PDA

Zobacz pełną wersję : D200 + Tamron 17-50 2.8 + przepalenia

bandersz
15-01-2007, 17:41
Witam

Mam problme z Tmaronem 17-50 2.8 i wspolpracpaca z lampami blyskowymi - zapiete na D200.
Zauwazylem ze robiac zdjecia z SB-600 i wlaczonym "BL" zdjecia czesto sa przepalone.
Jak wylacze na lambie "BL" wszystko jest ok.
W przypadku lampy wbudowanej problem wystepuje zawsze bo tam nie mozna wylaczenia "BL" :-).
Sprawdzalem aparat i lampy z AFS 80-200 2.8 i wszystko zarowno na wbydowanym flaszu jak i SB-600 niezaleznie czy "BL" jest wlaczone czy nie.

Czy ktos wie co to moze byc ?

pozdrawiam
Blazej

Jacek_Z
15-01-2007, 17:52
A ustawienie tego BL masz na zero czy może na plus?

bandersz
15-01-2007, 18:06
A jak to zrobic?
Ja tylko wlaczalem lub wylaczelem ta opcje przyciskiem "mode" na lampie.
A w przypadku lampu wbudowanej to chyb atakiej opcji wogole nie ma a dialac powinno dobrze
przynajmniej tak jak z 80-200.

pooley
15-01-2007, 18:09
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1026)bandersz, a w jakich warunkach robisz te foty? moze po prostu jest za duzo swiatla przy przyslonie ktorej uzywasz?

Jacek_Z
15-01-2007, 20:21
A jak to zrobic?
Ja tylko wlaczalem lub wylaczelem ta opcje przyciskiem "mode" na lampie.

hm, uzywasz funkcji BL, a nie wiesz do czego ona służy i jak sie to realizuje?
+ i - ustawia sie ... przyciskiem + i - na lampie.
poczytaj instrukcje SB.
BL generalnie uzywa sie, gdy jest dośc duzo swiatła i dopala się ocienioną stronę.

Miden
15-01-2007, 22:50
Jacek_Z zauwazylem ze moij tamron z wbudowana lampa na d80 tez przepala (na f2.8) moze to zbieg okolicznosci, ale czesc z fot jest taka sobie (od razu kasuje i pstrykam kolejna) ... za to po przekreceniu przyslony (np 4.5) od rauz nie ma przepalu (przynajmniej jeszcze sie nie zdazylo)

zbieg okolicznosci? czy cos w tym jest? o czyms nie wiem ;) ?

bandersz
16-01-2007, 10:43
czyżbyś robił zjęcia z aż tak małych odległosci (i na wyższych czułosciach) że lampa jest za silna?

zdjecia byly robione na manualu przy ISO 200, f4, 1/40s, oswietlenie zastane to lampa pokojowa.
Zreszta przestawienie na automat "P" rowniez daje przepalenia.
Dodam ze na nikorze 80-200 przy podobnych parametrach nic podobnego nie zauwazylem.
Postaram sie przeslac wieczorem przykladowe fotki.

irekka
16-01-2007, 11:59
Lampa wbudowana równiez pracuje w TTL BL - przynajmiej w d70 - a nie podejrzewam, zeby d200 tego nie miał. Nie mam przy sobie instrukcji, ale zalezy to od wybranych trybów - w manualu na pewno TTL bez BL.

bandersz
16-01-2007, 13:14
Lampa wbudowana równiez pracuje w TTL BL - przynajmiej w d70 - a nie podejrzewam, zeby d200 tego nie miał. Nie mam przy sobie instrukcji, ale zalezy to od wybranych trybów - w manualu na pewno TTL bez BL.

Tryb TTL-BL dziala z pomiarem matrycowym i CW. O ile dobrze pamietam to w trybie "M" na SB-600 tez pokazuje sie "BL".

Jezeli chodzi o przeswietlanie to fakty sa nastepujace:
T17-50 + lampa wbudowana = przepalenie
T17-50 + SB-600 + BL = przepalenie
T17-50 + SB-600 TTL = ekspozycja poprawna
N80-200 + dowolna lampa + (TTL-BL lub TTL) = ekspozycja poprawna

Mozna wnioskowac ze lampa wbudowana zawsze pracuje w TTL-BL.
Zastanawiam sie czy tamron nie jest uszkodzony. Chyba ze ten model tak ma:-(
Jak wysle fotki to moze sie wiecej wyjasni ale to dopiero wieczorem.

wigi
16-01-2007, 13:20
obstawiam, że Tamron tak ma i to nie jest wada twojego egzemplarza

irekka
16-01-2007, 13:24
Nie - mi chodzi o to, że lampa wbudowana tez może pracować w TTL BL - to zalezy od programu. Nie ma wówczas możliwości wyłączania BL. Lampa zewnętrzna jest oczywiście pod tym względem bardziej elastyczna.

Niedzwiedz
16-01-2007, 14:31
mnie tez to wyglada na blad szkla

Miden
16-01-2007, 14:58
ale chcialbym zauwazyc ze nie zawsze tak mam (lampa wbudowana)

tylko na co ktores fotce...

ale w dzien tamronik tez potrafi przepalic (w porownaiu z nikorrami) wiec chyba nie do konca nie wspolpracuje ze soba szklo z puszka. Ale czasem wystarczy pstryknac chwile pozniej fote i jest wszytsko ok lub EV -0,3

Niedzwiedz
16-01-2007, 15:04
Zacina Sie Przeslona !

bandersz
16-01-2007, 15:52
Zacina Sie Przeslona !

:-)))
U mnie raczej nie bo efekt jest powtarzalny.

marusek
16-01-2007, 16:45
Stawiam, ze tamron ma jakies problemy we wspolpracy z korpusem. U mnie tamron z S3 przeswietlal stale o 0,3-0,5EV (w stosunku do wszystkich innych obiektywow).

Jacek_Z
16-01-2007, 17:10
mnie się też kołacze po głowie, że był taki watek o złej współpracy jakiegoś obiektywu (może tego?)
wiele osób to potwierdzało
tylko jak ten wątek znaleźć?
dawno to było. wyszukiwarka wyrzuca za dużo albo nic.

Smurf
16-01-2007, 20:51
Ale jak tu może byc wina obiektywu - to korpus i jego światlomierz "decyduje" jaką przyslonę ma ustawić obiektyw.
Chyba że jest to, jak pisano wyżej np. zacinanie się przysłony.
Nie zwalajmy wszystkiego na złą współpracę obiektywu z korpusem, która w tym przypadku polega na zwyklym przesyłaniu impulsów elektrycznych odpowiedzialnych za przekazanie informacji o wartości przysłony - jeżeli dziala prawidlowo w jednym trybie to i w innym powinno, a jeśli tak nie jest, to nie jest to winą obiektywu, raczej oprogramowania aparatu.

Kaleid
16-01-2007, 21:00
Ale jak tu może byc wina obiektywu - to korpus i jego światlomierz "decyduje" jaką przyslonę ma ustawić obiektyw.

Alez moze byc. W przypadku trybu TTL-BL duza role odgrywa informacja o odleglosci od fotografowanego obiektu, przekazywana wlasnie przez kazdy obiektyw wyposazony w funkcję D. Bledna interpretacja moze powodowac wadliwe dzialanie tego systemu. BL zostal zaprojektowany do rozjasniania cieni. Jesli przepala-cos musi byc nie tak. Warto by to sprawdzic z innym szklem. Jesli bedzie ok - jest to wina obiektywu. Oprogramowanie oparatu odpada. BL spisuje sie swietnie z kazdym Nikkorem z jakim mialem okazje go sprawdzac, a juz z pewnoscia nie przepala.

Miden
16-01-2007, 21:36
Zacina Sie Przeslona !

a mozesz bardziej rozwinac ta mysl?... bo o tym fakcie - jeszcze nie slyszalem.

bandersz
16-01-2007, 23:42
Udalo mi sie zrobic kilka przykladow. Wszystkie Tamronem 17-50 2.8:

1. lampa wbudowana + MATRIX (BL prawdopodobnie wlaczony)
http://img440.imageshack.us/img440/9867/bifmatrixud2.jpg

2. lampa wbudowana + SPOT (BL wylaczony poniewaz nie dziala z pomiarem punktowym)
http://img440.imageshack.us/img440/671/bifspotxq1.jpg

3. SB-600 + BL + MATRIX
http://img329.imageshack.us/img329/3373/sbmatrixbluk0.jpg

4. SB-600 + MATRIX (bez BL)
http://img104.imageshack.us/img104/9695/sbmatrixnoblrf2.jpg

Moznaby wnioskowac ze ten tamron ma problem z przekazywanie do body pewnych informacji wykorzystywanych przez BL. Dodam tylko ze nie dzieje sie tak zawsze. Takie przepalenie pojawia sie rzadko jednak bardzo mnie to zastanawia. Co otym myslicie ?

marusek
17-01-2007, 01:27
Uuuuuu :(

mialem kilka razy problem z przeswietleniem, ale to bylo zw. ze zmiana obiektywu chyba. body zglupialo i przejaralo cala serie zdjec na zmienionym obiekytwie. Dopiero wyjecie baterii uspokoilo sprawe - tzn. gdy wylaczanie i wlaczanie aparatu nie pomoglo a na czasie w akcji mi zalezalo.
Poza tym takich odjazdow nie mialem.
Moze jestem stronniczy, ale raz jeszcze stawiam na tamrona.

Jacek_Z - moze bylo wiecej tych watkow o tamronie, ale ja tez w inne systemy zalozylem o tym temat.

Z drugiej str. przymierzam sie do tamrona, bo czyms 18-70 musze zastapic. I to by mnie smucilo bardzo.

admin
17-01-2007, 02:24
Byly posty dotyczace wlasnie wspolpracy Tamrona z D80. Masa postow. Przypomnijcie sobie. Szklo przepalalo radykalnie z tym korpusem, wszystko ofc skupilo sie na D80-tce. Teraz temat wraca z D200

Tr0n
17-01-2007, 08:24
Ja miałem podobną sytuację D200+Tamron 28-75. Okazało się, że do obiektywu dostało sie trochę brudu i po prostu listki przesłony się blokowały lub reagowały z opóźnieniem. Po wizycie obiektywu w serwisie objaw zniknął.

bandersz
17-01-2007, 12:56
Ja miałem podobną sytuację D200+Tamron 28-75. Okazało się, że do obiektywu dostało sie trochę brudu i po prostu listki przesłony się blokowały lub reagowały z opóźnieniem. Po wizycie obiektywu w serwisie objaw zniknął.

Ale domyslam sie ze u Ciebie efekt przepalania byl przypadkowy u mnie w okreslonych sytuacjach jest powtarzalny w 100%.

fIlek
17-01-2007, 19:58
Dziwne, ja mam D-200 z 17-50 w wersji II i SB 800 - nie mam problemów, w sumie nie odróżniam, czy siedzi Nikkor czy Tamron (poza masą oczywiście :) )

Tr0n
18-01-2007, 11:45
Ale domyslam sie ze u Ciebie efekt przepalania byl przypadkowy u mnie w okreslonych sytuacjach jest powtarzalny w 100%.

Wlasnie bylo to dziwne bo efekt byl rozny w roznych sytuacjach. Mialem niemal pewnosc ze jest powtarzalny w okreslonych sytuacjach ale..
- lekkie opoznienie zamkniecia i otwarcia w sloneczny dzien daje bardzo duze przepalenie
- to samo opoźnienie przy długim czasie migawki nie da takiego samego efektu przepalenia, a często będzie wydawało się ok

IT
18-01-2007, 16:46
bandersz, ja bym sprobowal zrobic test w miejscu, gdzie nie przewaza kolor bialy i sprawdzil, czy tez ci niedo/przeswietla. w takiej scenerii jak robiles, swiatlomierz glupieje. ja z mojeo T podpietego do D50 jestem bardzo zadowolony.

bandersz
18-01-2007, 17:30
bandersz, ja bym sprobowal zrobic test w miejscu, gdzie nie przewaza kolor bialy i sprawdzil, czy tez ci niedo/przeswietla. w takiej scenerii jak robiles, swiatlomierz glupieje. ja z mojeo T podpietego do D50 jestem bardzo zadowolony.

Problem pojawia się tylko w sytuacjach gdzie jest duzo bialego z kontrastowymi dodatkami i to bardzo rzadko.
W pozostalych sytuacjach jest ok. Nikkkor dzialal poprawnie co spowodowalo moje obawy o sprawnosc Tamrona:-)))
Faktycznie w pozostalych sytuacjach Tamron jest naprawde ok.