Zobacz pełną wersję : D200 + Tamron 17-50 2.8 + przepalenia
bandersz
15-01-2007, 17:41
Witam
Mam problme z Tmaronem 17-50 2.8 i wspolpracpaca z lampami blyskowymi - zapiete na D200.
Zauwazylem ze robiac zdjecia z SB-600 i wlaczonym "BL" zdjecia czesto sa przepalone.
Jak wylacze na lambie "BL" wszystko jest ok.
W przypadku lampy wbudowanej problem wystepuje zawsze bo tam nie mozna wylaczenia "BL" :-).
Sprawdzalem aparat i lampy z AFS 80-200 2.8 i wszystko zarowno na wbydowanym flaszu jak i SB-600 niezaleznie czy "BL" jest wlaczone czy nie.
Czy ktos wie co to moze byc ?
pozdrawiam
Blazej
A ustawienie tego BL masz na zero czy może na plus?
bandersz
15-01-2007, 18:06
A jak to zrobic?
Ja tylko wlaczalem lub wylaczelem ta opcje przyciskiem "mode" na lampie.
A w przypadku lampu wbudowanej to chyb atakiej opcji wogole nie ma a dialac powinno dobrze
przynajmniej tak jak z 80-200.
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1026)bandersz, a w jakich warunkach robisz te foty? moze po prostu jest za duzo swiatla przy przyslonie ktorej uzywasz?
A jak to zrobic?
Ja tylko wlaczalem lub wylaczelem ta opcje przyciskiem "mode" na lampie.
hm, uzywasz funkcji BL, a nie wiesz do czego ona służy i jak sie to realizuje?
+ i - ustawia sie ... przyciskiem + i - na lampie.
poczytaj instrukcje SB.
BL generalnie uzywa sie, gdy jest dośc duzo swiatła i dopala się ocienioną stronę.
Jacek_Z zauwazylem ze moij tamron z wbudowana lampa na d80 tez przepala (na f2.8) moze to zbieg okolicznosci, ale czesc z fot jest taka sobie (od razu kasuje i pstrykam kolejna) ... za to po przekreceniu przyslony (np 4.5) od rauz nie ma przepalu (przynajmniej jeszcze sie nie zdazylo)
zbieg okolicznosci? czy cos w tym jest? o czyms nie wiem ;) ?
bandersz
16-01-2007, 10:43
czyżbyś robił zjęcia z aż tak małych odległosci (i na wyższych czułosciach) że lampa jest za silna?
zdjecia byly robione na manualu przy ISO 200, f4, 1/40s, oswietlenie zastane to lampa pokojowa.
Zreszta przestawienie na automat "P" rowniez daje przepalenia.
Dodam ze na nikorze 80-200 przy podobnych parametrach nic podobnego nie zauwazylem.
Postaram sie przeslac wieczorem przykladowe fotki.
Lampa wbudowana równiez pracuje w TTL BL - przynajmiej w d70 - a nie podejrzewam, zeby d200 tego nie miał. Nie mam przy sobie instrukcji, ale zalezy to od wybranych trybów - w manualu na pewno TTL bez BL.
bandersz
16-01-2007, 13:14
Lampa wbudowana równiez pracuje w TTL BL - przynajmiej w d70 - a nie podejrzewam, zeby d200 tego nie miał. Nie mam przy sobie instrukcji, ale zalezy to od wybranych trybów - w manualu na pewno TTL bez BL.
Tryb TTL-BL dziala z pomiarem matrycowym i CW. O ile dobrze pamietam to w trybie "M" na SB-600 tez pokazuje sie "BL".
Jezeli chodzi o przeswietlanie to fakty sa nastepujace:
T17-50 + lampa wbudowana = przepalenie
T17-50 + SB-600 + BL = przepalenie
T17-50 + SB-600 TTL = ekspozycja poprawna
N80-200 + dowolna lampa + (TTL-BL lub TTL) = ekspozycja poprawna
Mozna wnioskowac ze lampa wbudowana zawsze pracuje w TTL-BL.
Zastanawiam sie czy tamron nie jest uszkodzony. Chyba ze ten model tak ma:-(
Jak wysle fotki to moze sie wiecej wyjasni ale to dopiero wieczorem.
obstawiam, że Tamron tak ma i to nie jest wada twojego egzemplarza
Nie - mi chodzi o to, że lampa wbudowana tez może pracować w TTL BL - to zalezy od programu. Nie ma wówczas możliwości wyłączania BL. Lampa zewnętrzna jest oczywiście pod tym względem bardziej elastyczna.
Niedzwiedz
16-01-2007, 14:31
mnie tez to wyglada na blad szkla
ale chcialbym zauwazyc ze nie zawsze tak mam (lampa wbudowana)
tylko na co ktores fotce...
ale w dzien tamronik tez potrafi przepalic (w porownaiu z nikorrami) wiec chyba nie do konca nie wspolpracuje ze soba szklo z puszka. Ale czasem wystarczy pstryknac chwile pozniej fote i jest wszytsko ok lub EV -0,3
Niedzwiedz
16-01-2007, 15:04
Zacina Sie Przeslona !
bandersz
16-01-2007, 15:52
Zacina Sie Przeslona !
:-)))
U mnie raczej nie bo efekt jest powtarzalny.
Stawiam, ze tamron ma jakies problemy we wspolpracy z korpusem. U mnie tamron z S3 przeswietlal stale o 0,3-0,5EV (w stosunku do wszystkich innych obiektywow).
mnie się też kołacze po głowie, że był taki watek o złej współpracy jakiegoś obiektywu (może tego?)
wiele osób to potwierdzało
tylko jak ten wątek znaleźć?
dawno to było. wyszukiwarka wyrzuca za dużo albo nic.
Ale jak tu może byc wina obiektywu - to korpus i jego światlomierz "decyduje" jaką przyslonę ma ustawić obiektyw.
Chyba że jest to, jak pisano wyżej np. zacinanie się przysłony.
Nie zwalajmy wszystkiego na złą współpracę obiektywu z korpusem, która w tym przypadku polega na zwyklym przesyłaniu impulsów elektrycznych odpowiedzialnych za przekazanie informacji o wartości przysłony - jeżeli dziala prawidlowo w jednym trybie to i w innym powinno, a jeśli tak nie jest, to nie jest to winą obiektywu, raczej oprogramowania aparatu.
Ale jak tu może byc wina obiektywu - to korpus i jego światlomierz "decyduje" jaką przyslonę ma ustawić obiektyw.
Alez moze byc. W przypadku trybu TTL-BL duza role odgrywa informacja o odleglosci od fotografowanego obiektu, przekazywana wlasnie przez kazdy obiektyw wyposazony w funkcję D. Bledna interpretacja moze powodowac wadliwe dzialanie tego systemu. BL zostal zaprojektowany do rozjasniania cieni. Jesli przepala-cos musi byc nie tak. Warto by to sprawdzic z innym szklem. Jesli bedzie ok - jest to wina obiektywu. Oprogramowanie oparatu odpada. BL spisuje sie swietnie z kazdym Nikkorem z jakim mialem okazje go sprawdzac, a juz z pewnoscia nie przepala.
Zacina Sie Przeslona !
a mozesz bardziej rozwinac ta mysl?... bo o tym fakcie - jeszcze nie slyszalem.
bandersz
16-01-2007, 23:42
Udalo mi sie zrobic kilka przykladow. Wszystkie Tamronem 17-50 2.8:
1. lampa wbudowana + MATRIX (BL prawdopodobnie wlaczony)
http://img440.imageshack.us/img440/9867/bifmatrixud2.jpg
2. lampa wbudowana + SPOT (BL wylaczony poniewaz nie dziala z pomiarem punktowym)
http://img440.imageshack.us/img440/671/bifspotxq1.jpg
3. SB-600 + BL + MATRIX
http://img329.imageshack.us/img329/3373/sbmatrixbluk0.jpg
4. SB-600 + MATRIX (bez BL)
http://img104.imageshack.us/img104/9695/sbmatrixnoblrf2.jpg
Moznaby wnioskowac ze ten tamron ma problem z przekazywanie do body pewnych informacji wykorzystywanych przez BL. Dodam tylko ze nie dzieje sie tak zawsze. Takie przepalenie pojawia sie rzadko jednak bardzo mnie to zastanawia. Co otym myslicie ?
Uuuuuu :(
mialem kilka razy problem z przeswietleniem, ale to bylo zw. ze zmiana obiektywu chyba. body zglupialo i przejaralo cala serie zdjec na zmienionym obiekytwie. Dopiero wyjecie baterii uspokoilo sprawe - tzn. gdy wylaczanie i wlaczanie aparatu nie pomoglo a na czasie w akcji mi zalezalo.
Poza tym takich odjazdow nie mialem.
Moze jestem stronniczy, ale raz jeszcze stawiam na tamrona.
Jacek_Z - moze bylo wiecej tych watkow o tamronie, ale ja tez w inne systemy zalozylem o tym temat.
Z drugiej str. przymierzam sie do tamrona, bo czyms 18-70 musze zastapic. I to by mnie smucilo bardzo.
Byly posty dotyczace wlasnie wspolpracy Tamrona z D80. Masa postow. Przypomnijcie sobie. Szklo przepalalo radykalnie z tym korpusem, wszystko ofc skupilo sie na D80-tce. Teraz temat wraca z D200
Ja miałem podobną sytuację D200+Tamron 28-75. Okazało się, że do obiektywu dostało sie trochę brudu i po prostu listki przesłony się blokowały lub reagowały z opóźnieniem. Po wizycie obiektywu w serwisie objaw zniknął.
bandersz
17-01-2007, 12:56
Ja miałem podobną sytuację D200+Tamron 28-75. Okazało się, że do obiektywu dostało sie trochę brudu i po prostu listki przesłony się blokowały lub reagowały z opóźnieniem. Po wizycie obiektywu w serwisie objaw zniknął.
Ale domyslam sie ze u Ciebie efekt przepalania byl przypadkowy u mnie w okreslonych sytuacjach jest powtarzalny w 100%.
Dziwne, ja mam D-200 z 17-50 w wersji II i SB 800 - nie mam problemów, w sumie nie odróżniam, czy siedzi Nikkor czy Tamron (poza masą oczywiście :) )
Ale domyslam sie ze u Ciebie efekt przepalania byl przypadkowy u mnie w okreslonych sytuacjach jest powtarzalny w 100%.
Wlasnie bylo to dziwne bo efekt byl rozny w roznych sytuacjach. Mialem niemal pewnosc ze jest powtarzalny w okreslonych sytuacjach ale..
- lekkie opoznienie zamkniecia i otwarcia w sloneczny dzien daje bardzo duze przepalenie
- to samo opoźnienie przy długim czasie migawki nie da takiego samego efektu przepalenia, a często będzie wydawało się ok
bandersz, ja bym sprobowal zrobic test w miejscu, gdzie nie przewaza kolor bialy i sprawdzil, czy tez ci niedo/przeswietla. w takiej scenerii jak robiles, swiatlomierz glupieje. ja z mojeo T podpietego do D50 jestem bardzo zadowolony.
bandersz
18-01-2007, 17:30
bandersz, ja bym sprobowal zrobic test w miejscu, gdzie nie przewaza kolor bialy i sprawdzil, czy tez ci niedo/przeswietla. w takiej scenerii jak robiles, swiatlomierz glupieje. ja z mojeo T podpietego do D50 jestem bardzo zadowolony.
Problem pojawia się tylko w sytuacjach gdzie jest duzo bialego z kontrastowymi dodatkami i to bardzo rzadko.
W pozostalych sytuacjach jest ok. Nikkkor dzialal poprawnie co spowodowalo moje obawy o sprawnosc Tamrona:-)))
Faktycznie w pozostalych sytuacjach Tamron jest naprawde ok.