Zobacz pełną wersję : Zakup lampy trzy firmy- pomoc w decyzji
Witam początkowo chciałem kupić Sb-600 lecz zastanawiam się teraz nad :
Nissin Di 866 pro
Sigma Ef-610 Dg St lub Ef-530 Dg super
Metz 50 AF -1
cena do max 900zł
wykorzystanie typowo amatorskie
dzięki za ewentualne sugestie
Albert44
29-01-2011, 22:23
Witam początkowo chciałem kupić Sb-600 lecz zastanawiam się teraz nad :
Nissin Di 866 pro
Sigma Ef-610 Dg St lub Ef-530 Dg super
Metz 50 AF -1
cena do max 900zł
wykorzystanie typowo amatorskie
dzięki za ewentualne sugestie
Metz 50 Af-1 lub SB600...
Plastek01
30-01-2011, 00:10
Jak wyżej, jednak ze wskazaniem na Metza. Nie wiem jak Nissin, za to Sigmę bym sobie zdecydowanie odpuścił.
według mnie lampa systemowa zawsze będzie najlepsza. Nie na darmo te lampy zawsze są najdroższe. Jeśli miałbym wybierać to wybrałbym w takiej kolejności, SB600, Metz, Nissin.
DonArturo
30-01-2011, 00:15
mam Nissin Di 866 pro i nie narzekam- polecam
marciing
30-01-2011, 00:34
Miałem nissina i nie narzekalem. .... Jak działał i nie leżał w serwisie ;) tak więc wolę słabszą sb-600 lub sb-700.
Sent from my GT-I5800 using Tapatalk
Mam Nissina i równiez nie narzekam. Do amatorskiego zastosowania w zupełnosci wystarcza.
Zrobił ze mna nawet pare wesel w rodzinie, i było OK.
Ale tu na forum, mam wrazenie, jest jakies lobby anty-nissinowe, i zawsze polecą, nawet słabszą ale nikonowską, lub metza,....... wiec moja opinia i tak pewnie nie wiele bedzie znaczyc.
Najlepsze jest to ze czesto wypowiadaja sie osoby ktore pewnie zadnej z tych lamp nie miały, ale tak inni sądzą, wiec oni powielaja te opinie, bo tak jest cool i trendy.
adolfik9501
30-01-2011, 00:52
Wtrącę swoje trzy grosze:
Di866 i EF530Super nie obsługują trybu AutoFP w trybie zdalnym. Nie wiem jeszcze czy w EF610 jest inaczej. Di866 nie ma trybu TTL BL.
Co się zaś tyczy ewentualnego wyboru to z tej grupki wybrałbym M50AF1 a później SB600... ;)
EDIT: Sigmy ST (nie SUPER) to bidne lampy absolutnie nie warte swojej ceny.
marcinez
30-01-2011, 10:39
według mnie lampa systemowa zawsze będzie najlepsza. Nie na darmo te lampy zawsze są najdroższe.(...)
Cena wyznacznikiem, która lampa jest lepsza?? :) Skoro patrzysz w ten sposób najlepszy jest metz 75 MZ i w pełni się z tym zgadzam :)
według mnie lampa systemowa zawsze będzie najlepsza. Nie na darmo te lampy zawsze są najdroższe. Jeśli miałbym wybierać to wybrałbym w takiej kolejności, SB600, Metz, Nissin.
Im dlatego jest najdroższa, bo tak świadomosc jest.
To Metz a nie Nikon jest firmą od lamp.
dominicus
30-01-2011, 10:51
Ja kupiłem Metz 50 AF-1 i to mogę polecić. Zastanawiałem się również na SB-600, ale Metz wygrał. Do Nissina zraziłem się opiniami na forum i ponoć dużą awaryjnością. Innych lamp nie brałem pod uwagę.
według mnie lampa systemowa zawsze będzie najlepsza.
Pod jakim względem :?:
Nie na darmo te lampy zawsze są najdroższe.
Eeeee, no co Ty :?: Poważnie tak myślisz :?:
Do Nissina zraziłem się opiniami na forum i ponoć dużą awaryjnością.
A i to zapewne dlatego dają 2 lata gwarancji na Nissina. Samobójcy ;)
Di866 i EF530Super nie obsługują trybu AutoFP w trybie zdalnym. Nie wiem jeszcze czy w EF610 jest inaczej. Di866 nie ma trybu TTL BL.
Co się zaś tyczy ewentualnego wyboru to z tej grupki wybrałbym M50AF1 a później SB600... ;)
Za to Metze nie mają trybu błysku stroboskopowego.
marciing
30-01-2011, 11:17
Do Nissina zraziłem się opiniami na forum i ponoć dużą awaryjnością.
A i to zapewne dlatego dają 2 lata gwarancji na Nissina. Samobójcy ;)
Mój nissin przez rok użytkowania spędził koło 2 miesięcy w serwisie. Na szczęście miałem w zapasie sb-600. Za nissina wkońcu udało mi się odzyskać kasę i kupiłem sb-700, z której jestem bardzo zadowolony. I tym właśnie sposobem nigdy nie kupię lampy nie systemowej. No chyba że zainteresuje się strobingiem i po kosztach kupię yonguo ;)
Sent from my GT-I5800 using Tapatalk
Mój nissin przez rok użytkowania spędził koło 2 miesięcy w serwisie. Na szczęście miałem w zapasie sb-600. Za nissina wkońcu udało mi się odzyskać kasę (...)
To i tak powinieneś być zadowolony. W przypadku Metza mógłbyś trafić na taki punkt gwarancji:
Gwarancją nie są objęte takie elementy jak: żarówki, palnik, baterie, akumulatory, bezpiecznik oraz inne elementy, na zużycie których bezpośredni wpływ ma użytkownik
Albert44
30-01-2011, 13:12
Cena wyznacznikiem, która lampa jest lepsza?? :) Skoro patrzysz w ten sposób najlepszy jest metz 75 MZ i w pełni się z tym zgadzam :)
I najdroższa i z trybem strobe.. nasz klient nasz pan ;-);-);-);-);-);-);-);-);-)
marcinez
30-01-2011, 19:34
Jesteś pewien??
Jesteś pewien??
Jeżeli instrukcja do 48AF1 i 50AF1 nie kłamie.
plusfoto
30-01-2011, 21:17
50 raczej ma bo to jest to samo co 58 tylko bez drugiego palnika. A tak z ciekawości - ile razy używaliście tego trybu w boju a nie tylko do sprawdzenia jak on działa?
50 raczej ma bo to jest to samo co 58 tylko bez drugiego palnika. A tak z ciekawości - ile razy używaliście tego trybu w boju a nie tylko do sprawdzenia jak on działa?
dwa palniki?
Nie mam wspominanych lamp. Za analoga miałem dwie takie lampy, prawie zawsze używałem, bo prawie zawsze w sufit.
Z dolną lampką jest jeden temat, trzeba wiedzieć, czy podlega automatyce, czy wali zawsze 100% swojej mocy. Obecny mój 40MZ3i wali dolna lampką zawsze na 100% (ma filtry szare do tłumienia), jeśli ostatnio mam 'zakleszczony' szeroki kąt, to najczęsciej przepala. Lampa Topca TTL miała go pod automatyką, super było. Energetycznie dość to korzystne, bo przez sufit duże straty. Kompozycyjnie na dziś 'wizytówki' dość dobrze zastępują, ale na granicy zasięgu reflektorek jest lepszy.
Bardzo (40MZ3i) fajnie penetruje gdzie swiatła z sufitu za mało (jasełka - dzieci pod dachem szopki), na tyle mocno że lekko różowe oczka nawet potrafi dać z ok 8m.
adolfik9501
30-01-2011, 22:26
50 raczej ma bo to jest to samo co 58 tylko bez drugiego palnika. (...)
Nie do końca masz rację, lecz zapewne obudowa Cię zmyliła ;) Wracając do tematu mniejsze lampy w rodzinie tak u Metza jak Nikona nie mają trybu stroboskopu.
EDIT: I jakoś nikt z tego powodu nie płacze...
plusfoto
30-01-2011, 22:38
masz rację różnic jest więcej.
www.metz.de/de/foto-elektronik/produktfamilien/system-blitzgeraete/mecablitz-50-af-1-digital/produktbeschreibung.html (http://www.metz.de/de/foto-elektronik/produktfamilien/system-blitzgeraete/mecablitz-50-af-1-digital/produktbeschreibung.html)
www.metz.de/de/foto-elektronik/produktfamilien/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-2-digital/produktbeschreibung.html (http://www.metz.de/de/foto-elektronik/produktfamilien/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-2-digital/produktbeschreibung.html)
EDIT: I jakoś nikt z tego powodu nie płacze...
Co nie zmienia faktu, że jak się wrzuca swoje 3 grosze i porównuje różne produkty, to warto pisać o wszystkim a nie o wybranych przez siebie różnicach. :P
adolfik9501
30-01-2011, 23:57
Co nie zmienia faktu, że jak się wrzuca swoje 3 grosze i porównuje różne produkty, to warto pisać o wszystkim a nie o wybranych przez siebie różnicach. :P
Tryb RPT jednak jest używany przez amatorów takich zabaw. Brak trybu AutoFP w pracy zdalnej może zaś być swego rodzaju niespodzianką, "przecież AutoFP lampa ma" a nie działa... Jednak nie zmienia to faktu, że jak się stwierdza:
to wypadałoby mieć jakieś pojęcie w tej kwestii... :-P
Im dlatego jest najdroższa, bo tak świadomosc jest.
To Metz a nie Nikon jest firmą od lamp.
To Nikon nie Metz produkuje puszki z którymi ma wspólpracować lampa.
Hubert Adamczyk
31-01-2011, 02:24
Metz -> Nikon -> Nissin w takiej kolejności.
to wypadałoby mieć jakieś pojęcie w tej kwestii... :-P
Jeszcze raz ci napiszę. Mówimy o lampach w okolicach 800zł-900zł. W tej cenie są Metza 48af1 i 50af1. Co byś nie robił to wg. instrukcji te 2 lampy nie mają trybu błysku stroboskopowego (58ki to wyższa półka cenowa i o nich nie pisałem).
A co do twojego wybiórczego porównywania to oprócz trybu remote jest też master i o tym też nie wspominasz a poszczególne lampy też tym się różnią. O drugim palniku też zapomniałeś? LP też jest bez znaczenia? Jak byś był szczery w swojej pomocy to byś napisał wszystkie rzeczywiste różnice i dopiero na samym końcu np. dodał: Świadomy tych wszystkich różnic osobiście wybrałbym produkt XXX, ze względu na cechę YYY. Nie samym AutoFP w trybie remote amator żyje, szczególnie że "Król jest nagi" w porównaniu do zejścia do dłuższych czasów migawki 1/250.
Panowie nie ma sie co sprzeczać :)
Wdzięczny jestem za wasze opinie,
teraz jedynie zdecyduje czy Metz 50 Af-1 czy SB 600,
dokładnie teraz poczytam o parametrach, choć widzę że Metz tu prowadzi.
Sabinka jest zdecydowanie mniejsza, co powoduje niezdecydowanie.
adolfik9501
31-01-2011, 10:05
Jeszcze raz ci napiszę. Mówimy o lampach w okolicach 800zł-900zł. W tej cenie są Metza 48af1 i 50af1. Co byś nie robił to wg. instrukcji te 2 lampy nie mają trybu błysku stroboskopowego (58ki to wyższa półka cenowa i o nich nie pisałem).
Wszystkie te lampy nie mają też różowej frotki z boku, a pewnie są tacy co chcieli by ją mieć :mrgreen:
A co do twojego wybiórczego porównywania to oprócz trybu remote jest też master i o tym też nie wspominasz a poszczególne lampy też tym się różnią. O drugim palniku też zapomniałeś? LP też jest bez znaczenia? Jak byś był szczery w swojej pomocy to byś napisał wszystkie rzeczywiste różnice i dopiero na samym końcu np. dodał: Świadomy tych wszystkich różnic osobiście wybrałbym produkt XXX, ze względu na cechę YYY. Nie samym AutoFP w trybie remote amator żyje, szczególnie że "Król jest nagi" w porównaniu do zejścia do dłuższych czasów migawki 1/250.
1. Tryb Master w lampie właściwie jest przydatny gdy ma się jeszcze 3 inne lampy mogące pracować jako Slave. Przy jednej, jedynej jest on tak przydatny jak sandały w zimie.
EDIT: Oczywiście przykład wyżej dotyczy korpusu z Masterem (obsługa 2 grup, a chcemy sterować min. 3 lampami w 3 grupach). Gdy aparat nie posiada takiej funkcji Master w lampie potrzebny jest by wyzwolić lampę w trybie Slave.
2. Drugi palnik jest kwestią gustu. Co kto lubi.
3. Nie samą LP człowiek żyje. Obecne matryce pozwalają całkowicie bezboleśnie podnieść czułość, więc LP schodzi na dalszy plan. Choć oczywiście lepiej mieć zapas.
4. Di866 jest mocno problematyczna przy pracy zdalnej na kilka lamp, gdy jedna z nich nie jest Nissinem.
5. Jak już wspomniałem tryb AutoFP w Nissinie i Sigmach nie działa w trybie zdalnym, nie wiedzieć czemu.
6. Świadomy tych wszystkich różnić, oraz mając na uwadze opinie użytkowników na forach polskich i zagramanicznych wybrałbym bym Metza 50AF1 lub SB600 ze względu na lepsze naświetlanie i mniejszą problematyczność tych lamp.
Zadowolony.
Nie oczekuję odpowiedzi. Jakbyś nie wiedział to przed pojawieniem się Di866 byłem pierwszym, który jej bronił, jednak życie zweryfikowało zapowiedzi i oczekiwania.
Mam jeszcze jedno pytanie
Czy w ewentualnym wykozystaniu tych lamp do makro po założeniu odpowiednio przygotowanego dyfuzora
będzie miedzy nimi róznica w przydatności do tego typy fotek?
adolfik9501
31-01-2011, 11:48
Mam jeszcze jedno pytanie
Czy w ewentualnym wykozystaniu tych lamp do makro po założeniu odpowiednio przygotowanego dyfuzora
będzie miedzy nimi róznica w przydatności do tego typy fotek?
Rozumiem, że dyfuzor DIY. Obie, a właściwie wszystkie lampy będą działać tak samo. Efekt na zdjęciu zależeć będzie od dyfuzora.
Zadowolony.
Jak widzisz można napisać to odpowiednio, choć uszczypliwości się nie wyzbyłeś.
Ale żeby nie było, że nie w temacie to ja dla rozwiązań amatorskich wykluczając przy tym korzystanie z HSSa poleciłbym di622mkII. Wonito chyba ma D90 więc na niej też już się nauczy podstaw CLSa.
adolfik9501
31-01-2011, 12:15
Jak widzisz można napisać to odpowiednio, choć uszczypliwości się nie wyzbyłeś.
:mrgreen:
Ale żeby nie było, że nie w temacie to ja dla rozwiązań amatorskich wykluczając przy tym korzystanie z HSSa poleciłbym di622mkII. Wonito chyba ma D90 więc na niej też już się nauczy podstaw CLSa.
To również jest jakieś wyjście. Traci na możliwościach, z których i tak się nie zawsze korzysta, a oszczędzi kilka stówek.
Zamówiłem Metza
Dziękuję wszystkim za pomoc ;-)