PDA

Zobacz pełną wersję : Wysyłka do serwisu

Karolek
27-01-2011, 19:00
Muszę wysłać aparat do serwisu. W związku z powyższym banalne pytanie. Jak je pakujecie? Czy oryginalny karton wkładacie w drugi i obklejacie taśmą przylepną czy owijacie go może jeszcze papierem?
Proszę o wyrozumiałość, gdyż paczek o większej wartości jeszcze nie wysyłałem. A te towary co zamawiałem to były oklejone taśmą firmową sklepu, więc każdą próbę otwarcia byłoby raczej widać

reggy
27-01-2011, 19:55
Najpierw upewnij się, że w kartonie z aparatem nic nie lata. Jak lata, to dorzuć tam torebek foliowych/bąbelkowych. Najlepiej będzie, jak wsadzisz karton z aparatem do większego kartonu (przynajmniej po parę cm z każdej strony i uzupełnisz go pogniecionymi gazetami albo zwiniętymi reklamówkami. To dobrze działa. Jak jeszcze się boisz, to możesz włożyć karton (ten zewnętrzny) w parę toreb i okleić wszystko szczelnie jednym rodzajem taśmy (najlepiej jednym, bo dwa rodzaje różniące się np. kolorem pozwalają sądzić, że ktoś to "przepakowywał" - miałem na Poczcie taką sytuację, że nie przyjęli paczki oklejanej dwoma rodzajami taśmy - co prawda zagraniczna przesyłka, ale zawsze).
Ostatnio wysyłałem tak D5000 do szczęśliwego nowego właściciela i doszło bez draśnięcia (UPS).

I pamiętaj, żeby wyjąć baterię i założyć na nią osłonę/owinąć folią. Żeby styki niczego nie dotykały przewodzącego.

wrocek
28-01-2011, 18:14
Jeśli wysyłasz do serwisu Nikon Polska, to warto zastosować się do ich zaleceń:
"Aparat i obiektyw należy wysłać bez akcesoriów (bateria, karta pamięci, pasek, filtr, osłona przeciwsłoneczna, itp.), bezpiecznie zapakowany (na własny koszt dowolną firmą kurierską) wraz z opisem usterki i telefonem kontaktowym. "

Karolek
28-01-2011, 18:46
Dzięki. Teraz już wiem co i jak.

tot1977
02-02-2011, 22:23
Dzięki. Teraz już wiem co i jak.

Nie stresuj się tylko wyślij tak abyś miał ubezpieczoną paczkę. Uwierz mi na słowo że jakbyś nie zapakował jak trafisz na kuriera z z fantazją lub sortownika to z pewnoscia z twojego sprzętu nie wiele zostanie ;D .
Powodzenia
PS: Też ostatnio wysyłałem do NSP body. Zapakowałem w wielki karton z bąbelkami w środku dla bezpieczeństwa. Odesłali w oryginalnym kartoniku jakim body kupujesz w sklepie ;). Takie życie. Ważne żeby kurier nie układał paczek na samochodzie turbina w silniku <hahaha>