Zobacz pełną wersję : pixel pawn
Witam i proszę o pomoc bardziej doświadczonych,
chciałbym zapytać o wyzwalacz radiowy Pixel Pawn TF-362 mam taki od 2 dni ale niestety mam problem z wyzwoleniem lampy
tzn. widać, że nadajnik uruchamia odbiornik ale lampa nie błyska. Przeczytałem instrukcję ale nic nie przychodzi mi już do głowy. Czy trzeba wykonać jakieś operacje w aparacie przed uruchomieniem wyzwalacza? dodam, że działa mi pilot ale niestety lampa nie działa. Lampa ma klasyczną gorącą stopkę i powinna funkcjonować.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam,
jackrabbit
27-01-2011, 22:21
jaka to lampa dokladnie?
- czy sprawdzałeś z jakąś inną lampą?
- czy sprawdziłeś czy odbiornik działa jako wyzwalacz migawki?
- czy sprawdziłeś połaczenie kabelkiem odbiornik lampa - bez spinania w sankach?
- czy zakleiłeś inne styki lampy, jeśli takowe posiada?
- i na koniec, bez urazy, czy prawidlowo pozycjonujesz lampę w sankach (styk środkowy nie jest w centrum!!)?
- i na drugi koniec - lampa musi być oczywiście na manualu
jeśli mimo tych sprawdzeń nie zatuta - to chyba reklamacja
przed chwilą sprawdziłem: "i na drugi koniec" - ustawienie lampy nie jest jednoznaczne
Nissin Di622MII - oczywiście musi być na manualu, ale z drugiej połowy ubiegłego wieku
National PE 3057 z jednym stykiem - tuta i na manualu i na auto
z pixel pawn sa problemy przy starszych lampach
widzialem w sklepie w Tarnowskich Górach próbował je z lampą Sunpaka w systemie Sony, też nie odpalały
ale np. u mnie taki sam zestw odpala leciwą Minolte Maxxum 4000
A czy Pixel Pawn odpali bez problemu Nissin Di622MII z Nikona D3100, bo zastanawiam sie czy nie sprawić sobie takiego wyzwalacza, a PPawn wydaje mi sie najlepszy w tej klasie?
foto4deg
09-02-2012, 02:31
Tu masz odpowiedź: http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=62
jak widzisz, pixel pawn współpracuje z d3100, z nissinem też, posiadam dokładnie ten model wyzwalacza i także tą samą lampę ,i bez problemu działa z d80, zarówno jako wyzwalacz lampy, jak i migawki.
Tu masz odpowiedź: http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=62
jak widzisz, pixel pawn współpracuje z d3100, z nissinem też, posiadam dokładnie ten model wyzwalacza i także tą samą lampę ,i bez problemu działa z d80, zarówno jako wyzwalacz lampy, jak i migawki.
Dzięki, zdecyduję sie w takim razie na PPawn.
Witam, to ja mam inne pytanie co do Pixel Pawn'a. Na stronie wyżej podanej w specyfikacjach nie ma wymienionego modelu D3000, czemu? Nie jest kompatybilny? Przecież (tak mi się wydaje) nie musi mieć kabla by odpalać lampkę...
adolfik9501
04-03-2012, 00:21
Witam, to ja mam inne pytanie co do Pixel Pawn'a. Na stronie wyżej podanej w specyfikacjach nie ma wymienionego modelu D3000, czemu? Nie jest kompatybilny? Przecież (tak mi się wydaje) nie musi mieć kabla by odpalać lampkę...
Zapewne właśnie chodzi o to, że wszystkie zestawy mają jakiś kabelek, a D3000 nie ma opcji kabelka, więc napisano, że nie kompatybilny. Na podobnej zasadzie pisano, że SB600 nie jest kompatybilna z prostymi wyzwalaczami oferującymi opcję wybudzania, gdyż mocno ona śpi, i są problemy z jej wybudzeniem. Działać działa, lecz jej możesz nie wybudzić - więc napisano, że niekompatybilna.
daltonnb
11-03-2012, 18:46
witam ja po ten zestaw http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=62 i w pierwsze dni działał normalnie w domu zabrałem na sesje podłączam i nie działa. Dopiero gdy zacząłem przesuwać nadajnik po stopce i przy tym robiąc zdjęcia czekałem aż zaskoczy pare razy mi tak zadziałało ale nie zawsze. Gdy naciskam przycisk testu lampa błyska, a przy naciśnięciu spustu niestety nie gdzie jest problem? miałem już trzy zestawy i cały czas ten sam problem. Nikon D5000 i lampa SB600
A tak offtopując, to właściwie jest jakikolwiek wyzwalacz do D3000, który wybudzi mi lampkę (sabinka 700)?
adolfik9501
31-03-2012, 10:41
A tak offtopując, to właściwie jest jakikolwiek wyzwalacz do D3000, który wybudzi mi lampkę (sabinka 700)?
Oczywiście każdy oferujący opcję wybudzania. Teraz wystarczy samemu takich poszukać, co nie jest trudne.
Oczywiście każdy oferujący opcję wybudzania.
Z drobnej wiedzy z elektroniki wynika, że dobrze zrobiony wyzwalacz "z wybudzaniem" ma szansę osiągać czasy synchro do granic możliwości aparatu (modulacja, demodulacja, takie tam szczegóły). Na moim pixelu soldierze wydaj się to potwierdzać, ani pół milimentra paska 1/320 (który jest już na tej szybkości nawet ze stopki) nie jest więcej z wyzwalacza.