Zobacz pełną wersję : migawka i lampa błyskowa
madmax88
30-01-2011, 13:01
po pierwsze nie wiem czy piszę w dobrym temacie jeśli nie proszę o przeniesienie bo problem dotyczy i lampy i aparatu a mianowicie:
pożyczyłem ostatnio od znajomego lampę SB-800 sam posiadam D70s, zdjęcia robię w trybie "P" lampa ustawiona w trybie TTL BL. Zauważyłem, że cały czas miałem ustawioną migawkę na 1/60s a przysłonę na f/5 niezależnie od jasności pomieszczenia wartość ta cały czas się utrzymywała dopiero po wyłączeniu lampy aparat dostosowywał przysłonę i migawkę do warunków oświetleniowych. Wie ktoś co może być tego przyczyną ?? Jak ostatnio pożyczałem to tego problemu nie miałem.
mwysocki
30-01-2011, 13:08
Sprawa jest prosta- Nikon uważa, że jeśli zapinasz lampę, to światło zastane jest w szczątkowych ilościach(czyli musi naświetlić scenę, a nie doświetlić), więc ew. korekcję ekspozycji aparat wyrówna siłą błysku.
Nom, pozostał tylko Manual, tryb P możesz sobie darować,
Nom, pozostał tylko Manual, tryb P możesz sobie darować,
Eeee coś spłyciliście temat. Może coś w menu.
Tryb P + lampa owszem wymusza migawkę (zresztą dająca się wybrać w menu przynajmniej d80) , ale przysłony nie pozbawia życia.
Tyle teorii. Ale konkretnie, popieram. Nie warto się męczyć z P, manual i drabinką kontrolować zastane, zwłaszcza że proporcja świateł ma wymiar kompozycyjno-artystyczny, warto zadbać.
evilseed
30-01-2011, 23:45
Tryb TTL w lampie i P na aparacie powodują zamarcie przesłony i czasu migawki (który można ustawić w menu aparatu). Można manipulować iso ale wzrost tej wartości powodował będzie wzrost wartości przesłony i siły błysku tak aby wg automatyki aparatu scena była prawidłowo doświetlona. Tak jak już wcześniej wspomniano, pozostaje tylko manual, nie jest to takie trudne, zawsze można ściągnąć podręcznik i przestudiować zawarte w nim tabele ;)
madmax88
31-01-2011, 19:37
aha czyli jest to normalne zachowanie się nikona i lampy, bo myślałem że jest coś nie tak z moim aparatem. Tak czas migawki mogę ustawić w menu mam wartości 1/60, 1/30 itd. Tak jak włączyłem trym manualny to było oki regulowałem sobie i przysłonę i migawkę nie było większych problemów. Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie i za zainteresowanie.
Nie tylko nikon tak się zachowuje. Canon robi to dokładnie tak samo.
Po prostu w trybie P aparat traktuje lampę jako jedyne źródło światła.
Przeczytaj ten poradnik: http://foto.jasiu.pl/. Tu znajdziesz odpowiedzi na większość Twoich pytań, a także jest to doskonały wstęp do problematyki lampy błyskowej. Ponadto dobrze opisuje właśnie działanie trybu TTL BL.
Witam wszystkich
To jest mój pierwszy post po wprowadzeniu "nowego forum".
Co do porad - foto.jasiu.pl to jedno ale więcej znaleźć można w książce "LAMPA BŁYSKOWA W FOTOGRAFII ŚLUBNEJ" autor van Niekerk. Od niedawna mam sb700 i właśnie przeszedłem na M, fotografując w sumie ciągle na preselekcji przesłony.