Zobacz pełną wersję : Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC III - warto?
krzysztofz24
28-01-2011, 13:38
Witam, poszukuje uniwersalnego kita do mojego analogowego F801 (po taniosci;-), a mam okazje zakupu od kogos wlasnie tej Sigmy).
Zastosowanie to w zasadzie tylko krajobraz, wiec wogole nie zalezy mi na swietle bo z zalozenia i tak bedzie pracowal przymkniety.
Zalezy mi na ostrosci i na pracy pod swiatlo i czy nie ma jakiejs kosmicznej dystorsji. Co do ostrosci to najbardziej zalezy mi na dolnym zakresie ogniskowych.
W sieci specjalnie duzo nie ma, szukajka u nas tez nie daje odpowiedzi.
Ogolnie z tego co znalazlem, to obiektyw ma opinie lepszej alternatywy niz popularne tanie szkla typu 18-55(Nikon, Canon) czy 18-70(Minolta) dolaczane w zestawie.
Ktos ma jakies swoje doswiadczenia z tym szklem? Jak tak, to prosze o skrobniecie paru slow.
przemo_k
28-01-2011, 14:30
Mam generalnie kiepskie doswiadczenia z Sigmą. Mechanicznie (wlasnie seria UC) okazala sie porażką. Luzy i konstrukcja nie wzbudzająca zaufania. Co do optyki to sie nie wypowiem, bo nie wiem jakie zdjecia robilem tym szklem, wiec trudno mi oceniać zachowane fotki.
Ile za tą Sigmę?
Ten zakres i ułamek jaśniejsze światło w Nikonie, 500-800 zł.
Ostrość, i zwłaszcza pewność AF.
Kilkakrotnie widziałem na jebayu F801 z tym Nikkorem, ale nie potrzebowałem dwóch jednakowych szkieł.
krzysztofz24
28-01-2011, 16:07
Ile za tą Sigmę?
Ten zakres i ułamek jaśniejsze światło w Nikonie, 500-800 zł.
Ostrość, i zwłaszcza pewność AF.
Kilkakrotnie widziałem na jebayu F801 z tym Nikkorem, ale nie potrzebowałem dwóch jednakowych szkieł.
To bylaby kwota cos kolo 200 zl. Co ciekawe na Canon Board ktos ja chwalil za szybkosc i celnosc AF:-).
Jakbym bral pod uwage kwote 500-800zl to bylaby to stalka N24 f2.8AF lub N24-50AF.
A tak po prostu rozkminiam ze moze lepiej taka Sigme niz np N28-80f3.5-5.6 (plastikowy bagnet mnie jednak razi;-))
Jak mowilem swiatlo moge odpuscic, bo i tak tylko do krajobrazu bedzie. Kiedys mialem N18-55VR i to byl plastik fantastik, szural przy zmiane ogniskowej:-), ale jak sie go przymknelo to bylo calkiem sensownie i flar tez jakos nie lapal.
No i tak mysle czy z ta Sigma moze tez by tak bylo;-), tym bardziej ze ma metalowy bagnet i o ile nie bylaby rozklekotana, to raczej bym jej bardzo intensywnie nie uzytkowal z F801 z zalozonymi slajdami.
Duze znaczenie ma jeszcze np czy da sie ostrzyc w miare dobrze recznie, mam nadzieje ze pierscien ostrosci obraca sie choc troche wiecej niz symboliczne 45 st. - ktos moze wie?
Podsumowujac to zalozenia sa takie do spelnienia:
-dobry pod swiatlo,
-ostry w calym zakresie ogniskowych(szczegolnie zalezy mi na dolnym zakresie),
-moze byc ostry dopiero po przymnknieciu,
-odleglosc nastawiania minimalnej ostrosci, bez znaczenia.
-mechanicznie to nie musi byc wzor solidnosci i precyzji, moze chodzic na poziomie powiedzmy wspomnianego N18-55VR
To jak da rade spelnic powyzsze:-)?
A ktos moze jeszcze ma jakies organoleptyczne doswiadczenia z ostroscia z tego szkla i wsomniana praca pod swiatlo?
Mam od nowości Sigme UC 28-70/2.8-4 AF, spędziła kilkanaście lat na manualu F301, ostrzona ręcznie, bardzo zadowolony bylem (w wielu obszarach o jakie pytasz)
(Okazało się, że tak długo odkładałem zakup analogowego AF, że nigdy to nie nastąpiło)
Z nastaniem cyfry okazało się (przez te luzy) BF/FF.