PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] U.

messer
30-01-2011, 01:39
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://galeryjka.net/Ula_PoruszenieStudio-19-2.jpg)

copyman
30-01-2011, 03:04
Fajnie...ale . No właśnie "ale" ten włos na oko spadający jakoś rozprasza... Jak był to zabieg celowy - udało się jeżeli nie - nie można było go wystemplować ?

noise13
30-01-2011, 22:46
włos rzuca się w oko ;)

mOSAd
31-01-2011, 01:03
Według mnie praca fatalna (kadr plus światło), włos tu nie ma nic do rzeczy i jego nieobecność nic nie poprawi.

PS. Jesteś emocjonalnie związany z modelką? Jeżeli tak, to masz usprawiedliwienie, ale to nadal nie zmienia oceny.

jacoslavgth
31-01-2011, 01:08
Według mnie praca fatalna (kadr plus światło), włos tu nie ma nic do rzeczy i jego nieobecność nic nie poprawi.

PS. Jesteś emocjonalnie związany z modelką? Jeżeli tak, to masz usprawiedliwienie, ale to nadal nie zmienia oceny.

w pełni się zgadzam - moje pierwsze wrażenie - reklama przemocy domowej, bardzo smutne, mina modelki cierpiąca, światło normalne, taki standard, fryzura niedbała i nie mówię o pojedynczym włosie, takie cięcie twarzy - czyli GL róg
powoduje że czoło robi się ogromne, pojawia się strasznie duża jasna plama.

kazwita
31-01-2011, 01:32
Witam.

Według mojej, całkowicie subiektywnej opinii w tej fotografii liczą się oczy, które robią wrażenie, jest w nich to COŚ (oprócz włosa…). Reszta stanowi jedynie tło, a w zasadzie się z tłem stapia. Fotografia podoba mi się jeszcze bardziej po wykadrowaniu dołu twarzy - zostaje tylko intensywne spojrzenie i tajemniczość, bez smutku.

Pozdrawiam.

jacoslavgth
31-01-2011, 01:36
Witam.

Według mojej, całkowicie subiektywnej opinii w tej fotografii liczą się oczy, które robią wrażenie, jest w nich to COŚ (oprócz włosa…). Reszta stanowi jedynie tło, a w zasadzie się z tłem stapia. Fotografia podoba mi się jeszcze bardziej po wykadrowaniu dołu twarzy - zostaje tylko intensywne spojrzenie i tajemniczość, bez smutku.

Pozdrawiam.

no własnie oczy świadczą o stanie emocjonalnym - oczy sa zwierciadłem duszy, jak byś nie kadrował dalej pozostana smutnymi :(

messer
31-01-2011, 01:42
:-) -- nie zawiedliście mnie, jak zwykle.

kazwita
31-01-2011, 01:50
Są smutne – to fakt, ale na mnie robią wrażenie.

taxman77
31-01-2011, 02:39
PS. Jesteś emocjonalnie związany z modelką? Jeżeli tak, to masz usprawiedliwienie.
Ja nie potrafię oceniać, bo ja zawsze chcę dobrze! i zawsze chcę powiedzieć dobre słowo.

Według mojej, całkowicie subiektywnej opinii w tej fotografii liczą się oczy
I to jest dobre!
Ale do rzeczy, to mój pierwszy post oceniający, miałem zamiar już dawno napisać w tych tematach- dlaczego portret, a w szczególności fotografia ślubna "weszło" w trend biało, niebiesko, czarno, przepalonych zdjęć, zdjęć tzw. czarno-białych, gdzie nic nie jest czarne i nic nie jest białe :(
Światło w lewej górnej części kompozycji (czoło) nie jest światłem tylko "przepaloną" częścią taką samą jak całość prawej "białej" części kompozycji, która kompozycyjnie jest niepotrzebna. Portret jest pozbawiony waloru.
Tyle.
Przepraszam autora, za krytykę, mam nadzieję, że konstruktywnie zostanie odebrana.

PS. Jesteś emocjonalnie związany z modelką? Jeżeli tak, to masz usprawiedliwienie.
Nie!
Ale, jeśli lubisz to zdjęcie, jeśli możesz powiedzieć- namęczyłem się ze sprzętem, ze światłem, z modelką i lubię to zdjęcie to ok! Tylko wtedy!
:)
Ja też lubię niektóre zdjęcia i są to przeważnie te, gdzie jestem "związany emocjonalnie z modelka" choć wiem, że mogło być lepiej to pamiętam to zdjęcie,namęczyłem się przy nim, wiem, że jest biało-czarne, a nie "czarno białe" ;) wołałem je w kiblu, skanowałem na płaskim "niczym" i zatrzymałem chwilę, tej chwili brakuje w twojej pracy!
A to moja Nati:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://thebeatles.com.pl/gal/nati_skan.jpg)

messer
31-01-2011, 12:10
Cóż. Wymieniliście trochę własnych opinii, trochę "popełnionych błędów" sensu fotograficznego.

Na zakończenie tego przeuroczego wątku chciałbym dodać, że ta fotografia została wybrana przez modelkę z całej sesji jako najlepsza. Będzie "tłem" do galerii internetowej tej dziewczyny (ona oczywiście nie jest modelką; jest artystką malarzem). A do wyboru - uwierzcie - było całkiem sporo innych zdjęć. Takich, które jak sądzę, zebrałyby tu całkiem pochlebne opinie.

Powyższe zdjęcie nie jest dziełem przypadku. (w tym oczywiście "włos w oku")

PS.
Szczególnie rozbawiłą mnie uwaga o "przepalonej prawej części kadru" :-) -- ale i zą nią oczywiście dziękuję.