Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : który radiowyzwalacz? czy da się kombinować?

immortal
28-01-2011, 19:43
Witam szukam radiowyzwalacza i mam pewien dylemat

chciałbym kupic ten zestaw gdyż nie potrzebuje on baterii w odbiornikach
http://allegro.pl/bezprzewodowy-wyzwalacz-lamp-2-odbiorniki-230v-4k-i1424124758.html

a z drugiej strony przydał by mi się jeden odbiornik z gorącą stopką ( no i tu przekonuje mnie ilość odbiorników - czyli 3)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1412512964&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

no i teraz pytania:

- czy można dokupić sam odbiornik do pierwszego zestawu? (bo coś nie udaje mi się takiej aukcji znaleźć)

- czy da się do pierwszego zestawu dokupić jakiś odbiornik z gorącą stopką który będzie z tym zestawem działał?

z góry dziękuję za ewentualną pomoc

JacekCz
28-01-2011, 21:13
chciałbym kupic ten zestaw gdyż nie potrzebuje on baterii w odbiornikach

Bardziej wierzę w baterię, niż w wątpliwą separację napięc (jak inżynieria kazała) w chińskim wyrobie. Transformatora to na pewno nie ma.
Byle baterie jakieś ludzkie. Mój wybór (moje ryzyko) to Soldiery (mają dużego jacka i nawet przyklejeczkę do fizycznego zawieszenia zabawki na lampie studyjnej)

A jak zauważyłeś, do wyzwalaczy systemu mobilnego przyłączysz studyjne lampy, na odwrót nie bardzo.

Ale jak się na studiu nie znam ;)

Bartek - NinoVeron
28-01-2011, 22:08
Bardziej wierzę w baterię, niż w wątpliwą separację napięc (jak inżynieria kazała) w chińskim wyrobie. Transformatora to na pewno nie ma.
Byle baterie jakieś ludzkie. Mój wybór (moje ryzyko) to Soldiery (mają dużego jacka i nawet przyklejeczkę do fizycznego zawieszenia zabawki na lampie studyjnej)

a ja mam zarówno takie 2 takie komplety wyzwalacz + odbiornik (230V)
i mam też dwa komplety Yongnuo RF602

w studio zdecydowanie preferuje te 230V - mam je prawie 2 lata i nigdy mnie nie zawiodły - nie było przypadku by zawiodły

natomiast Yongnuo (czy Phottixy) są zasilane bateriami i przez to szybko padają i czasami potrafią nie odpalić lamp (mnie się to zdażało przynajmniej 3-4 razy na sesji)
za to jeśli chodzi o plener no to tutaj Yongnuo czy Phottixy - właśnie dzięki baterią mają przewagę

dlatego teraz pytanie czy będziesz często robił sesje plenerowe z zastosowaniem lamp? bo jak tak to wybierz te bateryjne. A jak będziesz siedział głównie w pomieszczeniach to zdecydowanie te 230V

immortal
28-01-2011, 22:22
dlatego teraz pytanie czy będziesz często robił sesje plenerowe z zastosowaniem lamp? bo jak tak to wybierz te bateryjne. A jak będziesz siedział głównie w pomieszczeniach to zdecydowanie te 230V
raczej planuje siedzieć w pomieszczeniach ale chętnie jeden odbiornik chciałbym mieć z sankami bo zawsze to dodatkowo można wykozystac Metz-a którego mam (szkoda by sie marnował :P )

plusfoto
28-01-2011, 22:24
Też polecam ci ten bezbateryjny na bateryjnym były ciągle kłopoty - wystarczył niewielki spadek napięcia na bateriach i działało to jak chciało.