Zobacz pełną wersję : Pierwsza stałka
kriss1983
29-01-2011, 02:10
Mam dylemat,pod D300s co wybrać jako pierwszą stałkę?zastosowanie portretowo-ogólne ..dodam że chciałbym pomyśleć przyszłościowo pod FX..brać popularną Nikkorowską 50? Mam szkła Sigmy,więc może jednak coś z ich stajni,może pod DX 35,ale czy w przyszłości na FX będzie użyteczna? Może głupie pytania,ale byłbym wdzięczny za choć krótkie zdanie co do doświadczeń,czy przydatności;)
Portretowo ogólnie... hm... ja bym zaproponował Ci 2 szkła - 35 + 85 :)
Stałka portretowo ogólna? No to chyba 35mm, pod warunkiem, że nie będzie to ciasny portret, chociaż kto co lubi...
Nie patrz tak, a może nie kupię tego, bo w przyszłości może okazać się zbędne. Kup to co Ci jest teraz potrzebne, a nie w przyszłości może będzie. Jeśli coś w przyszłości będzie Ci zbędne, to na pewno znasz serwis aukcyjny na a. i tam chętnie się znajdą amatorzy Twojego szkiełka, którym się przyda. Obejrzyj swoje zdjęcie i zobacz, z których ogniskowych najczęściej korzystasz i wybierz coś. Choć prawdę mówiąc jeśli nie wiesz jaka ogniskowa, jest Ci na prawdę potrzebna, to zainwestuj w dobrego, jasnego zooma, popstrykasz rok i zobaczysz, czy chcesz kupić 35, czy 50, czy 85... Cały urok stałek polega n a tym, że trzeba mieć ich kilka aby móc nimi fotografować w każdej sytuacji zdjęciowej. Choć jedna ogniskowa, jest w pewnym sensie dobrym sposobem na naukę fotografii, ponieważ organiczenie wynikające z posiadania jednej ogniskowej zmusza do „innego” – bardziej kreatywnego spojrzenia na temat zdjęcia, bo jeśli nie mam szerokiej stałki, a tylko portretówkę, to muszę wymyśleć, jak sobie z tym poradzić i w jaki sposob podejsc do tematu, by moje ograniczenie w postaci jednej ogniskowej stały się moim atutem.
kriss1983
29-01-2011, 03:16
Tak panowie,rozumiem was,tykl raczej miałem na myśli ten ekwiwalent z DX na FX czy jeśli kupie teraz 35,to będzie "widzialne ok.50,a na FX czyste 35 i jak to ogólnie sie przekłada..czy jednak teraz kupić 50 i co,pstrykać na ok.75? Pytanie,czy 50 jest tak wszechstronna i dobra na potrtrety i czy kupić szkło "50" czy kupić takie pod DX by mieć to "powiedzmy" 50 ale na szkle "35"...nie chcę źle wybrać,a na stałkach się nie znam..kusi mnie to małe GO i piękne rozmycia..
Photoartbox
29-01-2011, 10:38
Chyba masz jakis zoom z zakresem 35 i 50? Zablokuj najpierw na 35 i porob troche zdjec a potem to samo na 50 i moze Ci sie rozjasni. Wbrew wiekszosci na tym forum, ja preferowalem na DX 50-ke (mialem tez Sigme 30/1.4), po zmianie na FX nadal uwielbiam to szkielko.
Ja też bym ci proponował 50 mm.
Sam też zamieniłem 35 na 50 :)
Na dx do portretów 50, do standardowych ujęć i szerokiego portretu 35. Ciężko na jakiś kompromis w tym względzie. Wiem, że od kiedy mam 35 1,8G, to właściwie jego używam jako uniwersalny zamiast zooma. Natomiast do typowych portretów to tylko 50. 35 używałem w tym celu tylko czasami, ale było wtedy dużo tła, trzeba zachować odpowiednią odległość, aby nie zniekształcać twarzy.
Natomiast do typowych portretów to tylko 50.
Co to jest typowy portret? Bo np ujecie samej glowy 50ka na DX wyglada fatalnie.
Co to jest typowy portret?
Portret -> Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Portret)
Bo np ujecie samej glowy 50ka na DX wyglada fatalnie.
Na 35 jest chyba jeszcze gorzej. Wiec jeśli do portretu to 85 będzię chyba najlepszym wyborem. Ale ciężko zdecydować za kogoś. Może pokaż o jakie ujęcia Ci chodzi lub podpatrz zdjęcia z takimi ujęciami i zwróć uwagę na jakich ogniskowych są zrobione. Pełno tego w sieci a i na naszym forum jest mnóstwo bardzo dobrych zdjęć.
Mariusz888
29-01-2011, 12:51
Też polecam 50mm - nawet na DX. 50/1.8 jest tanie i daje dobry pogląd "co i jak" - a jak nie to 85/1.8 - też tanio i będzie ciut lepsze później na FX :)
Portret -> Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Portret)
Nie ma tu definicji portretu typowego. ;)
kriss1983
29-01-2011, 17:39
Bardzo dziękuję za odpowiedzi;) Też właśnie skłaniałem się ku 50,bojąc się że w przyszłości 35 byłaby po prostu mało użyteczna dla mnie..Ciągnąc troszkę temat dalej,czy 1.8 jest zadowalający,czy może dołożyć pieniędzy i odrazu wskoczyć na 1.4? Chodzą mi po głowie Sigmy..jakoś je lubię:D
50 sigmy jest fantastyczna. Bawiłem się nią 1 dzień i gdyby nie cena to miał bym w plecaku a tak musi wystarczyć 17-55.
Mnie po 4 latach 1,8 przestało wystarczać, teraz zbieram na Sigmę 1,4. Po prostu bardziej odpowiada mi bokeh, ale to kwestia indywidualna.
kriss1983
30-01-2011, 02:34
Pytanie czy cena warta tego 1.4..zapewne tak,choć to trzeba przemyśleć;)
pioter m
30-01-2011, 10:04
A jestes 100% pewny, ze ta ogniskowa ci odpowiada? Wyprobuj na zoomiaku.
Zapoznaj sie najpierw z uzywanym 50/1.8, a potem bedziesz wiedzial, co i jak. Taniej cie to wyniesie.
Na początek może 35, naprawdę jest uniwersalne, do portretu też się nada, co prawda mało komfortowo, gdy chodzi o odległość od obiektu, ale jak trzeba da radę. Wczoraj je kupiłem i byłem wniebowzięty, byłem... bo odesłałem je do serwisu, miało FF :)
kriss1983
30-01-2011, 23:29
Posłuchałem porad,pobiegałem na zoomie na 50 i na 35...obstawiam 50,35 to jednak za dużo.. kwestia czy to 1.8 czy jak juz szaleć to wydać na 1.4..
Photoartbox
31-01-2011, 10:13
kwestia czy to 1.8 czy jak juz szaleć to wydać na 1.4..
Szalec, jesli jestes przekonany co do ogniskowej, kup F1.4, bo i tak predzej czy pozniej to zrobisz;) Mz tylko 2 opcje wchodza w gre Sigma 50/1.4 i Nikkor 50/1.4 G. Wielu uzytkownikow chwali Sigme, ja jestem znanym na tym forum "fanem" Nikkora :) Nie chcialbym byc subiektywny, dlatego najlepiej sprawdz sam co Ci bardziej odpowiada.
Próby "blokowania" zoom-a na określonych ogniskowych, celem sprawdzenia "czy mi pasuje ta ogniskowa", sprawdzają się po części. Pomijając już daną ogniskową, ważna tutaj staje się światłosiła i całkiem inny odbiór zdjęcia popełnionego na mocno otwartej przysłonie.
Początkowo 50-tka w ogóle mi nie podchodziła (ustawiłem 28-105 na tej właśnie ogniskowej) natomiast po zakupie N50/1.4 (skusiła cena) rozpoczął się proces nieustającej inwencji twórczej :)
Myślę, że 50-tka jest bardzo dobrym przykładem - "trafiony-zatopiony" - pierwszej, nawet niedrogiej (choćby 1.8 ) stałki.
PP
PS. Obojętnie jakiego bym obiektywu jeszcze nie dokupił do kompletu, 50-tka zajęła stałe miejsce w mojej torbie :)
kriss1983
31-01-2011, 16:23
Szalec, jesli jestes przekonany co do ogniskowej, kup F1.4, bo i tak predzej czy pozniej to zrobisz;)
Też jestem tego zdania;) dziś miałem w łapskach Sigmę 1.4 przez chwilę...od strony technicznej nie będę tu przepisywał ulotek,jedyna refleksja na temat Sigmy to "kawał słoika z tego" :D