PDA

Zobacz pełną wersję : migawka i lampa błyskowa

madmax88
30-01-2011, 13:01
po pierwsze nie wiem czy piszę w dobrym temacie jeśli nie proszę o przeniesienie bo problem dotyczy i lampy i aparatu a mianowicie:
pożyczyłem ostatnio od znajomego lampę SB-800 sam posiadam D70s, zdjęcia robię w trybie "P" lampa ustawiona w trybie TTL BL. Zauważyłem, że cały czas miałem ustawioną migawkę na 1/60s a przysłonę na f/5 niezależnie od jasności pomieszczenia wartość ta cały czas się utrzymywała dopiero po wyłączeniu lampy aparat dostosowywał przysłonę i migawkę do warunków oświetleniowych. Wie ktoś co może być tego przyczyną ?? Jak ostatnio pożyczałem to tego problemu nie miałem.

mwysocki
30-01-2011, 13:08
Sprawa jest prosta- Nikon uważa, że jeśli zapinasz lampę, to światło zastane jest w szczątkowych ilościach(czyli musi naświetlić scenę, a nie doświetlić), więc ew. korekcję ekspozycji aparat wyrówna siłą błysku.

buskibj
30-01-2011, 13:32
Nom, pozostał tylko Manual, tryb P możesz sobie darować,

JacekCz
30-01-2011, 14:24
Nom, pozostał tylko Manual, tryb P możesz sobie darować,

Eeee coś spłyciliście temat. Może coś w menu.
Tryb P + lampa owszem wymusza migawkę (zresztą dająca się wybrać w menu przynajmniej d80) , ale przysłony nie pozbawia życia.

Tyle teorii. Ale konkretnie, popieram. Nie warto się męczyć z P, manual i drabinką kontrolować zastane, zwłaszcza że proporcja świateł ma wymiar kompozycyjno-artystyczny, warto zadbać.

evilseed
30-01-2011, 23:45
Tryb TTL w lampie i P na aparacie powodują zamarcie przesłony i czasu migawki (który można ustawić w menu aparatu). Można manipulować iso ale wzrost tej wartości powodował będzie wzrost wartości przesłony i siły błysku tak aby wg automatyki aparatu scena była prawidłowo doświetlona. Tak jak już wcześniej wspomniano, pozostaje tylko manual, nie jest to takie trudne, zawsze można ściągnąć podręcznik i przestudiować zawarte w nim tabele ;)

madmax88
31-01-2011, 19:37
aha czyli jest to normalne zachowanie się nikona i lampy, bo myślałem że jest coś nie tak z moim aparatem. Tak czas migawki mogę ustawić w menu mam wartości 1/60, 1/30 itd. Tak jak włączyłem trym manualny to było oki regulowałem sobie i przysłonę i migawkę nie było większych problemów. Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie i za zainteresowanie.

Tommii
01-02-2011, 00:32
Nie tylko nikon tak się zachowuje. Canon robi to dokładnie tak samo.
Po prostu w trybie P aparat traktuje lampę jako jedyne źródło światła.

forbes
01-02-2011, 00:56
Przeczytaj ten poradnik: http://foto.jasiu.pl/. Tu znajdziesz odpowiedzi na większość Twoich pytań, a także jest to doskonały wstęp do problematyki lampy błyskowej. Ponadto dobrze opisuje właśnie działanie trybu TTL BL.

gzyms
10-02-2011, 23:50
Witam wszystkich
To jest mój pierwszy post po wprowadzeniu "nowego forum".
Co do porad - foto.jasiu.pl to jedno ale więcej znaleźć można w książce "LAMPA BŁYSKOWA W FOTOGRAFII ŚLUBNEJ" autor van Niekerk. Od niedawna mam sb700 i właśnie przeszedłem na M, fotografując w sumie ciągle na preselekcji przesłony.