust, włosów.
A co do pójścia tę drogą to zauważ, że w wszelkiego rodzaju czasopismach, zdjęciach beauty(otwórz chociażby katalog avonu i obejrzyj zdjęcia beauty), które się sprzedają jest taka faktura, a w zasadzie jej brak.
Wydaje się też setki tysięcy na robienie idiotycznych reklam i czegóż niby to miałoby dowodzić?
surfer_19
30-01-2011, 18:14
No i blurem się nie wygładza skóry.
W takim razie, którędy droga?
Jest, przyjrzyj się dobrze. Tyle że blur jest wymaskowany z oczu, dziurek nosa, ust, włosów.
No oki niech jest wymaskowany robiłem już takie rzeczy, ale zawsze otrzymywałem efekt niezadowalający mnie.
To jest to!!::P
http://sebastiancviq.com/beauty-1.html
Link ktory podales nie ma nic wspolnego ze zdrowa i mloda cera. Jesli autor tej strony chcial uzyskac lalki, a nie ludzi, to mu sie to udalo.
matyjasz
30-01-2011, 18:51
Blur + grain :)
surfer_19
30-01-2011, 19:16
Blur + grain :)
A dziękuję nie omieszkam spróbować:)
A mi nie chodzi o to co chciał autor uzyskać tylko jak to uzyskał:P Wiadomo ja też wolę jak skóra jest "nie wypacynkowana" tylko widać jej fakturę no, ale dużo łatwiej sprzedać "wypacynkowaną" fotę; patrząc chociaż by po portretach będących reklamą w prasie drukowanej:)
de Fresz
30-01-2011, 19:28
Bez urazy, ale co i komu chcesz sprzedawać nie mając zupełnie warsztatu?
A tak w temacie: o obróbce skóry było już tu wiele wątków, w większości podawane były linki do najróżniejszych tutoriali, mistrzów obróbki (i "miszczów" też), więc zacznij lepiej swoją pracę nad warsztatem od ćwiczeń z szukajką - to, wierz mi, zaprocentuje w przyszłości.
surfer_19
30-01-2011, 19:48
Nie wiem dlaczego piszesz, że chcę komuś coś sprzedawać, napisałem, że takie zdjęcie jest dużo łatwiej sprzedać nic nie wspomniałem, że ja mam komuś coś sprzedawać no chyba, że się gubię w tym co napisałem?
A teraz kwestia mojego warsztatu, wiem na jakim jest poziomie i zdaję sobie z tego doskonale sprawę dlatego cały czas staram się go doskonalić:) Wiele jest osób nie mających warsztatu, sprzedaje zdjęcia- może to kwestia szczęścia, znajomości itp.
Chciałem się dowiedzieć tylko jak uzyskać taki efekt skóry, ponieważ oglądałem już tutki "mistrzów i miszczów", ale niestety żaden nie spełnia moich oczekiwań. Może źle szukałem, może ty znasz coś ciekawego?
Bo chyba głównym założeniem forum jest, to aby sobie wzajemnie pomagać, a nie jeździć po kimś:)
Jakby chciał komuś sprzedać (miałby odbiorcę) to gul by Ci ostro skoczył?
surfer_19
30-01-2011, 20:14
Dobra wszystko jasne:) FashionTV zawsze pomaga:)
de Fresz
30-01-2011, 20:53
Nie wiem dlaczego piszesz, że chcę komuś coś sprzedawać, napisałem, że takie zdjęcie jest dużo łatwiej sprzedać nic nie wspomniałem, że ja mam komuś coś sprzedawać no chyba, że się gubię w tym co napisałem?
Aaaa, znaczy tak tylko o tym wspomniałeś, zamiast napisać np. "jest dziś zimno i pochmurnie"? ;-)
Wiele jest osób nie mających warsztatu, sprzedaje zdjęcia- może to kwestia szczęścia, znajomości itp.
Zazwyczaj dokładnie tak, szczęścia i/lub znajomości. Tylko nie zawsze coś, co wyglada na brak warsztatu, tak napradwdę nim jest.
Chciałem się dowiedzieć tylko jak uzyskać taki efekt skóry, ponieważ oglądałem już tutki "mistrzów i miszczów", ale niestety żaden nie spełnia moich oczekiwań. Może źle szukałem, może ty znasz coś ciekawego?
A skąd ja, czy ktokolwiek inny miałby wiedzieć co widziałeś, czego nie, co Ci zadziałało etc.? Zresztą z pięć tematów niżej w tym samym dziale: Obrobka zdjec - a'la Glamour. W 3 poście Twojego wątku Fuselink napisał Ci o Dodge&Burn, który też jest nienajgorszym tropem, próbowałeś?
A tak na marginesie, to zabierasz się do tematu od zadka strony. Pokaż jakieś swoje zdjęcie, pokaż wzór do którego chcesz dociągnąć, pokaż ile i jak udało Ci się samemu zrobić i będzie można konstruktywnie dyskutować. A tak, to pytanie jakich było już wiele i jeszcze wiele pewnie padnie, mało komu już chce się na nie odpowiadać.
Bo chyba głównym założeniem forum jest, to aby sobie wzajemnie pomagać, a nie jeździć po kimś:)
Jak zwykle coś mnie ominęło ;-)
Jakby chciał komuś sprzedać (miałby odbiorcę) to gul by Ci ostro skoczył?
Wcale. "Szynka" za 12,99 w supermarketach też się nieźle sprzedaje, podobnie jak i parmeńska za 59,99. Ot prawa rynku, nie mam z tym żadnych osobistych problemów. A Ty?
a przy okazji tej zaognionej dyskusji jakie jeszcze znasz sposoby na gladzenie skory? d&b, gas. blur, surface blur... podasz inne ?
matyjasz
31-01-2011, 00:20
Stwórz 2 warstwy - kopie obrazu.
Pierwszą kopię ostro zbluruj, tak żeby utracić wszelki detal, w tym odbarwienia miejscowe skóry od jakiś pryszczy, luźnych włosów itp.
Drugą zrób tak Image>Apply Image, zastosuj tylko do poniższej, zblurowanej warstwy. Kanały RGB, zastosuj Invert.
Blending ustaw na 'Add' Scale 2, Offset 0 (dla obrazka 16 bit). Blending tej warstwy ustaw na linear light i jazda z healing brush tool na tej (górnej) warstwie.
Zachowasz fakturę skóry.
'Glołem' jakimś można pociągnąć na końcu na innej warstwie, żeby nie zawalić sprawy, skoro jak bardzo lubisz miękkie jak kaczuszka pyszczki. Możesz też sobie poszukać akcji 'softel' (to taki filterek do hasiorów był) i pojechać delikatnie.
de Fresz
31-01-2011, 01:18
a przy okazji tej zaognionej dyskusji jakie jeszcze znasz sposoby na gladzenie skory? d&b, gas. blur, surface blur... podasz inne ?
Odkąd pojawił się surface blur używanie gaussa do tego typu zabaw straciło nieco sens. Osobiści lubię pieczątkę - mały radius pędzla (5-10 px), 20-30% (lub opacity na nacisku tabletu). Healing brusha/patcha nie lubię bo działajś średnio przewidywalnie (jak każde pseudoynetelygentne narzędzie) i dużo trzeba go "zetować". Plus cała sterta zabaw z przywracaniem tego, co zostało usunięte, plus lokalne korekty przebarwień skóry narzędziami różnorakimi, w zależności co się w danej sytuacji najlepiej sprawdza. Generalnie dużo ręcznego dłubania, bo tylko to daje stosowną kontrolę i względnie przyzwoite efekty. Ale ja generalnie nie lubię obróbki a la plastik-fantastik i jeśli nie muszę, to jej nie robię. A niestety w swoim czasie musiałem dość często.
nie chce negowac matyjasz, ale portret + blur kojarzy mi sie z kiczem, wiec faktycznie chyba nie tedy droga, mimo wszystko ... plastic to zło
A Ty?
Jak widać nie. Nie sram po gaciach z myślami, że ktoś chce sprzedać jakieś zdjęcia i nie wypytuje komu gdzie i za ile.
Jak chciałeś skrytykować mogłeś użyć innych słów.
de Fresz
31-01-2011, 01:52
Buhahaha, dziękuję za poprawę humoru na wieczór, naprawdę żarcik udał Ci się przedni ;-) Ok, obiecuję że następnym razem popracuję nad dosadniejszym wyrazem pytania retorycznego (aby nie ztruden słowo?) ;-)
EOT z mojej strony w tej części.
sebastiancviq
31-01-2011, 01:57
hello :) Witam szanownych forumowiczów :) Gdy by nie google analitycs to nigdy bym tu nie trafił, bo jakoś tak dziwnie podskoczyła mi wczoraj ilość wejść na stronę, że postanowiłem znaleźć źródło :)
co to wątku to odpowiedź jak osiągnąć podobne efekty jest podana na talerzu... wystarczy google, youtube i trochę inwencji w szukaniu... :) a sposobów jest kilka - i najlepiej spróbować kilku, i wypracować własne schematy :)
co do zdjęcia mojego autorstwa podanego jako przykład -> http://sebastiancviq.com/beauty-1.html
1. ciężko ocenić fakturę skóry na pliku o wysokości 500px - gratuluję co po niektórym :)
2. "Jesli autor tej strony chcial uzyskac lalki, a nie ludzi, to mu sie to udalo." -> patrz pkt1 LOL
3. zdjęcia te zostały wykonane przy dosyć długim czasie, bodajże 1/20s co przy 50mm sprawiło iż były lekko nie ostre - co sprawiło iż faktura skóry się nieco rozmyła
4. wywołanie rawa, delikatny dodge & burn i zdjęcia były gotowe po 5 minutach, nie miałem przy nich dużo pracy - kwestia odpowiedniego złapania światła na twarzy o odpowiedniej budowie... bo u mnie praca nad zdjęciem rozpoczyna się od wyboru odpowiedniej modelki....
5. zdjecie zrobilem canonem ;) lol
pozdro dla kumatych ;)
sebastiancviq
31-01-2011, 01:59
a i jeszcze jedno do pana RASCALA "Link ktory podales nie ma nic wspolnego ze zdrowa i mloda cera."
zapewniam Cię, iż moja kobieta ma piękną, zdrową i młodą cerę :)
Buhahaha, dziękuję za poprawę humoru na wieczór, naprawdę żarcik udał Ci się przedni ;-) Ok, obiecuję że następnym razem popracuję nad dosadniejszym wyrazem pytania retorycznego (aby nie ztruden słowo?) ;-)
EOT z mojej strony w tej części.
co to znaczy ztruden?
surfer_19
31-01-2011, 14:26
No i udzielił się Sebastian:) Dziękówka:)
W końcu jakaś konkretna odpowiedź:) Co do wypracowania własnej metody to szukam, szukam i szukam... ale wzoruję się m.in. na twoich zdjęciach:)
A tak na koniec to postaram się być na wernisażu:)
kojot3.0
31-01-2011, 15:53
Od dłuższego czasu fora nie służą do wzajemnego pomagania, ale do wzajemnego zniechęcania danym tematem. Nie chodzi mi tu tylko o to forum , czy nawet o fora fotograficzne. Jeszcze to do Ciebie nie dotarło? :D Szukaj różnych tutków na YT lub Vimeo , na forach zagranicznych. Tam też jest jak u nas, ale można wyłuskać bardzo dobre tutki, bo ludzie już to troche chętniej dzielą się wiedzą.
Marcin Borkowski
31-01-2011, 16:05
kup ten krem i posmaruj nim modelkę :D
de Fresz
31-01-2011, 16:49
Od dłuższego czasu fora nie służą do wzajemnego pomagania, ale do wzajemnego zniechęcania danym tematem. Nie chodzi mi tu tylko o to forum , czy nawet o fora fotograficzne. Jeszcze to do Ciebie nie dotarło? :D Szukaj różnych tutków na YT lub Vimeo , na forach zagranicznych. Tam też jest jak u nas, ale można wyłuskać bardzo dobre tutki, bo ludzie już to troche chętniej dzielą się wiedzą.
Szukać samemu? No weź, to przecież takie męczące! Się wrzuci temat na foruma i zaraz ludziska popędzą ochoczo, aby rozwiązać problem i na tacy podać rozwiązanie. Bo na tym polega koleżeństwo, nie?
matyjasz
31-01-2011, 18:23
nie chce negowac matyjasz, ale portret + blur kojarzy mi sie z kiczem, wiec faktycznie chyba nie tedy droga, mimo wszystko ... plastic to zło
Chyba czegos nie zrozumiales z tego mojego krotkiego wywodu.
A wogole plastik jest fantastik i juz ;)
surfer_19
31-01-2011, 19:44
Od dłuższego czasu fora nie służą do wzajemnego pomagania, ale do wzajemnego zniechęcania danym tematem. Nie chodzi mi tu tylko o to forum , czy nawet o fora fotograficzne. Jeszcze to do Ciebie nie dotarło? :D
Nie, nie dotarło do mnie i nie dotrze ponieważ taka jest niestety mentalność naszego narodu, której niestety nie rozumiem. Ja zawsze jeśli mogę chętnie pomagam:)
kup ten krem i posmaruj nim modelkę :D
Nie krem tylko podkład rozświetlający:D
Szukać samemu? No weź, to przecież takie męczące! Się wrzuci temat na foruma i zaraz ludziska popędzą ochoczo, aby rozwiązać problem i na tacy podać rozwiązanie. Bo na tym polega koleżeństwo, nie?
Tak na tym polega koleżeństwo i wzajemna pomoc, ale jak widać tobie chyba jest daleko do pojęcia tego...
Po to chyba jest stworzone to forum? Nie chcesz nie musisz pomagać, chcesz pomagasz. Więc jeśli nie chcesz to po jaki czort wtrącasz się do dyskusji nie wnosząc do niej nic konkretnego.
de Fresz
31-01-2011, 21:14
Rzecz w tym, że rzuciłem Ci w tej dyskusji parę konkretów. A że nie są to gotowe tutki krok po kroku podane na złotej tacy, tylko kierunek samokształcenia? Cóż, tak za darmo i dla lenia, któremu nie chce się samemu poruszać mózgownicą, nie mam ochoty strzępić palców po próżnicy. Ale niech będzie, że zwyczajnie jestem niekoleżeńskim bucem.
Od dłuższego czasu fora nie służą do wzajemnego pomagania, ale do wzajemnego zniechęcania danym tematem. Nie chodzi mi tu tylko o to forum , czy nawet o fora fotograficzne. Jeszcze to do Ciebie nie dotarło?.
Mam takie same odczucia....
Wstyd poprostu... Autor zdjęcia specjalnie się zrejestrował żeby podzielić się swoim warsztatem, tymczasem w 30 pozostałych postach stałych forumowiczów, 2 lub 3 recepty/pomysły na obróbkę a reszta to wzajemne animozje i inwektywy. Panowie! Nie uważacie że to dziecinne?
surfer_19
04-02-2011, 01:10
Dlatego m.in. nie odp na ostatnią wypowiedź de Fresza ponieważ szkoda tego ciągnąc. Brak słów... Ale są ludzie i ludziska. Jedni pomagają inni zniechęcają.
Pzdr
prosze tu masz całe kompendium
http://www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lpk2=64047
Michał Jędrak
07-02-2011, 23:53
W tym wątku jest informacja jak gładzić skórę:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99795
Prezent od wujcia dla przedszkolaczków bo chyba na takim poziomie zatrzymały się pewne osobniki nie umiejące skorzystać z papcia google
http://www.smashingmagazine.com/2008/07/15/70-beauty-retouching-photoshop-tutorials/
http://www.photoshopsupport.com/photoshop-blog/dl-blog/skin-1/Skin_Varis_202-215.pdf
http://photo.net/learn/digital-photography-workflow/techniques-tips/image-retouching/advanced-skin-softening/
http://www.focalpress.com/uploadedFiles/Books/Book_Media/Photography/CS4-Promo.pdf
http://www.youtube.com/results?search_query=skin+retouch&aq=1
http://www.youtube.com/results?search_query=beauty+retouch&aq=f
http://vimeo.com/search/videos/search:beauty%20retouch/6d167932
http://vimeo.com/search/videos/search:skin%20retouch/6d167932
Pełen obaw, że to i tak nie pomoże bo jest nie po polskiemu pozdrawiam wszystkich i życzę dobrej nocy :)
surfer_19
12-02-2011, 12:46
Dzięki bardzo Rear:) W 1 linku Beauty Retouching to jest to czego miej więcej szukałem:)
a ja testowalem ostatnio nazedzia z nik sowtwear czy jakos tak... I tam znalazlem zabaweczke ktora sie nazywa dynamic skin softer... Jak dobrze pamietam... I dziala jak puderniczka... Wybierasz kolor skury kroplownikiem i masz jesli sie nie myle 3 suwaczki do regulacji naterzenia efektu, malych i duzych detali... Po zastosowaniu masz i gladka skore i pory z wloskami widac... Oczywiscie najpier pedzel korygujacy... Wiem, wiem da sie wszystko zrobic recznie ale poco sie meczyc.
Mario__M
15-02-2011, 11:29
A dokładnie jaki plugin NiK'a masz na mysli?
sejmajnejm
15-02-2011, 12:04
Color Efex Pro
A>
Mario__M
16-02-2011, 10:05
Color Efex Pro
A>
Jakos nie moge sie dopatrzec tam takiej opcji ;)
A dokładnie jaki plugin NiK'a masz na mysli?
Pewnie chodzi o: http://www.niksoftware.com/colorefexpro/en/entry.php (czwarty od góry po lewej stronie).
marszull
16-02-2011, 17:31
Jakos nie moge sie dopatrzec tam takiej opcji ;)
chyba o to chodzi
http://www.niksoftware.com/colorefexpro/usa_img/cep3/filter_list/dynamic_skin.html
surfer_19
17-02-2011, 12:45
Znam ten plugin:) Tylko kto ma ok. 1000 zł w zanadrzu?:D