PDA

Zobacz pełną wersję : UV, polar? jaki kompromis?

marcello78
28-01-2011, 11:50
witam, chciałbym prosić o Waszą poradę. Chciałbym kupić mój pierwszy filtr na moją sigmę 50 i zastanawiam się co kupić.
Budżet mam ograniczony choć wiem że to będzie duży wydatek to chciałbym kupić 1 porządny ale uniwersalny filtr.
Uniwersalny w sensie takim że dużo robię zdjęć portretowych w plenerze ale coraz częściej robię zdjęcia w pomieszczeniach dużych przestrzennych z różnym typem i natężeniem światła oraz kierunków padania.
Mam dylemat bo podręcznikowo do pleneru powinienem wybrać polar a do wnętrz UV. Niestety muszę wybrać 1 opcję która będzie uniwersalna.

Co mi poradzicie? Może jakieś konkretne modele?

Art Erie
28-01-2011, 11:59
[...]Mam dylemat bo podręcznikowo do pleneru powinienem wybrać polar a do wnętrz UV. Niestety muszę wybrać 1 opcję która będzie uniwersalna.[..]

Coś z tymi podręcznikami jest nie tak, albo nie doczytałeś do końca. Do do filtrów, to w zasadzie nie ma tutaj miejsca na kompromisy. Biorąc jednak pod uwagę cena/jakość to mogę polecić polar MARUMI, UV-ka Samyang w charakterze szkiełka ochronnego.

darkmajin
28-01-2011, 11:59
filtr uv w cyfraku tylko do ochrony obiektywu, napewno wiesz do czego jest polar O_o ...poczytaj jeszcze trochę przed zakupami

na optyczne.pl masz testy porównawcze jak już będziesz wszystko wiedział zajrzyj tam

sejmajnejm
28-01-2011, 12:04
do ochrony obiektywu sluzy dekielek. UV w cyfrze mija sie z celem. Jesli chodzi o polar to dorzuce B+W.

pzdr.
A.

Art Erie
28-01-2011, 12:06
do ochrony obiektywu sluzy dekielek. UV w cyfrze mija sie z celem. Jesli chodzi o polar to dorzuce B+W.

pzdr.
A.

Chyba zbyt wysoka półka (cena) na początek, może póżniej jak już kolega będzie wiedział czego potrzebuje i na 77mm...