Zobacz pełną wersję : Sigma 105 czy Tamron 90 ?
Od dłuzszego czasu zastanawiam sie nad kupnem obiektywu do makro ( pod moja kieszeń). W oko wpadly mi 2, S105 i T90. Czy moglibyscie mi podpowiedziec cos ?
Z góry dzięki
wasilewk
30-01-2011, 14:13
Z tych dwóch pewnie bym brał ... S150 -:)
A praktycznie to mam Nikkora 105 (szukałem Nikkora 200 mikro, ale nie było...), co by jak najmniej straszyć muszki.
Pzdr.
Z tych dwóch pewnie bym brał ... S150 -:)
A praktycznie to mam Nikkora 105 (szukałem Nikkora 200 mikro, ale nie było...), co by jak najmniej straszyć muszki.
Pzdr.
Tu jest mowa o sigmie 105. 150 to chyba nie ten przedział cenowy.
Ja już ciułam na tamrona. Boje sie tylko ze jak uzbieram to stwierdze ze a) kupie obiektyw jakiś i lampe b) Dozbieram jeszcze wiecej i kupie 150 albo VR 'ke:)
arturherda
31-01-2011, 00:34
Miałem 105 bardzo fajne szkło. Mogę tylko polecić. Chyba tego szkła najbardziej żal mi było przy zmianie systemu.
pioter m
31-01-2011, 00:37
Miałem 105 bardzo fajne szkło. Mogę tylko polecić. Chyba tego szkła najbardziej żal mi było przy zmianie systemu.
Chyba nie sigmy zalujesz? To jest najslabsze ze szkiel makro na rynku. Mialem. AF trafial, ale kontrast to ono przenosi slabo. Nie polecam.
nokinnikon
31-01-2011, 19:00
Nabyłem niedawno N 105 2.8 D nawet nie przypuszczałem, że będę miał tyle radości - polecam
Chyba nie sigmy zalujesz? To jest najslabsze ze szkiel makro na rynku. Mialem. AF trafial, ale kontrast to ono przenosi slabo. Nie polecam.
Chyba trafiłeś na kiepski egzemplarz, ja jestem z niego bardzo zadowolony... albo ja mam wyjątkowy;)
Mialem tamrona bawilem sie sigma znajomego, tamron glosniejszy i w porownaniu do sigmy sprawia wrazenie jakby sie mial w rekach rozpasc ale obrazek lepszy z tamrona.
Uzywalem sigmy 105 do ciasnego portretu, ostry ze blurowac trzeba, kawal dobrego szkla.
Tamron gorzej zbudowany ale takze chwalony, trudny wybor.
Mialem do czynienia z S105 w innym systemie i naprawde poza glosnoscia i wolnoscia AF (chociaz w makro to akurat nie potrzeba hipernapedu) nie ma sie do czego przyczepic:)
A S150, a to juz inna historia..... :)
pozdro
pioter m
31-01-2011, 23:16
Nikt nie mowi, ze beznadziejne, bo szkla makro zle nie sa z zasady, ale to jest akurat najslabsze w stawce.
Jakos moj temat sie przedawnił to sie tu podczepie. Poluje na T90 ale zacząłem sie poważnie zastanawiac czy nie lepiej Nikkora 85 mm z VRII. Stabilizacja może mysle się przydać, ale czy prawie 1 przysłona jest tego warta ?
Obiektyw nie tylko do makro ale też pyci pyci do zabawy portretem
Jeśli do zabawy z portretem, to poszukaj sampli pokazujących bokeh. Ja też rozważałem ten obiektyw, do makro i do portretu ale odrzuciłem - właśnie ze względu na kiepski (jak dla mnie) bokeh. Poza tym, patrząc na inne parametry w testach, są obiektywy makro i lepsze, i tańsze w sumie też. Obecnie szukam używanej Sigmy 105. Tamrona zaś odrzuciłem ze względu na budowę. Chociaż, jak patrzę na topniejące ceny Sigmy 150 (także używanych), to coraz bardziej i one chodzą mi po głowie. Ale wtedy zastosowanie portretowe postawiłbym pod znakiem zapytania.
Ogólnie - jeśli Ci odpowiada obrazek z tego Nikkora, stopień rozmycia tła, jakość tego rozmycia i ostrość na pełnej dziurze (bo raczej taką stosowałbyś do portretów) - to weź. Jest to konstrukcja stosunkowo nowa i niewiele osób ją ma, więc ciężko o wypowiedzi użytkowników. U mnie jednak pewne czynniki przemawiały na niekorzyść tego obiektywu, np. brak światła 2,8, wspomniany bokeh, ciut gorsze parametry od niektórych innych obiektywów makro; sporo z nich to jednak kwestia subiektywna i nie każdemu muszą przeszkadzać.
Hamarama
27-02-2011, 15:08
Tokina AT-X M100 AF PRO D Macro - BDB szkło. Miałem.
mialem nikkora, mialem tamrona mam sigme...wszystkie 3 to swietne szkla;)
Hamarama tokina nie ma silnika.
Co do swiatła to sprawdzając głębie ostrosci wyszło mi ze przy portrecie różnica miedzy 2.8 tamrona a 3,5 nikkora to jakies 3 cm głębi. Szczerze powiem że ciężko mi wysnuć z tego jakiś wniosek.
Wybór moim zdaniem trudny będzie:/ Tamron 90 ma wyrobioną marke i wiem czego moge sie po nim spodziewac. Z nikkora nawet sampli przedstawiających PORZĄDNE macro nie mogłem znalesc. Ale to VrII...kusi
Ps. Czy nikkor ma wewnętrzne ogniskowanie ? Bo raz jest że tak raz jest że nie i w sumie już sam nie wiem.
Tak. Nikkor 85/3.5 ma wewnętrzne ogniskowanie. Nie zmienia swoich wymiarów, tylko skraca ogniskową.