Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdalnie z Nissin Di866? Jaki sprzęt?

nikomach
28-01-2011, 12:31
Witam,
1. Chciałbym zdjąć Nissina 866 z aparatu i zamontować na statywie, a następnie używać bezprzewodowo. Jaki sprzęt powinienem zakupić?
2. Docelowo chciałbym mieć dwie lampy - raczej dwa Nissin 866 (jestem z niej bardzo zadowolony): jedną na aparacie, a drugą na statywie. Oczywiście bez przewodów. Jaki sprzęt kupić?
Niestety dopiero rozpoznaje temat pracy z lampami, stąd moje "podstawowe" pytanie. Proszę o pomoc i radę.

pprofanum
28-01-2011, 14:25
Jeśli się nie mylę 866ka posiada mastera CLS, wiec lampą na body sterujesz tą na statywie i jest ok.
Jeśli posiadasz body z masterem CLS możesz sterować lampami i żadna z nich nie musi być w sankach aparatu.
Trzecia opcja- kupujesz radyjko RF602 z dwoma odbiornikami i bawisz się jak chcesz tylko, że w manualu (radio YN przenosi tylko sygnał wyzwalający) tj. moc lamp ustawiasz manualnie...

Łoli
29-01-2011, 03:19
Nie wiem jak jest z ta lampa, ale podobno nowe nissiny nie odpalaja ze srodkowego pinu, takze taki nadajnik-odbiornik by nie dzialal. Zaznaczam ze nie wiem jak w tym modelu.

adolfik9501
29-01-2011, 12:55
Nie wiem jak jest z ta lampa, ale podobno nowe nissiny nie odpalaja ze srodkowego pinu, takze taki nadajnik-odbiornik by nie dzialal. Zaznaczam ze nie wiem jak w tym modelu.

Gdzieś dzwoni, a ale nie wiesz gdzie...

Nie da się wyzwolić ze środkowego pinu Di466
oraz
Di622 (wersja pierwsza) - lecz tutaj wystarczy w serwisie zaktualizować firmware. Od pewnego numeru seryjnego lampy były już aktualizowane przez producenta przed sprzedażą.
EDIT: Jeśli nic się nie zmieniło to aktualizacja póki co działa tylko w lampach dedykowanych do Nikona.

Di866 - problem środkowego pinu nigdy nie dotyczył tej lampy