Zobacz pełną wersję : Nikon FE2 i FM2 ceny
catintheflat
27-01-2011, 19:11
Witam. Do tej pory siedziałem Cyfrowo w Nikonie a analogowo w M42 i Minolcie. Doszedłem do wniosku, że posiadanie 3 systemów trochę mija się z celem i wymaga noszenia ze sobą wiadra obiektywów ;-)
Zdecydowałem się na jeden z tych 2 korpusów(zapewne wezmę ten tańszy) czyli FM2 lub FE2.
Jako, że nigdy specjalnie nie śledziłem jakie Nikona posiadał analogowe korpusy to kompletnie nie orientuję się w ich cenach. Przeszukuję od jakiegoś czasu allegro w poszukiwaniu czegoś ciekawego i tutaj moje pytanie.
Jaka jest mniej więcej rozsądna(albo prościej górna granica) cena jaką warto dać za te korpusy? Oczywiście wiem, że to wszystko zależy od stanu ale chciałbym mieć pojęcie jaki jest zakres tych cen.
Z góry dziękuję za odpowiedzi ;-)
Za FE2 w ładnym stanie a nie szrot to można dać około 600zł, w trochę gorszym stanie 400zł.
slawczyk
27-01-2011, 23:38
Ja za swojego FE2 zapłaciłem ponad 500 zł ale wewnątrz miał papierową zaślepkę na migawce :)
Za tego FE (stan idealny, deklarowany na koło 20 rolek) zapłaciłem 300 zł.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.olszyk.pl/allegro/obiektywy/001.JPG)
Warto dopłacić i mieć sprzęt w dobrym stanie bo nie traci na wartości. Nie chciałem kupować wersji "PRO" (czarnej) bo się wyciera szybko...
Bo prawdziwie PRO jest wtedy, gdy jest wytarta.
slawczyk
28-01-2011, 01:18
Bo prawdziwie PRO jest wtedy, gdy jest wytarta.
Jeżeli ktoś kupuje aparat po to żeby był już powycieramy i zajechany to może i tak...
Buty też kupujesz poprzecierane?
Generalnie powycieranie mi nie przeszkadza. Unikam obcierania w przypadku samochodu. Buty czasem miewam powycierane, jeansy także. Poza tym nie zawsze doskonały stan wizualny, czyli leżenie w szafie jest oznaką sprawności sprzętu. Jeśli coś jest używane to znaczy, że działa. Czasem, choć nie zawsze, długo leżący sprzęt wymaga serwisu by był sprawny. A poza tym była to moja autorska koncepcja czemu wersja pro jest czarna :--)
catintheflat
28-01-2011, 02:03
Mi osobiście i tak bardziej podoba się wersja srebrna, jakoś mam słabość do srebrnych aparatów ;-)
FE2 jest piękny 8-)
A jak miewają się średnie ceny FM2 ?
slawczyk
28-01-2011, 02:05
[...]A poza tym była to moja autorska koncepcja czemu wersja pro jest czarna :--)
Tak, wersje PRO były malowane na czarno i zawsze były droższe. Ja kupiłem nie lakierowane bo mi się bardziej podobają - kwestia gustu. Lakier był kiepskiej jakości i bardzo szybko się wycierał - szczególnie na rogach.
A jak miewają się średnie ceny FM2 ?
Tak samo jak ceny FE2, te puszki kosztują podobne pieniądze.
Tak, wersje PRO były malowane na czarno i zawsze były droższe. Ja kupiłem nie lakierowane bo mi się bardziej podobają - kwestia gustu. Lakier był kiepskiej jakości i bardzo szybko się wycierał - szczególnie na rogach.
Kupiłem FM2n na naszej giełdzie za 600 PLNów w wersji mint, jakby to na ebayu napisali, w komplecie był motor MD-12, takoż wersja mint oraz pokrowiec CF-27, tez bez śladów używania. Wszytko we wersji pro, na początku tez mnie było szkoda, że się pościera, ale jak się pościera, to oprócz pro będzie także kultowy. :)
Jako, że motoru i tak nie używam, to wsadziłem go w dolną część pokrowca i jak na razie przez rok się nic nie powycierało, a rzadko noszę go w torbie foto, z reguły wala się po zwykłej, naramiennej torbie miejskiej. ;)
Ja chciałem podpiąć się pod wątek z małym pytankiem. Czy układ pomiarowy w FM2 i FE2 jest taki sam? W moim FM2 padł pomiar a mam "zwłoki" FE2. Chciałem zapytać czy możliwy będzie "przeszczep".
sprocket
31-01-2011, 06:12
Ja swojego FE2 w super stanie jak i FG i pare innych kupilem w sklepie z klamotami, poprostu bez dobrych baterii w rekach laika ten sprzet wydaje sie zepsuty i jest sprzedawany jako zlom za pare dolarow, takie czasy :)
Ja chciałem podpiąć się pod wątek z małym pytankiem. Czy układ pomiarowy w FM2 i FE2 jest taki sam? W moim FM2 padł pomiar a mam "zwłoki" FE2. Chciałem zapytać czy możliwy będzie "przeszczep".
Chyba nie da rady, w FM2 masz prosty pomiar +o-, a w FE2 normalna drabinkę. Poza tym FM2n na pokrętle masz czas tylko do 1 s, następnie jest B, w FE2 jest do 8 sekund. Ciężko będzie to pożenić.
zarowno jeden jak i drugi pomiar swiatla realizuje poprzez fotodiode spd; fe2 jako pierwszy amatorski korpus ma automatyke blysku ttl. Zapytaj kogos kto grzebal w bebechach czy to ten sam element
wjasniajac roznice pomiedzy jednym a drugim korpusem to pomiar ttl blysku dziala w zakresie 25-400 iso; skala iso ograniczona miedzy 12-4000, fm2 ma do 6400. Migawka taka sama jak w fm2 tytanowa
wjasniajac roznice pomiedzy jednym a drugim korpusem to pomiar ttl blysku dziala w zakresie 25-400 iso; skala iso ograniczona miedzy 12-4000, fm2 ma do 6400. Migawka taka sama jak w fm2 tytanowa
Większość spotykanych na rynku FM2, to modele FM2n z aluminiową migawką. Poza tym FM2(n) nie wymaga do działania migawki baterii, wszystkie czasy ma mechaniczne. Baterie są tylko do światłomiarki, w FE2 masz dwa czasy mechaniczne 1/250 i B, do reszty musisz mieć zasilanie.
ISO teoretycznie jest węższa, ale skoro jest korekta ekspozycji +/-2, to w zasadzie można dać szerzej.
Większość spotykanych na rynku FM2, to modele FM2n z aluminiową migawką. Poza tym FM2(n) nie wymaga do działania migawki baterii, wszystkie czasy ma mechaniczne. Baterie są tylko do światłomiarki, w FE2 masz dwa czasy mechaniczne 1/250 i B, do reszty musisz mieć zasilanie.
ISO teoretycznie jest węższa, ale skoro jest korekta ekspozycji +/-2, to w zasadzie można dać szerzej.
Ok malo precyzyjnie wyjasnilem te roznice ale wydwawalo mi sie ze to jest wiadome iz fm2 to full manual slr. Tytanowe zaslony w migawce fm2 byly do 1989 roku potem bylo aluminiowo az do 2001 roku. To tyle z historii
Nie mam przekonania, że na końcach zakresów korekta działa tak samo, obawiam się że zakres pozostaje w mocy. Ale przysięgać nie mam zamiaru.
Tak mają aparaty gdzie korekta jest nanoszona mechanicznie na nastawę ISO.
Ale chciało by się rzeczywiście móc delikatnie poblyskać w TTL na 800, 1600.
catintheflat
16-02-2011, 17:44
No więc zakupiłem zamiast FE2 nieco starszego FE ale za to z winderem MD12. Zestaw oczywiście w pełni sprawny i w całkiem ładnym stanie. Dałem za to 400 zł jak myślicie dobra cena ?;-)
Mam jeszcze pytanko czy a jeśli tak to gdzie można dostać matówki do FE2 albo do FM3a ? Ta moja jest już nieco porysowana i przybrudzona a słyszałem, że bez problemu pasują od nowszych modeli no i są jaśniejsze. No i podstawowa sprawa jaki jest koszt samej takiej matówki tak mniej więcej ?
Mam jeszcze pytanko czy a jeśli tak to gdzie można dostać matówki do FE2 albo do FM3a ? Ta moja jest już nieco porysowana i przybrudzona a słyszałem, że bez problemu pasują od nowszych modeli no i są jaśniejsze. No i podstawowa sprawa jaki jest koszt samej takiej matówki tak mniej więcej ?
Gratki, cena niezła.
Nie wiem gdzie dostać, ale jak znajdziesz, to poproszę o namiar, a nawet możemy się złożyć na transport. Szukam gładkiej matówki do FM2n. Pamiętaj tylko, że jak wsadzisz jaśniejsza matówkę, to będziesz musiał albo ISO, albo korektę naświetlania na stałę o tę 1/3 EV przestawić.
Gratki, cena niezła.
Nie wiem gdzie dostać, ale jak znajdziesz, to poproszę o namiar, a nawet możemy się złożyć na transport. Szukam gładkiej matówki do FM2n. Pamiętaj tylko, że jak wsadzisz jaśniejsza matówkę, to będziesz musiał albo ISO, albo korektę naświetlania na stałę o tę 1/3 EV przestawić.
Są na ebayu (focusing screen). Z tym że zwykle ceny (nowo czy podobne do nowych - nie wnikam, porównywalne do ceny aparatu jaką dał kolega, 250zł). Czasem na aukcjach można upolować np ok 70zł.
catintheflat
16-02-2011, 20:36
No właśnie chodzi o to, żeby ta cena była w miarę rozsądna bo płacenie za matówkę drugie tyle co za aparat jest trochę bez sensu.
A może od jakiś innych aparatów matówki pasowałyby pod FE ?
A może od jakiś innych aparatów matówki pasowałyby pod FE ?
Tu (http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfeseries/fefmshared/html/screens.htm) masz wyjaśnione co i jak z matówkami do manualnych Nikonów.
250 PLNów, to za dużo, tak maks stówę mogę zapłacić.
catintheflat
16-02-2011, 21:00
Za stówę to jeszcze niedawno była na allegro...
http://allegro.pl/nikon-fa-fm2-fe2-matowka-typ-k2-nowa-i1362343817.html
Może warto by się zapytać gościa przez mail może jeszcze ma ?
Za stówę to jeszcze niedawno była na allegro...
Zapytaj, bo taką, to ja mam w aparacie i drugiej nie potrzebuję. Szukam B2 lub E2 w zasadzie bez różnicy która, choć jak będzie wybór to B2.
Dawałem nawet ogłoszenie na naszej giełdzie, ale nikt się nie zgłosił. Choć nie liczyłem, że się zgłosi. ;)
catintheflat
16-02-2011, 21:46
Coś mi się zdaje, że dodatkowe matówki to chyba nie zbyt chodliwy towar nawet w czasach nowości, z resztą jak i obecnie bo raczej się to kupuje jak potrzeba. Kto ma to ma i używa, nowych raczej w sklepach już nie ma(choć do FM3a mogą się chyba gdzieś tam na dnie magazynu znaleźć) więc z dostępnością ciężko. Podobna sprawa jak szukałem matówki z klinem do minolty 9000/7000, graniczy to z cudem a jak już się znajdzie to cena raczej z kosmosu.
Szukam B2 lub E2 w zasadzie bez różnicy która, choć jak będzie wybór to B2.
Czym motywujesz wybór tego rodzaju matówki? Jakis rodzaj fotografii szczególnie do tego pcha?
Czym motywujesz wybór tego rodzaju matówki? Jakis rodzaj fotografii szczególnie do tego pcha?
Chcę spróbować tilta na FM2. W tej chwili mimo gigantycznego, jak na mały obrazek, rozmiaru matówki jasno jest tylko tam gdzie jest klin i mikroraster. Reszta matówki jest taka sobie, widać przez nią wszystko doskonale, ale do ostrzenia się nie nadaje. W przypadku tilta nie da się wyostrzyć środkiem i przekadrować, bo płaszczyzna ostrości czasem dziwnie się rozchodzi. W F100 na gładkiej matówce nie mam problemów z ostrzeniem, a w FM2 nie daję rady.
Chce zatem spróbować z gładką matówką, licząc, że będzie jaśniejsza na całej powierzchni. Dlatego, też nie chce wydawać za dużo, poza tym tilt to obiektyw do zadań specjalnych i raczej nie będzie przyklejony do bagnetu.
Jeśli eksperyment z matówką by się powiódł, żeby nie miotać się z wymianą, rozważyłbym nawet kupno jakiegoś taniego FM lub FE celem wymiany matówki i przyspawania tilta do bagnetu. ;)
catintheflat
16-02-2011, 22:19
Jeśli chodzi o tanie FE i FM to tak ostatnio zauważyłem, że na ebayu tego sporo, a może i któryś by miał już wmontowaną taką matówkę której szukasz ?
Tak z innej beczki, czy w waszych puszkach tylna klapka wymaga nieco siły aby ją domknąć ?
Jeśli chodzi o tanie FE i FM to tak ostatnio zauważyłem, że na ebayu tego sporo, a może i któryś by miał już wmontowaną taką matówkę której szukasz ?
Nie mam konta na ebayu. ;)
Tak z innej beczki, czy w waszych puszkach tylna klapka wymaga nieco siły aby ją domknąć ?
No zatrzask jest, trzeba go metodą siłową przekonać, żeby się raczył zatrzasnąć. Jeśli liczyłeś na aksamitny dźwięk zamykanych drzwiczek, to sobie trzeba było Jaguara kupić, nie FE. ;)
catintheflat
16-02-2011, 22:31
No tak się pytam bo w innych puszkach zamykanie odbywa się jakby subtelniej :D No ale przynajmniej jak się wdusi to jest pewność, że się samo nie otworzy ;-)
catintheflat
18-02-2011, 10:51
Co do matówki to wcześniej wymieniony alllegrowicz posiada także, matówkę B2. Co prawda nie nową ale podobno w bdb stanie ;-)
Ja swojego FE2 w super stanie jak i FG
Widzę, że masz kolego FG. mam pytanie, czy diody wskazujące czas migawki są czytelne w słońcu, czy w w cieniu w jasny dzień.
Pytanie do FE bez dwójki, ale również FA,FE2,FG.
Był tu na uboczu wątku sygnał, że FE w trybie automatycznym, zrobi szybsze czasy niż 1/1000, czy można to potwierdzić.
I odwrotne pytanie co do trzech modeli, jakie długie czasy, zdjęcia nocne, da się zrealizować w trybie A i będę pewnie odmierzone (pomijam Schwarzschielda). Na razie wężyk uważam za zaginiony i muszę samowyzwalaczem.
catintheflat
28-02-2011, 01:16
Z tego co wiem FE nie ma limitu długości czasu naświetlania w trybie A i ponoć ten aparat świetnie nadaje się właśnie do długich ekspozycji. Na ile poprawnie naświetla niestety nie miałem okazji jeszcze wypróbować, aczkolwiek widziałem trochę nocnych zdjęć wykonanych tym aparatem i prezentowały się nieźle co pozwala sądzić iż pomiar jest całkiem niezły. Podejrzewam jednak, że aparaty z tzw dynamicznym światłomierzem(np. olympus OM2) będą radzić sobie lepiej.
sprocket
28-02-2011, 01:52
W moim FG diody w jasny dzien sa dobrze widoczne, zaznaczam ze jestem lewo oczny i polozenie diod z prawej strony jest akurat dla mnie na kozysc :)
michalus
03-03-2011, 19:23
Był tu na uboczu wątku sygnał, że FE w trybie automatycznym, zrobi szybsze czasy niż 1/1000, czy można to potwierdzić.
Wg tego opisu (http://www.kenrockwell.com/nikon/fe.htm#intro) w trybie A może i uzyskać nawet 1/4000. Tylko rzekomo Nikon nie był w stanie zapewnić dokładności/powtarzalności dlatego nominalne 1/1000.
Ogólnie czy ktoś ma podobne odczucia jak w powyższej recenzji, tam Ken podaje jako duże plusy FE:
- współpraca z starszymi szkłami (FE2 tylko Ai)
- czytelniejsza drabinka naświetlania (mnie elektroniki)
- dłuższa praca na baterii, wskaźnik naładowania
itd.
Ogólnie zachwala i sugeruje, że nie warto dopłacać do FE2.
BTW tydzień temu na warszawskiej giełdzie foto w Stodole FE2/czarny/stan bdb był za 750zł.
Wg tego opisu (http://www.kenrockwell.com/nikon/fe.htm#intro) w trybie A może i uzyskać nawet 1/4000. Tylko rzekomo Nikon nie był w stanie zapewnić dokładności/powtarzalności dlatego nominalne 1/1000.
Ogólnie czy ktoś ma podobne odczucia jak w powyższej recenzji, tam Ken podaje jako duże plusy FE:
- współpraca z starszymi szkłami (FE2 tylko Ai)
Dla mnie interfejs do "uszu" to dziś już wada. Przyjmuję, że uszaste obiektywy albo mają Ai (lub są skonwertowane), albo tyle lat (sferyczne projekty, powłoki, zużycie), że ich miejsce jest w gablotce. Nie mam body z tym "interfejsem" ale wydaje się kłopotliwy.
Mam Nikkora czterdziestolatka (skonwertowanego), więc takie mam przemyślenia, używam choć powinien być w izbie pamięci.
- czytelniejsza drabinka naświetlania (mnie elektroniki)
- dłuższa praca na baterii, wskaźnik naładowania
itd.
Ogólnie zachwala i sugeruje, że nie warto dopłacać do FE2.
BTW tydzień temu na warszawskiej giełdzie foto w Stodole FE2/czarny/stan bdb był za 750zł.
Ściślej to jest jeszcze jakaś różnica na korzyść FE, ale nie mogę sobie przypomnieć.
Argument o drabince sobie przemyślę, w moim egzemplarzu FG mam problem, plus lekka korekta wzroku.
Pomiar błysku, czasy, ja dla siebie uważam że warto dołożyć na FE2. Zakładam, że jak nie FA to FE2 będzie w mojej torbie.
O jakiej krótszej pracy na baterii za 2x1zł mowa? Wieczność vs "trochę mniej niż wieczność" ?
FE nie używa uszu, omija przeniesienie przesłony i trzeba mierzyć na roboczej ( z pre-AI).
FE nie używa uszu, omija przeniesienie przesłony i trzeba mierzyć na roboczej ( z pre-AI).
To o co chodzi z FE i pre-ai ? Że da się osadzić niefrezowany obiektyw?
Przyznam się, zgubiłem się w temacie.
Możesz podnieść "języczek" przesuwający symulator przesłony na korpusie i dzięki temu obiektyw pre-Ai go nie zniszczy. Pomiar jest tylko przy przesłonie roboczej w takiej sytuacji. MSZ w dzisiejszych czasach żaden to plus, bo i korpusy, i obiektywy kosztują grosze - lepiej dołożyć do nowszego korpusu.
catintheflat
04-03-2011, 12:30
wertowanego), więc takie mam przemyślenia, używam choć powinien być w izbie pamięci.
Ściślej to jest jeszcze jakaś różnica na korzyść FE, ale nie mogę sobie przypomnieć.
Argument o drabince sobie przemyślę, w moim egzemplarzu FG mam problem, plus lekka korekta wzroku.
Ja chyba wiem jaka różnica, w FE można robić zdjęcia od razu po włożeniu kliszy więc da się naświetlić nawet 39 klatek na 36 klatkowym negatywie. W FE2 jest coś takiego, że 2 pierwsze zdjęcia są zawsze robione z czasem 1/250 i nie da się tego zmienić.
Wytłumaczcie mnie zatem proszę, w FE2 mimo ustawienia na pokrętle jakiegoś czasu, innego niż 1/250, to i tak trzy pierwsze fotosy są robione z czasem migawki 1/250?
W FM2n co nie ustawię, to mnie tak robi.
Zastanawiałem się nad drugim body właśnie pokroju FE2, ze względu na tryb A. Chciałem podpiąć do MD-12 i pewnikiem włożyć gładką matówkę. FE też rozważam, ze względu na cenę, ale obawiam się stanu technicznego takiego aparatu.
W FE, jeśli zakładasz film, masz ustawiony tryb A i założony dekiel, to każda rozbiegowa klatka może być robiona z maksymalnie długim czasem (8 sekund).
catintheflat
04-03-2011, 13:23
Wytłumaczcie mnie zatem proszę, w FE2 mimo ustawienia na pokrętle jakiegoś czasu, innego niż 1/250, to i tak trzy pierwsze fotosy są robione z czasem migawki 1/250?
W FM2n co nie ustawię, to mnie tak robi.
Zastanawiałem się nad drugim body właśnie pokroju FE2, ze względu na tryb A. Chciałem podpiąć do MD-12 i pewnikiem włożyć gładką matówkę. FE też rozważam, ze względu na cenę, ale obawiam się stanu technicznego takiego aparatu.
Jest dokładnie tak jak piszesz zarówno w FM2 i w FE2.
A masz już motor? FE idzie dostać w dobrym stanie, w pełni sprawną za połowę ceny FE2, przynajmniej mnie się udało...warto śledzić na bieżąco allegro i być cierpliwym po prostu ;-)
... FM2 i w FE2.
A masz już motor?
Excuse me, po co dziś motor? Dla mnie aparat z wajchą kupuje się właśnie dla tej wajchy.
(Akurat się świadomie 'cofnąłem' z napędowego f301 na wajchowy fg, jakbym chciał napęd to bym se kupił coś z napędem zintegrowanym, matrycami, duperszwancami i kawą cappucino itd)
catintheflat
04-03-2011, 13:38
Excuse me, po co dziś motor? Dla mnie aparat z wajchą kupuje się właśnie dla tej wajchy.
(Akurat się świadomie 'cofnąłem' z napędowego f301 na wajchowy fg, jakbym chciał napęd to bym se kupił coś z napędem zintegrowanym, matrycami, duperszwancami i kawą cappucino itd)
No jak to po co motor ? Przede wszystkim to:
-lepsza wygoda użytkowania
-pewniejszy chwyt
-niesamowity dźwięk
- + 20 do lansu
-w moim wypadku jeszcze dzięki niemu dźwignia naciągu nie wbija mi się w oko(jestem lewooczny)
:D
-niesamowity dźwięk
- + 20 do lansu
Potwierdzam, najbardziej seksowny dźwięk sfer 'celebrity' swojego czasu, zresztą do dziś dżingiel serialu i bloków newsów w telewizji.
Słychać koło ciebie silniki, jesteś 'celeb', nie słychać, sorry.
Zakochany byłem w dzwieku napędu f301, akurat to mi się nie popsuło i czasem sobie tego słucham przed snem. jest tu jakiś lekarz?
;)
Bardziej na serio, jeśli chodzi o wygodę trzymania, odwracając jeden z wątków tutaj (ta było o średnim 'z bateryjką' czyli z programami), tu może chodzi o silnik bez bateryjki?
Mam do FG szeroką ofertę specyficznego dla serii silnika, (zwłaszcza z EM sprzedawanym z dodatkami za efektywnie ujemną cenę za korpus, tzn EM plus dodatki taniej niż ceny dodatków), ale mnie nie ciągnie.
Jak analog będzie dalej mnie rajcował a wzrok osłabnie, jakiś AF, ale jak na razie wajcha i apetyty na wyższe manuale.
Jest dokładnie tak jak piszesz zarówno w FM2 i w FE2.
W FM2n na pewno tak nie jest, mam tę puszkę od ponad roku, kilkanaście rolek już nią zrobiłem i pierwsze klatki naświetlałem na pewno na różnych czasach. Po założeniu filmu zwykle na ciemno pstrykam dwie klatki i trzecią już normalnie. Czasem się uda, że już ta druga może być normalnie naświetlona, ale wolę nie ryzykować. Jak dla mnie 36 klatek, to strasznie dużo i strata jednej jakoś nie boli. Zwykle wychodzi 37 klatek z rolki.
Motor mam w stanie mint, kupiłem razem z FM2, ale nie używam, gdyż do niego właśnie mam takie ortodoksyjne podejście i naciągam film i migawkę tylko ręcznie.
F301 też mam, ale tam nie mogę podpiąć na przykład tiltowej szajby, bo przy odkręcaniu bolec od wykrywaniu szkieł AiS wpada w otwór od śruby i jest wielki problem, żeby to szkło zdjąć.
Jak mnie wyjdzie eksperyment i okaże się, że na gładkiej matówce (E2) mogę ostrzyć tiltową szajbą, to chcę kupić FE lub FE2 i sobie zrobić puszkę do tilta z motorem i gładką matówkę.
Od duperszwaców, co to strzygą, golą i robią loda mam F100. ;)
FM2, ... mam takie ortodoksyjne podejście
....
Od duperszwaców, co to strzygą, golą i robią loda mam F100. ;)
Podpowiesz, na imperialistycznych serwisie aukcyjnym 'manualne' matówki do f90/f100 niemal nie występują. najwięcej jest B, czasem E.
Rozumiem, masz szukać K , ale na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Chodzi mi o tradycyjną manualną pracę na w/w, jakiś rodzaj klinów, rastra itd (tzn nie specjalne rodzaje fotografii, nie pupa komara itp).
Czy ktoś powie o czteroćwiartkowych klinach (typowe tzn dwupołówkowe).
Pytam na zasadzie 'gdybym' zamiast obiadu kupił f90/x, bo mogę któregoś dnia nie być głodny ;)
F301 też mam, ale tam nie mogę podpiąć na przykład tiltowej szajby, bo przy odkręcaniu bolec od wykrywaniu szkieł AiS wpada w otwór od śruby i jest wielki problem, żeby to szkło zdjąć.
Jak przez mgłę pamiętam, naście lat temu na f301 się zaklinował sowiecki obiektyw. Ale pukanie, stukanie, dziubanie przez otwartą w B migawkę, czary i przekleństwa po rosyjsku chyba pomogły, bo nie skończyło się w serwisie. Never again, choć np. cena jasnego Mira 35mm przez chwilę mnie kusiła.
Podpowiesz, na imperialistycznych serwisie aukcyjnym 'manualne' matówki do f90/f100 niemal nie występują. najwięcej jest B, czasem E.
Rozumiem, masz szukać K , ale na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Chodzi mi o tradycyjną manualną pracę na w/w, jakiś rodzaj klinów, rastra itd (tzn nie specjalne rodzaje fotografii, nie pupa komara itp).
(szukam na zasadzie 'gdybym' zamiast obiadu kupił f90/x)
Nie wiem jak w F90, nigdy mnie to body jakoś nie interesowało, ale w F100 to nie ma co wymieniać matówki. Zresztą nie ma nawet oryginału z klinem. Ta co jest, plus kropka potwierdzająca ostrość wystarcza. Ostatnio robiłem fotosy w operze, ciemnica była konkretna. Używałem głównie z tiltowej szajby i 105/2.5. Wszystko pootwierane na maxa. Na trzy rolki mam tylko kilka klatek nietrafionych.
Jest jeszcze coś takiego jak Beattie Intenscreen (http://www.morco.uk.com/latest/beattie.htm), ale jak dla mnie za bardzo się cenią no i trzeba korektę światłomiarki sobie na stałe zapodać.
O światłomiarce, to ogólna uwaga, bo matówka wpływa na pomiar.
BTW, moje próby z matówką E2 się powiodły i teraz muszę kupić jakieś FE, ale raczej FE2.
Jak przez mgłę pamiętam, naście lat temu na f301 się zaklinował sowiecki obiektyw. Ale pukanie, stukanie, dziubanie przez otwartą w B migawkę, czary i przekleństwa po rosyjsku chyba pomogły, bo nie skończyło się w serwisie. Never again, choć np. cena jasnego Mira 35mm przez chwilę mnie kusiła.
Ja bardziej hardkorowo podszedłem do problemu.
Całe szczęście była szpara między bagnetami, to wsadziłem tam największy, jaki miałem, płaski wkrętak precyzyjny. W powiększoną szparę wsadziłem wyciągarkę do filmów i wepchnąłem ten bolec w bagnet. Wyciągnąłem wkrętak i zdjąłem szkło. Było kilkanaście minut walki i zostały ślady na bagnetach, ale takoż obyło się bez serwisu.
Niby water o innych modelach, ale ja zapytam o Nikona FE. A w zasadzie o dwa Nikony FE. Sledze dwa ogloszenia na portalu dunskim i takie cos jest do nabycia:
1) http://www.dba.dk/nikon-fe-nikon-fe-med-et-s/id-72444374/
2) http://www.dba.dk/nikon-fe-spejlrefleks-flo/id-72457035/
1) to body + N105 2.5
2) to body + N50 1.4 oraz telekonwerter 2x
Czy ktos z Was jest w stanie cos powiedziec o stanie danego aparatu po zdjeciach? Wiem, ze to tylko z zewnatrz, no ale lepsze niz nic. NIestety bede mogl je nabyc tylko droga wysylkowa. Ktory z zestawow jest wiecej wart? Jak mozecie zauwazyc 2) jest prawie 2x drozsza od 1). Kwoty na pln to okolo 350zl za 1) oraz 650 zl za 2).
wolałbym zdecydowanie obiektyw 105 /2.5 jest świetny, a i się zestaw lepiej opłaca ;-)
ale o jakosci body nic ci nie napiszę :( trudno mi je ocenić z tych zdjęć...
catintheflat
10-03-2011, 00:16
Drugi optycznie wygląda nieco lepiej od pierwszego ale to jeszcze o niczym nie przesądza...zdjęcia są dość małe więc za dużo się nie zobaczy.
Macie racje, ze zdjec niewiele da sie wywnioskowac.Biora tanszy zestaw i zobaczymy co to gdy dojdzie. Pozostaje jedynie jakies krotsze szklo do tego dobrac...
Czy ktos z Was jest w stanie cos powiedziec o stanie danego aparatu po zdjeciach? Wiem, ze to tylko z zewnatrz, no ale lepsze niz nic. NIestety bede mogl je nabyc tylko droga wysylkowa. Ktory z zestawow jest wiecej wart? Jak mozecie zauwazyc 2) jest prawie 2x drozsza od 1). Kwoty na pln to okolo 350zl za 1) oraz 650 zl za 2).
Ta różnica w cenach jest aż tak atrakcyjna, aby kota kupować?
Z drugiej strony te starocie czasem warto kupić dla obiektywu, często cena zestawu to są cena szkła ....
Samo body bywa do 280zł. Z opisem w chrześcijańskim języku.
Można nawet sporo taniej wyrwać, niż za 280 PLNów, ino cierpliwym trza być.
Inna sprawa, że ja sobie odpuściłem FE, czas 1/1000, to dla mnie za długo, zwykle korzystam z filmów 400 i nie chcę żeby jedyna możliwością zrobienia zdjęcia w pełnym słońcu było przymknięcie obiektywu do f/16.
-czy nikkor 50/1.4 af-d bedzie gadal z body FA?
-czy wogole warto zawracac sobie glowe 50/1.2 Ai-S?
-czy nikkor 50/1.4 af-d bedzie gadal z body FA?
Będzie. Tylko pierścien ustawiania ostrości chodzi bardziej gładko niż w manualnych puszkach. Ale idzie się przyzwyczaić.
-czy wogole warto zawracac sobie glowe 50/1.2 Ai-S?
Ja sobie nim głowę zawróciłem. Nie załuję. (wcześniej miałem 50/1.4 Ais, zamieniłem na 1.2 Ais)
...czy wogole warto zawracac sobie glowe 50/1.2 Ai-S? ...
Ja sobie nim głowę zawróciłem. Nie załuję.
Jak tam aberracje?
@CONIK: wiele lat używałem obiektywu AF na manualu. Krótszy i pozbawiony "oleistego" oporu ruch ostrzenia, ale da się zyć i to dość dobrze. Oczywiście jak ten D, byle miał pierścień przysłony, nie był G.
Akurat AF 50/1.4 ma zakres obrotu taki sam jak manualna wersja.
A orientuje się ktoś, ile pomaga w sprawie jedwabistości obrotu przesmarowanie przekładni w obiektywie? Mam AF 50/1.4 jeszcze bez D i pierścień lata jak kot z pęcherzem. Ostrzenie nim to spore wyzwanie, nawet swego czasu planowałem kupienie wersji MF, ale ostatecznie odpuściłem, bo ja akurat 50 mm bardzo rzadko używam.
mam na oku fe2 albo fa i nie za bardzo chce mi sie dublowac szkla, akurat 50 af-s musialbym zamienic na 50 af-d ale to jedyne szklo z af-s em ktore mam wiec nie boli.... i jako opcje rozpatruje wlasnie taki zestaw fe2/fa + 50/1.2 lub 1.4
Ta różnica w cenach jest aż tak atrakcyjna, aby kota kupować?
Z drugiej strony te starocie czasem warto kupić dla obiektywu, często cena zestawu to są cena szkła ....
Samo body bywa do 280zł. Z opisem w chrześcijańskim języku.
A co do szkiel, to domyslam sie ze 105-tka jest wiecej warta od 50-tki. Mam racje?
google translate kazdy, nawet niechrzescijanski, jezyk przetlumaczy :)
Można nawet sporo taniej wyrwać, niż za 280 PLNów, ino cierpliwym trza być.
Inna sprawa, że ja sobie odpuściłem FE, czas 1/1000, to dla mnie za długo, zwykle korzystam z filmów 400 i nie chcę żeby jedyna możliwością zrobienia zdjęcia w pełnym słońcu było przymknięcie obiektywu do f/16.
A czy tryb auto w FE nie wyciaga dluzszych czasow niz 1/1000?
W sensie krótszych niż 1/1000. Owszem w trybie auto, ale myślę że problem polega na tym, że nie wiadomo jaki czas ustawia. Powstałe w ten sposób zdjęcie nie jest w pełni manualne, co znacznie obniża jego wartość w oczach fotografa :-)
A co do szkiel, to domyslam sie ze 105-tka jest wiecej warta od 50-tki. Mam racje?
Ta konkretna wersja, to może być co najwyżej Ai. Oba słoiki chodzą za podobne pieniądze.
A czy tryb auto w FE nie wyciaga dluzszych czasow niz 1/1000?
Sporo osób o tym pisze, ale na zasadzie, że może, że słyszeli, że czytali. Traktuje, to jako swego rodzaju legendę miejską. Nie mam zamiaru się zastanawiać czy akurat ta klatkę przepali, czy jednak naświetli poprawnie. Co prawda, negatyw przepalenia do 1EV łyka bez problemu. Z reguły nawet więcej można przepalić lub niedoświetlić, ale znowu trzeba się zastanawiać, czy starczy rozpiętości tonalnej czy jednak nie.
catintheflat
10-03-2011, 12:28
FE ma krotsze czasy ale ponoc sa one niestabilne wiec nigdy nie wiadomo co tam ustawi. Mozna sobie to sprawdzic jak ktos ma wprawne oko. Po zdjeciu obiektywu mozna skierowac na jasne zrodlo swiatla, otworzyc klapke i spojrzec na migawke. Strzelic najpierw kilka razy na 1/1000 a potem w trybie A a bedzie widac roznice w "jasnosci" widocznego obrazu przez migawke.
Hmm, to moze jednak mi przyjdzie polowac na cos z krotszymi czasami. FE2 czy FA. Przydalby sie jednak tryb auto, wiec chyba tylko te dwa modele beda spelniac moje wymagania. Wiem, ze to nie prawdziwy manual, no ale glosu w ortodoksach zabierac nie musze :)
catintheflat
10-03-2011, 12:54
To kup FE2 a aby moc sie udzielac w ortodoksach dokup jakiegos starego Nikkormata :)
PS: Tak w ogole nie rozumiem o co chodzi z tym kompleksem manuala...to moze najlepiej sobie kupic kompletnie manualny a aparat bez swiatlomierza to juz prawdziwy manual:)
Ajtam, ajtam. Trocję was wypuścić i od razu kompleksy. Poza tym FA to prawdziwy manual.
Ajtam, ajtam. Trocję was wypuścić i od razu kompleksy. Poza tym FA to prawdziwy manual.
No nie. FA ma przysłowiową "bateryjkę".
Dla ortodoksów wystarczy ...
I zostane przy polowaniu na FA lub FE2. Jakie ceny myslicie, ze beda rozsadne za te aparaty?
Taka jaką uznasz za adekwatną do sprzętu. Moim zdaniem ok 300-450 za FA w stanie używanym sprawnego. Nie warto straszliwie sknerzyć, bo wyjątkowe okazje mogą być piwnicznymi gratami z hodowlą pieczarek na pokładzie. Te w okolicach tysiąca są zwykle w stanie niemal perfekcyjnym
A to was jeszcze chwile pomecze :) Cos takiego w cenie okolo 950zl: http://www.dba.dk/nikon-fa-m-motor/id-71961247/billeder/1/
Moze cos sie uda jeszcze wynegocjowac nizej.
Negocjuj: prawdopodobnie nie ma "gripa", takiej plastikowej nakładki na uchwyt po prawej stronie korpusu, poza tym w opisie jest MD-15, a na zdjęciu MD-12. Motor będzie działać, ale MD-15 - przeznaczony dla FA - potrafi także zasilać światłomierz.
W niezłym stanie leży tutaj:
http://cgi.ebay.pl/Nikon-FA-/160555917419?pt=DE_Elektronik_Computer_Foto_Camcor der_AnalogeKameras_PM&hash=item2561e0e06b
I w dobrej cenie, ale bez paru detali. Brakuje zakrętki do gniazda PC, ale co ważniejsze brakuje muszli ocznej.
Na jebaju był też ostatni taki za ok. 1000 z obiektywem. Wyglądał na zdrowego - chyba z 50-tką, jeśli szkło ci się przyda
pamietasz linka bo cos znalezc nie moge
ps. widze ze jest z 50/1.8 .... takiej 50 faktycznie nie potrzebuje;)
catintheflat
10-03-2011, 17:37
I w dobrej cenie, ale bez paru detali. Brakuje zakrętki do gniazda PC, ale co ważniejsze brakuje muszli ocznej.
To ten gumowy oring można nazwać muszlą oczną ?;p
To ten gumowy oring można nazwać muszlą oczną ?;p
Zwal jak zwal, ale detalu nie ma. I co jak w niefartowny sposob oko sobie wydlubie? :)
At tak na powaznie, to pasuja tego typu duperele z innych modeli Nikona?
Zwal jak zwal, ale detalu nie ma. I co jak w niefartowny sposob oko sobie wydlubie? :)
At tak na powaznie, to pasuja tego typu duperele z innych modeli Nikona?
Oka sobie nie wydłubie, co najwyżej podbije ;), ale ten o-ring jest z szybką chroniącą wizjer właściwy. Poza tym, dopiero mając ten o-ring można zamocować muszle DK-3. Zatem lepiej mieć od razu niż nie mieć i szukać potem, bo może się okazać, że cena za taką popierdułkę jest relatywnie wysoka.
Pasują, nie mam pod ręką symbolu, ale to na 100% to samo co w FM(2) czy FE(2). Gwint ma 19 mm średnicy.
catintheflat
10-03-2011, 19:40
Ja mam taki oring z szybką który dostałem z Nikkormatem FT3, do tego jest jeszcze muszla oczna gumowa(taka podobna do DK19), która oprócz "Nikona Japan" nie ma oznaczeń co to jest. Po przykręceniu do FE pasuje ale nie da się otworzyć klapki z filmem bo ją blokuje. Tak ma być, czy trzeba mieć jakąś inną muszlę?
Pasują, nie mam pod ręką symbolu, ale to na 100% to samo co w FM(2) czy FE(2). Gwint ma 19 mm średnicy.
Czy AF-y (801,90,100) też mają tak samo?
... jeszcze muszla oczna gumowa ... do FE pasuje ale nie da się otworzyć klapki z filmem bo ją blokuje. Tak ma być, czy trzeba mieć jakąś inną muszlę?
Spotkałem się z takim zastrzeżeniem na jakiś oryginalnych wyrobach nikona, np. przejście z prostokątnego wizjera FG/301/501/601 na okrągły system 19mm, zdejmować to podobno trzeba do wymiany filmu.
EDIT: Systemy wizjerów mogą być niekompatybilne w F-jednocyfrowych, z wymiennymi pryzmatami. Przynajmniej jedno takie zastrzeżenie widziałem (tropiąc swoją +1 dioptrię)
Ja mam taki oring z szybką który dostałem z Nikkormatem FT3, do tego jest jeszcze muszla oczna gumowa(taka podobna do DK19), która oprócz "Nikona Japan" nie ma oznaczeń co to jest. Po przykręceniu do FE pasuje ale nie da się otworzyć klapki z filmem bo ją blokuje. Tak ma być, czy trzeba mieć jakąś inną muszlę?
Oryginalna DK-3 jest rozcięta od dołu dzięki temu można ją wywinąć i nie zahacza o klapkę.
Czy AF-y (801,90,100) też mają tak samo?
Muszla z F100 nie pasuje do FM2n, na odwrót też, mam obie puszki. F100, to OIDP 22 mm średnicy.
czas 1/1000, to dla mnie za długo, zwykle korzystam z filmów 400
A ortodoksyjne 100,125 nie łaska?
jak hardkor, to hardkor.
A ortodoksyjne 100,125 nie łaska?
jak hardkor, to hardkor.
Akurat w puszce mam FP4+ i wczoraj wieczorem już mnie brakowało czułości. :) Z HP5+ bym jeszcze na luzaku fotosy robił, a tak to 1/30 i f/2.8, a światłomiarka pokazuje, że za ciemno. Co prawda tylko gdzieś o działkę, więc jeszcze dało się zrobić zdjęcie, ale też jakoś bardzo ciemno nie było jeszcze.
Ale luzik, w lodówce się chłodzi Pan 50, na słoneczny dzień będzie jak znalazł.
catintheflat
11-03-2011, 02:13
To w takim razie ta moja muszla to nie wiem co to jest :D
Ktoś szukał FA?
Proszę....
http://allegro.pl/nikon-fa-z-motorem-polecam-i1502845236.html
U imperialistów sypnęło różnymi matówkami do tych modeli, w licytacji od 1 eurasa.
Ja nie będę podbijał ;)
To w takim razie ta moja muszla to nie wiem co to jest :D
Ktoś szukał FA?
Proszę....
http://allegro.pl/nikon-fa-z-motorem-polecam-i1502845236.html
No to swietnie jest FA. I do tego z muszla oczna :) Pewnie brakuje gripa po zdjeciu motorka. W kazdym badz razie prosze za duzo nie podbijac :)
A i dziekuje za linka!
I teraz pytanie. Znalazlem aukcje na brytyjskim ebaju. Aparat Nikon FA + 50/1.2. Aparat w niewiadomym stanie, bo zostal ofiarowany na aukcje charytatywna. Opis wyglada tak: "He does advise that he could not wind the film on but the camera does not have a battery – he is unsure as to whether it needs the battery to wind it on? He also advises that in some cameras there is a lock to prevent film being wound on – does this camera have that?"
Czy bateryjka jest potrzebna do przewijania filmu? :)
No to swietnie jest FA. I do tego z muszla oczna :) Pewnie brakuje gripa po zdjeciu motorka. W kazdym badz razie prosze za duzo nie podbijac :)
Pewnie brakuje, za to do motoru można dokupić spust i wtedy w pionie można wygodniej fotografować.
catintheflat
11-03-2011, 10:06
Film da się zwinąć bez bateryjki ;-)
Film da się zwinąć bez bateryjki ;-)
Co więcej, nawet jak ma się motor, to film trzeba zwijać ręcznie.
catintheflat
11-03-2011, 10:44
No i to mnie właśnie dziwi, bo tłukli MD-11 a potem MD-12 przez tyle lat to już mogli zrobić możliwość zwijania filmu silniczkiem...
Takie funkcje były w motorach do profesjonalnych F2 i F3 - i miały znaczący wpływ na ich wielkość. FM/FE to seria kompaktowa, najmniejsze lustrzanki Nikona w momencie debiutu w '77.
catintheflat
11-03-2011, 11:08
Swoją drogą chyba aparaty nie za bardzo były przystosowane do takiego rozwiązania...zupełnie o tym nie pomyślałem.
Ehhh wlasnie niestety przegralem aukcje na ebaju. Pewnie ktos bota uzyl... No ale coz zrobic. A taki fajny aparacik byl. FA z 28/2.8 szklem i do tego poszedl za 72£...
Oglądałem zdjęcia gripów do analogów (FE/FA itd). Pośrednio wywnioskowałem, że mimo ich nastawienia na mechaniczny wężyk, jednak coś z prądem do wyzwalania chyba tam jest, więc dało by się przerobić na elektryczne wyzwalanie?
Zastrzegam, jestem netowym ekspertem, jak teraz wszyscy są fizykami jądrowymi.
Oglądałem zdjęcia gripów do analogów (FE/FA itd). Pośrednio wywnioskowałem, że mimo ich nastawienia na mechaniczny wężyk, jednak coś z prądem do wyzwalania chyba tam jest, więc dało by się przerobić na elektryczne wyzwalanie?
Klik (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm2n/fm2manual/index6.htm#remote)
Klik (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm2n/fm2manual/index6.htm#remote)
Jak to w f301 wiem, dorabiałem. Tam juz od fabryki jest koncepcja elektrycznego wężyka.
Sprytnie to się steruje "diodowo" na dwóch pinach, w "prawo" to pomiar (w 501 pewnie AF by się uruchamiał) w "lewo" to migawka.
Odgrzeję strasznie zimnego kotleta ...
A jak z pomiarem ? Baterie normalnie można zakupić w sklepie, czy tez należy przeprowadzać dziwne zabiegi, by światłomierz działał ?
FE/FM/FA korzystają z typowych baterii LR44, kupisz je wszędzie.
SR44 tez mozna kupic albo jedna CR-1/3N
Moja bateria w FM2, założona w 2006 roku po 6 latach wcześniejszego leżakowania w pudełku na półce w sklepie (aparat kupowałem jako fabrycznie nowy, przy mnie sprzedawca rozpieczętował opakowanie, a produkcję Nikon zakończył chyba w 2000 r.?) działa bez zarzutu do dzisiaj, więc no problem.:-P
Zamiast jednej mozna laczyc dwie 1.5V (chyba).
FE2 raz na rok (przy robieniu ok 40 rolek rocznie) wymaga wymiany baterii. FM2 to zupelnie inna bajka, poniewaz bateria sluzy tylko do zasilania zasilacza.
CR-1/3N = 2 x LR44/SR44
poniewaz bateria sluzy tylko do zasilania zasilacza.
To już wyższa elektryka. :)
Czyli można jedną bateryjkę włożyć ? CR-1/3N ? Jest jakaś różnica dla światłomierza, czy dajemy tam dwie po 1.5 V czy jedną ? Nie będzie przekłamań ?
Nie ma to wpływu na pomiar , jedna lub dwie działają tak samo.
No tak zasilanie zasilacza ;) Chodzilo mi o zasilanie swiatlomierza :)
Nie ma znaczenia, jaka baterie wsadzisz. Roznica bylaby jakby aparat byl na baterie rteciowe (1,35V) MR44, ktore sa obecnie niedostepne. Wloznie bateri o napieciu 1.5V powodowalo bledy swiatomierza ale i tez sterowania migawka w Oly OM.
No tak zasilanie zasilacza ;) Chodzilo mi o zasilanie swiatlomierza :)
Nie ma znaczenia, jaka baterie wsadzisz. Roznica bylaby jakby aparat byl na baterie rteciowe (1,35V) MR44, ktore sa obecnie niedostepne. Wloznie bateri o napieciu 1.5V powodowalo bledy swiatomierza ale i tez sterowania migawka w Oly OM.
Nie neguję jednego czy drugiego przypadku, ale większość stwierdzeń o błędach działania po zmianie z baterii rtęciowych 1.35V to "urban legends". Jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. Jak sprzedać diodę Schotkyego wartości 5 centów za 25 ojro w postaci "konwertera baterii", oto jest pytanie.
Nie spotkałem się z przekonująco udokumentowanym błędem większym niż ewentualne 11% (1.5/1.35) a to jest nic, tego nawet nie da się zmierzyć.
Nikon F FTn mimo że przewidziana 1.35V to na 1.5V działa idealnie, sprawdziłem i porównałem z innymi aparatami. Z Olympusem OM-1 to czytałem właśnie o tym że je przerabiają, jest miejsce pod dolną pokrywą i wstawia się diodę. Roboty na góra 5 minut.
Wiecej o tej przerobce jest tu: http://www.butkus.org/chinon/batt-adapt-us.pdf + porownanie ogniw, lista aparatow i tak dalej.
rabbitzzz
18-06-2016, 20:40
Witam
Mam możliwość kupna zestawu:
-NIKON FE2
-Nikkor 50 f1.8 (nr. 4254586)
-Nikkor 28 f3.5 (nr. 1895851)
-Super Cosina 80-200 f4.5-5.6 MC Macro (nr. AI 93500598)
-Nikon Speedlight SB-22S
-wężyk spustowy
-holder i jakiś filtr cokin
-uchwyt lampy błyskowej.
Cena 200€
Podobno wszystko sprawne.
Warto?
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
madebyzosiek
18-06-2016, 20:49
Chyba tak, chociaż ja bym ponegocjował na jakieś 170-180€. Sam aparat warty jest tak między 400-500 zł, obiektyw wolałbym 50 1.4, 28 jaśniejsze, tego 80-200 bym sprzedał i poszukał Nikkora 105 2.5 Ai. FE2 jest fajnym sprzętem, chociaż ja poszukuję FM2, bo chcę mieć mechaniczną migawkę (nie ma baterii, a działa). Natomiast mam FE w pierwszej wersji i go uwielbiam :) Dla pewności podpytaj kolegę Deep, on o staruszkach wie wszystko :) Pozdrawiam serdecznie
rabbitzzz
19-06-2016, 18:07
No to chyba będę musiał sprzedać d200 i pentaxa k-r z manualami żeby wystarczyło na Twoją propozycję.
Ps. którego 80-200 proponujesz?
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
madebyzosiek
19-06-2016, 18:16
Ja nie lubię zoomów na korpusy bez af-u, więc mam tylko stałki, obojętnie czy m42 do Prakticy, czy Nikkory do FE. W moim przypadku opędzam się Nipponem Kogaku 50 1.4 i 135 2.8, ale one na FE2 nie wlezą bez przerabiania. Ja bym opędził te szkła z zestawu i kupił Nikkora 28 2.8, 50 1.4 i 105 2.5 Ai lub AiS. Dodatkowym plusem może być to, że na cyfrze też będą ładnie rysować, szczególnie 105 :)