PDA

Zobacz pełną wersję : trochę emocji na wieczór - Nikkor 6mm na ebauy

marcin_G
27-01-2011, 21:17
Panie, panowie
Oto jeden ze niecałych 200 egzlemparzy Nikkora 6mm f/5,6

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250760984596&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Jakże chciałbym go mieć..... :(

moonrage
27-01-2011, 21:23
widziałem, mój znajomy w Londynie ma, fajne szkiełko

deep
27-01-2011, 21:25

Marcinie, przecież aukcja jeszcze trwa, masz szansę :)

marcin_G
27-01-2011, 21:28
Ta, ale bez nerek ciężko cieszyć się alkoholem :)

Moonrage, gdyby kolega chciał sprzedać / podarować ( :D ) to wal jak w dym do mnie!

mwysocki
27-01-2011, 21:59
Chwila, moment. Ja jestem tępy, czy ten obiektyw niezbyt podziała z lustrem?

EDIT: Już się doczytałem. Swoją drogą opcja "mirror lock-up" w moim D100 jest niedostępna... Ciekawe jak ją uruchomić :D

jo44
27-01-2011, 22:08
Panie, panowie
Oto jeden ze niecałych 200 egzlemparzy Nikkora 6mm f/5,6

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250760984596&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Eeee tam... na pewno ma BF/FF... :)

marcin_G
27-01-2011, 22:08
Chwila, moment. Ja jestem tępy, czy ten obiektyw niezbyt podziała z lustrem?

EDIT: Już się doczytałem. Swoją drogą opcja "mirror lock-up" w moim D100 jest niedostępna... Ciekawe jak ją
uruchomić :D
No ale z DX to ten obiektyw nie bardzo - on daje okrągły obraz o średnicy 24 mm i malućka matryca DXowa zrobi z tego paskudnego cropa.
Tego typu obiektywy pięknie pracują np z D3 (instr. oczywiście mówi, że nie teges, bo cośtam)
- Włączasz aparat bez obiektywu
- przłączasz go na MUp
- zakładasz tego cudaka (podobnie jak 8/8 7.5/5,6, 10/5,6OP, 21/4)
- przełączasz się na LiveView i wio!

mwysocki
27-01-2011, 22:11
Pytałem czysto teoretycznie, gdybym miał $2k na pewno nie pisałbym tu o D100 :D I MUp nie zrobię bez zasilacza sieciowego. Ale to też czysto teoretyczne pytanie było, bo na kij mi to jest, to ja nie wiem... :D

Czornyj
27-01-2011, 22:11
Tego typu obiektywy pięknie pracują np z D3 (instr. oczywiście mówi, że nie teges, bo cośtam)
- Włączasz aparat bez obiektywu
- przłączasz go na MUp
- zakładasz tego cudaka (podobnie jak 8/8 7.5/5,6, 10/5,6OP, 21/4)
- przełączasz się na LiveView i wio!

Hmmm - a jak się zrobi zdjęcie, to lustro aby nie opada i nie teges, bo cośtam?

moonrage
27-01-2011, 22:29
Oto obrazek z tego fisza http://cl.ly/4FJ0

Rycerz
27-01-2011, 22:31
nie ma zdjęcia ;-)

deep
27-01-2011, 22:51
Oto obrazek z tego fisza http://cl.ly/4FJ0

Eee ja mam takie same jak przystawię aparat do mojego wizjera w drzwiach :) i na dodatek model nie świadomy.

marcin_G
27-01-2011, 22:55
Hmmm - a jak się zrobi zdjęcie, to lustro aby nie opada i nie teges, bo cośtam?
No właśnie nie :)
Mechanizm lustra jest tak zbudowany, że nie toleruje oporu podczas ruchu lustra DO GÓRY. Podczas ruchu na dół, wszystkie chwyty dozwolone - lustro po prostu dolną krawędzią opiera się na tym tubusie, który siedzi głęboko.
Przecież w pozycji opuszczonej możesz dość intensywnie pacać paluchem lustro, popychać je do góry i nic mu nie jest.... Sprawdzone na 100%

Czornyj
27-01-2011, 22:58
Paluchem merdałem - natomiast zastanawiałem się trochę, czy przypieprzanie lustrem w metalowy tubus nie doprowadzi aby do 7 lat nieszczęścia :D

marcin_G
27-01-2011, 23:03
...ależ Czornyj - mój przyjacielu...
W komorze lustra po każdej ekspozycji mamy do czynienia z regularnym pieprzeniem się lustra i śrubki do jego regulacji, co więcej - jest to pieprzenie nieosiowe, bo "kołeczek" sterczy z boku komory lustra i nic złego z lustrem się nie dzieje. A w przypadku obiektywów z rurką (to chyba Rur-Nikkor powinno się nazywać) lustro opada tylko kilka mm i centralnie opiera się na rurce owej.
Deep - nie wiedziałem, że Nikon produkował również drzwi :) Masz wersję z AF-Sem? Jak pracują na pełnym otworze?
Moonrage - masz pewność, że kolega ma 6/5,6, a nie 8/8 lub 7,5/5,6?

moonrage
27-01-2011, 23:08
...ależ Czornyj - mój przyjacielu...
W komorze lustra po każdej ekspozycji mamy do czynienia z regularnym pieprzeniem się lustra i śrubki do jego regulacji, co więcej - jest to pieprzenie nieosiowe, bo "kołeczek" sterczy z boku komory lustra i nic złego z lustrem się nie dzieje. A w przypadku obiektywów z rurką (to chyba Rur-Nikkor powinno się nazywać) lustro opada tylko kilka mm i centralnie opiera się na rurce owej.
Deep - nie wiedziałem, że Nikon produkował również drzwi :) Masz wersję z AF-Sem? Jak pracują na pełnym otworze?
Moonrage - masz pewność, że kolega ma 6/5,6, a nie 8/8 lub 7,5/5,6?

Tak Marcinie, jestem pewien

marcin_G
27-01-2011, 23:10
Uuuuuuu - to zazdroszę bardzo. Gdyby chciał go sprzedać - let me know....

Czornyj
27-01-2011, 23:12

Jak zwykle masz rację, jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy bliżej oglądać tego usrojstwa - tymczasem w istocie jest tam zwykły bolec, a pod lusterkiem w miejscu potencjalnie uderzającym o rur-Nikkora jest ładnych parę milimetrów solidnego żelastwa...

navigator_s9
28-01-2011, 02:35
http://cgi.ebay.com/Nikon-8-2-8-Fisheye-AI-240328-/270370004456?pt=Camera_Lenses&hash=item3ef34edde8 też całkiem ciekawa rybka

cervandes
28-01-2011, 10:23
przy popularnych szkłach się oburzają, że mają zniekształcenia poduszkowe a tutaj taki koszmarek...

rewelacją jest to, że to szkło jest takie dobre czy że to biały kruk?

dla mnie to szkło jest na końcu listy szkieł, które chciałbym mieć. no kompletnie do mnie nie przemawia...

marcin_G
28-01-2011, 15:17
przy popularnych szkłach się oburzają, że mają zniekształcenia poduszkowe a tutaj taki koszmarek...

rewelacją jest to, że to szkło jest takie dobre czy że to biały kruk?

dla mnie to szkło jest na końcu listy szkieł, które chciałbym mieć. no kompletnie do mnie nie przemawia...
Dla mnie jest na samym szczycie marzeń, obok nocta, UV-Nikkora i paru jeszcze innych z cztero/pięciocyfrową ceną
Rewelacją jest to, że wyprodukowano do 182 sztuki i NIGDY ŻADEN inny producent optyki na tej planecie nie zrobił seryjnie tak szerokiego szkła....

kh29228
28-01-2011, 15:47
Marcin,
to czy na tej samej zasadzie można zakładać voigtlandera 15mm 4.5? używałeś osobiście obiektywów w taki sposób?

marcin_G
28-01-2011, 19:33
Używam w ten sposób Rur-Nikkora (to nazwa z wczoraj) 7,5/5,6* - bez żadnych usterek w obiektywie, jak i w D3. Nie wiem jak głęboko wchodzi ten Voigtlander w korpus - jesli to szkło np z gwintem M39, to wchodzi dość głęboko i o ile lustro opadając ma się o co oprzeć - nie będzie problemów.

mam na myśli dokładnie ten egzemplarz: http://nikon.tomekgajewski.pl/2010grudzien/dystrybutorzy/11.html

pavel_9
29-01-2011, 23:49
wyjdę pewnie na prostaka, ale...ni cholery nie kumam fascynacji tym ustrojstwem :|

kosztuje blisko 4k$, 1/2 kadru to okrągła winieta....AF też pewnie nie ma :P Jak dla mnie to zabawka dla onanistów :P

krolewicz
30-01-2011, 00:01
marcinie, do czego, tak realnie, przydałoby Ci się to szkło?

bo to, że nikt inny takiego nie zrobił i jest rzadkie, nie czyni go jeszcze użytecznym :D

jestem po prostu ciekawy do czego można to użyć, gdzie sprawdzi się to narzędzie

marcin_G
30-01-2011, 00:15
Ja zawodowo zajmuję się perspektywą (architektura / geometria wykreśla itp) więc dla mnie taki obiektyw to fantastyczna sprawa w panoramach, fotogrametrii, stereofotogrametrii
Dwa argumenty, by go mieć:
- unikalne odwzorowanie optyczne
- unikalny produkt rodem z Nippon Kogaku

....i wystarczy, by o nim śnić.... :)

Pavel_9: twoja reakcja jest najzupełniej normalna: 99,95% posiadaczy lustrzanek Nikona widząc ten obiektyw/obrazek/wiek/cenę popuka się w głowę. Ja mam przyjemność zaliczać się do pozostałych 0.05%, czyli do dinącego już gatunku osób zafascynowanych produktami Nikona, króych nie kupisz w MediaMarkt...
Można jeździć Dacią, można restaurować Bantleya....

Czornyj
30-01-2011, 00:18
marcinie, do czego, tak realnie, przydałoby Ci się to szkło?

bo to, że nikt inny takiego nie zrobił i jest rzadkie, nie czyni go jeszcze użytecznym :D

jestem po prostu ciekawy do czego można to użyć, gdzie sprawdzi się to narzędzie

Marcin wymienił też dokłanie aplikacje tego szkiełka w wyżej zalinkowanym artykule ;)

krolewicz
30-01-2011, 00:54
przeoczyłem, już nadrobiłem

nawiasem, ciekawy artykuł, szkoda że nie ma (?) więcej

Mariusz888
30-01-2011, 01:43
Generalnie to szkło mnie również w żaden sposób "nie rusza" jak się to zwykło mówić ;) generalnie nie lubię kołowych fish'y, a jakbym już miał kupować to kupiłbym sobie 16/2.8 i spokój ;) niemniej rozumiem, że ze względów kolekcjonerskich dla kogoś może być fajny - tyle że ja sprzętu foto nie zbieram dla zbierania, więc to pewnie temu... ;)

marcin_G
30-01-2011, 12:02
przeoczyłem, już nadrobiłem

nawiasem, ciekawy artykuł, szkoda że nie ma (?) więcej
Co miesiąc jest nowy artykuł. Kolejny będzie o fiszu 8mm f/2,8 - za parę dni. Starsze artykuły też bez problemu można poczytać online

igsux3
30-01-2011, 19:21
Marcinie, a czy dla celów o których wspomniałeś ciamciangi 8mm różnią się jakoś poza tym, że nie są Nikonami?

marcin_G
30-01-2011, 23:09
Nie wiem, czy projekcja Samyangów odbywa się dokładnie wg wzoru r= k * "alfa" - w fotogrametrii bardzo istotne jest spełnienie tego równania, Np fisz 7,5mm jest o wiele bardziej liniowy pod tym względem od fisza 8mm f/2,8.
Przy robieniu globusa z głowy nie ma to znaczenia, przy pomiarze współrzędnych punktów np na sklepieniu - ogromne