Zobacz pełną wersję : Może z Łodzi
ludzik82r
28-01-2011, 22:04
Może ktoś z Łodzi jest zainteresowany wynajęciem wspólnie jakiegoś pomieszczenia taniego w który można by było urządzić amatorskie studio ??
może ja, jeśli masz gg to daj znać. 4240848
Chętnie przyłączyłbym się, ale wszystko zależy od szczegółów ;)
Mówiły jaskółki.... Ale jakby miało ręce i nogi... Chętnie poznam szczegóły.
ludzik82r
31-01-2011, 10:53
juz jakiś czas mam taki pomysł żeby współnie wynająć jakieś pomieszczenie tanie, każdy wnosi coś do robienia zdjęć ja mam 3 lampy np tła ktoś jaką dodatkową lampę itd .. urządzamy sobie miejsce i mamy kącik do sesji foto ... a w kilka osób to nie będzie tak bolało płacić za wynającie
to ja moze do naszej łódzkiej grupy korab zaprosze ... tam jest duzo Łodzian :) bedzie łatwiej znalesc;)
Bartek - NinoVeron
31-01-2011, 16:12
jeśli się Wam uda to zrealizować to proponuję na początku ustalić dokładne zasady na jakich będzie współpracować ...
będzie tak, że np. jeden przyniesie 3 lampy + załatwi dwa tła kartonowe a będzie ze studia korzystał np. raz na m-c
a inny przyniesie kilka statywów, krzesło i blende a będzie korzystał ze studia 4-5 razy w m-cu ...
wszystko będzie fajnie dopóki nie zaczną padać palniki w lampach a tło będzie w miarę czyste.
Później zaczną się rodzić pytania - kto ma pokryć spore koszty wymiany palników lub kto spowodował zabrudzenie tła...
najlepiej by było abyście mieli w miarę równe wkłady w to studio oraz dobrze było by abyście wspólnie co m-c składali się jeszcze po 50-100 zł ... które były przeznaczone na wymianę czy naprawę lamp albo zakup tła albo wspólną balangę :D
najlepiej by było abyście mieli w miarę równe wkłady w to studio oraz dobrze było by abyście wspólnie co m-c składali się jeszcze po 50-100 zł ... które były przeznaczone na wymianę czy naprawę lamp albo zakup tła albo wspólną balangę :D
Jak dla mnie to są oczywistości.
Lecz największym problemem jest wynajęcie i przystosowanie lokalu. Ważne są też lokalizacja i cena. Nie może być w centrum bo drogo, nie może być też poza miastem bo komu będzie chciało się jeździć. W Łodzi ciepły lokal nie-w-centrum może kosztować 20-50zł/m2 netto. A potrzeba _przynajmniej_ z 20m2, a przydałby się też kibel i jakaś... graciarnia. Kto będzie w dokumentach? Kto będzie łaził za składkami? Kto pokryje składkę za kogoś kto zrezygnuje? Jest wiele pytań i niejasności. Co ma na to do powiedzenia nasz pomysłodawca? :)
ludzik82r
31-01-2011, 17:33
no jak dla mnie to kwestie pokrywania kosztów zużywalnych elementów powinni pokrywać wszyscy składką ... kwesta może spisania jakiejś umowy , no fakt jest wiele spraw do umówienia
ja wam moge podrzucic pomysł (stosowany u nas w krakowie) pod tytułem słoiczek.
kazda sesja zrobiona w studiu to <tu kwota ustalona przez grupe> do słoicza. siada palnik? kasa ze sloiczka. uzbiera sie troche kasy, to narada i np nowa lampa/tło/softbox.
Ja myślę, że trzeba rozpocząć od zainteresowania większej ilość łodzian tym wątkiem. Może rzeczywiście poprosić jakiegoś moda o przeniesienie wątku do grupy KORAB. Następnie zorganizować jakieś spotkanie.
ludzik82r
02-02-2011, 13:10
no to dobry pomysł
Ja z 2 koleżankami własnei szukamy jakiegos lokalu (raczej w centrum aby z dojazdami z róznych regionów sprawiedliwie było) i ewentualnie wspólników do takiej akcji :)
Byłam ostatnio w urzedzie miasta w wydz. lokalowym - mozna trafić duzy fajny lokal (do remontu- co chyba wspólnymi siłami daloby sie zorbic) ale za to za smieszne pieniadze najmu miesięcznie :)
rocky_gt
02-02-2011, 18:41
Ciekawy pomysł
Ja jestem tylko ciekaw jak sobie wyobrażacie takie studio stworzone w kilka osób??.
Kupujecie sprzęt za parę tysięcy złotych,a praktycznie znacie się tylko z forum.Wszystko jest dobrze jak sprzęt się nie psuje ale jak zaczną się schody,to weźmiecie się wszyscy za głowy:).
Potrafię jeszcze zrozumieć założenie studia w dwie osoby ale kilka,to już dla mnie wyższa piłka:).
Animka--ja też wiem,że są takie lokale z Urzędu Miasta za śmieszne pieniądze.Znajomy jeszcze wczoraj mówił mi o takim lokalu w centrum 100m2 za 500zł/m.
Tylko jest do gruntownego remontu,a koszta już nie będą takie śmieszne:/.
Uważasz,że każdy z was będzie chętny zainwestować dodatkowo w remont lokalu??.
Oczywiście życzę wam jak najlepiej,a ja z pewnym bagażem doświadczeń liczę tylko na siebie.
Pozdrawiam,
Shreku<nie marzyciel>
Byłem wspólnikiem studia na Żwirki i Wigury w budynku pofabrycznym (między Sienkiewicza a Kilińskiego). Opłaty były dosyć niskie, kolega (zresztą z forum) który jako ostatni użytkował studio chyba w końcu z niego zrezygnował. Może Wam się uda przejąć ten lokal? Z doświadczenia powiem, że max 3 osoby do studia. Jak coś pytajcie na PW.
wmajchrzak
07-02-2011, 21:31
Możliwe że będę szukał nowego miejsca dla siebie, ale to gdzieś na przełomie maj-lipiec, z tym że ja wolałbym wynająć już jakieś sensowne pomieszczenie - min 100m2^, 4 m wysokości, na pewno coś w centrum i z dobrym stanem i wyglądem. W razie czego pisać na mail
[email protected]
wmajchrzak
12-12-2011, 22:08
Jak ktoś z łodzi byłby chętny to poszukiwana jest KONKRETNA osoba, do współwynajmu studia przy ul. Żeromskiego, miejsce dosyć już znane ;]
Wolne miejsce teoretycznie od zaraz, czynsz wychodzi 200zł miesięcznie, plus koszty ogrzewania w sezonie, wymagane wpisowe 500zł oraz swój wkład sprzętowy.
Chętnych zapraszam na pw
ew. jakby ktoś posiadał lokal większy nuż 60m2 i szuka wspólników, również proszę o kontakt.
Marcin_T
06-01-2012, 23:59
Mam pomieszczenie w okolicach Łodzi a konkretnie pod Ozorkowem, w mojej wiosce. Pomieszczenie ok 25m2 ( kwadrat ok 5x5 2,7m wysokie. Stoi obecnie puste. Chętnie udostępnię na studio fotograficzne. Szczegóły na PW.
Pozdrawiam
Marcin
wmajchrzak
07-05-2012, 11:14
Mały up, nadal poszukujemy wspólnika do studia, info pw