rkaniews
28-01-2011, 10:51
Przymierzam się do zakupu nowego zestawu body + obiektyw, którego głównym celem będzie robienie zdjęć "krajobrazowych" - rozumianych jako zdjęcia architektury, głównie ulice. Zależy mi na jak najszerszych ujęciach. Przyznam, że nie mam doświadczenia w takich zdjęciach, dlatego piszę tutaj.
Zakładam budżet 7 tys. złotych na całość.
Tak myślę, że podejdę do sprawy od strony obiektywu (to co zostanie musi wystarczyć na body, kartę itd.).
EDIT: przy zakładanym budżecie, to body będzie DX.
Wstępne zestawienie jest takie:
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM Nikon -1800 zl
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Nikon - 2300
Nikkor AF-S 12-24mm f/4G ED-IF DX - 3200
TOKINA 11-16 f/2.8 - 2700 zł.
Naprawdę zestaw ma służyć do robienia zdjęć ulic (często wąskich w starej części miasta) i mam zagadkę.
W zaciszu domowym mam jakiś statyw (kupiony kilka tam temu) więc ten aspekt partycypacji w kosztach całkowity odpada.
Zdjęcia będą poddane obróbce, przeskalowane i wyświetlane wyłącznie na stronie www. Nie przewiduję robienia z nich reprodukcji, robienia odbitek itd.
PS.
W grę wchodzi zakup wyłącznie nowych sprzętów.
Zakładam budżet 7 tys. złotych na całość.
Tak myślę, że podejdę do sprawy od strony obiektywu (to co zostanie musi wystarczyć na body, kartę itd.).
EDIT: przy zakładanym budżecie, to body będzie DX.
Wstępne zestawienie jest takie:
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM Nikon -1800 zl
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Nikon - 2300
Nikkor AF-S 12-24mm f/4G ED-IF DX - 3200
TOKINA 11-16 f/2.8 - 2700 zł.
Naprawdę zestaw ma służyć do robienia zdjęć ulic (często wąskich w starej części miasta) i mam zagadkę.
W zaciszu domowym mam jakiś statyw (kupiony kilka tam temu) więc ten aspekt partycypacji w kosztach całkowity odpada.
Zdjęcia będą poddane obróbce, przeskalowane i wyświetlane wyłącznie na stronie www. Nie przewiduję robienia z nich reprodukcji, robienia odbitek itd.
PS.
W grę wchodzi zakup wyłącznie nowych sprzętów.