PDA

Zobacz pełną wersję : Sformatowana historia Nef ow

vASQ
30-01-2011, 01:07
Witam szanownych kolegow i kolezanki, byc moze znajdzie sie wsrod was ktos o podobnym problemie do mojego, poszedl format na moje nef y i niestety kombinuje juz kolejnym programem do odzyskiwania ale z marnym skutkiem. Przegooglowalem juz wiele informacji (ale nie wszystko) i wiele wyczekalem az maszyna skonczy skanowac, zdjec jak nie bylo tak nie ma ;( a przynajmniej nie wszystkich. Jesli ktokolwiem posiada wiedza mogaca ulzyc w moim cierpieniu prosze o wpis. 4lata nauki poszllloooo w ...

ku6i
30-01-2011, 02:59
4lata nauki poszllloooo w ...

:shock: 4 lata bez żadnego backupu?

Grzesiek_G
30-01-2011, 10:47
Nie gwarantuję sukcesu - szansa na odzyskanie danych jest zależna od wielu czynników. Mnie pomogło R-STUDIO (http://www.data-recovery-software.net/) Nim kupisz, możesz sprawdzić wersją demo co uda się mu odzyskać.

mww7
30-01-2011, 11:25
Również polecam R-Studio, udało mi się odzyskać:
- uszkodzoną partycję 200GB: czas 3h - odzyskane dane 100%, łącznie ze strukturą katalogów i nazwami (głównie rawy z Fuji - 25MB)
- uszkodzoną partycję 50GB (dysk z badsectorami) - czas 30h - odzyskane dane 90%

Uwaga: Czasem wydaje się że program przestał pracować - nawet przez kilkanaście minut nic się nie zmienia w raporcie.

vASQ
30-01-2011, 14:25
Nie gwarantuję sukcesu - szansa na odzyskanie danych jest zależna od wielu czynników. Mnie pomogło R-STUDIO (http://www.data-recovery-software.net/) Nim kupisz, możesz sprawdzić wersją demo co uda się mu odzyskać.

Rozumiem ze masz na mysli czy nadpisalem dane na dysku jak narazie stoi czysty i nie planuje go zasmiecac, dzieki i zaraz sprawdzam ten program.

vASQ
30-01-2011, 14:27
:shock: 4 lata bez żadnego backupu?

Backup byl i to nawet sporawy tylko ze na innej partycji i tez poszedl w ... Pech to pech

locos
30-01-2011, 15:49
Swego czasu miałem taki przypadek - zrobiłem format systemowej partycji i zapomniałem, ze miałem tam ok 40gb fot z d70ki. Żeby było ciekawiej to postawiłem na tym świeży system i cały soft i dopiero wtedy przypomniałem sobie o tych fotach. EasyRecovery 6.2 Professional (http://www.krollontrack.pl/program-do-odzyskiwania-danych,2,1.html) to program, który przywrócił całą partycję bez żadnych problemów - wszystkie zdjęcia odzyskałem. Program jest skuteczny i prosty w obsłudze - wskazujesz partycje do odzyskania, później lokalizacje obrazu tej partycji gdzie ma być zapisana i tyle. Jak progs zrobił obraz odzyskanej partycji, mogłem sobie wszystkie pliki przywrócić do podanego przeze mnie miejsca na dysku. Naprawdę nie jest tak łatwo (dopóki nie jest to uszkodzenie mechaniczne) usunąć dane z dysku, jestem pewien, że spokojnie można odzyskać nawet sformatowaną i nadpisaną kilkukrotnie (chociaż zapewne bez przesady) partycję. Polecam!

vASQ
30-01-2011, 17:00
Swego czasu miałem taki przypadek - zrobiłem format systemowej partycji i zapomniałem, ze miałem tam ok 40gb fot z d70ki. Żeby było ciekawiej to postawiłem na tym świeży system i cały soft i dopiero wtedy przypomniałem sobie o tych fotach. EasyRecovery 6.2 Professional (http://www.krollontrack.pl/program-do-odzyskiwania-danych,2,1.html) to program, który przywrócił całą partycję bez żadnych problemów - wszystkie zdjęcia odzyskałem. Program jest skuteczny i prosty w obsłudze - wskazujesz partycje do odzyskania, później lokalizacje obrazu tej partycji gdzie ma być zapisana i tyle. Jak progs zrobił obraz odzyskanej partycji, mogłem sobie wszystkie pliki przywrócić do podanego przeze mnie miejsca na dysku. Naprawdę nie jest tak łatwo (dopóki nie jest to uszkodzenie mechaniczne) usunąć dane z dysku, jestem pewien, że spokojnie można odzyskać nawet sformatowaną i nadpisaną kilkukrotnie (chociaż zapewne bez przesady) partycję. Polecam!

Odzyskales nefy czy jpegi ? z nefami jak z kobitami nigdy nie wiadomo ... na co trafisz ;)

locos
30-01-2011, 21:25
Odzyskales nefy czy jpegi ?

Odzyskałem nefy, ale sadzę, że format plików chyba nie ma w tym przypadku większego znaczenia.

Grzesiek_G
03-02-2011, 21:57
vASQ - i jak próba odzyskania? Jeśli się udało, napisz czym finalnie, jeśli nie - może coś jeszcze wymyślimy.

vASQ
09-02-2011, 05:39
witam ponownie sory nie bylo czasu wskoczyc na neta, odzyskalem wszystko nawet z gniotami o ktorych wolalbym zapomniec. Program godny polecenia , wielkie dzieki za pomoc .

Paweł Kania
09-02-2011, 11:42
Backup byl i to nawet sporawy tylko ze na innej partycji i tez poszedl w ... Pech to pech

'Bakap' na tym samym dysku a innej partycji to jak podzielenie kasy w sejfie na dwie kupki.

Jak ktoś będzie kradł to pewnie tylko jedną zabierze... ;)

locos
09-02-2011, 12:59
witam ponownie sory nie bylo czasu wskoczyc na neta, odzyskalem wszystko nawet z gniotami o ktorych wolalbym zapomniec. Program godny polecenia , wielkie dzieki za pomoc .

W wątku padły nazwy dwóch, RStudio i Easy recovery - który zdał egzamin ?

vASQ
14-02-2011, 04:31
'Bakap' na tym samym dysku a innej partycji to jak podzielenie kasy w sejfie na dwie kupki.

Jak ktoś będzie kradł to pewnie tylko jedną zabierze... ;)

Backup mialem na dwoch roznych dyskach , i oba szlak trafil w sumie drugi z moja pomoca, nigdy nie naprawiajcie kompa pod wplywem.

vASQ
14-02-2011, 04:35
W wątku padły nazwy dwóch, RStudio i Easy recovery - który zdał egzamin ?

R-studio odzyskal wszystkie nefki easy recovery jest do bani, chyba z 10 programow testowalem kolejny super progs i darmowy to pandora tylko ze nie odzyskuje nef ow.

Kistek
20-02-2013, 15:13
Podłącze się do tego tematu, zgrywałem z karty pamięci zdjęcia nef , chyba ze trzy pełne karty, przeniosłem to później na PC, ale coś nie dopatrzyłem i nie grałem jak by części zdjęć. Teraz próbuję z dysku laptopa zgrać brakujące zdjęcia ale nic z tego odzyskuję tylko te które już mam. R-studio wydaje mi się że powinno odzyskać więcej zdjęć które były robione wcześniej, ale tylko ciągle te które już mam. Co tu począć są one b.ważne

GonzoG
20-02-2013, 15:26
Ja w takich sytuacjach używam GetDataBack (http://www.runtime.org/index.html).
Prosta w obsłudze i bardzo skuteczna aplikacja.