Zobacz pełną wersję : Sigma 50-150 vs Tokina 50-135
Gawronnek
15-01-2007, 18:40
w końcu coś znalazłem i do robione Nikonem więc dziele sie z Wami
http://bjnicholls.zenfolio.com/p469332254/?photo=h2E3EC8A1#775866529
Dzięki Piotrze.
Miałem swojego faworyta i to porównanie mnie na razie nie zawiodło. No ale jeszcze wszystkiego nie ogladałem...
Może jakieś wnioski? :)
dziwne to porównanie... gdzieś już o nim czytałem i facet sam się przyznał, że miał problemy z dobraniem równej ekspozycji - jak ustawiał na manualu, to się chnurki pokazywały itp. W "domowych" warunkach ostrzy na różnych obiektywach w innych punktach...
do bani takie porównanie mimo wszystko
Gawronnek
15-01-2007, 19:59
nie wiem czy do bani, jest seria Nikorem, Sigmą i Tokiną tego samego ujęcia minimalne różnice ogniskowej nie stanowią chyba wielkiego problemu, tak czy siak znalazłem to się podzieliłem informacja , bo wiem że jest kilka osób które maja ten sam dylemat, a jak na razie tylko jest jedna Tokina na forum i bardzo jestem wdzięczny Imelowi za pokazanie pierwszych sampli, ktoś musi zrobić 1 krok z Sigmą i nie wiem czy to nie będę przypadkiem ja ;)
Gawronnek, nie krępuj się ;) Sam jestem bardzo ciekawy porównania a niestety przygotowania do sesji skutecznie ograniczają czas na poszukiwania i ew testowanie :(
Miło słyszeć że człowiek jest pomocny :)
Też chętnie zobacze sample z Sigmy, choć pewnie zdania nie zmienie bo puki co jestem zauroczony Tokiną :) Chociaż tylko krowa nie zmienia poglądów więc kto wie jak będzie :)
Docelowo cel jest jeden - uzupełnienie zestawu o tokine 12-24 to byłby już luksus.
Docelowo cel jest jeden - uzupełnienie zestawu o tokine 12-24 to byłby już luksus.
o prosze widze ze rządze sprzętowe są podobne :D Sam także mam w docelowych planach te 2 tokiny :) i potem to już tylko fotografuję ;)