Zobacz pełną wersję : Zastanawiam się po co mi lustrzanka
po obejrzeniu filmu:
"Szkoła fotografowania nowoczesnym aparatem kompaktowym" Charlie Waite, (http://www.charliewaite.com/)
Takie luźne styczniowe przemyślenie
fotograf58
28-01-2011, 17:53
Z miłą chęcią przejmę kolegi lustrzankę z osprzętem , oczywiście za darmo :)
ja to co kolega wyżej, w zamian dam kompakta nawet - na rodzinne pstrykanie :)
Zastanawiam się po co mi lustrzanka
Ja sobie kiedyś dokupiłem kompakta - i już wiem :lol:
Też się zastanawiam ;)
W środę, jako zaprzyjaźniona osoba robiłem zdjęcia na wernisażu. Całkowicie amatorsko.
Gości sporo, jeszcze więcej aparatów. Lustrzanki były dwie, moja i etatowego fotografa instytucji, w której była wystawa.
Gość nad wyraz podejrzliwie na mnie zerkał, traktując mnie jako potencjalną konkurencję.
krzysztofz24
28-01-2011, 18:14
Kurde nie wiem, takie pytanie z gatunku podchwytliwych;-).
Moze po to:
-zeby moc sobie zmieniac optyke zaleznie od potrzeb
-zeby patrzec przez wizjer i widziec tak jak patrzymy swoimi oczami, a nie polegac na radosnej cyfrowej tworczosci ekraniku LCD z tylu kompakta.
Poza tym kompaktem fotografuje sie na zasadzie Zombie, wyciagasz raczki przed siebie i jazda;-).
Ja bym sobie nawet kupil jakis may kompakcik, zamiast kolejnego szkla. Ale to mysle tylko na zasadzie zeby go np wozic stale w schowku samochodu lub miec w plecaku razem z kanapkami do pracy. Zawsze moze sie trafic ta niezwykla chwila gdzie warto miec aparat, i kompakcik z racji rozmiarow i porecznosci jako awaryjne wyjscie to fajna rzecz.
Ale zeby zrezygnowac z lustra, na rzecz kompakta, NEVER:mrgreen:
Sapphiron
28-01-2011, 18:35
Jak to po co? Dla szpanu... przecież teraz nie można być fotografem bez luszczanki, nie można niczym innym zrobić dobrego zdjecia...
velaskez
28-01-2011, 18:37
Bo laski lecą na duży sprzęt :-P
Bo laski lecą na duży sprzęt :-P
Dziwne, na mnie laski nie lecą... :roll:
Dziwne, na mnie laski nie lecą... :roll:
Też jestem zdziwiony. ;)
Na mnie to nikt nie chce lecieć - nawet żyrandol.
Sapphiron
28-01-2011, 19:19
Eko, nie martw się, niedługo lato. będziesz miał pełno adoratorek :) cóż że rozmiar nie ten co trzeba ale za to jaka ilość!
Też jestem zdziwiony. ;)
eee, nie przesadzaj już ... latem coś wspominałeś o komarach :D
eee, nie przesadzaj już ... latem coś wspominałeś o komarach :D
Czyli całych chmarach samic gorąco pragnących się rozmnażać! :D
Zastanawiam się po co mi lustrzanka
A ja się nie zastanawiam. Pierniczyć Nikona - kupuję M9 :D
[/B]
święte słowa , wymieniam średnio 4 kompakty rocznie i po każdym następnym coraz mocniejsze przekonanie do czego służy lustrzanka -
[/B]
Dokładnie! Dobrze gada! Dać mu piVo!!
Zwłaszcza dowodzą temu te nowsze, wypchane pixelozą do granic absurdu ;)
Kiedyś chciałem pozbyć się lustrzanki na rzecz mega wypasionego multi-instrumentu Fuji.
I choć sprzęt jest to zacny, to potem oko bolało niemiłosiernie...
A ja się nie zastanawiam. Pierniczyć Nikona - kupuję M9 :D
Lepiej P99 - i postrzelać można do kaczek (lub do tarczy) ;)
U Ciebie to przez avatar.
Faktycznie. Zlekka niewyjściowy ;)
W sumie wygląda jak przez okno ale co tam... I tak wielbimy gościa pod niebiosa ;)
(od czego są papierowe dity)
Rzeczywistość jest o połowę gorsza, uwierz. ;)
Nie chciałbyś zobaczyć. :)
velaskez
28-01-2011, 23:46
Rzeczywistość jest o połowę gorsza, uwierz. ;)
Nie chciałbyś zobaczyć. :)
A ja....a ja....ja widziałem...
:mrgreen:
Lustrzanka? - Straszne badziewie. Duze, glosne, obraz znika podczas robienia zdjecia. Na szczescie nie musze uzywac. :D
Swoja droga jak fajnie sie to czyta w cyfrowych czasach.
"dupeczki lecą na lustrzanki" ja bym powiedział że nic tak nie działa jak obrzydliwie duży newswear na klacie.
może nie jest to sexy jest przynajmniej jesteś pro ;)
Luszczanki kupują tacy co chcą szpanować. Przecierz w mam w fonie aparat, ktury ma 12Mpix. I napisali, że ma profesjonalny obiektyw.
P.S. Swoją drogą D90 + Sigma 135-400/4.5-5.6 + grip z 2 akumulatorami przez 3 godziny i miałem to zamiast 30 minut na siłowni :) Jakby dopiąć Sigme 200-500/2.8 i codziennie z ręki po 3 godziny plenerku, to za rok Pudzian wymięka :)
Luszczanki kupują tacy co chcą szpanować. Przecierz w mam w fonie aparat, ktury ma 12Mpix. I napisali, że ma profesjonalny obiektyw.
To poleciałeś po bandzie hehe:)).Już nawet wiem do jakiego tematu trafisz na forum:)))
...Już nawet wiem do jakiego tematu trafisz na forum:)))
jako amator forum, to ja tesz siem domyślam.... ;)